Mindenkihez szólni a tánc egyetemes nyelvén: rendezvénysorozattal ünnepel a húszéves Nagyvárad Táncegyüttes

Mindenkihez szólni a tánc egyetemes nyelvén: rendezvénysorozattal ünnepel a húszéves Nagyvárad Táncegyüttes

Szabó Enikő Ágnes, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője 

Fotó: Vigh László Miklós

Nemcsak a város, de az egész régió egyetlen hivatásos táncegyüttese a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Nagyvárad Táncegyüttes. Szabó Enikő Ágnes, a táncegyüttes vezetője a Krónika megkeresésére úgy fogalmazott, megerősítést jelent, hogy húsz éven át fenn tudott maradni a társulat, valamint azt is, hogy a közönség megtiszteli munkájukat a figyelmével.

Kiss Judit

2022. február 11., 13:492022. február 11., 13:49

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese: ez alkalomból kétnapos rendezvénysorozatot szervez a hétvégén a Partium egyetlen hivatásos népi és kortárstánc-társulata.

A jubileumi programok között táncgála, előadás, koncert és könyvbemutató is szerepel.

Szabó Enikő Ágnes, a táncegyüttes vezetője a Krónika megkeresésére úgy fogalmazott, az, hogy a társulat húszéves lett, alátámasztja, megerősíti, hogy van létjogosultsága egy táncegyüttesnek Nagyváradon és a régióban.

Az egyik legősibb művészeti forma

„Az, hogy fenn tudott maradni a táncegyüttes, azt is jelenti, hogy a közönség megtisztel minket a figyelmével. Egyrészt komoly munka kell ahhoz, hogy egy együttes szakmailag tudjon fejlődni, egyre jobb, színvonalasabb előadásokat létrehozni, másrészt meg természetesen a közönség létfontosságú, hiszen a rengeteg próbatermi munka a színpadon nyer értelmet. Tehát kettős érdem, hogy megértük a húsz évet: a munkáé és a közönségé” – mondta a vezető.

Kifejtette, a Partiumban ők az egyetlen hivatásos táncegyüttes, Erdély el van kényeztetve, de a régió nincsen, és az itteni közönséghez ők jutnak el leginkább: akár úgy, hogy a régióbeli közönség bejön Váradra, akár úgy, hogy turnéznak.

Idézet
Igyekszünk kiszállásokat is tervezni, voltak olyan műsoraink, amelyekkel kifejezetten a kis településeket céloztuk meg,

a régió városaiban pedig, mint példáiul Margitta, Szalonta, Székelyhíd visszatérő vendégek vagyunk” – mondta Szabó Enikő Ágnes, aki maga is táncos és másfél éve vezeti az együttest. Kérdésünkre arról is beszélt, hogy mi az, ami miatt különleges, egyedi a tánc „nyelve”, ami az egyik legősibb művészeti forma.

„A mozdulat mindenképp egyetemesebb kifejezésforma, mint a szöveg. De nem mindegy, hogy milyen táncstílusban szólunk a közönséghez. A néptáncban nagyon fontos plusztöltetet ad, hogy a hagyományból és a gyökereinkből táplálkozunk, de itt is lehet történetet megfogalmazni, gyakran szoktunk is.

Idézet
A húsz évre visszatekintve voltak folklórműsorok is, ahol főszerepben a tánc van, viszont táncszínházi előadások is szép számmal születtek a két évtized alatt”

 – fejtette ki Szabó Enikő Ágnes. Mint részletezte, néptáncelőadásaikon is gyakori volt, hogy más mozgásformákat is bevontak, most pedig már kortárs táncelőadásai is vannak az együttesnek, az pedig még inkább független a nyelvi, etnikai közegtől.

Nem muszáj racionálisan „megfejteni” egy táncelőadást

A táncegyüttes 2015-ben szervezte meg első ízben az Infinite Dance nemzetközi tánc- és összművészeti fesztivált, a legutóbbi kiadás 2020 októberében zajlott. Szabó Enikő úgy értékelt, fontos, hogy a régióban létrehozták Dimény Levente vezetésével a rendezvénysorozatot, amelynek továbbra is ő a fesztiváligazgatója, főszervezője.

„A régióban nem volt ilyen jellegű fesztivál. A néptánckedvelő közönség persze megvolt, de a más műfajok iránti érdeklődés nem volt erőteljes. A fesztiválnak köszönhetően a közönség kezdi megízlelni a kortárs tánc, a kortárs balett nyelvén fogalmazó, illetve a progresszívebb, akár társművészetekkel fúzióban létrejövő előadások szépségeit, lehetőségeit, a nézők egyre nyitottabbá válnak” – magyarázta a táncegyüttes vezetője.

Mint mondta, az Infinite Dance Festival legutóbbi kiadására már nem meghívták az együtteseket, hanem pályázni lehetett, és egy háromtagú válogató bizottság választotta ki az előadásokat,

két legfontosabb szempont a műfaji sokszínűség és magas szakmai színvonal volt. Szabó Enikő Ágnes kérdésünkre arról is beszélt, hogy miként alakul a nézőközönségük korosztályok szerint.

Galéria

Mese és varázslat táncban. A Nagyvárad Táncegyüttes 2020 októberében mutatta be Diótörő című előadását 

Fotó: Nagyvárad Táncegyüttes/Facebook

„Ez előadásfüggő. Nyilván egy-egy előadásunkkal korosztályokat is célzunk, hiszen például vannak gyerekműsoraink, családi műsoraink.

Idézet
Érzésem szerint a kortárs előadásaink iránt inkább a fiatalok érdeklődnek, de nem kizárólag.

A hagyományos produkcióinkat az idősebbek kedvelik, de ez sem törvényszerű” – húzta alá Szabó Enikő. Arról is beszélt, hogy 2017-ben indítottak egy mentori programot, amellyel az összes Bihar megyei amatőr néptánc-csoportot bevonták egy közös munkába.

„A táncosaink kijártak a néptánccsoportokhoz, megtanítottak nekik egy tájegység táncanyagát, ebből és azokból a táncanyagokból, amikkel már előtte is foglalkoztak a tánccsoportok, öt helyszínre csoportosítva összeállt egy-egy előadás, ami minden évben egy meghatározott tematika köré szerveződött, diákszínjátszókat, illetve magyar osztályokat is bevonva.

Idézet
Fontosnak tartottuk, hogy ezek a néptánccsoportok is megismerkedhessenek a tánc egyfajta színházibb szemléletmódjával”

 – fogalmazott Szabó Enikő. Mint kifejtette, a program segítségével szélesítették a nézőközönségüket. A közönség-utánpótlást szolgálja a Ki vagy te, táncszínház? nevelési program is amelynek a célja, hogy a diákok számára értelmezhetőbbé tegye a táncszínházi előadásokat.

„A diákok itt betekintést nyerhetnek, hogy miként készül egy előadás, hogy akár ugyanaz a mozdulatsor más jelentést nyerhet, a zene hangulatának, tempójának függvényében, lehetőségük van kérdezni, elmondani a gondolataikat” – ecsetelte Szabó Enikő.

Hozzátette, legfőbb céljuk, hogy rávezessék a fiatalokat: merjenek táncszínházi előadást nézni.

„Sokszor találkozunk azzal, hogy az emberek csupán racionálisan próbálják megközelíteni a táncszínházi előadásokat, és ha a néző az elejétől a végéig nem tudja „megfejteni”, akkor az az érzése, hogy nem neki való, vele van a gond, hogy nem érti.

Idézet
Azt próbáljuk megértetni, hogy egy táncszínházi előadást nem föltétlenül kell teljesen racionálisan megközelíteni, hanem elég, ha hagyjuk, hogy hasson ránk,

hiszen egy elég széles értelmezési lehetőséget megengedő műfajról van szó” – fogalmazott Szabó Enikő Ágnes.

Jubileumi ünnepség vendégekkel

Az évfordulós események nyitónapján, február 12-én, 16.30-tól a színház páholyelőcsarnokában mutatják be a táncegyüttes első két évtizedének emblematikus pillanatait megörökítő jubileumi albumot.

Ezt követően, 18 órától a nosztalgiáé a főszerep, hiszen egy rendhagyó táncgála erejéig a táncegyüttes jelenlegi és egykori tagjai lépnek színpadra, felelevenítve az elmúlt húsz év legjelentősebb koreográfiáit.

A táncgálát követően a Nagyvárad Táncegyüttes 2021-ben bemutatott Katonaének című előadását láthatja a közönség.

Február 13-án, vasárnap 17 órától Kézről kézre címmel népzenei koncertre kerül sor a Szigligeti Színház nagytermében, amelyben a Nagyvárad Táncegyüttessel közreműködő zenészek lépnek színpadra.

A jubileumi eseményeken a magyar táncélet kiválóságai is részt vesznek, köztük Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Lőrinc Katalin táncművész, pedagógus, Szalay Tamás, a Magyar Táncművészek Szövetsége titkára.

A kétnapos ünnepségsorozat teljes időtartama alatt látogatható a Nagyvárad Táncegyüttes múltját megidéző kiállítás,

ugyanakkor bemutatkozik a Miklós család viseletkészítő műhelye, Zsuzska Folksufnija is. Az előadások a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályozásoknak megfelelően látogathatók. Jegyek a színház jegypénztárában és online, a www.szigligeti.biletmaster.ro oldalon kaphatók. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján