Washington és a NATO után Párizs is űrnagyhatalmi álmokat szövöget

Hírösszefoglaló 2019. július 14., 08:20

Emmanuel Macron francia elnök jóváhagyta egy űrparancsnokság létrehozását a francia légierőn belül az ország védelmi képességeinek javítása érdekében.
 

Fegyverkezési hajsza. Emmanuel Macron francia elnök stratégiai területnek tekinti az űrágazatot Fotó: Twitter

A Bastille-napi katonai parádé előtti napon a hadsereghez intézett beszédében a francia államfő szombaton elmondta, hogy az űrparancsnokság létrehozására irányuló új katonai doktrína növeli a francia műholdak védelmét. Hozzátette: a beruházás mértékét még meg kell határozni.

„Annak érdekében, hogy tartalommal tölthessük meg e doktrínát, és biztosítsuk világűrbeli képességeink fejlesztését és megerősítését, egy űrparancsnokságot hozunk létre szeptemberben a légierőn belül” – idézte az MTI Macront, aki megjegyezte, hogy a légierő később „űr- és légierővé” válik.

A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztet Florence Parly francia védelmi miniszter azon tavalyi kijelentésére, amely szerint Franciaország az űrágazatot stratégiai területnek tekinti, és fejleszti a más nagyhatalmaktól érkező növekvő fenyegetésekkel szemben a világűr militarizálására irányuló verseny közepette. 

A Reuters szerint négy vezető diplomata is arról számolt be júniusban, hogy a NATO az idén tudatosítani akarja: a világűr is lehet hadszíntér.

Donald Trump amerikai elnök kormányzata is bejelentett tavaly egy tervet, amelynek értelmében egy új, „űrerőt” hoznának létre a hadsereg hatodik haderőnemeként 2020-ra. 

Ezzel egy időben Párizsban bemutatták a francia különleges katonai egységek új fegyverét, a „repülő katonát”. Egyelőre csak az újságírók láthatták, amint az úgynevezett „flyboard” segítségével felemelkedik fegyverével a katona és szabadon mozog a levegőben. Francia mérnököknek sikerült olyan szerkezetet létrehozni, amellyel egy katona kétezer méter magasságig is eljuthat és óránként 200 kilométeres sebességgel haladhat. A francia hadsereg még különböző újításokat szeretne elvégezni a flyboardon, amit már eddig is használtak világszerte, különböző szabadidős tevékenységekkor. Azt szeretnék elérni, hogy jobban lehessen irányítani, és a mostaninál sokkal halkabb legyen, így a hadsereg váratlan bevetéseknél, rajtaütésekkor is használhatná.

 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat