Jelentős színházi műhelyek a váradi szemlén: különleges produkciókat ígér a HolnapUtán Fesztivál

Jelentős színházi műhelyek a váradi szemlén: különleges produkciókat ígér a HolnapUtán Fesztivál

Fotó: Örkény Színház

Tizenkét színtársulat lép fel május 1. és 5. között Nagyváradon a HolnapUtán Fesztiválon, az ötnapos eseménysorozat a térség legjelentősebb színházi műhelyeiben létrejött, fiatal alkotók által színre vitt produkciókat szemlézi.

Kiss Judit

2019. április 07., 17:292019. április 07., 17:29

2019. április 07., 17:512019. április 07., 17:51

Három ország nyolc színtársulatának tizenkét előadását láthatja a közönség május 1–5-e. között, a hetedik alkalommal megszervezett nagyváradi HolnapUtán Fesztiválon. Az ötnapos eseménysorozat célja, hogy a térség legjelentősebb színházi műhelyeiben létrejött, fiatal alkotók által színre vitt produkciókat szemlézze, és megmutatkozási lehetőséget teremtsen pályakezdő tehetségek számára.

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztiválon a magyar színházi élet olyan kiválóságai vesznek részt, mint a budapesti Örkény Színház vagy a formabontó előadásairól híres szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

A szervezők ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a független társulatok alkotói tevékenységébe is betekintést nyújtsanak,

így a fesztiválon a kolozsvári Váróterem Projekt előadása, illetve a budapesti K2 Színház és a Miskolci Nemzeti Színház koprodukciója is látható lesz. A HolnapUtán célkitűzéseinek megfelelően az előadáskínálatot a magyar nyelvterületen működő színházművészeti főiskolák előadásai egészítik ki, amelyek közül az idei kiadáson a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, illetve a kolozsvári BBTE színészhallgatói is képviseltetik magukat.

Intergalaktikus játszma

A VII. HolnapUtán Fesztivál nagytermi előadásainak sorát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának A tavasz ébredése című fizikai színházi produkciója nyitja, május 2-án, 17 órától. A Györfi Csaba rendezte-koreografálta produkció szereplői mindannyian saját boldogságuk keresése közben ütköznek falakba egy torz társadalmi rend keretei között, melyben kőkemény szabályok és normák lehetetlenítik el a tudásvágyat, a tettvágyat, a fejlődést és egyáltalán a testtel, a szexualitással kapcsolatos viszonyaikat. Az előadásra nagyszínpadi stúdiótérben kerül sor.

Először vendégszerepel Nagyváradon a budapesti Örkény Színház: május 3-án, pénteken, 19 órától Secondhand című, nagyszabású produkciójával lesz jelen a magyarországi művészszínház csaknem teljes társulata.

A Szvetlana Alekszejevics Nobel-díjas írónő dokumentumregényei által inspirált előadásban olyan színészegyéniségek lépnek színpadra, mint Pogány Judit, Csákányi Eszter, Csuja Imre, Polgár Csaba vagy Bíró Eszter. A HolnapUtán Fesztiál szervezői első alkalommal látnak vendégül vajdasági társulatot: május 4-én, szombaton, 19 órától a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház mutatja be a Vlagyimir Majakovszkij költeményéből született Felhő a nadrágban című produkciót. A forradalom társadalmi jelenségeit és hatásait tárgyaló formabontó előadást Kokan Mladenovic nemzetközi elismertségnek örvendő szerb rendező vitte színpadra.

A fesztivál utolsó napján, nagyszínpadi stúdió formátumban mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház társulata a budapesti K2 Színházzal koprodukcióban készült Eklektikon 2048 előadást, amely rendhagyó módon tárgyalja az emlékezetkultúra és kánonképzés kortárs problémáit. Valamelyik világ. 2048. március 15. A forradalom és szabadságharc kétszázadik évfordulója. A Pángalaktikus Monarchia rendhagyó ülésének csillagideje: a Dimenziók Egyesült Föderációja felfedezett egy, a transzcendentális hiperűrben terjeszkedő, szintetikus telepata entitást, mely világokat fal fel féktelen falánkságában. De lehetséges, hogy az entitás pusztán a vég kezdete.

Babits Mihály, az exnyugatos, felébredt alvó ügynök hozzálát, hogy mindörökre feltegye a pontot az évek és világok óta zajló intergalaktikus játszma i betűjére, méghozzá nem mással az oldalán, mint ifj. Arnóti Dezsővel.

Színművészetisek előadásai

A szemle programjának gerincét a térség színházművészeti hallgatóinak előadásai alkotják. Ennek jegyében, a fesztivál nyitányában, május 1-én és 2-án a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves hallgatóinak három produkcióját láthatja a közönség, akik Meggyeskert című Csehov-adaptációjukkal (rendező: Zsótér Sándor), Tűznyelők című improvizációs előadásukkal (rendező: Kárpáti Péter) és A Nyíregyháza utca című, tabudöntögető produkciójukkal érkeznek Nagyváradra. A fesztivál harmadik napján, május 3-án, 17 órától a Kosztolányi Dezső Színház monodrámáját, a Tolnai Ottó költészetéből inspirálódott Karton és Karfiolt láthatja a közönség, ezt követően, 18 órától pedig Renczés Viktória, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatójának Hateha című előadását tűzik műsorra a szervezők. A főiskolásoknak szóló szekcióban a kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézetének harmadévesei május 4-én, 17 órától Zabhegyező című regényadaptációjukat mutatják be, május 5-én, 15 órától pedig Tavaszi áldozat című táncelőadásukat láthatja a közönség. A stúdiótermi előadások sorát a nagyváradi származású Lovassy Cseh Tamás által írt és rendezett Románia 100 című előadás zárja: a kolozsvári Váróterem Projekt független színház előadásában a román–magyar viszonyokat és az erdélyi társadalmi jelenségeket állítják pellengérre az alkotók. A VII. HolnapUtán Fesztivál programja és a Szigligeti Színház weboldalán (www.holnaputan.szigligeti.ro, www.szigligeti.ro ), illetve Facebook-oldalain böngészhetik az érdeklődők.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt a Nemzeti Színház társulatának tagját Budapesten.

Kilencvenedik születésnapján köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét
2024. április 13., szombat

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve

Könyv látott napvilágot arról, hogy a katonaság milyen mértékben és formában szólt bele a 20. században az aranyosszéki egyének, családok, kisközösségek életébe, milyen traumákat, tapasztalatokat, emlékeket hagyott maga után.

Amikor a román király nem kért a magyar bakából – Aranyosszéki katonák történetei kötetbe fűzve
2024. április 11., csütörtök

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház

E-LÍRA 100 – válogatás száz év erdélyi magyar költészetéből címmel tart előadást szombaton Zilahon az Aradi Kamaraszínház.

Száz év erdélyi versei – Zilahon tart  irodalmi rendezvényt szombaton az Aradi Kamaraszínház
2024. április 11., csütörtök

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélte a szakmai kuratórium az idén alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be csütörtökön a Látó szépirodalmi folyóirat.

Csehy Zoltán felvidéki költőnek ítélték oda a vásárhelyi Látó folyóirat által alapított Kovács András Ferenc Költészeti Díjat
2024. április 11., csütörtök

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján

Világot gyújt és rendet rak a vers, melenget vagy lehűt, bezsongat vagy vigasztal. A vers megváltó rés a mindennapok falán – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére a magyar költészet napja alkalmából László Noémi József Attila-díjas kolozsvári költő.

„A vers megváltó rés a mindennapok falán” – László Noémi kolozsvári költő gondolatai a költészet napján
2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum