Közép-európai sorskérdéseket feszegető magyar „csodaművet” mutat be a kolozsvári opera

Az előadás főszerepeiben Covacinschi Yolandát és Pataki Adorjánt is láthatja a kolozsvári opera közönsége •  Fotó: Kolozsvári Magyar Opera / Török Ádám

Az előadás főszerepeiben Covacinschi Yolandát és Pataki Adorjánt is láthatja a kolozsvári opera közönsége

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera / Török Ádám

A magyar operajátszás legnépszerűbb művét, a Katona József drámájából és Erkel Ferenc zeneművéből készült, mindig aktuális mondanivalójú Bánk bánt mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera Vidnyánszky Attila rendezésében. A Nemzeti Színház főigazgatója – aki fiával ellentétben először rendez a kincses városban – hétfőn kifejtette: a „Shakespeare-i színmű” a közép-európai népek örök problémáját is megfogalmazza.

Kiss Judit

2024. október 28., 18:012024. október 28., 18:01

A csütörtöki premierre már mind a 850 jegy elkelt, a következő előadást valószínűleg 2025 elején láthatja majd a nagyérdemű – hangzott el az előadás hétfői beharangozó sajtótájékoztatóján, amelyen Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Vidnyánszky Attila, a budapesti Nemzeti Színház főigazgatója, a rendező, valamint az előadást vezénylő Kulcsár Szabolcs osztotta meg gondolatait. Szép Gyula felelevenítette: Erkel a művét már az 1865-ös bemutató után közvetlenül elhozta személyesen Kolozsvárra – ezzel az előadással avatták fel az akkori magyar – ma román – színházat a Bocskai téren, és a Bánk bán azóta folyamatosan jelen van a magyar opera repertoárján.

Szép Gyula operaigazgató, Vidnyánszky Attila rendező és az előadást vezénylő Kulcsár Szabolcs •  Fotó: Kolozsvári Magyar Opera Galéria

Szép Gyula operaigazgató, Vidnyánszky Attila rendező és az előadást vezénylő Kulcsár Szabolcs

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Idézet
Nem véletlenül, hiszen a magyar operajátszás legnépszerűbb, legnagyszerűbb művéről van szó – fogalmazott Szép Gyula.

Mint kifejtette, a mostani előadás a Coopera impresszáriós irodával való együttműködés eredményeképpen jön létre, a teljes díszletet, jelmeztárat, valamint a rendezést is ők állják. A produkciót már a járvány előtt tervezték, de a pandémia okozta korlátozások miatt nem kerülhetett sor rá. Szép Gyula és Kulcsár Szabolcs is kiemelte, büszkék arra, hogy az intézmény szólistái, valamint zenekara, énekkara, tánckara olyan nívón teljesít, hogy reményeik szerint nagyszerű előadást láthat a közönség.

Vidnyánszky Attila – aki immár 8 alkalommal állította színpadra a Bánk bánt (5 alkalommal a zeneművet és 3 alkalommal a prózai művet) – Katona József drámájának nagyszerűségéről és a mű gondolatiságának örök aktualitásáról beszélt. Elöljáróban kifejtette, örömmel tölti el, hogy Kolozsváron rendezhet, ez első ízben valósul meg, ugyanis eddig csak vendégszerepeltek az általa rendezett előadások a kincses városban: a Csíksomlyói passió, valamint a Tóth Ilonka.

Próbafotó a csütörtökön bemutatandó, Bánk bán című nagylélegzetű produkcióról •  Fotó: Kolozsvári Magyar Opera / Török Ádám Galéria

Próbafotó a csütörtökön bemutatandó, Bánk bán című nagylélegzetű produkcióról

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera / Török Ádám

„Azért is örülök, mert a fiam, ifj. Vidnyánszky Attila már-már házirendezőjévé vált a kolozsvári magyar színháznak, így itt egymás mellett lehetünk úgymond a kolozsvári repertoáron” – magyarázta a rendező.

A hétfői beharangozó sajtótájékoztatón a remekműről, valamint az előadás elkészültének különféle vetületeiről esett szó •  Fotó: Kolozsvári Magyar Opera Galéria

A hétfői beharangozó sajtótájékoztatón a remekműről, valamint az előadás elkészültének különféle vetületeiről esett szó

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

A Bánk bán című műről azt mondta, hogy míg más nemzetek sok-sok zseniális drámai művel büszkélkedhetnek, addig a magyaroknak három „csodaművük” van: Az ember tragédiája, a Csongor és Tünde, valamint a Bánk bán, amit ő igazi „Shakespeare-i színműnek” tart. „Ez a mű a személyes sorsunkat érintő legnagyobb kérdésekre összpontosít nem didaktikusan, ugyanakkor igazi Shakespeare-i módon: a féltékenység, irigység, intrika, gyűlölet, szerelem, csalás témája mind hangsúlyosan jelenik meg – vagyis mindaz, ami az emberi cselekedeteket mozgatja.

Ugyanakkor közép-európai népek örök problémáját fogalmazza meg – és ezzel a problémával szembesül többek közt a román nemzet is –, hogy Nyugat és Kelet közé szorulva hová tartozzunk, merre menjünk, mi legyen a sorsunk” – emelte ki a rendező.

Melinda szerepében Covacinschi Yolanda debütál •  Fotó: Kolozsvári Magyar Opera / Török Ádám Galéria

Melinda szerepében Covacinschi Yolanda debütál

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera / Török Ádám

Hozzátette, a közép-európai népek mindig azt élték át, hogy valakik alakítják helyettük a világukat, ők meg megpróbáltak lázadni ez ellen. „Az alaphelyzet Hamlet-i: Bánk igazi vívódó hős, a kérdése pedig az, hogy igazi államférfiként, ugyanakkor sértett férjként félreteheti-e politikai helyzetéből adódó kötelezettséghalmazát, cselekedhet-e magánemberként. Ez a dráma nagyon korszerű,

örökké aktuális figurákkal – mint például a kedvencem, Biberach, aki azt mondja: egyik vagy másik fél győzni fog, és én majd a győztes mellé állok. Tele van a világunk Biberachokkal” – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Kulcsár Szabolcs arról beszélt, büszkék, hogy a Kolozsvári Magyar Opera az összes Erkel-operát játszotta már, így a Bánk bán is szinte állandóan repertoáron volt. Szép Gyula hozzátette, ahogyan egy magyar érettségizőnek kötelező ismernie a Bánk bánt, úgy egy magyar zenei intézménynek is kötelező játszania ezt a művet. Kulcsár Szabolcs kiemelte, ezt a zeneművet nem könnyű elénekelni, egyfajta „magyar Traviata”, és a szopránoknak nem könnyű a feladata.

Bánk bán szerepében Pataki Adorjánt láthatja a Kolozsvári Magyar Opera közönsége •  Fotó: Kolozsvári Magyar Opera / Török Ádám Galéria

Bánk bán szerepében Pataki Adorjánt láthatja a Kolozsvári Magyar Opera közönsége

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera / Török Ádám

Az előadásban több művész is debütál, azaz először lép színpadra az adott szerepben. Bánk bánt Pataki Adorján énekli – aki Vidnyánszky Attila korábbi rendezéseiben volt Ottó és egy másik előadásban Petur bán. Szintén debütál II. Endre király szerepében Kincses Márk, Melinda szerepében Covacinschi Yolanda, Ottó szerepében Bardon Tony, Petur bán szerepében Gergely Arnold Levente és Balla Sándor, Sólom szerepében pedig Sipos Endre.

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy mivel több ízben rendezte, sőt megfogalmazása szerint folyamatosan rendezi ezt a művet, a különféle produkciókból egyes elemeket, megoldásokat átemel más előadásokba. „Ebben az előadásban hangsúlyos a királyi kegyelem gyakorlásának motívuma. Ugyanis úgy érzem,

korántsem jellemző mai világunkra általában az ingyenes kegyelem. A 13. század végi történet kontextusában az akkori időkben a király nemcsak Bánk családját, de még a falvait is megsemmisítette volna, és ehhez képest ebben a műben kegyelmet gyakorol” – fogalmazott a rendező.

•  Fotó: Kolozsvári Magyar Opera Galéria

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Újságírói kérdésre arról is beszélt, vajon minek tulajdonítható, hogy bár a zenemű mestermű, és a világ legnagyobb operáival vetekszik zeneileg, mégsem játsszák a világ nagy operaházaiban. „Nagyon erőteljesen közép-európai történetről van, azt hiszem, ezért nem. A magyar operairodalomból talán csak Bartóknak A kékszakállú herceg vára című operája ismert és játszott a nagyvilágban” – állapította meg a rendező.

korábban írtuk

Jézus a „hívószó”, de zenei remekmű, kiváló rendező és alkotógárda kellett a kolozsvári opera előadásának elsöprő sikeréhez
Jézus a „hívószó”, de zenei remekmű, kiváló rendező és alkotógárda kellett a kolozsvári opera előadásának elsöprő sikeréhez

Elsöprő a Kolozsvári Magyar Opera Jézus Krisztus szupersztár című, Novák Péter rendezte előadásának a sikere: ezt az is igazolja, hogy bár tájainkon szokatlannak számít, tíz percig tapsolt állva a közönség kedden este.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. október 27., vasárnap

Szakítós vígjáték érkezik a romániai mozikba a Filmtett Egyesület jóvoltából

Cannes-ban díjazott szakítós vígjátékra hívja a romániai moziközönséget a Filmtett Egyesület.

Szakítós vígjáték érkezik a romániai mozikba a Filmtett Egyesület jóvoltából
2024. október 27., vasárnap

Árnyalja a felületes Székelyföld-sztereotípiákat a Budapesten látható, nagyszabású, „életszagú” néprajzi tárlat

Kik is igazából a székelyek, milyen kultúra éltetői, hogyan látják önmagukat ma a Székelyföldön élők – ezekre a kérdésekre ad választ a Kovászna, Hargita, Maros megyei múzeumok összefogásával nyílt kiállítás.

Árnyalja a felületes Székelyföld-sztereotípiákat a Budapesten látható, nagyszabású, „életszagú” néprajzi tárlat
2024. október 25., péntek

Interferenciák: a rendszerváltás óta eltelt harmincöt év lesz a témája a színházi fesztiválnak

A rendszerváltás óta eltelt harmincöt év lesz a témája a november 3. és 17. között tartandó kolozsvári 9. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválnak. A színházi szemle programjának gerincét romániai előadások adják.

Interferenciák: a rendszerváltás óta eltelt harmincöt év lesz a témája a színházi fesztiválnak
2024. október 23., szerda

Töretlen sikerű, klasszikus operett az Aradi Kamaraszínház műsorán

A víg özvegy című Lehár-operett története elevenedik meg az aradi nagyszínház színpadán.

Töretlen sikerű, klasszikus operett az Aradi Kamaraszínház műsorán
2024. október 23., szerda

Legyél te is műalkotás! – különleges kezdeményezés a temesvári színházban

Különleges felhívást tett közzé a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: a Legyél te is műalkotás! című kezdeményezés a Caravaggio című előadásra is felhívja a figyelmet.

Legyél te is műalkotás! – különleges kezdeményezés a temesvári színházban
2024. október 23., szerda

Fókuszban a kortárs erdélyi élőszavas mesélés

Immár harmadik alkalommal tartják az Erdélyi Népmesemondó Találkozót, az eseményre Háromszéken kerül sor.

Fókuszban a kortárs erdélyi élőszavas mesélés
2024. október 23., szerda

Nagyjátékfilmekkel, Bogyóval és Babócával is várja az érdeklődőket a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilm fesztivál

Rövidfilmek mellett nagyjátékfilmek is szerepelnek a programban 32. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelyet november 6. és 10. között tartanak Marosvásárhelyen – közölték a szervezők.

Nagyjátékfilmekkel, Bogyóval és Babócával is várja az érdeklődőket a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilm fesztivál
2024. október 21., hétfő

Nonverbális, minden korosztálynak szóló berlini bábelőadás a Puckban

A berlini Merlin Bábszínház vendégszerepel a kolozsvári Puck Bábszínházban.

Nonverbális, minden korosztálynak szóló berlini bábelőadás a Puckban
2024. október 21., hétfő

Héja-nász: Ady és Léda viharos szerelmét végigkísérő leveleket tettek közzé

Ady Endre és Léda digitalizált leveleit is elérhetővé tette a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ Országos Széchényi Könyvtár (MNMKK OSZK) az általa üzemeltetett Copia tartalomszolgáltatás felületén – tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

Héja-nász: Ady és Léda viharos szerelmét végigkísérő leveleket tettek közzé
2024. október 20., vasárnap

Történelemóra „görbe tükörrel és fekete zongorával”: svédországi magyaroknak viszi el előadását két kolozsvári alkotó

Két erdélyi alkotó, Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze és Szép András zongoraművész, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem korrepetitora svédországi turnéra indul.

Történelemóra „görbe tükörrel és fekete zongorával”: svédországi magyaroknak viszi el előadását két kolozsvári alkotó