Feszegetni a képi ábrázolás határait: jelentkezőket várnak az 5. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Bede Laura 2018. február 10., 09:03

A digitális és analóg világ közötti átjárásra, a képi ábrázolás határainak feszegetésére épül az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, amelynek részleteiről Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész beszélt a Krónikának.

Fotó: Archív

A Székelyföldi Grafikai Biennálék sorozatában Siklódi Zsolt kurátor váratlan, tragikus távozása  fájdalmas és szükségszerű újragondolásra késztette a szervezőket. „Idén kicsit lényegre törőbben próbáltuk meghatározni a biennálé koncepcióját és szemléletét.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan jelenik meg grafikában a digitális alapú kép és a hagyományos eljárásoknak a viszonya. Tulajdonképpen milyen átjárások vannak a digitális és az analóg világ között,

és ez mennyire nyitja meg a képi ábrázolás határait, mennyire feszegeti azokat” – mondta el a Krónika megkeresésére Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész, a Székelyföldi Grafikai Biennálé új kurátora.

Hozzátette, ez a szervezők felvetése, de nem kizáró jellegű ok, ha valaki egyáltalán nem dolgozik számítógépen, vagy nem dolgozza át a munkáit számítógépen és csak hagyományos technikákban készíti el a műveit.

Kifejtette, idén három kategóriát próbáltak meghatározni: hagyományos grafikai eljárásokkal készült grafikai alkotások; digitális képalkotási módszerekkel készült és digitális eszközökkel nyomtatott grafikai alkotások, továbbá digitális képalkotási módszerekkel előkészített, de hagyományos módszerekkel nyomtatott grafikai alkotások.

Ezenkívül vannak olyan egyedi technikák, amelyeket az alkotók saját maguknak kikísérleteznek, de a pályamű mindenképp reprodukálható, sokszorosítható kell hogy legyen.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása már nyilvános, a hazai és nemzetközi grafikusművészek 2018. március 30-án, déli 12 óráig jelentkezhetnek. A nevezés kizárólag webes felületen, az online űrlapon keresztül lehetséges www.grafikaiszemle.ro honlapon. Az alkotások digitális reprodukcióját online, a nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az oldalon kért adatokkal együtt.

A zsűrizés első körben ezek alapján történik majd, a második fordulóba válogatott művek bekerülnek a grafikai szemle katalógusába és a kiállítás részét képezik majd.

A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: dr. Cristian Aurel Opriș, a kolozsvári művészeti egyetem tanára, dr. Erőss István, az egri Eszterházy Károly Egyetem vizuális művészeti intézetének tanszékvezetője, Liu Chun-Lan, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, dr. Anca Boeriu, a Bukaresti nemzeti művészeti egyetem tanára, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője, Kónya Ábel, a debreceni Modem vezető kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész.

A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat: a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és Nagy Pál-díjat.

Az idei biennálé díjátadó ünnepsége 2018. október 13-án lesz, ezt megelőzően nyitják meg a kiállítást a beválogatott alkotásokból a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A rendezvény keretében megnyitják Siklodi Zsolt, a biennálé volt kurátorának tárlatát a Lábas Házban, illetve az előző szemle nyertesének Kamil Kucureknek a kiállítását a Magmában.

Ferencz S. Apor kurátori tevékenységével kapcsolatban elmondta, a jövőben szeretne workshopokat szervezni több helyszínen, a szakma helyi képviselőinek a bevonásával.

„Fontosnak tartanám például a biennálé weboldalának aktualizálását, egyfajta felpörgetését, hogy több szakmai tartalom jelenjen meg rajta, mint az elemző írások, beszámolók, interjúk. A két biennálé közötti időszakot is szeretnénk feltölteni tartalommal, hogy a két esemény között legyenek szakmai fórumok, kiállítások, minikonferenciák, valamint szeretnénk szakmai kiadványokat megjelentetni” – fogalmazott a csíkszeredai képzőművész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat