A Székelyföldre is elviszi a kolozsvári opera a Jézus Krisztus szupersztárt, operanapok a kincses városban

A Jézus Krisztus szupersztár októberi csíkszeredai bemutatójára máris telt ház ígérkezik •  Fotó: Török Ádám/Kolozsvári Magyar Opera

A Jézus Krisztus szupersztár októberi csíkszeredai bemutatójára máris telt ház ígérkezik

Fotó: Török Ádám/Kolozsvári Magyar Opera

Operanapokkal, székelyföldi turnéval és a Vidnyásznszky Attila által rendezett Bánk bán című előadás bemutatójával várja közönségét a közeljövőben a Kolozsvári Magyar Opera.

Kiss Judit

2024. szeptember 13., 15:122024. szeptember 13., 15:12

2024. szeptember 13., 15:182024. szeptember 13., 15:18

Az intézmény közlése szerint Szép Gyula igazgató a következő hetek-hónapok fontosabb eseményeit ismertette. „Tartalmas évadot nyitott az opera szeptember elsején, mindjárt az elején a múlt évad utolsó bemutatóját ismételjük meg, a Jézus Krisztus Szupersztárt, amely nagy sikernek örvendett az évad utolsó bemutatójaként. Utána minden korosztálynak ajánljuk a 4. Opera Napokat, a szeptember 16. és 21. közt tartandó eseménysorozaton a legkisebb gyerekektől a felnőttekig mindenkinek színes programokat kínálunk” – fogalmazott az igazgató.

A trubadúr című produkciót is láthatja Csíkszeredában a közönség •  Fotó: Kolozsvári Román Opera Galéria

A trubadúr című produkciót is láthatja Csíkszeredában a közönség

Fotó: Kolozsvári Román Opera

Kiemelte, gyermekfoglalkozásokat, kiállításmegnyitót, operagálát, kortárs magyar zenei lemezbemutatót kínál a rendezvénysorozat.

„Ezután elkezdjük a hagyományossá vált csíkszeredai kiszállásunk, mini-évadunk előkészítését. Az idén Csíkszeredába több előadást viszünk: a Trubadúrt, a My Fair Lady-t, a Jézus Krisztus Szupersztárt, illetve egy operettgálát. A Jézus Krisztus szupersztárra máris telt ház ígérkezik Csíkszeredában” – emelte ki Szép Gyula.

A csíkszeredai miniévadot október 2. és 5. közt tartják.

Mint az évad nagy jelentőségű újdonságát említette, hogy a budapesti Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be Kolozsváron október végén Erkel Ferenc Bánk bánját.

„Az év utolsó nagyobb lélegzetű bemutatója az a Diótörő lesz, amire már nagy rég készülünk, az idén minden bizonnyal ez meg is történik. Közben november és december folyamán öt Puccini operát mutatunk be, hiszen a zeneszerző halálának 100. évfordulójára emlékezünk ebben az évben. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mind az öt Puccini-operát teljes egészében saját szereposztásunkkal fogjuk bemutatni” – ecsetelte az igazgató. Mint mondta,

a kolozsvári opera első számú tenorja – bár nem szokták így rangsorolni a művészkollégákat –, Pataki Adorján énekli mind az öt operának a tenor főszerepét.

„Az évad második feléről később fogunk nyilatkozni, mivel mindig bizonytalan a következő évnek a költségvetése, ennek az ismeretnek a hiányában csak annyit tudunk ígérni, hogy nagyon sok előadást fogunk játszani, valószínűleg kevesebb bemutatót, de a bemutatók között lesz kortárs opera és gyermekopera is” – hívta fel a figyelmet Szép Gyula. .

A Kolozsvári Magyar Opera nagysikerű előadása, a Jézus Krisztus szupersztár is bemutatkozik a Székelyföldön •  Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera Galéria

A Kolozsvári Magyar Opera nagysikerű előadása, a Jézus Krisztus szupersztár is bemutatkozik a Székelyföldön

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

Tóthfalusi Hajnal, a Kolozsvári Operabarátok Köre egyesület elnöke számolt be a kincses városbeli önkormánnyzat által támogatott 4. Opera Napokról. Szeptember 16-án ünnepélyes megnyitóval kezdődik 17 órakor az eseménysorozat. Witlinger Margit képzőművész, díszlet- és jelmeztervező kiállításaára és könyvbemutatója várják a közönséget. Szintén bemutatják Girolamo Diruta: Il Transilvano/ Az erdélyi című könyvét. A munka magában foglalja a traktátus fordítását és szerkesztését, a kották digitalizálását és Girolamo Diruta velencei orgonaművész munkásságát.

A zene bűvöletében címmel műfajbemutatót tartanak gyerekeknek.

Az Operanapok különlegessége, hogy lemezbemutatót tartanak. Amint az esemény leírásában olvasható, fontos állomásához érkezett az a nagyszabású program, amelyet a Kolozsvári Magyar Opera vezetése és társulata a 20-21. századi magyar operaszerzők bemutatásának szentel.

Már a 90-es évek elején elindult ez a folyamat. Bartók és Kodály csaknem teljes életműve már korábban a repertoár része lett, majd Lajtha László ragyogó Kék kalap című vígoperája következett számos kiváló magyar szerző – Veress Sándor, Vermesy Péter, Hary Béla, Orbán György, Vajda János, Vidovszky László, Selmeczi György, Tóth Péter, Demény Attila és mások – társaságában. Ezzel a Kolozsvári Magyar Opera a kortárs magyar operajátszás kétségkívül legfontosabb műhelyévé vált az egész Kárpát-medencében.

2013-ban merült fel, hogy fontos volna a legsikeresebb műveket rögzíteni, hangzó forrás-kiadványokat létrehozni és dokumentálni a művek további sorsát.

A 2010-es évek elején már megjelent egy hármas lemezalbum, és az Opera zenekarának köszönhetően utóbb lemezre került Csíky Boldizsár, Csemiczky Miklós, Kákonyi Árpád és Vajda János egy-egy koncertdarabja. is.

2020 után, az ismert okok miatt (járvány, financiális változások, stb.) megtorpant a program folytatása, ám a 2024-es Opera Napok keretében, s a kolozsvári Városháza támogatásával egyszerre négy operai alkotást tudunk korszerű hanghordozón megjelentetni: Orbán György Pikkó herceg-ét, amely két rendezésben is műsorra került az elmúlt évadokban, Vajda János Leonce és Léna című Büchner-operáját, amellyel alkalmunk volt Budapesten és Milánóban is vendégeskedni, Selmeczi György Szirén című operáját Szőcs Géza librettójára és Vermesy Péter egyetlen operáját, Tamási Áron Ördögváltozás Csíkban című novellája nyomán.

„Bízunk benne, hogy a társulat magas színvonala és felkészültsége, és a kultúra finanszírozóinak koncepciózus támogatása lehetővé teszi ennek a kultúrtörténeti jelentőségű programnak a kiteljesítését” – olvasható a társulat közleményében.

A Kolozsvári Magyar Opera My Fair Lady című előadását is bemutatja a Székelyföldön •  Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera Galéria

A Kolozsvári Magyar Opera My Fair Lady című előadását is bemutatja a Székelyföldön

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

A lemezbemutató – szeptember 19-e – érdekessége, hogy a szokásoktól eltérően nem a felvételek részleteit szólaltatják meg a fellépő művészek, hanem az érintett szerző egy-egy másik művének részletét, hogy még gazdagabb képet kapjunk a szerzők stílusáról, formanyelvéről.

A részleteket Covacinschi Yolanda, Kele Brigitta, Veress Orsolya és Pataki Adorján adják elő. Sztárvendég: Haja Zsolt, a budapesti Operaház baritonistája.

Az Operanapok keretében szeptember 19-én tartják a gálát, amelyen énekművészeket, hangversenymestert, koreográfust, művészeti és műszaki vezetőt díjaznak. A programokról és az előadásokról részletek a Kolozsvári Magyar Opera honlapján találhatóak.

korábban írtuk

Jézus a „hívószó”, de zenei remekmű, kiváló rendező és alkotógárda kellett a kolozsvári opera előadásának elsöprő sikeréhez
Jézus a „hívószó”, de zenei remekmű, kiváló rendező és alkotógárda kellett a kolozsvári opera előadásának elsöprő sikeréhez

Elsöprő a Kolozsvári Magyar Opera Jézus Krisztus szupersztár című, Novák Péter rendezte előadásának a sikere: ezt az is igazolja, hogy bár tájainkon szokatlannak számít, tíz percig tapsolt állva a közönség kedden este.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 13., péntek

Hamarosan ismét látogatható lesz a párizsi Notre-Dame, online regisztrációt vezetnek be

Alig három hónappal a székesegyház újbóli megnyitása előtt visszatért csütörtökön a Notre-Dame-ba az északi harangtoronynak a 2019-es tűzvészben megrongálódott nyolc harangja.

Hamarosan ismét látogatható lesz a párizsi Notre-Dame, online regisztrációt vezetnek be
2024. szeptember 12., csütörtök

Minden templom nyitva lesz Szebenben: ortodoxok, zsidók, görögkatolikusok is csatlakoznak a magyar szervezésű Ars Sacrához

Nyitott templomkapukkal, gazdag egyházzenei és az egyházművészetre összpontosító kínálattal várja a közönséget szeptember 14. és 22. között a a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete által szervezett Ars Sacra fesztivál.

Minden templom nyitva lesz Szebenben: ortodoxok, zsidók, görögkatolikusok is csatlakoznak a magyar szervezésű Ars Sacrához
2024. szeptember 11., szerda

Meséssé válik a Tűzoltótorony környéke, szabadtéri családi napot tart a szatmárnémeti bábtársulat

A szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata szabadtéri családi napot tart szeptember 15-én, vasárnap.

Meséssé válik a Tűzoltótorony környéke, szabadtéri családi napot tart a szatmárnémeti bábtársulat
2024. szeptember 10., kedd

Magyarország a Semmelweist nevezi Oscar-díjra

A Semmelweis című mozifilmet nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése alapján – közölte az MTI-vel kedden a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Magyarország a Semmelweist nevezi Oscar-díjra
2024. szeptember 10., kedd

Utcatánc, hip-hop, amatőr tánccsoportok fellépései színesítik a váradi Infinite Dance Fesztivált

Hatodik alkalommal szervezi meg a Nagyváradi Szigligeti Színház október 6–13. között az Infinite Dance tánc– és összművészeti fesztivált, melynek házigazdája a Nagyvárad Táncegyüttes.

Utcatánc, hip-hop, amatőr tánccsoportok fellépései színesítik a váradi Infinite Dance Fesztivált
2024. szeptember 09., hétfő

Sepsiszentgyörgyre érkezik a Kós András életmű-kiállítás

A Székely Nemzeti Múzeum a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel közösen Kós András életmű-kiállítást szervez a művész születésének 110. évfordulója alkalmából.

Sepsiszentgyörgyre érkezik a Kós András életmű-kiállítás
2024. szeptember 09., hétfő

Több erdélyi települést érintő turnén a kortárs irodalom istenképéről szóló pódiumműsor

Több erdélyi településen mutatják be az Irodalmi Jelen pódiumműsorát Zorkóczy Zenóbia egyéni előadóművész közreműködésével.

Több erdélyi települést érintő turnén a kortárs irodalom istenképéről szóló pódiumműsor
2024. szeptember 08., vasárnap

Amikor nem dolgozhattak a nők: népszokások Kisboldogasszony napján

Szeptember 8. Szűz Mária születésének napja, helyenként Kisboldogasszonynak vagy Kisasszony napjának is nevezik. Ez a nap országszerte búcsújáró nap volt és népszokások fűződtek hozzá.

Amikor nem dolgozhattak a nők: népszokások Kisboldogasszony napján
2024. szeptember 06., péntek

Csökkentett költségvetése dacára bizakodva vág neki új évadának a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bár felére csökkentették a költségvetését, hét premiert és két fesztivált tervez most kezdődő, 2024-25-ös évadában a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Csökkentett költségvetése dacára bizakodva vág neki új évadának a Kolozsvári Állami Magyar Színház
2024. szeptember 05., csütörtök

Kallós Zoltánra emlékezik, egyéni formavilágot kínál az új néven működő Háromszék Táncszínház

Új névvel indítja 2024/25-ös évadát, Háromszék Táncszínházként folytatja tevékenységét a sepsiszentgyörgyi társulat.

Kallós Zoltánra emlékezik, egyéni formavilágot kínál az új néven működő Háromszék Táncszínház