Ma veszi kezdetét a Partiumi Írótábor Nagyváradon

Nagy Orsolya 2009. július 02., 11:10
Hatodik alkalommal kerül megrendezésre Nagyváradon a Partiumi Írótábor. A ma kezdődő háromnapos rendezvényen többek között a 250 éve született Kazinczy Ferencre és az 500 éve született Kálvin Jánosra emlékeznek.

Ma veszi kezdetét a hatodik Partiumi Írótábor Nagyváradon, a Kolozsvári út közelében fekvő, Báthory István (Dobrogeanu Gherea) utcai Góbé csárdában. Barabás Zoltán, a Partiumi Magyar Művelődési Céh elnöke délután ötkor nyitja meg a háromnapos rendezvénysorozatot. Rögtön a nyitóbeszéd után kezdődik Bíró Ferenc irodalomtörténész előadása Kazinczy és a magyar nyelv címmel, majd szintén a nyelvújítóról, kicsit más szemszögből beszél Kupán Árpád történész, Kazinczy Ferenc, a magyar szabadkőművesség jeles alakja című előadásában. 18.15-kor Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának főtitkára ismerteti a felvidéki Dunaszerdahelyen évente megjelenő Vámbéry-antológia 2009-es kiadását.

A kötetet a neves magyar orientalistáról, Vámbéry Árminról elnevezett irodalmi kávéház adja ki azoknak a szerzőknek a munkáiból, akik az elmúlt évben a kávéházban mutatták be új írásaikat. A 2009-es antológia a tizenegyedik a sorban. 18.45-kor Pomogáts Béla irodalomtörténész, az Anyanyelvi Konferencia elnöke tart előadást Nemzet, anyanyelv, kultúra címmel, majd a vacsora végeztével Ködöböcz Gábor főszerkesztő mutatja be a Magyarországon megjelenő Agria irodalmi, művészeti, kritikai folyóiratot. Péntek reggel tízkor a meghívottak Érsemjénbe, Kazinczy szülőfalujába kirándulnak, ahol meglátogatják a Fráter–Csiha-emlékházat, és megkoszorúzzák a nyelvújító szobrát.

A megemlékezésen beszédet mond Balazsi József érsemjéni polgármester, Mezey Katalin költő, a Tokaji Írótábor kuratóriumának elnöke, L. Simon László költő, a Magyar Írószövetség főtitkára, Székelyhidi Ágoston író-politikus, illetve Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület leköszönő püspöke, európai parlamenti képviselő.

Ebéd után visszatérnek Nagyváradra, ahol 18 órától Székelyhidi Ágoston Értékek és esélyek című kötetét Halász János országgyűlési képviselő, Debrecen alpolgármestere méltatja. A váradi színház Szigligeti Társulatának művészei bemutatják Tövisek és virágok című pódiumműsorukat. Vacsora után pedig Oláh János főszerkesztő mutatja be a Magyar Írószövetség lapját, a Magyar Naplót.

Szombaton délelőtt tízkor Fehér József, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója tart előadást Kazinczy kultuszáról, majd Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője mutatja be a lapot. Fél tizenkettőkor Csűry István helyettes püspök beszél Kálvin Jánosról, majd Meleg Vilmos színművész szaval. Délután 12.30-kor kezdődik a zárófogadás, melyen Barabás Zoltán átadja az írótábor díjait.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat