Leteszik az új szatmári stúdiószínház alapkövét, Bocsárdi László rendezte előadás premierjével ünnepelnek

Kiss Judit 2019. május 16., 15:01 utolsó módosítás: 2019. május 16., 15:02

Színháztörténeti pillanat és igazi ünnepnap lesz a Harag György Társulat számára a pénteki nap, amikor a Hám János (egykori Bem) utcában leteszik az alapkövét Szatmárnémeti új stúdiószínházának az évekkel ezelőtt összedőlt Bem utcai zsinagóga (Machzike Hatorah imaház) helyén.

Benedek Zsolt, Bocsárdi László, Bessenyei Gedő István és Kiss Zsuzsanna Fotó: Harag György Társulat

A társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány Magyarország kormányának korporatív támogatásával vásárolta meg a területet, és kezdheti meg a játszóhely építését – mondta el Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója és az alapítvány elnöke.

A nap másik fénypontja a Scapin című előadás bemutatója lesz, a produkciót a kétszeres UNITER- és Jászai-díjas Bocsárdi László rendezte.

A társulatigazgató örömmel üdvözölte Bocsárdi második szatmári munkáját. Mint mondta: a Scapin furfangjaiként ismertté vált darabot a budapesti Nemzeti Színház dramaturgja, Rideg Zsófia fordította újra, Szatmáron pedig Benedek Zsolt és Bocsárdi László átdolgozásában kerül bemutatásra. Az előadás magán viseli Bocsárdi László utánozhatatlan formavilággal dolgozó, markáns rendezői kézjegyét. A neves színházi mester már több alkalommal rendezett Moliére-t, de mint mondta, sokáig úgy érezte, a Scapinre még várnia kellett. Ez a darab ugyanis

összefoglalja a szerzőnek a világhoz fűződő viszonyát,

felvetve azt az alapvető kérdést, hogy van-e helye a művésznek, azon belül a színháznak a pénzorientált világunkban? Az előadás szereposztása némiképp meghökkentő, a címszereplőt ugyanis férfi színész helyett ezúttal egy színésznő, Márkó Eszter alakítja. Benedek Zsolt dramaturgtól megtudtuk: az eredeti francia szöveghez leginkább hasonlító, de aktuális magyar nyelvet használó fordítást dolgozták át Bocsárdi Lászlóval. Az egyszerűsített cím pedig a markáns változtatásra utal: nem a címszereplő cselekedetei, hanem a lénye és lelki világa áll a középpontban.

A díszlet Bartha József UNITER-díjas művész tervei alapján készült, az előadás szokatlanul színes, meseszerű jelmezeit pedig Kiss Zsuzsanna tervezte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat