Washington azt szeretné, ha szövetségesei Patriot légvédelmi rendszereket adnának Ukrajnának

Washington azt szeretné, ha szövetségesei Patriot légvédelmi rendszereket adnának Ukrajnának

„Hazafias” kötelesség? Az Egyesült Államok azt szorgalmazza, hogy más országok adjanak át Patriot légvédelmi rendszereket Ukrajnának

Fotó: Regimentul 74 P A T R I O T/Facebook

Az Egyesült Államok továbbra is arra ösztönöz más országokat, hogy Patriot légvédelmi rendszereket biztosítsanak Ukrajnának – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a képviselőház fegyveres erők bizottságának keddi meghallgatásán.

Hírösszefoglaló

2024. május 01., 09:322024. május 01., 09:32

Ukrajna arra kérte nemzetközi partnereit, hogy szállítsanak több légvédelmi rendszert, miután március óta megszaporodtak az energetikai infrastruktúrát célzó orosz támadások. Az amerikai gyártmányú Patriot-rendszerek rendkívül hatékonyak az orosz ballisztikus és manőverező rakéták elfogásában.

„Vannak olyan országok, amelyek rendelkeznek Patriotokkal, ezért mi továbbra is egyeztetünk ezen országokkal” – mondta Austin.

Austin elmondta, hogy az elmúlt két hétben „több ország vezetőjével” is beszélt, „arra bátorítva őket, hogy adjanak fel több képességet, vagy biztosítsanak több képességet” Ukrajna számára.

Németország április 13-án jelentette be, hogy további Patriot-rendszert biztosít Kijev számára. Olaf Scholz német kancellár ezt követően felszólította a többi NATO-szövetségest, hogy tegyenek ugyanígy.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy

Lengyelország nem mondhat le a délkelet-lengyelországi Rzeszow repülőterére telepített Patriot-rendszerről, mivel az kulcsfontosságú logisztikai csomópont az Ukrajnába irányuló védelmi segélyszállítmányok számára.

A görög média április 22-én arról számolt be, hogy Athén legalább egy Patriot-rendszert tervez Ukrajnába küldeni, de Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök április 25-én egy interjúban ezt kizárta.

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter ezt követően április 26-án bejelentette, hogy Spanyolország Patriot légvédelmi rakétákat küld Kijevbe.

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén kedden egynapos megbeszélést tartott a frontvonalakon kialakult helyzetről, és felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy gyorsítsák fel a kritikusan szükséges katonai segélyek szállítását.

Napi beszédében Zelenszkij azt mondta, hogy a frontot nem Moszkva erőinek kell uralniuk, „hanem a mi ukrán kezdeményezésünknek – légvédelmünknek, tüzérségünknek, drónjainknak”.

„Szükségünk van az utánpótlás jelentős felgyorsítására, hogy jelentősen megnöveljük harcoló egységeink képességeit” – tette hozzá.

Ukrajna az elmúlt hetekben a harctéri helyzet romlásával, valamint a sikeres orosz légitámadások számának növekedésével szembesült, mindkettőt súlyosbította a nyugati segítségnyújtás késedelme, különösen a legutóbbi amerikai segélycsomagra való hónapokig tartó várakozás. Az Európai Unió is elmaradt attól a céljától, hogy márciusig egymillió tüzérségi lövedékkel lássa el Ukrajnát.

„Nagyban számítunk az Egyesült Államok gyors támogatására” – mondta Zelenszkij, hozzátéve: „Egy olyan támogatásra, amelynek a megszállók tönkretett logisztikájának képében kell éreztetnie a hatását, abban a félelemben, hogy bárhol a megszállt területen utolérjük őket”.

Hozzátette, hogy

minden visszavert orosz támadás „közeledés ahhoz a naphoz, amikor még a Kremlben lévő őrültek is rájönnek, hogy nem tudják megtörni Ukrajnát”.

Zelenszkij elmondta, hogy a nap során több megbeszélést tartott katonai ügyekről, és megvitatta Ukrajna terveit mind „az orosz tervek megzavarására, mind céljaink elérésére”, miután jelentést kapott Olekszandr Szirszkij főparancsnoktól.

Azt is elmondta, hogy Rusztem Umerov védelmi miniszterrel a fegyverellátásról és a nemzetközi partnerekkel való kommunikációról tárgyalt.

Az orosz erők az utóbbi időben fokozták a támadó hadműveleteket Ukrajna keleti részén, és Avgyijivka februári elfoglalása után több falut is elfoglaltak.

Szirszkij szerint

az orosz katonai vezetés célul tűzte ki, hogy május 9-ig elfoglalja az oroszok által megszállt Bhmut városától nyugatra fekvő Csasziv Jar városát.

Eközben Ukrajna további 15,5 milliárd hrivnyát (391 millió dollár) különített el drónok beszerzésére az ország fegyveres erői számára, ami 300 ezer darabra elegendő – közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

Német, norvég és lett katonai támogatás Ukrajnának
Több ország is újabb katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára. Németország 10 Marder gyalogsági harcjárművet, egy Skynex légvédelmi rendszert, lőszert Leopard 2 harckocsikhoz, IRIS-T SLM légvédelmi rakétákat és egyéb támogatást adott át Ukrajnának a legutóbbi segélyszállítmánya keretében – közölte a német kormány még hétfőn.
A legutóbbi részlet tartalmazott továbbá több mint 29 000 lőszert Gepard légvédelmi rendszerekhez, 7500 darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket, 18 000 darab 40 mm-es lőszert és meg nem határozott mennyiségű 120 mm-es aknavető lőszert.
Berlin szállított továbbá egy TRML-4D radarrendszert, hat Oshkosh M1070 harckocsiszállítót, 3000 RGW 90 hordozható gránátvetőt és 100 000 elsősegélycsomagot.
Ukrajna kapott továbbá egy Beaver hídfektető harckocsit, egy Dachs páncélozott műszaki járművet, kilenc aknamentesítő rendszert, egy AMPS védelmi rendszert helikopterekhez, 60 csónakmotort, 600 LED-lámpát, közel 2000 álcahálót és 2000 ponchót.
Norvégia 7 milliárd koronával növeli az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segélyt idén, amely így 22 milliárd koronát tesz ki – jelentette be kedden a norvég kormányfő.
Az emelést a 2023-2027 közötti időszakban az ukrán polgári személyek és katonák megsegítésére szánt alapból finanszírozzák, amely változatlan marad. „Ez élet-halál kérdése Ukrajna lakossága számára” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök, aki nagyon bizonytalannak nevezte az ukrajnai helyzetet.
„Ez Európa – tehát Norvégia – biztonságát és stabilitását is érintő kérdés egyben” – hangsúlyozta a kormányfő, aki előzőleg a szélesebb konszenzus érdekében ellenzéki vezetőkkel tárgyalt. A 7 milliárd koronás pótlólagos támogatásból 6 milliárdot katonai támogatásra fordítanak, elsősorban légvédelmi eszközökre és lőszerre.
A 75 milliárd koronásra tervezett eredeti több éves programból a skandináv ország 2024 végéig várhatóan mintegy 39,5 milliárd koronát használ fel. A jelentős szénhidrogén-kitermelő Norvégiának jelentős haszna van a háború miatti áremelkedésből, és a Kieli Világgazdasági Intézet rangsora szerint arányosan Kijev egyik legnagyobb támogatója.
A lett kormány Ukrajnának újabb katonai segélycsomagot hagyott jóvá, amely egyebek mellett rövid hatótávolságú légvédelmi fegyvereket és megfigyelő drónokat fog tartalmazni – jelentette be Evika Silina lett miniszterelnök kedden az X közösségi portálon.
„A kormány most hagyta jóvá NBS MANTIS légelhárító lövegek, pilóta nélküli taktikai megfigyelőrendszerek, valamint egyéb fontos felszerelések és technikai eszközök átadását az ukrán fegyveres erők számára” – írta a kormányfő. Reményét fejezte ki, hogy a támogatás segít javítani Ukrajna légvédelmi és felderítési képességein.
Hozzátette: országa GDP-jének mintegy 0,25 százalékát fordítja évente Ukrajna támogatására.
„Minden katonai szállítmánnyal megerősítjük barátságunkat az ukrán néppel az agresszor Oroszország elleni harcban, amely a legnagyobb veszélyt jelenti a békére és a biztonságra. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát kétoldalúan és szövetségeseinkkel együtt” – fogalmazott a miniszterelnök.
A múlt hét végén tett látogatást Kijevben Baiba Braze lett külügyminiszter, aki bejelentette, hogy Riga egy 215 megawattos generátort ad át Ukrajnának a főváros energiaszükségleteinek fedezésére.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig közölte, hogy Lettország Ukrajnával együtt növelni fogja a drónok gyártását az Ukrajna szükségleteinek kielégítésére létrejött nemzetközi kezdeményezés, az úgynevezett drónkoalíció keretében – emlékeztetett a belejelentés kapcsán az Ukrajinszka Pravda hírportál.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 01., szombat

Zelenszkij: az oroszok nevetnek az ukránokon a fegyverhasználat korlátozása miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadvezetés „nevet” az ukránokon, amiért a korlátozások miatt nem tudják bevetni a nyugati fegyvereket orosz területeken lévő célpontok ellen.

Zelenszkij: az oroszok nevetnek az ukránokon a fegyverhasználat korlátozása miatt
2024. június 01., szombat

Orbán Viktor a Békemeneten: nem fogunk hadba lépni, a kárpátaljai magyarok sorsa hamarosan jobbra fordul

Meg kell akadályozni, hogy Európa háborúba, a saját vesztébe rohanjon – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton délután a Békemeneten, a Margitszigeten.

Orbán Viktor a Békemeneten: nem fogunk hadba lépni, a kárpátaljai magyarok sorsa hamarosan jobbra fordul
2024. június 01., szombat

Biden örül ellenfele elítélésének, Trump közölte: elfogultnak tartja a perében eljáró bírót

Joe Biden amerikai elnök szerint az elődjével szemben hozott esküdtszéki ítélet azt erősíti meg, hogy senki nem áll a törvények felett.

Biden örül ellenfele elítélésének, Trump közölte: elfogultnak tartja a perében eljáró bírót
2024. június 01., szombat

Román származású lehet az a három fiatal, aki eltűnt Olaszországban, miután a heves esőzések miatt megáradt egy folyó

Három román származású fiatal, egy fiú és két lány eltűnt, miután heves esőzések sújtották Veneto régiót – adta hírül a La Repubblica.

Román származású lehet az a három fiatal, aki eltűnt Olaszországban, miután a heves esőzések miatt megáradt egy folyó
2024. június 01., szombat

Rakéták repültek át Kárpátalja fölött, ismét megpróbálták megsemmisíteni az oroszok Ukrajna energetikai infrastruktúráját

Oroszország szombatra virradóra nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Ukrajna ellen, amely az ország különböző régióiban megrongálta az energetikai infrastruktúrát.

Rakéták repültek át Kárpátalja fölött, ismét megpróbálták megsemmisíteni az oroszok Ukrajna energetikai infrastruktúráját
2024. június 01., szombat

Hathetes tűzszünet jöhet: Biden ismertette Izrael új fegyvernyugvási javaslatát

Ideje, hogy véget érjen a háború – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti fegyveres konfliktussal kapcsolatban.

Hathetes tűzszünet jöhet: Biden ismertette Izrael új fegyvernyugvási javaslatát
2024. május 31., péntek

Évente 40 milliárd eurós támogatást fizettetne Ukrajnának a tagállamokkal a NATO-főtitkár

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkára azt szeretné, ha a szövetség tagállamai közös többéves kötelezettséget vállalnának, hogy a jövőben évente úgy, mint eddig, legalább 40 milliárd euróval fogják támogatni Ukrajnát.

Évente 40 milliárd eurós támogatást fizettetne Ukrajnának a tagállamokkal a NATO-főtitkár
2024. május 31., péntek

Berlin is engedélyezi az átadott fegyverek orosz területek elleni használatát, Moszkva nukleáris csapással fenyegetőzik

Ukrajnának jogában áll orosz területet támadni a Berlin által szállított fegyverekkel – jelentette ki pénteken Steffen Hebestreit német kormányszóvivő. Németország ezzel csatlakozott a hasonló döntést hozó nyugati országok csoportjához.

Berlin is engedélyezi az átadott fegyverek orosz területek elleni használatát, Moszkva nukleáris csapással fenyegetőzik
2024. május 31., péntek

Elítélte az Ukrajna elleni háborút a moldovai parlament, népirtással vádolja az oroszokat

A moldovai parlament csütörtökön elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút, és „népirtásnak” nevezte, ahogy Moszkva a megszállt területeken a gyerekekkel bánik.

Elítélte az Ukrajna elleni háborút a moldovai parlament, népirtással vádolja az oroszokat
2024. május 31., péntek

Orbán Viktor: minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz – mondta a magyar miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor: minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz