Kamaszok a felnőtté válásról a színház eszközeivel – Koronavírus-járványhoz igazított Shakespeare-klasszikus

Deák Szidónia 2023. január 03., 20:38 utolsó módosítás: 2023. január 03., 20:39

Nagybányai általános iskolás diáklányok a felnőtté válás folyamatáról szóló produkciójukkal és középiskolás szatmári diákok koronavírus-járványhoz igazított Rómeó és Júlia-adaptációval nyerték az első díjakat a Szatmárnémetiben szervezett Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztiválon. Az előadásról, a próbafolyamatról, a színjátszó körök pozitív hozadékáról az előadásban szereplő diákok és az őket felkészítő szatmári színészek meséltek a Krónikának.

Kamaszok a felnőtté válásról a színház eszközeivel – Koronavírus-járványhoz igazított Shakespeare-klasszikus
galéria
Kamaszok a kamaszkorról. Martinez-Bunda Jázmin (balról a harmadik) és Balogh Eszter (jobbról a harmadik) is lelkesedik a színházért Fotó: Dávid Lajos/Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

A kamaszkor problémáit feldolgozó előadás, valamint a koronavírus-járvány ihlette produkció bizonyult a legjobbnak a Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztiválon, melyet még tavaly novemberben az Interetnikai Színházi Fesztivállal egy időben és együttműködésben szerveztek a szatmári Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

A megmérettetésre szerte az országból érkeztek általános és középiskolás magyar diákszínjátszók. A két versenynap alatt 19 produkciót mutattak be a csapatok, amelyeknek tagjai 15 településről érkeztek.

A versenyzők workshopokat is tartottak színházi szakemberek. A versenyt az 5–8. osztályosok kategóriájában a nagybányai Németh László Líceum és a Teleki Magyar Ház közös, Kínédzserek nevű színjátszó csapata nyerte, a középiskolások közül pedig a Kölcsey-iskola STAGE nevű csapata bizonyult a legügyesebbnek, akik az Északi Színház színpadán is bemutatták a koronavírus-járvány ihlette produkciójukat. A nagybányai és szatmári nyertes csapatok diákjaival és az őket felkészítő színészekkel beszélgettünk a darab színpadra állításának kihívásairól, a próbafolyamatokról, a színjátszásról.

A kamaszkor „buckái”, állomásai

A tinédzserkor problémáit, a nővé válás olykor bonyolult folyamatát kilenc lány jelenítette meg a fesztivál színpadán, produkciójukkal, hiteles játékukkal pedig elhozták a verseny első díját az általános iskolások kategóriájában. A Kínédzserek és a panaszkor kezdete című előadás, melynek jeleneteit fél éven át próbálták a csapat tagjai, a tinédzserkor kisebb-nagyobb „buckáit”, állomásait, a testi és szellemi felnőtté válás és a szerelem témáját dolgozta fel.

Olyan helyzeteket jelenített meg, melyekkel a tizenévesek sokszor panaszokkal és kínokkal küzdenek meg.

Martinez-Bunda Jázmin, aki alakításáért különdíjat is kapott, a Krónikának elmondta, a kilenc lány egyszerre lehetett főszereplő, azonban voltak pillanatok, mikor egyenként is megnyilvánulhattak. A nagybányai diák számára ilyen pillanat volt a lányból nővé válás jelenete vagy a szerelem fontosságát bemutató minijelenet, amelyben egy szerelmi kapcsolatokkal küzdő lányt alakított.

Fotó: Dávid Lajos/Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

„Nehéz feladat egy teljesen más személyiség bőrébe bújni, az én esetemben sem volt máshogy. Ismerőseim visszafogott emberként jellemeznek, ez alkalommal viszont egy velem teljesen ellentétes személyiséget kellett eljátszanom, megformálásakor el kellett hinnem, hogy az élet centrumában csakis a fiúk, a szerelem és a népszerűség áll, ami miatt akár az élet is kockán foroghat.” – mondta Martinez-Bunda Jázmin. Hozzátette, hálás, hogy megismerhette ezt a helyzetet is, újabb nézőponttal gazdagodott a nagybetűs Élet tekintetében.

Elmesélte, az előadás próbáit hétfő délutánonként tartották, két-négy órás személyiség- és színpadi készségeket fejlesztő foglalkozásokon vettek részt, közösen alkották meg a produkció jeleneteit. Balogh Eszter, az előadás másik szereplője a Krónikának elmondta, a legnagyobb kihívás a darab színpadra állításában a csapatmunka volt, mivel kilencen alakítottak egy kamasz lányt, fontos volt figyelniük egymásra, össze kellett csiszolniuk a személyiségjegyeit.

„Keresem magam, és remélem, egyszer meg is találom”

Mindkét diáklány elmondta, noha nem nyerni mentek a fesztiválra, nagyon örültek a sikernek,

ösztönzőleg hat, és erőt ad, hogy a zsűri és a közönség is nagyra értékelte a produkciójukat, ami elsősorban róluk szól.

„Az első helyezésnek és a különdíjnak köszönhetően komolyabban is elgondolkoztam a színészi pályán, bár korábban is nagy öröm volt számomra a színpadon játszani. Mivel még nem határoztam el, mivel is szeretnék foglalkozni iskola után, a színészet is egy marad a választási lehetőségeim közt” – mondta Martinez-Bunda Jázmin.

Balogh Eszter számára is vonzó a színház világa, elbűvölik a díszletek, ruhák, jelmezek, a sok érzelem a színpadon, de mint mondta, ha a színészet mellett dönt, az nem a fődíjnak, hanem az ahhoz vezető útnak lesz köszönhető. A nagybányai lányok arról is beszéltek, miért éri meg színjátszókörre járni: nemcsak készségeket sajátítanak el, hanem egyéniségük kialakulásában, önmaguk megismerésében is kulcsfontosságú a színjátszás. Megtanulnak kezelni bizonyos helyzeteket, megérteni mások belső világát, ráadásul „leírhatatlan élmény” olyan közösséghez tartozni, ahol önmaguk lehetnek, „ahol csak te vagy és a színpad”. „Az előadásunk zárógondolata: »keresem magam, és remélem, egyszer meg is találom«.

A diákszínjátszás épp erről szól. Hogy a fiatalok közelebb kerülnek ahhoz a felnőtthöz, akik majd szeretnének lenni.

A kamaszkor a változások időszaka, ekkor kezdjük el saját magunkat felfedezni. A színjátszás sok érzést hoz elő a tinédzserekből, ezzel hozzásegít őket saját magunk és a világ megismeréséhez” – fogalmazta meg Balogh Eszter.

Fotó: Dávid Lajos/Nagybányai Teleki Magyar Ház/Facebook

Búcsú a gyerekkortól, felnőttkori megfelelés

Az előadást Moldován Blanka és Frumen Gergő, a szatmári Harag György-társulat művészei vezetésével állították színpadra a nagybányai diákok. A színművészek a Krónikának elmondták, nem egy előre megírt kész darabot mutattak be, az előadás és annak szövege nagyobbrészt a diákok „agyszüleménye”, amit helyenként kiegészítettek, illetve dramaturgiailag összefésültek.

Amikor ez az előadás készült, a színjátszókörön éppen csak lányok voltak, és olyan témát kellett keresnünk, ami róluk, belőlük szólal meg. Így jöttek aztán sorra a helyzetek, jelenetek, amik a testi lelki változásokat, kétségeket dolgozzák fel,

kezdve a gyermekkortól való búcsúval, a barátok, a szerelem témáján át a külső elvárásoknak való megfelelésig, vagy éppen a lázadásig” – fejtette ki Moldován Blanka. Hozzátette, mivel rengeteg iskolán kívüli tevékenysége van a mai diáknak, a próbákon igyekeztek alkalmazkodni a drámakörre járók pillanatnyi hangulatához, fáradtsági szintjéhez, ahhoz, hogy épp mire volt szükségük.

Például elmélyültebb beszélgetésekre, ahol kielemezhették, egy-egy figura miért cselekszik úgy, ahogyan, kinek milyen tapasztalatai vannak az adott téma kapcsán, milyen kérdések foglalkoztatják őket, hogyan látják maguk körül a világot és önmagukat ebben a világban. Minden foglalkozás visszajelzéskörrel ért véget, ahol mindenki elmondhatta, hogyan érezte magát, mihez nem tudott kapcsolódni, mi jelentett számára kihívást, mire jött rá önmagával kapcsolatban.

Ahol nem kell megfelelni

„Azon túl, hogy visszajelzést kapunk arról, hogy miként éltek meg helyzeteket, a diákok meg is fogalmazzák, megbeszélik, hogy kire hogyan hatottak a gyakorlatok, miben nem értenek egyet, mi szerzett örömet mindenkinek. A jó kommunikációra való törekvés nagyon fontos készség szerintünk. Ami nem azt jelenti, hogy nem fogalmazhatunk meg kritikát bármivel kapcsolatban, hanem azt, hogy ezt produktív módon tegyük, anélkül, hogy megbántsuk a társainkat” – fejtette ki Moldován Blanka és Frumen Gergő.

Hozzátették, a színjátszókörök számos pozitív hozadéka mellett ezek a foglalkozások „szelepként” is működnek.

Mindenhol jól kell viselkedniük. Itt nem. Szinte mindenhol meg kell felelniük valakinek, valaminek. Itt nem.

Itt az a jó, ha olyan bizalmat sikerül kiépíteni, hogy bármiről lehessen egy-egy jelenetben beszélni. Dühről, szerelemről, családról, gyászról, fájdalomról, boldogságról. Hogy mindenki önmaga lehessen – már amennyire ez lehetséges” – mondta Moldován Blanka.

A színjátszó köröknek korábban is volt hagyománya a máramarosi megyeszékhelyen, az elmúlt évtizedekben kisdiákok számára Méhes Anna tanárnő tartott drámafoglalkozásokat, a középiskolások drámakörét pedig Balogh Csaba tanár vezette. Moldován Blanka és Frumen Gergő elsősorban általános iskolás színjátszókkal foglalkozik heti rendszerességgel a Teleki Magyar Házban, illetve a diákok számára szerveznek nyári drámatáborokat is.

„Jelenleg húsz főnél húztuk meg a határt, ami a heti foglalkozásokat illeti, és valószínűleg két tábort kell majd tartanunk a nyáron, a sok jelentkező és a korosztályi különbségek miatt. A fellépéseket a Teleki Magyar Ház szervezi, ezek főképp nagybányai vonatkozásúak, mint például a Főtér Fesztivál, ezenkívül mindig van bemutató előadás a szülőknek, érdeklődőknek” – mesélték a színészek.

Hozzátették, remélik, van jelentősége a foglalkozásoknak, hiszen az önkifejezés különböző formái is fejlődnek a színjátszó körön. „Játszani, közösen gondolkodni, közösen dolgozni tanít a színház, és esetenként akár a magyar nyelven való gondolkozással kapcsolatos nehézségeket is képes lehet oldani, ami szórványvidéken kiemelt fontosság” – mondták a színművészek.

Oltott és oltatlan Rómeó és Júlia. A szatmári diákok Shakespeare klasszikusát vitték át a pandémiás időkre Fotó: Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti/Facebook

Pandémiára hangolt klasszikus szerelmi történet

A koronavírus-járványhoz igazított Rómeó és Júlia-adaptációt vitt színre a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium STAGE nevű csapata, a produkcióval pedig elnyerték a fesztivál fődíját a középiskolások kategóriájában. Keresztes Ágnes, a szatmári színház Harag György Társulatának színművésze, a darab rendezője a Krónikának elmondta, a Vírus ellen/szer: Te című interaktív előadást egy Erasmus-projekt keretében készítették elő, amelynek témája a Covid volt.

„A próbafolyamatot megelőzte egy egyhetes nyári tábor, ahol különböző módon jártuk körbe a pandémia témáját.

A diákokat egyáltalán nem érdekelte ez a téma, azt mondták, őket a Covid miatti bezártság egyáltalán nem traumatizálta, az életvitelük annyira sokat nem változtatott, sőt egyes helyzetekben még élvezték is, hogy ki lehet játszani a rendszert.

Akkor jutottam arra a következtetésre, hogy olyan témát kell találnunk, ami valóban érdekli ezt a generációt, így jutottunk el a Shakespeare-klasszikushoz, amelyet a koronavírus-járványhoz igazítottunk” – mesélte Keresztes Ágnes. Hozzátette, konfliktus kiindulópontját az adja, hogy Rómeó családja oltatlan, Júliáé oltott, a darab szövegvázát Keresztes Ágnes és Fazekas Katalin írta a diákok improvizációi alapján, a párbeszédek, monológok nem előre rögzítettek, hanem a szereplők az adott helyzetekben rögtönöznek.

Fotó: Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti/Facebook

„A majdnem egyórás darab a színpadon körülbelül tíz percnek tűnt”

Kancsura Vanessza 11. osztályos diák számára egyedi élményt jelentett részt venni a produkcióban. Mint mondta, maga a darab színpadra állítása nem volt nagy kihívás, ugyanis az egész előadás egy monológból indult ki, mindenki saját monológot írt a karakteréről, így könnyebben megjegyezték a szöveget. Általában tanítás után próbáltak, de a fesztivál közeledtével iskolaidőben is a darabon dolgoztak,

de ez „nem volt annyira fárasztó, mint hét óra padban ülés”.

„Tudtuk, mi a célunk, és mindent beleadtunk a produkcióba. Először megnéztük az elejétől a végéig a darabot, majd a gyengébbnek látott részeket újra és újra elpróbáltuk addig, amíg azt mondtuk, hogy most már nagyon jól megy, mehetünk tovább” – mesélte a szatmári diák.

Hozzátette, igazi megpróbáltatást a verseny jelentett számukra. „Az elején nagyon féltünk, mert nagyon sok színjátszó csapat érkezett, sőt azt is tudtuk, hogy nagyon jó darabok lesznek, így megijedtünk. Elkezdődött az előadás, és az első jelenet végén mind kimentünk, mert következett az első közös tánc. Mindenki nagyon elégedett volt, élvezte a játékot, és azt mondogattuk, hogy eddig nagyon jól ment, és tartsuk ezt így végig. Ez még több erőt adott, és a majdnem egyórás darab, a színpadon körülbelül tíz percnek tűnt, hiszen annyira élveztük, hogy észre sem vettük, hogy már vége” – mondta Kancsura Vanessza.

Oros Dóra az első jelenetben tanfelügyelő asszonyt, illetve igazgatónőt alakított az évnyitón, majd szerepelt mint diák, részt vett a házibuliban, de felbukkant más jelenetekben is. Mint a Krónikának elmondta, számára kihívást jelentett a színpad, de nagyon örül, hogy megpróbálta, és utólag kissé bánja, hogy nem vállalt több szerepet a darabban, ugyanis sikerült legyőzni a lámpalázát, és megtanult „hangosabb lenni a színpadon”. A díjnak ő is nagyon örvend, és hihetetlennek tartja, hogy megnyerték az országos diákszínjátszó fesztivált.

„Bár nem ez volt az első sikerünk, ez a projekt rávilágított rá arra, hogy milyen jó csapat vagyunk. Nagyon hálásak lehetünk mindenkinek, aki hozzájárult a darabunk sikeréhez. Ott ültünk a színházban, izgultunk. Amikor a második helyezett csapat neve is elhangzott, megijedtünk, hogy még dicséretet sem kaptunk, amikor viszont kimondták, hogy miénk az első díj, könnyes szemekkel örültünk” – mesélte a díjátadó élményeit a 11. osztályos szatmári diák.

Fotó: Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti/Facebook

„A színjátszókör egy ürügy, a lényeg a közösség”

Az első díj ösztönzőleg hat a csapat tagjaira, az elért eredmény arra sarkallja őket, hogy a továbbiakban is foglalkozzanak a színjátszással, részt vegyenek hasonló kezdeményezésekben.
Oros Dóra elmondta, ez a pályázat nagy szerepet játszott a személyisége fejlődésében, ugyanis kipróbálhatta magát egy új, eddig nem tapasztalt helyzetben. „Ösztönzően hatott sokunkra, hogy az ODIF-nak köszönhetően

felfedeztünk magunkban egy olyan tehetséget, amit eddig nem volt alkalmunk megtalálni önmagunkban.

Számomra a színjátszás izgalmas dolog, nagyon élveztem a színpadon lenni. Sokat gondolkodtam a színészi pályán, ugyanis mindig arról álmodoztam, hogy szerepeljek, viszont lehet ez nem a színészetben fog megnyilvánulni. Szeretném kipróbálni magam máshol is, ugyanis még van időm eldönteni, hogy mit is akarok csinálni az életben. Fontosnak tartom, hogy a diákévek alatt éljünk az ilyen jellegű lehetőségekkel, mert egy-egy ilyen projekt sokat ad a diákélethez, szocializálódni késztet, és egy adott ponton segít majd kilépni a komfortzónából is” – összegezte Oros Dóra.

Kancsura Vanessza számára is a tanulási folyamat, a sikerhez vezető út jelentett nagy élményt. Mint mondta, a próbák során kialakult egy együttműködő, összetartó csapat, új barátságok jöttek létre, és a bizalomnak egy egészen másfajta formáját tapasztalhatták meg. „Ha valamit elrontottunk, mindig számíthattunk egymásra, próbákon és az előadásban is segített mindenki mindenkin. Szerintem ez fontos nemcsak a színpadon, hanem az életben is” – tette hozzá.

A diákszínjátszás pozitív hozadékait hangsúlyozta Keresztes Ágnes is. Mint mondta, a színjátszókör nem színészképzés, nem az az elsődleges célja, hogy színészeket neveljen ki, hanem ezekben a projektekben a közösségépítésre tevődik a hangsúly.

Szoktuk mondani, hogy a színjátszókör egy ürügy, a lényeg a közösség. Egy csoporthoz való tartozás önbizalmat, bátorságot, kitartást ad minden embernek.

Színjátszósként fejleszthetjük az empátiát, az érzékenységet, a kíváncsiságot, a szociális érzékenységet, a beszédtechnikát, a mozgást. Ez egy új szempont a világ megismerésére, és természetesen mi neveljük ki azokat, akik a jövőben színházat fognak nézni. Mi is hozzájárulunk a fiatal generáció ízlésének a kialakulásához. Ezenkívül mi magunk is tanulhatunk a diákoktól, nem is keveset” – fogalmazta meg a színésznő.

Rámutatott, nemcsak a díj miatt fontos ez az előadás, hanem azért is, mert a produkcióval részt vehettek a versenyen, megismerkedhettek más diákszínjátszó csapatokkal, láthatták, hogyan dolgoznak mások.

Talán a legnagyobb elismerés és nyeremény számunkra az volt, amikor az előadásunk végén a többi csapat állva tapsolt. Azt gondolom, hogy ilyen elismerést kapni az úgynevezett »ellenfelektől« a legnagyobb díj”

– mondta. Hozzátette, a STAGE nem színjátszókörként indult, hanem egy Erasmus-projekt miatt jelentkeztek a diákok, viszont a próbafolyamat végére mindenki nagyon megszerette a színjátszást. A jelenlegi csapat 17 színészből, 3 technikusból és 4 kellékesből áll, és mivel a diákok jövőre végeznek a középiskolával, az új előadásokat már valószínűleg más csapattal állítják színpadra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport