Márton Áron-konferencia: magyar és román történészek részvételével tartanak rendezvényt a püspök szülőfalujában

Márton Áron-konferencia: magyar és román történészek részvételével tartanak rendezvényt a püspök szülőfalujában

Márton Áron (1898 – 1980) életét, püspöki működésének, megpróbáltatásainak részleteit is megismerteti az érdeklődőkkel az esemény

Fotó: Gyulafehérvári Érseki Levéltár

Nemcsak Márton Áron püspök szellemiségének megismerését, hanem közelmúltunk és jelenünk társadalmi folyamatainak jobb megértését is célozza az a konferencia, amelyet a hét végén tartanak a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson – mondta el a Krónikának a szervező Márton Áron Múzeum igazgatója, Lázár Csilla. A rendezvényen magyar és román történészek is előadásokat tartanak.

Kiss Judit

2022. augusztus 25., 20:042022. augusztus 25., 20:04

2022. augusztus 25., 21:202022. augusztus 25., 21:20

Magyar és román történészek részvételével tartanak konferenciát és megemlékezést Márton Áron püspök tiszteletére szülőfalujában, Csíkszentdomokoson szombaton. A helyi Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Humanitárius Egyesület Csíkszentdomokosért a Gyulafehérvári Érsekséggel együttműködve idén tizenegyedik alkalommal szervezi meg az 1896. augusztus 28-án született és 1980. szeptember 29-én elhunyt püspök emlékének szentelt eseményt. A szentmisét Kovács Gergely érsek celebrálja, ugyanő mond szentbeszédet. A programban többek közt történészek előadásai, tanulmánykötetek bemutatói szerepelnek.

„Mindig van, mit megköszönnünk »A püspöknek«”

Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum igazgatója a Krónika megkeresésére elmondta, 2012-ben szervezték az első konferenciát az intézmény égisze alatt. „Akkor még úgy gondoltuk, ez a konferencia is, mint a „rendes” történészi konferenciák, elsősorban a történészek, kutatók dialógusát, a kutatási eredmények megvitatását szolgálja majd. Azonban a domokosi események iránt évről évre növekvő érdeklődés azt mutatta, hogy nem csupán a szűk szakma számára fontosak az itt ismertetett kutatások, szakmai kiadványok” – mutatott rá. Kifejtette, ezért az évek során inkább ismeretterjesztő, népnevelő, művelődési jellegűvé formálódott az esemény, ahol nívós, új kutatási eredményeket felmutató előadások hallhatók, amelyek a Márton Áron-tisztelők sokrétű, sokszínű közösségét képesek megszólítani.

„Összességében több ez, mint emlékápolás és megemlékezés: mi azt reméljük, ezek a szombatok minden résztvevőt közelebb visznek nemcsak Márton Áron püspök megismeréséhez, hanem közelmúltunk és jelenünk társadalmi folyamatainak jobb megértéséhez is” – fogalmazott Lázár Csilla.

Kérdésünkre, hogy a falu nagy szülöttjének szellemisége köré épülő esemény mit jelent a település számára, a múzeumigazgató azt mondta, a község számára elsősorban tiszteletadás, köszönetnyilvánítás az esemény.

„Mindig van, mit megköszönnünk »A püspöknek«. Most például azt, hogy a nevét viselő, tavaly átadott helyi zarándokközpont – az idei konferencia helyszíne – a falu számos közösségi tere közül talán egyik legaktívabb lett, több tucat nívós kulturális, nevelési programnak adott otthont már működése első évében” – fejtette ki az intézmény vezetője.

Galéria

A Márton Áron nevét viselő, tavaly átadott csíkszentdomokosi zarándokközpont lesz a hétvégi konferencia helyszíne

Fotó: Pinti Attila

Márton Áron élettörténete napokra lebontva

Idén is több, a történetkutatás, egyháztörténet és vallástudományok területén szaktekintélynek számító előadó látogat el Csíkszentdomokosra, hogy legújabb kutatási eredményeiről beszámoljon. Előad Marton József nagyprépost, aki az Érseki Levéltárban, a Batthyaneumban, illetve más intézményekben évtizedek óta fáradhatatlanul végzett kutatómunkája során a teljes Márton Áron-hagyatékot feltárta, és ezek legnagyobb részét közzé is tette. Immár 26. köteténél tart az a csíkszeredai Pro-Print Kiadónál megjelenő sorozat, amely a püspök több száz írását, levelét, jegyzetét tárja a nagyközönség elé.

A bevezető, Márton Áron püspök viszonyulása a papjaihoz című előadáson kívül Marton József két eltérő műfajú, az előző években megjelent könyvét is bemutatják: a Márton Áron életének kronológiája I–III. nehezen mérhető mennyiségű munkával összegyűjtött, rendszerezett kiadvány, a püspök életének történéseit gyakorlatilag napokra lebontva közli.

Nem csupán tudományos forrásértéke felbecsülhetetlen, de a laikus olvasó számára is izgalmas olvasmány: egyrészről közel hozza az ember Márton Áront, másrészről sajátos „gyulafehérvári” megvilágításba kerülnek a huszadik századi Erdély jelentős történelmi, társadalmi eseményei is,

amelyeket a püspök sohasem nézett tétlenül, de az elnyomottak, megfélemlítettek oldalára állva, az igazság és igazságosság védelmében próbált püspöki tekintélyével befolyásolni. A kötetet Bárdi Nándor magyarországi történész ismerteti, kiemelve a kötet jelentőségét a huszadik századi magyarságtörténetet feltáró forrásmunkák sorában. Ugyancsak a konferencia keretében ismertetik a szintén Marton József által írt A püspök című kötetet. Az ebben közölt húsz tanulmány mindenike nagyívű elemzés a püspök életének egy-egy szakaszáról vagy püspöki működése egy-egy problémaköréről.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Román történészek a lehallgatásokról, börtönévekről

A konferencia szinkrontolmácsolással magyarul is hallgatható román előadója Denisa Bodeanu, a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács levéltárának munkatársa. Többek között neki köszönhető mindaz, ami Márton Áron titkosszolgálati megfigyeléséről tudható, illetve ő az egyik szerzője annak a forráskiadványnak, amely Márton Áron ötvenes évekbeli lehallgatott beszélgetéseiből közölt bő válogatást (Nagy Mihály Zoltán–Denisa Bodeanu: Lehallgatásra ítélve).

Az idei konferenciára Bodeanu egy eddig közöletlen anyaggal érkezik: Márton Áron püspök 1949-es, nem sokkal letartóztatása előtti felcsíki útjáról tudunk meg részleteket a titkosszolgálati iratok tükrében.

A máramarosszigeti „Duna munkatelep”. Márton Áron püspök háromévi „lakhelye”, címmel tart előadást Dobeş Andrea és Giurgiu Daniel, akik a püspök egyik legnehezebb fizikai és lelki próbatételét igyekeznek feltárni azon források alapján, amelyeknek feldolgozását nemrég végezték el a Spații carcerale în România comunistă. Penitenciarul Sighet (1950–1955) (Zárkák a kommunista Romániában. A máramarosszigeti börtön) című, Dobeș Andrea által szerkesztett kétkötetes kiadványban.

A konferenciát multimédiás előadás zárja, Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató A hegy című DVD-n adta közre azokat a hangfelvételeket és fényképeket, melyeket Márton Áron kortársai közreműködésével gyűjtött össze több évtizedes szívós, áldozatos önkéntes munkával. Értékmentő munkáját a DVD-k kiadása után is folytatta, legújabb gyűjtéséből ad ízelítőt Humor és jóság – hangfelvétel részletek a Márton Áron püspök kortársaival készült beszélgetésekből címmel. Az eseményről további részletek a martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro oldalon találhatóak. 

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok
2024. április 04., csütörtök

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után

Életének 94. évében szerdán elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta az MMA csütörtökön az MTI-vel.

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas felvidéki író, aki gazdag szépprózai életművet hagyott maga után
2024. április 04., csütörtök

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének

Fekete Vince József Attila-díjas és Magyarország Babérkoszorújával kitüntetett költő a meghívottja az április 10-én, szerdán este 6 órától, a magyar költészet napja előestéjén a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartandó eseménynek.

Fekete Vince költő a meghívottja a Kolozsvári Állami Magyar Színház költészet-napi eseményének
2024. április 03., szerda

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása

Az átpolitizált társadalmakban megőrizheti-e önmagát a nagybetűs Ember – erre a kérdésre keresi a választ a Kolozsvári Állami Magyar Színház új produkciója, a Stuart Mária. Friedrich Schiller darabja a 16. századi angol és skót királynő története.

Minden politikai történet mögött intim drámák állnak – Fontos kérdéseket feszeget a kolozsvári színház új előadása
2024. április 03., szerda

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat

Április 10. és 15. között ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata – közölte a színház.

Miniévaddal, költészetnappal ünnepel a 70 éves szatmárnémeti Harag György Társulat
2024. április 02., kedd

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján

Emlékestet tartanak a magyar költészet napján, április 11-én a december végén elhunyt Kovács András Ferenc József Attila- és Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas költő, esszéíró, műfordító emlékére Kolozsváron.

KAF-emlékestet tartanak Kolozsváron a magyar költészet napján
2024. április 01., hétfő

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Múzeum-Egyesület április 6-án, 16 órától a színház stúdiótermében Egyed Péter-emlékestet szervez a 2018-ben elhunyt író, filozófus tiszteletére – közölték a szervezők.

Egyed Péter íróra, filozófusra emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színházban
2024. március 31., vasárnap

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Meghalt Tordy Géza színművész – közölte a Nemzeti Színház szombat este az MTI-vel.

Elhunyt Tordy Géza színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja