„Időutazás” a 120 évvel ezelőtti Kalotaszegre, ahol elkezdődött a magyar népművészet felfedezése

Péntek János Széchenyi-díjas nyelvészprofesszor és Tötszegi Tekla néprajzkutató a kolozsvári kiállítás ismertetésén •  Fotó: Oláh-Badi Levente

Péntek János Széchenyi-díjas nyelvészprofesszor és Tötszegi Tekla néprajzkutató a kolozsvári kiállítás ismertetésén

Fotó: Oláh-Badi Levente

Izgalmas, 120 évvel ezelőttre visszavezető „időutazásra” hívja a közönséget az Edvi Illés Aladár Kalotaszege című kiállítás, amely a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeumban tekinthető meg. A tárlatot Péntek János Széchenyi-díjas nyelvészprofesszor és Tötszegi Tekla néprajzkutató mutatta be a Kolozsvári Magyar Napokon.

Kiss Judit

2024. augusztus 24., 09:472024. augusztus 24., 09:47

Hogy milyen volt Kalotaszeg 120 évvel ezelőtt, arról részletgazdag, izgalmas képet kaphat az, aki megtekinti a kolozsvári néprajzi múzeumban a még látogatható, Edvi Illés Aladár Kalotaszege című kiállítást. A festőművész által készített festmények, rajzok, reprodukciók, valamint 104 darab,

szintén a művész által 1903-ban készített fotók, valamint korabeli tárgyi anyag mutatja be, milyen volt Kalotaszeg falvainak és Bánffyhunyadnak a mindennapi élete, ünnepei, nagyvásárai, épületei, mezőgazdasági élete, bivalyai és szekerei, no meg különleges viselete.

Edvi Illés Aladár budapesti születésű festőről (1870 –1958) készült fotók •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Edvi Illés Aladár budapesti születésű festőről (1870 –1958) készült fotók

Fotó: Oláh-Badi Levente

A budapesti születésű Edvi Illés Aladár (1870 – 1958) által rögzített festmények, reprodukciók, rajzok no meg főként a fotográfiák izgalmas szemlélődésre hívják a tárlat közönségét. A Kolozsvári Magyar Napok keretében mutatta be az érdeklődőknek az anyagot szerdán délben Péntek János Széchenyi-díjas nyelvészprofesszor, a kalotaszegi Körösfő szülötte, alapos ismerője és a vidék kutatója, valamint Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum muzeológusa, néprajzkutató.

Kalotaszegiek 1903-ban •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Kalotaszegiek 1903-ban

Fotó: Oláh-Badi Levente

A kiállítást augusztus 1-jén nyitották meg, és módfelett gazdag a kalotaszegi élet megannyi szegmensét felvillantó gyűjtemény. „Mindenképpen szerettük volna a Kolozsvári Magyar Napok keretében is ismertetni a tárlatot, azért is, mert szinte minden esztendőben van valamilyen kalotaszegi témájú kiállításunk a múzeumban. Külön öröm számomra, hogy Péntek János professzor úr – Kalotaszeg szülöttje és nagyszerű ismerője – osztja meg gondolatait a tárlat kapcsán” – mondta Tötszegi Tekla.

Tötszegi Tekla bemutatta a századfordulón viselt kalotaszegi női nagylány öltözet jellegzetességeit •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Tötszegi Tekla bemutatta a századfordulón viselt kalotaszegi női nagylány öltözet jellegzetességeit

Fotó: Oláh-Badi Levente

Péntek János rámutatott, az 1900-as évek elején Kalotaszeg népművészetének felfedezésével kezdődött el tulajdonképpen a magyar népművészet felfedezése, és ez szorosan kapcsolódik Edvi Illés Aladár munkájához.

A cégtáblák is információkat árulnak el: például 1903-ban Kováltsik Józsefnek volt üzlete Bánffyhunyadon •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

A cégtáblák is információkat árulnak el: például 1903-ban Kováltsik Józsefnek volt üzlete Bánffyhunyadon

Fotó: Oláh-Badi Levente

Malonyai Dezső író, művészettörténész ötkötetes, 1907-ben megjelent A magyar nép művészete című ikonikus sorozatának első része Kalotaszegről szól: abban láttak napvilágot Edvi Illés Aladár munkái. „Éppen ebben az 1903-1904-es időszakban nagyon intenzíven dolgozott a csapat. Edvi Illés Aladár, aki a Kalotaszeget dokumentáló fotókat készítette, Körösfői-Kriesch Aladárral együtt jött Kalotaszegre, a vidéken pedig szívesen fogadták a művészeket. Szülőfalumban, a Pali Gyuri házában vendégeskedtek, de nemcsak ők, hanem egy neves finn szobrász, valamint gróf Zichy István is hetekig nyaralt Kalotaszegen” – elevenítette fel Péntek János.

•  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Fotó: Oláh-Badi Levente

Elmondta,

Gyarmathy Zsigáné Hory Etelka, a kalotaszegi népi hagyományok gyűjtője, az ottani kultúra jelentős alakja hozta a férje révén a budapesti vendégeket. Így több országos kiállításra jutott el a kalotaszegi viselet, ruhadarabok, a házberendezések, és mintegy megismerte a pesti világ Kalotaszeget.

A kalotaszegi mezőgazdasági munkálatok fázisait is bemutatják a korabeli képek •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

A kalotaszegi mezőgazdasági munkálatok fázisait is bemutatják a korabeli képek

Fotó: Oláh-Badi Levente

A fekete-fehér fényképek nem beállított képek, hanem spontán pillanatokat, embereket, állatokat rögzítettek, Magyarvalkó, Körösfő, Magyargyerőmonostor, Bánffyhunyad templomát, házait, lakóit, de a mezőgazdasági munkálatok fázisait, a templomba járás rendjét, a népviseleteket is. Edvi Illés Aladár a következőket írta lelkesen:

„Egy dúsgazdag kincsesbánya ez a Kalotaszeg, amely nem egy nyárra, hanem egy emberéletre nyújt kimeríthetetlen anyagot a művésznek”.

•  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Fotó: Oláh-Badi Levente

„Nyáron, aratás idején tartózkodtak a művészek itt, ebben az időben még nagyonis női munka volt az aratás – sarlóval arattak a nők, mögöttük mentek férfiak, akik kévét küldöttek. Akkoriban kezdődött Kalotaszegen a faragott tárgyakkal való kereskedés, ami azóta is tart tulajdonképpen, és ami a vidék szempontjából fontos volt, az Kalotaszeg népművészetének felfedezése – tulajdonképpen ezzel kezdődött a magyar népművészet felfedezése. Gondoljunk bele, ehhez képest a mezőség népművészetét csak a 20. század második felében kezdték feltérképezni” – mondta a nyelvészprofesszor. Ennek kapcsán eszünkbe juthat az a közismert népdal, amelynek szövege így kezdődik: „Körösfői Riszeg alatt, három kislány zabot arat...”

Péntek János Széchenyi-díjas nyelvészprofesszor, a kalotaszegi Körösfő szülöttje, alapos ismerője és a vidék kutatója •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Péntek János Széchenyi-díjas nyelvészprofesszor, a kalotaszegi Körösfő szülöttje, alapos ismerője és a vidék kutatója

Fotó: Oláh-Badi Levente

Péntek János elmondta, ekkoriban, a 20. század elején fontos volt a magyar nemzeti kultúra erősítése. „Meglepődve láttam évekkel ezelőtt a szabadkai zsinagógában, hogy a szecessziós díszítésben kalotaszegi motívumok fedezhetőek fel. Tehát nagy mértékben épült be a magyar kultúrába és különösen a szecesszió díszítésébe” – mondta Péntek János.

Kiemelte, hogy Edvi Illés Aladár képei az 1964-ben a kalotaszegi Magyarbikalon született Győr László tulajdonában vannak, ő vásárolta meg egy aukción a festőművész családjától és bocsájtotta rendelkezésre az anyagot.

•  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Fotó: Oláh-Badi Levente

„E nélkül a gyűjtemény nélkül kevesebbet tudnánk a korabeli Kalotaszegről, én magam néprajzkutatóként rengeteg érdekes részletet fedeztem fel rajtuk: a viseletekről, mezőgazdasági munkálatokról és más mozzanatokról is sok-sok árnyalatot” – mondta Tötszegi Tekla. Péntek János azt mondta, Győr László egyébként is sokat tesz Kalotaszeg emlékeinek a megmentéséért. Tötszegi Tekla részletesen ismertette a tárlatot, amely a kicsi, 8X11-es pozitív fotók kinagyított másait is felsorakoztatja. A néprajzkutató elmondta, a festő a 20. század legelejének az egyik legjelentősebb akvarellistája volt, és először tájképfestőként vált híressé. Amikor először 1902-ben Kalotaszegre került, tájakat akart festeni, de aztán nagyon elképráztatták a kalotaszegiek, és az egész itteni világ.

Edvi Illés Aladár festménye a körösfői református templomról •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Edvi Illés Aladár festménye a körösfői református templomról

Fotó: Oláh-Badi Levente

„Ezek a fotók azért is különlegesek, mert a mindennapokat, a munkafolyamatok részeit, az itt élők életét, életmódját rögzítik. A szerző le is írja a leveleiben, hogy kiment a kalotaszegiekkel a mezőre, ott evett velük, elment táncba, sőt, csizmát csináltatott a bánffyhunyadi csizmadiánál.

A másik nagy előnye a fotós anyagnak, hogy jó minőségű képek, kinagyítva ezeket érdekes részletek tárulnak a kutató szeme elé: hogyan állt az embereken a ruha, vagy milyen volt a vásári hangulat – egyébként is elég kevés vásári fotó készült akkoriban itt meg egy egész sorozat látható az 1903-as bánffyhunyadi országos vásárról” – ecsetelte a néprajzkutató.

Bánffyhunyadi vásár, pillanatkép •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Bánffyhunyadi vásár, pillanatkép

Fotó: Oláh-Badi Levente

Mint mondta, Bánffyhunyad mint vásáros „olvasztótégely” jelenik meg a képeken, felismerhetők a felszegi asszonyok ruhái, de a Gyalui-havasokból, vagy akár távolabbról, Biharból érkező románok viseletdarabjai is.

Tötszegi Tekla: „e nélkül a gyűjtemény nélkül kevesebbet tudnánk a korabeli Kalotaszegről” •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Tötszegi Tekla: „e nélkül a gyűjtemény nélkül kevesebbet tudnánk a korabeli Kalotaszegről”

Fotó: Oláh-Badi Levente

A kiállításon két korabeli női viselet is megtekinthető: az egyik az alszegi női nagylány öltözet, a másik Nádas-menti, amelyet 1903-ban vásároltak meg a kolozsvári múzeum számára. Annak érzékeltetésére, hogy mit látott Edvi Illés Aladár 1903-1904-ben Kalotaszegen, kiállítottak egy 1751-es templomi mennyezetkazettát is. „Érdekes megfigyelni a 20. század eleji kalotaszegi falu képét, ahol még párhuzamosan jelen vannak a zsindellyel fedett házak, mellettük a taposott szalmatetős gazdasági épületek, de már látunk olyan fotókat is, ahol megjelennek a kontyos tetős, divatosabb épületek is. Egy másik kiállítási egység templomokat és templomkerteket ábrázol: a körösfői, valkói, bikali és gyerőmonostori templom is látható a képeken” – mondta a néprajzkutató.

A Bánffyhunyadon 1903-ban tartott országos nagyvásárról egész sorozatot fotózott a művész •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

A Bánffyhunyadon 1903-ban tartott országos nagyvásárról egész sorozatot fotózott a művész

Fotó: Oláh-Badi Levente

Péntek János kifejtette, Kalotaszeg jellegzetes háziállata a bivaly, amikor a képek készítése előtt 50 évvel felszabadították a jobbágyságot, akkor a legolcsóbb, munkára fogható háziállat volt.

„Tulajdonképpen ez mentette meg őket, hogy találtak egy ilyen háziállatot, amit aztán tudtak mindenre használni, szántásra, fejésre. Érdekesség, hogy most, mikor már lealkonyult a bivalyos időszak, akkor meg már a legdrágább háziállat lett a bivaly” – fejtette ki Péntek János.

•  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Fotó: Oláh-Badi Levente

A fotókon külön egység mutatja be a kalotaszegi nők munkáját, ami nagyon szerteágazó volt nap mint nap: az aratástól az állatgondozásig, a varrásig, fejésig, takarmányért mentek a férjükkel behordáskor, kendert törtek, a kislányok kicsi koruktól vízért jártak.

A 120 évvel ezelőtti kalotaszegi világot bemutató kiállítást augusztus 25-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Edvi Illés Aladár fotói sok körösfői pillanatot örökítettek meg •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Edvi Illés Aladár fotói sok körösfői pillanatot örökítettek meg

Fotó: Oláh-Badi Levente

Korabeli kalotaszegi faládikó •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Korabeli kalotaszegi faládikó

Fotó: Oláh-Badi Levente

Péntek János nyelvészprofesszor ismertette Edvi Illés Aladár munkásságát •  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Péntek János nyelvészprofesszor ismertette Edvi Illés Aladár munkásságát

Fotó: Oláh-Badi Levente

•  Fotó: Oláh-Badi Levente Galéria

Fotó: Oláh-Badi Levente

korábban írtuk

Kalotaszeg népi értékeit és vadállatok mozdulatait is lencsevégre kapja a bánffyhunyadi Lónay Arthur
Kalotaszeg népi értékeit és vadállatok mozdulatait is lencsevégre kapja a bánffyhunyadi Lónay Arthur

Kalotaszeg természeti és hagyományos értékeit, a vadállatok mozdulatait is megörökíti fotóin a bánffyhunyadi Lónay Arthur, aki fotókészítési munkájának kulisszatitkairól beszélt a Krónikának.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. augusztus 21., szerda

A színházban benne van az egész történelmünk: kamarakiállítás nyílt a kincses városban a Farkas utcai kőszínház történetéről

A Farkas utcai színház múltját, nehéz és dicsőséges korszakait idézi meg a kolozsvári Szabók bástyájában kedden megnyílt, Nemes nyomokon című tárlat.

A színházban benne van az egész történelmünk: kamarakiállítás nyílt a kincses városban a Farkas utcai kőszínház történetéről
2024. augusztus 21., szerda

Pont úgy megszenved a színész is a sportpályán, mint bárki más – Romániai szinten egyedülálló esemény Temesváron

A sporttevékenységeket a színházi közeggel ötvözi, a lelkes közönség számára is nyitott a Temesváron tartandó színJÁTÉKOK elnevezésű esemény. A rendezvényről Balázs Attilát, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatóját kérdeztük.

Pont úgy megszenved a színész is a sportpályán, mint bárki más – Romániai szinten egyedülálló esemény Temesváron
2024. augusztus 21., szerda

Ízig-vérig erdélyiek: Bánffy Miklósról és Kós Károlyról szóló kötetet mutattak be Kolozsváron

Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulóján jelent meg tavaly a Kós-Bánffy, Bánffy-Kós Emlékkönyv.

Ízig-vérig erdélyiek: Bánffy Miklósról és Kós Károlyról szóló kötetet mutattak be Kolozsváron
2024. augusztus 20., kedd

Milyen tulajdonságai kellene legyenek ma Jézus Krisztusnak a szupersztársághoz? Kolozsvári rockopera titkait tárták fel alkotói

Mindannyiunknak vannak kisebb-nagyobb kereszthordozásai, a szenvedéstörténetnek pedig olyan sok a többletrétege, hogy tulajdonképpen kimeríthetetlen – hangzott el a Kolozsvári Magyar Napokon.

Milyen tulajdonságai kellene legyenek ma Jézus Krisztusnak a szupersztársághoz? Kolozsvári rockopera titkait tárták fel alkotói
2024. augusztus 20., kedd

A legszebb napon köszönti az erdélyi magyarságot Mága Zoltán és Bodrogi Gyula augusztus 20-ai marosvásárhelyi gálakoncertjén

Különleges gálakoncertet ad a Szent István-napi eseménysorozat megkoronázásaként Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész augusztus 20-án a marosvásárhelyi várban, melynek egyik sztárfellépője a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula lesz.

A legszebb napon köszönti az erdélyi magyarságot Mága Zoltán és Bodrogi Gyula augusztus 20-ai marosvásárhelyi gálakoncertjén
2024. augusztus 18., vasárnap

Elhunyt a legendás francia színész, Alain Delon

Elhunyt Alain Delon ikonikus francia színész. A család közleménye szerint Delon 88 éves korában hunyt el douchy-i otthonában szombat este.

Elhunyt a legendás francia színész, Alain Delon
2024. augusztus 17., szombat

Elhunyt Novák Ferenc „Tata”, a magyar táncművészet erdélyi születésű doyenje

Elhunyt szombaton, 93 éves korában Novák Ferenc koreográfus, rendező, etnográfus.

Elhunyt Novák Ferenc „Tata”, a magyar táncművészet erdélyi születésű doyenje
2024. augusztus 17., szombat

Egy költemény „összelegózásának” titkai és aktuális vitatémák – gazdag irodalmi kínálat a Kolozsvári Magyar Napokon

Az irodalom, költészet különféle vetületei, friss erdélyi kiadványok és sokakat foglalkoztató kérdések megvitatása is előtérbe kerül a 15. Kolozsvári Magyar Napokon.

Egy költemény „összelegózásának” titkai és aktuális vitatémák – gazdag irodalmi kínálat a Kolozsvári Magyar Napokon
2024. augusztus 16., péntek

Kiállításmegnyitókkal hangolhatunk hétvégén a Kolozsvári Magyar Napokra

Kós András-emlékkiállítás, Incze Mózes-tárlat, Tóth Szűcs Ilona és Tóth László alkotásait bemutató retrospektív kiállítás és több helytörténeti tárlat is nyílik a hétvégén a kincses városban, a 15. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) keretében.

Kiállításmegnyitókkal hangolhatunk hétvégén a Kolozsvári Magyar Napokra
2024. augusztus 15., csütörtök

Határon túli színházakat és táncegyütteseket támogat a magyar kormány

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az idei évben is meghirdeti 50 millió forintos keretösszeggel a határon túli professzionális magyar színházak és táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogató pályázatát.

Határon túli színházakat és táncegyütteseket támogat a magyar kormány