Megkerülhetetlen értéket képviselő, a régióhoz kötődő írókra, költőkre emlékeznek Szatmárban

Megkerülhetetlen értéket képviselő, a régióhoz kötődő írókra, költőkre emlékeznek Szatmárban

Fotó: EMKE Szatmár

Szatmárhoz kötődő személyiségekre – Dsida Jenőre, Páskándi Gázára, Jakabffy Elemérre, Markovits Rodionra és Szilágyi Domokosra – emlékeznek május 15. és 17. között az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szervezésében. Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa ismertette a rendezvényt, annak jelentőségét a Krónikának.

Kiss Judit

2023. május 14., 18:092023. május 14., 18:09

2023. május 25., 11:082023. május 25., 11:08

Idén is irodalmi tanácskozássorozatot tartanak Szatmár megyében irodalomtörténészek, írók, színművészek részvételével. Az eseményt a szatmárnémeti G. M. Zamfirescu Kulturális Központ támogatásával tartják. Megemlékeznek a 90 esztendővel ezelőtt Szatmárhegyen született és gyerekeskedő, majd Szatmárnémetiben diákoskodó Páskándi Géza költő-, dráma- és prózaíróról, a 85 esztendeje, az akkori Szatmár megyéhez tartozó Nagysomkúton született és Szatmárnémetiben érettségizett Szilágyi Domokos költőről, esszéíróról.

Szintén felelevenítik a Szatmárnémetiben született és érettségizett Dsida Jenő költő szellemiségét halálának 85. évfordulóján, valamint a Kisgércén született és Szatmárnémetiben érettségizett, egy ideig iskolavárosában is tevékenykedő Markovits Rodion újságíró emlékezetét halálának 75. évfordulóján.

Galéria

Szatmárnémetiben született és érettségizett a 85 éve elhunyt Dsida Jenő költő

Fotó: Muzsnay Árpád/Facebook/archív

Dsida, Szilágyi Domokos, Markovits Rodion és a többiek

Az élete végén a Szamos parti városban élt és 60 esztendeje Szatmárnémetiben eltemetett Jakabffy Elemér kisebbségpolitikusról, a Magyar Kisebbség című folyóirat alapítójáról is megemlékeznek. Muzsnay Árpád szerint mind az öt személyiség tulajdonképpen a 20. századi magyar irodalomnak, valamint bizonyos fokig a világirodalomnak is fontos alakja. „Markovics Rodionnal kapcsolatban el lehet mondani, hogy olyan sikert aratott a Szibériai garnizon című, 1928-ban megjelent regényével, ami példa nélküli volt a 20. század első felében. De természetesen nekem személyesen is fontos, hogy megemlékezzünk a szatmári szerzőkről:

világéletemben arra törekedtem, hogy felmutassuk: Szatmár, a Partium, ez a térség az összmagyar kultúra szempontjából megkerülhetetlen és olyan értékeket képvisel, ami követésre, ápolásra, fenntartásra méltó” – állapította meg a Krónikának az újságíró, kulturális szervező, aki hosszú ideje szervezi, szorgalmazza a szatmári személyiségek előtt tisztelgő rendezvényeket.

Büszkék, hogy Petőfi és Kölcsey is sok szállal kötődik Szatmárhoz

Az EMKE főtanácsosa arra is kitért, hogy az idei esztendő két nagyon jelentős kerek évfordulós megemlékezést kínált fel az összmagyar kultúrának – 200 éve született Petőfi és Kölcsey is –, és mindketten ezer szállal kötődnek ehhez a régióhoz.

Idézet
Ahogy viccesen mondani szoktam, a kiskőrösiek még száz évig elvitatkozhatnak azon, hogy hol és mikor született Petőfi Sándor, de az vitathatatlan, hogy a „feleségek feleségét” a történelmi Szatmárban, történetesen Nagykárolyban ismerte meg.

Szatmárban, Erdődön házasodtak össze, Koltón töltötték mézesheteiket – ez a környék a történelmi Szatmárhoz tartozott. A házasságkötés, az akkortájt született versek nélkül Petőfi emberi és költői nagysága nem teljesedhetett volna ki” – emelte ki Muzsnay Árpád. Azt is elmondta, Kölcsey, a Himnusz költője szintén elemien fontos Szatmár számára – egyébként a szobrával kapcsolatos, nemrég történt cirkusz, botrány is arra figyelmeztet, hogy Szatmár számon tartja, és jelentős politikai, irodalmi tényezője volt ennek a megyének.

Galéria

90 esztendővel ezelőtt Szatmárhegyen született és gyerekeskedett, majd Szatmárnémetiben diákoskodott Páskándi Géza költő-, dráma- és prózaíró

Fotó: Wikipedia

„Mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Petőfi és Kölcsey is kötődik a régióhoz, hogy Petőfi házassága itt köttetett, és a történelmi Szatmárhoz kötődő személyiséget vett feleségül. Aztán Kölcsey: nemzeti imánknak – amit hála Istennek, politikai és felekezeti hovatartozás nélkül minden magyar elfogad – a tevékenységével messzemenően Szatmárhoz kötődő költő műve, hiszen Kölcsey a vármegye főjegyzője volt” – fejtette ki Muzsnay. Aki

azért is büszke és messzemenően boldog volt, hogy Ferenc pápa magyarországi látogatásán nemrég egy kálvinista magyar, vagyis Kölcsey által írt, szállóigévé tett mondást vett az ajkára, azt, hogy „Isten, áldd meg a magyart”.

Galéria

Az akkori Szatmár megyéhez tartozó Nagysomkúton született 85 évvel ezelőtt, Szatmárnémetiben érettségizett Szilágyi Domokos költő, esszéíró, műfordító

Fotó: MTI

„Úgy éreztem, és az EMKE úgy érzi, hogy e két jelentős, az összmagyar irodalmat és az összmagyar kultúrát megmozgató évfordulón azonban nem szabad elmennünk olyan jelentős – és esetleg Kölcsey, valamint Petőfi nélkül számba sem jöhető, hogy úgy mondjam irodalmi szempontból meg sem születhető – egyéniségek mellett, mint amilyen Páskándi Géza, Dsida Jenő, valamint a politika, az újságírás és a folyóirat-kultúra szempontjából jelentős Jakabffy” – fejtette ki Muzsnay Árpád.

Arra is kitért, hogy Szilágyi Domokos is lényeges személyiség, nem lenne teljes ez az esztendő, ha nem emlékezhetnének róla. „Mind az öt személyiség bizonyította, hogy nemzetpolitikai és kulturális szempontból nagyon is egyformán gondolkodtak, egymást kiegészítően tevékenykedtek” – fejtette ki az EMKE főtanácsosa.

Galéria

Kisgércén született és Szatmárnémetiben érettségizett, egy ideig iskolavárosában is tevékenykedett Markovits Rodion újságíró, akinek világhírűvé vált Szibériai garnizon című, világháborús regénye

Fotó: archív

Irodalomtörténészek a Szatmárhoz kötődő személyiségekről

A rendezvény május 15-én, hétfőn 19 órakor a szatmárnémeti Titulescu téren álló Dsida-szobor megkoszorúzásával kezdődik.

Május 16-án, kedden délelőtt 9 órától az Iparos Otthonban tartanak egész napos tanácskozást és könyvbemutatókat az öt alkotó szellemi örökségével kapcsolatos időszerű kérdésekről.

Május 17-én, szerdán a délelőtti órákban irodalmi kirándulás keretében hajtanak fejet Jakabffy Elemér emléke előtt a hídon túli római katolikus temetőben, koszorúzással emlékeznek Szatmárhegyen a szülőház telkén, majd a település főutcáján álló szobor előtt Páskándi Gézára, Szatmárnémetiben pedig a Ravensburg sétányon Szilágyi Domokosra emlékeznek a költő szobra előtt.

Galéria

Jakabffy Elemér feleségével, Erna Reitterrel. A politika, az újságírás és a folyóirat-kultúra szempontjából is jelentős Jakabffy munkássága

Fotó: Jakabffy Tamás/ Facebook

Köszöntőt mond Muzsnay Árpád, az EMKE főtanácsosa, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, beszédet tart Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyés püspök. Az eseményen színművészek és diákok szavalnak.

Az irodalmi tanácskozáson többek közt irodalomtörténészek tartanak előadást: Láng Gusztáv, Cseke Péter, Bertha Csilla, Lisztóczky László, Végh Balázs Béla, Bertha Zoltán, Egyed Emese, Cs. Nagy Ibolya, Dávid Gyula, Pécsi Györgyi, Márkus Béla.

Szintén értekezést tart Bilibók Karola közíró, Felician Pop műfordító, Varga Attila alkotmányjogász, Szekernyés János közíró, Bodó Barna politológus. Dávid Gyula bemutatja a Petőfi Erdélyben című könyve legújabb kiadását, Cseke Péter Páskándi Gézáról szóló tanulmánykötetét, Felician Pop Markovits-monográfiáját, valamint Bodó Barna esszé- és tanulmánykötetét.

korábban írtuk

Két erdélyi '56-os börtönlakó emlékére tartott rendhagyó előadást a Harag György Társulat a szatmári zsinagógában
Két erdélyi '56-os börtönlakó emlékére tartott rendhagyó előadást a Harag György Társulat a szatmári zsinagógában

Rendhagyó Páskándi-esttel indította májusi megemlékezés-sorozatát a szatmárnémeti Harag György Társulat Társulat a Kossuth-díjas szatmári író, költő, drámaíró születésének 90. évfordulójára.

korábban írtuk

Több művészeti ágra, a kreativitásra összpontosít a hétvégi, interaktív költészetünnep Szatmáron
Több művészeti ágra, a kreativitásra összpontosít a hétvégi, interaktív költészetünnep Szatmáron

A szatmárnémeti Harag György Társulat szombaton szervezi meg költészetnapi programsorozatát, amely nemcsak az irodalomra, de a képzőművészetre is összpontosít: interaktív foglalkozásokra várnak fiatalokat és időseket egyaránt.

Galéria
szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja