Vodkával és traktorozással a koronavírus ellen

Vodkával és traktorozással a koronavírus ellen

Fotó: Facebook/Alexander Lukashenko, The President of Belarus

Fehéroroszország elnöke, Alekszandr Lukasenko szerint nem kell foglalkozni a koronavírussal, a helyzet magától megoldódik. A volt szovjet köztársaságban nincsenek szigorú megelőző intézkedések, nézők előtt zajlik a labdarúgó- és a jégkorongbajnokság. A belarusz vezér állítja: a világ többet szenved a pániktól, mint az új vírustól. Mi motiválja Lukasenkót, s meddig tarthat ez a hozzáállás? Szakértőt kérdeztünk.

2020. április 04., 11:582020. április 04., 11:58

Mit látunk Lukasenkótól a járvány látványos semmibevételekor? Politikai show-műsort, gazdasági számítást, esetleg egészségügyi szempontból is járható utat? – kérdeztük Stier Gábortól, a szláv világgal foglalkozó Moszkva­tér.com portál főszerkesztőjétől.

„Mindenekelőtt emlékeztetnék arra, hogy természetesen más retorikával kísérve, de Belaruszhoz hasonló úton jár a koronavírus kezelésében Svédország, és ezzel próbálkozott Nagy-Britannia és Hollandia is. Sőt sokáig negligálta a járványveszélyt Donald Trump is. Alekszandr Lukasenko hozzáállása tehát sajátos, de nem teljesen egyedi. S mint a politikusok többsége, ő is elsősorban a saját népszerűségét nézi” – mondta a Fehéroroszországot jól ismerő magyarországi újságíró.

Traktor, vodka, gőzfürdő, jégkorong

A világsajtót érdekességeként bejárták Lu­kasenko meghökkentő kijelentései a traktorozásnak, a vodkának, a gőzfürdőnek és a jégkorongnak a fertőzésre nézve jótékony hatásáról. Stier Gábor szerint ez a show csak a felszín.

Idézet
A belarusz elnök minden lehetőséget megragad arra, hogy demonstrálja erejét, tettrekészségét. De mindenekelőtt azt, hogy ura a helyzetnek. Azt, hogy nem csupán beszél a pánik elkerülésének fontosságáról, de példát is mutat azzal, hogy nyugodt, nem fél. Ráadásul ezeket az alkalmakat kihasználja arra is, hogy gúnyolja a Nyugatot”

– hangsúlyozta a külpolitikai szakújságíró. Úgy véli, Lukasenko a karantén bevezetését elsősorban politikai megfontolásból akarja elkerülni. Augusztus 30-ig ugyanis meg kell tartani az elnökválasztást, amelynek elhalasztása olvasatában a gyengeség jele lenne. „A lakásukba zárt embereket nehéz mobilizálni, a belarusz rendszer pedig ehhez szokott hozzá. Ráadásul a karantén a termelés leállásával, így az enélkül is problémákkal küszködő gazdaság összeomlásával járna. Ez pedig aligha lenne mozgósító erejű a választások előtt. Sőt! S mivel Lukasenko győzelme nem kérdéses, a részvételi arány Be­la­ruszban különösen fontos” – állítja Stier.

Politikai és gazdasági megfontolások

A koronavírus-járvány ilyen kezelését alapvetően a politikai-gazdasági megfontolások magyarázzák. A főszerkesztő szerint

amilyen jól jött a belarusz gazdaságnak az olajár összezuhanása, olyan károkat okozna a karantén.

„Lukasenko tehát kockáztat. Ne felejtsük el azt sem, hogy a járvány mértéke eddig őt igazolja. Bár a tájékoztatás finoman szólva is elmarad az elvárttól, ám azt ez idáig nem mondta senki, hogy a fertőzöttek száma jóval nagyobb lenne, mint a hivatalosan kommunikált szám: 152 fertőzött és egy halott” – mondta lapunknak az újságíró. Árulkodónak tartja azt is, hogy még a WHO vezetője is nyilvánosan megdicsérte Minszket.

Stier Gábor úgy látja, Belaruszt segíti most az ország viszonylagos zártsága. Felhívta a figyelmet arra is, hogy

az egészségügyi rendszer jobb állapotban van, mint általában a posztszovjet térségben.

A kórházi ágyak száma magasabb, ezer főre tizenegy jut, míg Németországban vagy Oroszországban például nyolc, másutt még kevesebb. Több a kórház, és legalább egy-két lélegeztetőgép mindegyikben van.

Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy miközben Lukasenko a traktorozás jótékony hatásáról beszél, a háttérben dolgoznak a járvány kirobbanásának megelőzésén. A külföldről hazaérkezők számára kötelező a 14 napos karantén, eddig már 24 ezer tesztet végeztek – többet, mint Magyarországon –, és ugyan a határokat nem zárták le, de az országon átmenő teherforgalmat egy útra terelték. Fertőtlenítőszerek és maszkok kaphatók, igaz, az utcákon ezt nem sokan viselik.

De hisznek-e az emberek az elnöki stratégiában? – kérdeztük. „Hisznek vagy sem, megszokták, hogy az van, amit a hatalom akar.

Tudják, hogy sokszor inkább csak magukra számíthatnak, így aztán a lehetőségekhez képest mindent megtesznek a fertőzés elkerülésért.

Mert a híradásokból nem dőlnek ugyan a koronavírussal kapcsolatos hírek, de a világban uralkodó helyzettel még az állami csatornákat nézők is tisztában vannak. Ráadásul sokan úgy vannak vele, hogy a fertőzésen előbb-utóbb mindenki túlesik, hiszen még Angela Merkel is erről beszélt” – számolt be a fehéroroszok vélekedéséről a főszerkesztő. Hozzátette:

elgondolkodtat ugyanakkor mindenkit, hogy még Putyin is a május 9-diki katonai parádé elhalasztásán gondolkodik, Lukasenko ugyanakkor teljes gőzzel készül a megtartására.

Oroszországban már elhalasztották az alkotmányról szóló népszavazást. A másik szomszédban ezzel szemben Kaczynski még kitart a lengyel elnökválasztás május 10-diki megtartása mellett. „Tehát kapnak érvet a járvány veszélyeit illetően a hatalom hozzáállása mellett és ellen is. Pánik mindenesetre nincs, inkább óvatosság. Jellemző, hogy még kimondottan ellenzéki újságíró ismerősöm is csak annyit mondott Lukasenko lépései kapcsán, hogy vegyes érzelmekkel nézi azokat” – tájékoztatott az újságíró.

Van-e orvosi ellenvélemény az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett Fehéroroszországban? – kérdeztük. „Természetesen van, de ezek a vélemények nem nagyon hallatszanak. Nagyobb visszhangja volt annak, amikor az egyik ismert jégkorongozó hangoztatta kételyeit a járvány kezelésével kapcsolatban, és elővigyázatosságra intett” – válaszolta Stier Gábor.

Azon kérdésünkre, hogy válthat-e taktikát Lukasenko, s ha igen, miért és mikor, a Moszkvatér.com portál főszerkesztője azt mondta: ha a fertőzések a jelenlegihez hasonlóan alacsonyabbak maradnak az európai átlagnál, akkor aligha lesz váltás. „Természetesen a helyzet érezhető romlása Lukasenkót is stratégiájának az átgondolására késztetheti, hiszen mint láttuk, az egészségügy megteszi a maga lépéseit. Lukasenko tehát legfeljebb úgy tesz, mintha nem venne tudomást a koronavírus-járványról, ám nagyon is figyeli a fejleményeket. De amíg lehet, kockáztat. S hogy neki volt-e igaza, azt az idő eldönti. Néhány hónap múlva okosabbak leszünk!” – fogalmazott Stier Gábor.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Boldoggá avatják az 1945-ben vértanúhalált halt magyar munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát

Boldoggá avatják Isten szolgálója Bódi Mária Magdolnát, az 1945-ben – hitből fogadott tisztasága védelmében – vértanúhalált halt szent életű munkáslányt – számolt be a Magyar Kurír katolikus hírportál.

Boldoggá avatják az 1945-ben vértanúhalált halt magyar munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát
2024. május 23., csütörtök

Patriot légvédelmi rendszert kért Romániától Ukrajna az oroszok legyőzéséhez

Ukrajna győzelme Oroszország ellen minden demokrácia győzelmét jelentené, de ehhez Kijev folyamatos támogatására van szükség partnerei és szövetségesei részéről – jelentette ki Denisz Anatolijovics Smihal, Ukrajna miniszterelnöke csütörtökön.

Patriot légvédelmi rendszert kért Romániától Ukrajna az oroszok legyőzéséhez
2024. május 23., csütörtök

Miközben az orosz hadsereg újabb magas rangú vezetőjét tartóztatták le, folytatódtak az Ukrajna elleni támadások

Előzetes letartóztatásba helyezte Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagyértékű vesztegetés elfogadása miatt a 235. helyőrségi katonai bíróság.

Miközben az orosz hadsereg újabb magas rangú vezetőjét tartóztatták le, folytatódtak az Ukrajna elleni támadások
2024. május 23., csütörtök

Kiszállt és Trumpot támogatja Nikki Haley – Biden újabb diákhiteleket engedett el, az ellenzék szavazatvásárlást emleget

Donald Trump volt elnököt támogatja az amerikai elnökválasztáson Nikki Haley – ezt szerdán Washingtonban jelentette be a korábbi republikánus elnökjelölt, aki utolsóként szállt ki az elnökjelölti előválasztásból.

Kiszállt és Trumpot támogatja Nikki Haley – Biden újabb diákhiteleket engedett el, az ellenzék szavazatvásárlást emleget
2024. május 23., csütörtök

A Fehér Ház nem erősítette meg a londoni értesülést, hogy Kína halált okozó eszközökkel támogatná Oroszország ukrajnai háborúját

Elhatárolódott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Grant Shapps brit védelmi miniszter állításától, aki szerdán azt mondta, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy Kína halálos segítséget nyújt vagy készül nyújtani Oroszországnak.

A Fehér Ház nem erősítette meg a londoni értesülést, hogy Kína halált okozó eszközökkel támogatná Oroszország ukrajnai háborúját
2024. május 23., csütörtök

Felcsattantak a Balti-tenger menti NATO-tagok, törölték az oroszok a tengeri határvonalat megváltoztatni akaró tervezetet

Törölték szerdán az orosz kormány honlapjáról azt a rendelettervezetet, amely Oroszország balti-tengeri határának megváltoztatását javasolta, miután több NATO-tagállam is elítélte azt.

 

Felcsattantak a Balti-tenger menti NATO-tagok, törölték az oroszok a tengeri határvonalat megváltoztatni akaró tervezetet
2024. május 23., csütörtök

Washington, Párizs és Berlin sem támogatja Palesztina egyoldalú elismerését, Netanjahu szerint ez a terrorizmust jutalmazná

Megoszlik a nemzetközi közösség véleménye a független palesztin állam elismeréséről

Washington, Párizs és Berlin sem támogatja Palesztina egyoldalú elismerését, Netanjahu szerint ez a terrorizmust jutalmazná
2024. május 22., szerda

Izrael bekérette a Palesztinát elismerő országok nagyköveteit, a Hamász terrorszervezet máris üdvözölte az elismerés tényét

Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból és Spanyolországból, és az izraeli külügyminisztériumba bekérették ezen országok nagyköveteit, miután bejelentették, hogy a jövő héten elismerik a palesztin államot.

Izrael bekérette a Palesztinát elismerő országok nagyköveteit, a Hamász terrorszervezet máris üdvözölte az elismerés tényét
2024. május 22., szerda

A lezuhanás után még órákig életben volt az iráni elnököt szállító helikopter egyik utasa

Az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter vasárnapi lezuhanása után az egyik utas még órákig életben volt – derül ki a néhai iráni elnök kabinetfőnökének beszámolójából.

A lezuhanás után még órákig életben volt az iráni elnököt szállító helikopter egyik utasa
2024. május 22., szerda

Három európai ország is bejelentette: elismerik az önálló palesztin államot

A spanyol, a norvég és az ír kormány is bejelentette szerdán, hogy elismerik az önálló palesztin államot.

Három európai ország is bejelentette: elismerik az önálló palesztin államot