Két előadással vendégszerepel Kolozsváron ezen a héten a Vígszínház

Krónika 2019. június 12., 13:49

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Vígszínház közötti hagyományos éves előadáscsere keretében ezen a héten újra a kincses városban vendégszerepel a budapesti társulat.

Eszenyi Enikő És Stohl András a Molnár Ferenc darabjából készült, A testőr című előadásban, amelyet pénteken Kolozsváron láthat a nagyérdemű Fotó: Almási J. Csaba/Vígszínház

Az Eszenyi Enikő által vezetett intézmény ezúttal két előadását mutatja be pénteken: 16.30-tól a stúdióteremben a Pentheszileia Program látható Kincses Réka rendezésében, 19 órától pedig Molnár Ferenc vígjátéka, a Valló Péter rendezte A testőr című előadás tekinthető meg a nagyszínpadon.

A Pentheszileia Program rendezője Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő filmrendező, író, drámaíró. 2006-ban bemutatott Balkán Bajnok című filmje a 38. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmnek járó díját hozta el. A Pentheszileia Programnak ez az első magyarországi bemutatója, a drámát Kincses Réka írta, az előadást ő rendezte.

Generációkon átívelő családtörténet egy különleges tehetségű női szerző szemszögén keresztül nyers szexualitással és szókimondással.

Pentheszileia a görög drámahősnő nevét viseli ugyan, de mai, modern, csupa ideg fiatal teremtés, aki menekülne a sorsa elől, amit a múltjából olvas ki, és menekülne édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is. De a szexuális kalandok, abortuszok és egy kétségbeesett terápia útkeresései után vajon képes lesz-e megtalálni lelki megnyugvását? Pentheszileiát a Vígszínház fiatal tehetsége, Szilágyi Csenge játssza.

Molnár Ferenc A testőr című bravúros társalgási és félreértés-vígjátékának 1910-ben a Vígszínházban volt az ősbemutatója, a főszerepekben olyan kiválóságokkal, mint Varsányi Irén, Csortos Gyula és Szerémy Zoltán. Molnár Ferenc ekkor már nem ismeretlen pályakezdő, de kétségtelen, hogy A testőr sikere nagyban hozzájárult későbbi páratlan karrierjéhez. S ez nem is csoda, mert

ebben a darabban Molnár minden olyan erényét megcsillantja, amiért igazán szeretjük: frappáns cselekményszövés, pompás dialógusok, remek karakterek, összehasonlíthatatlan humor és emberismeret.

A testőr mindezek fölött ízig-vérig „színházi darab” – minden mondatából Molnár színház iránti rajongása sugárzik. A testőr sziporkázó komédia a legsikeresebb magyar drámaírótól. A Valló Péter által rendezett színpadi változat főbb szerepeiben Kern András, Eszenyi Enikő és Stohl András látható, akik most először játszanak együtt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat