Bár az oktatásból szinte teljesen hiányzik a színjátszás, nagy szüksége lenne rá a fiataloknak lelki szempontból is

Bár az oktatásból szinte teljesen hiányzik a színjátszás, nagy szüksége lenne rá a fiataloknak lelki szempontból is

Diákszínjátszók a nagybányai táborban. Nemcsak a színművészettel, színjátszással, de saját lelkükkel is mélyebben ismerkednek a fiatalok

Fotó: Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

Rendszerszinten kevés hangsúlyt fektet a hazai oktatás arra, hogy a színjátszás helyet kapjon a fiatal generációk mindennapjaiban, holott nagy szükség lenne rá: sok tekintetben hasznos lenne a gyerekek énképére, későbbi önbizalmára nézve is – mondta el a Krónika megkeresésére Frumen Gergő, a szatmárnémeti Harag György Társulat színművésze, aki immár kilenc éve irányít diákszínjátszókat a nagybányai Teleki Magyar Ház által szervezett alkotótáborokban. Frumen Gergő azt is kifejtette, milyen pozitív hozadékai lehetnek még annak, ha a mai kamasz-és fiatal generációk közvetlen módon ismerkedhetnek a színház világával.

Kiss Judit

2023. október 07., 18:082023. október 07., 18:08

2023. szeptember 22., 12:152023. szeptember 22., 12:15

Hosszú ideje foglalkozik színjátszás-oktatással Frumen Gergő és Moldován Blanka színművész: a szatmárnémeti Harag György Társulat tagjai idén nyáron nem először irányították diákok alkotó munkáját: már 9 éve vezetnek be gyerekeket, ifjakat a színház világához való kapcsolódás különféle módszereibe Nagybányán a Teleki Magyar Házban. A színművészek által irányított nagybányai diákok egyébként tavaly novemberben első díjat nyertek az 5-8. osztályos kategóriában, a Szatmárnémetiben szervezett Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztiválon.

Galéria

Frumen Gergő És Moldován Blanka színművészek, a szatmárnémeti Harag György Társulat tagjai már 9 éve irányítják a diákszínjátszókat Nagybányán

Fotó: Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

Frumen Gergőt arról kérdeztük, hogyan tapasztalták, mik a legfőbb jellemzői a folyamatnak, ahogyan a mai fiatalok a színház, színjátszás világához közelednek.

Elmondta, mivel a nagybányai alkotótáborba nagyon sok gyerek jelentkezett, a színművészek két korcsoportra osztották őket: az 5-8. osztályosok, valamint a 9-11. osztályosok csapatára, és egy hosszú héten keresztül foglalkoztak velük. „Most már évek óta dolgozunk a színjátszó táborban a gyerekekkel: igyekszünk a közös tréninggyakorlatokból, a közös keresésekből kiindulva létrehozni egy előadást, de nem feltétlenül a produkción van a hangsúly.

Idézet
Azon dolgozunk, hogy felfedezzük: mi köze a lelkünknek, testünknek, gondolkodásunknak a színházhoz.

Szép és nemes dolog színpadra állítani történeteket, de viszonylag kevés olyan, kimondottan a diákok problémáival foglalkozó, a fiatalok szívéhez közel álló mű született, ahol mindenki megtalálja a saját szerepét” – fejtette ki a színművész.

Galéria

Fotó: Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

Mint mondta, ez a munka természetesen onnan indul, mint a profi színészek esetében, ezért sokat keresgélnek együtt, sokat játszanak, hogy egyre közelebb jussanak a színjátszáshoz. A nagybányai alkotótáborban sok olyan gyerek volt, aki csak egyszer vett már részt hasonló tevékenységben, és volt olyan is, aki először, ezért eléggé elölről kellett kezdeni a munkát.

Galéria

Fotó: Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

A nagyobbak csoportjában már mindenki tapasztaltabb volt, ővelük „egyre mélyebbre mentek” – ebben a csapatban a magány témáját dolgozták fel.

„Közösen arra jutottunk, hogy a magány témája nagyon aktuális. A fiatalok, meg az egész társadalom szempontjából is, úgyhogy ebben mélyedtünk el” – fejtette ki Frumen Gergő.

Galéria

Fotó: Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

A színművésztől azt is megkérdeztük, miként látják, érződik-e a gyerekeken, hogy erre a fajta tevékenységre szükségük lenne a mindennapokban is – nem csak ilyen nyári táborok keretei között, azért, hogy úgymond „kijátsszanak magukból” a színház eszközeivel bizonyos lelki tartalmakat, érzelmeket, az őket foglalkoztató dilemmákat, súlyosabb gondolatokat. „Nagyon nagy szükségük lenne erre a gyerekeknek. A táborban sokat és azt hiszem, valóban kommunikálunk, ehhez hozzátartozik az is, hogy

meg- és kibeszéljük magunkból a miérteket, miközben elemezzük a jeleneteket, de beszélgetünk előzetes témagyűjtés közben is.

Tapasztalatokból, élményekből építkezünk, és már a kibeszélés folyamatából is abszolút érezhető, hogy bizony van miről beszélni. Nyilván az egészen más minőség, hogyha nem beszélnem kell róla, hanem eljátszhatom, vagy valaki más eljátszhatja az én problémámat – de mindenképpen hasznos lehet, az effajta alkotómunkának óhatatlanul van egyfajta terápiás vetülete is” – mondta a színművész. Azt is kifejtette, hogy ennél a korosztálynál a gyakorlati, technikai, színésztechnikai rutinok talán kevésbé hasznosak, mint egy felnőtt színésznél. A gyermek, a tinédzser megtanulhat ugyan használni egy rutint, de amíg azt még nem tudja „kitölteni”, csupán egy betanított forma lesz.

Galéria

Az általános iskolások is lelkesen vettek részt az alkotómunkában

Fotó: Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

„Van egy szakasz, amin a felnőtt színészek is átestek az egyetemen:

Idézet
mintegy át kell futtatnunk magunkon azt, amit játszunk. Először meg kell ismernünk a saját testünket, saját ritmusunkat, rá kell látnunk arra, hogy mi magunk miként működünk,

hogyan lépünk fel a színpadra, mi az, amit mi képviselünk, mi az, amiből táplálkozunk” – fogalmazott a színművész. Hozzátette, a hivatalos oktatás kevés hangsúlyt fektet minderre, holott nagyon sok tekintetben hasznos lenne a diákok énképének alakulására, önbizalmuk fejlődésére nézve.

Azt is elmondta, hogy szintén lényeges alkotóeleme a színjátszó alkotómunkának az együtt dolgozás, együtt gondolkozás, amire a felnövekvő léleknek szintén nagy szüksége lenne. „Csak egy példát említek. A gyerekekkel évek óta foglalkozunk, és

Idézet
azt lehet látni, hogy ahogyan jönnek az újabb generációk, maga az érintés vagy a tekintet másképpen alakul. Elkezdenek egyre jobban zavarban lenni amiatt, hogy miként képesek megérinteni a másikat, mennyi ideig tudnak egymás szemébe nézni.

Ez nagyon egyszerű dolognak tűnik, de érezhető egyfajta változás. Érezhetőbb a magány, az elszigetelődés, aminek nyilván „kedvezett” a pandémia okozta elzártság is. De alapvetően ez az egyre inkább virtualizálódó, egyre individualizálódó világ, amiben élünk, nem kedvez a társas kapcsolatoknak, az egymáshoz való viszonyulást nem segíti” – mutatott rá a színművész. Arra is kitért, hogy az elmúlt 9 év összegzéseként, amióta a gyerekekkel foglalkoznak az alkotótáborokban, úgy látja, hogy

a fiatalok affinitása alapvetően nem változott a színjátszással kapcsolatban.

Galéria

Diákszínjátszók előadása a nagybányai Teleki Magyar Ház udvarán

Fotó: Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

„Persze adódnak egyéni nehézségek, zárkózottságok a gyerekek esetében, viszont nagyon pozitív és megnyugtató, hogy abban a pillanatban, amikor

mintegy „átszakad” a gátlás, ez a hártya, azt lehet látni, hogy igazából minden kor gyermeke ugyanúgy működik: ugyanúgy vágyik a szeretetre, az elfogadásra, a világhoz való kapcsolódásra.

Tehát ez biztosan nem változott” – mondta Frumen Gergő. Mint fogalmazott, csak fel kell szakítani azt a „hártyát”: lehet, hogy ez a mozdulat hiányzik az esetek nagy többségében, ha a gyerekek nem érkeznek meg egy hasonló közegbe, hasonló helyzetbe, ahol megtörténik a varázslat.

korábban írtuk

Bessenyei István nevét veszi fel a Szatmárnémetibe költöző romániai Országos Diákszínjátszó Fesztivál
Bessenyei István nevét veszi fel a Szatmárnémetibe költöző romániai Országos Diákszínjátszó Fesztivál

Bessenyei István nevét veszi fel a romániai Országos Diákszínjátszó Fesztivál, amelyet ezentúl Szatmárnémetiben fognak tartani – közölte szerdán a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata.

korábban írtuk

Kamaszok a felnőtté válásról a színház eszközeivel – Koronavírus-járványhoz igazított Shakespeare-klasszikus
Kamaszok a felnőtté válásról a színház eszközeivel – Koronavírus-járványhoz igazított Shakespeare-klasszikus

Nagybányai általános iskolás diáklányok a felnőtté válás folyamatáról szóló produkciójukkal és középiskolás szatmári diákok koronavírus-járványhoz igazított Rómeó és Júlia-adaptációval nyerték az első díjakat a diákszínjátszó fesztiválon.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben

Közismert erdélyi magyar képzőművészeket bemutató sorozat részeként Jovián György Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja „corpus inane” című kiállítását nyitják meg április 18-án a Liszt Intézet bukaresti központjában.

A szilágysomlyói születésű Jovián György festőművésznek nyílik kiállítása Bukarestben
2024. április 10., szerda

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson

A 80 éve született, 2021 februárjában elhunyt, Kossuth-díjas Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, valamint a Hargita megyei Székelyszentmiklóson, ahol a költő a gyermekkorát töltötte.

A 80 éve született Farkas Árpádra emlékeznek a költészet napja alkalmából  Sepsiszentgyörgyön és Székelyszentmiklóson
2024. április 09., kedd

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat rendezője május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén – jelentették be kedden a szervezők.

A Csillagok háborúja-sorozat rendezője tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap az idei cannes-i filmfesztiválon
2024. április 09., kedd

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok

Közkívánatra Agócs Gergely néprajzkutató tart interaktív képzést április 29–30. között a torockói Duna-Házban. A Magyar népmese – hagyományos mesemondás című foglalkozást elsősorban, de nem kizárólag pedagógusoknak ajánlják.

Agócs Gergely néprajzkutatóval alakíthatják ki egyéni mesemondói stílusukat a pedagógusok
2024. április 09., kedd

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum

Japán sztrájkot hirdetett a Csíki Székely Múzeum, csatlakozva a CulturMedia – Kulturális és Média Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Szövetség tagja által elindított országos tiltakozáshoz.

Japán sztrájkkal kapcsolódik be a kormány diszkriminatív bérpolitikája elleni országos tiltakozásba a Csíki Székely Múzeum
2024. április 09., kedd

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön

Süli Attila magyarországi történésznek a Gábor Áron, a székely nemzet legendás hőse című kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében április 11-én, csütörtökön 18 órától.

A székely nemzet legendás hőséről, Gábor Áronról mutatnak be összegző kötetet Sepsiszentgyörgyön
2024. április 09., kedd

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján

Újra költészetnapi verssétát szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a tavalyi rendezvény nagy sikerére való tekintettel – közölte a társulat.

Verssétára hívja közönségét a nagyváradi színház, Kovács András Ferencre emlékeznek a magyar költészet napján
2024. április 06., szombat

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók

Első erdélyi helyszínként Marosvásárhelyen tartottak vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót péntek este a Most vagy soha! című film alkotói.

Most vagy soha! – A film készítésének kulisszatitkaiba avatnak be erdélyi turnéjukon az alkotók
2024. április 04., csütörtök

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról

„Kitelepítés című könyvem azt a kérdést feszegeti, vajon értelemmel bír-e az életünk, hiszen talán nem a szenvedés, hanem az értelmetlen szenvedés az, ami elviselhetetlen” – fogalmazott a Krónikának adott interjúban Visky András író, dramaturg.

A kultúra nem lóverseny, hanem a boldog sokféleség terepe – Visky András Kossuth-díjáról, alkotásról, megajándékozottságról
2024. április 04., csütörtök

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest a brassói Secvențe Kulturális Egyesülettel és a Barcasági Magyarságért Egyesülettel közösen.

A Semmelweis című filmmel nyit, számos friss alkotást kínál közönségének a Brassói Magyar Filmnapok