Ukrajna orosz, Oroszország ukrán célpontokat támadott, Zelenszkij szerint Putyin elveszíti a háborút

Ukrajna orosz, Oroszország ukrán célpontokat támadott, Zelenszkij szerint Putyin elveszíti a háborút

Rakétameghajtás. Zelenszkij Boris Piszorius német védelmi miniszter társaságában, aki bejelentette, hogy Németország több tucatnyi Patriot rakétát küld Ukrajnának

Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Robbanások hallatszottak a megszállt Krím több városában, valamint az oroszországi Krasznodari terület egyik településén szerdára virradó éjjel – jelentette a Crimean Wind (Krími Szél) Telegram-csatorna.

Hírösszefoglaló

2024. június 12., 08:582024. június 12., 08:58

Helyi idő szerint hajnali 2 óra 47 perc körül robbanásokat hallottak Szevasztopolban. Közvetlenül ezután a nyugati Jevpatoria és Szakij városokban, valamint az északi Krasznoperekopszk községben is robbanások hangzottak el.

Az oroszországi Krasznodari területen fekvő Armjanszkij településen is kisebb robbanások hallatszottak helyi idő szerint hajnali 4 óra körül – írja a Crimean Wind.

A csatorna szerint meg nem erősített jelentések szerint

a támadás következtében megsérülhetett egy Sz-400-as légvédelmi rendszer.

Az infrastruktúrát ért károkról jelenleg nem állnak rendelkezésre hivatalos információk.

Az ukrán fegyveres erők egyelőre nem vállalták a felelősséget a támadásért, és nem is nyilatkoztak.

Az ukrán vezérkar hétfőn megerősítette, hogy a fegyveres erők az éjszaka folyamán az orosz Sz-400-as és Sz-300-as légvédelmi rakétarendszereket támadták a megszállt Krím több területén.

Ukrajna számos sikeres támadást hajtott végre orosz célpontok ellen a Krímben és annak környékén, jelentősen megkárosítva az orosz Fekete-tengeri Flottát.

Eközben az oroszok sem álltak le a támadásokkal: az orosz erők szintén szerdára virradóra rakétatámadást indítottak több ukrán régió ellen.

A Kyiv Independent több újságírója arról számolt be, hogy helyi idő szerint hajnali 4 óra körül robbanásokat hallottak a fővárosban, Kijevben. Hajnali 5 órakor Odessza városában is robbanások hallatszottak – jelentette Oleh Kiper regionális kormányzó.

A fővárosból a kijevi városi közigazgatás szerint nem jelentettek károkat.

A légierő az orosz manőverező robotrepülőgépek és a Sahíd típusú drónok fenyegetésére figyelmeztetett, a légiriadó az egész országra kiterjedt.

Lengyel és más szövetségesek repülőgépei az orosz rakétatámadásokról szóló jelentésekre válaszul az ország saját légterének védelmére indítottak bevetéseket – közölte a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága az X-en.

Az infrastruktúrában keletkezett károkról egyelőre nincs információ, és helyi idő szerint reggel 5 óráig nem jelentettek áldozatokat.

A légiriadót az ország nagy részén 4 óra 45 perckor, a többi régióban pedig 5 óra 15 perc körül fújták le. Egy órával később, 6 óra 15 perc körül ismét légiriadó lépett életbe az egész országban, mivel az ukrán légierő az orosz MiG-31-es vadászgépek által indított rakétatámadások veszélyére figyelmeztetett.

Az elmúlt hónapokban Oroszország fokozta az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni támadásait, és újból támadást intézett az ország energiahálózata ellen.

Az energetikai infrastruktúrát ért támadások következtében Ukrajna május 15-én kezdte meg a gördülő leállásokat, de ezek száma az elmúlt napokban drámaian megnőtt.

Eközben Volodimir Zelenszkij elnök kedden a Bundestagban először szólalt fel személyesen a német törvényhozók előtt, és kifejezte Ukrajna háláját Németország támogatásáért, amelyet az orosz invázióval szembeni ellenállásban nyújtott.

Beszédére akkor került sor, amikor 60 ország több mint 2000 képviselője tartózkodik Berlinben az Ukrajna helyreállításáról szóló konferencián. Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb támogatója Ukrajnának, és a legnagyobb támogató Európában.

Csak 2024-ben Németország mintegy 7,1 milliárd eurót biztosított katonai támogatásra Ukrajnának. Több mint 10 000 ukrán katona kapott katonai kiképzést Németországban.

Zelenszkij német törvényhozóknak azt mondta, hogy Oroszországnak meg kell fizetnie az országának okozott károkért.

„Azokat, akik a háborút kirobbantották, felelősségre kell vonni” – mondta.

„Bíróság elé kell állítani őket minden elkövetett háborús bűncselekményért” – szögezte le, hozzátéve, hogy a kompromisszumok ideje lejárt.

„Amint [Vlagyimir] Putyin orosz elnök elkezdte lángba borítani a városainkat... amint megállapodások és szerződések helyett gyilkosságra törekedett, a kompromisszumok ideje lejárt” – jegyezte meg Zelenszkij a Deutsche Welle szerint.

„Putyin el fogja veszíteni ezt a háborút” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Idézet
Nem fogjuk hagyni, hogy Oroszország továbbra is az életet megvetve masírozzon végig Európán. (...) Nem fogjuk ezt a háborút továbbadni a következő generációnak. Véget fogunk vetni neki. Véget fogunk vetni neki Ukrajna és egész Európa érdekében”

– jelentette ki.

Zelenszkij beszédében utalt Németország történelmére is, felidézve azokat az évtizedeket, amikor az országot a berlini fal osztotta meg.

„Meg lehet érteni minket Ukrajnában, meg lehet érteni, miért harcolunk olyan keményen Oroszország azon kísérletei ellen, hogy megossza Ukrajnát, miért teszünk meg mindent annak érdekében, hogy ne legyen egy új fal az országunkban” – fogalmazott.

„Oroszország egyedül áll mindannyiunkkal szemben, ezért mindannyiunknak rá kell kényszerítenünk Oroszországot a változásra, és ez lehetséges, mert nincs olyan fal, amelyet ne lehetne lebontani” – tette hozzá.

Közben magas rangú kormányzati és katonai tisztviselők a New York Timesnak kedden azt mondták:

az Egyesült Államok további Patriot rakétarendszert fog biztosítani Ukrajnának.

A Joe Biden amerikai elnök által jóváhagyott döntés válasz Ukrajna sürgős kérésére, hogy légvédeleme megerősítésére van szükség az északkeleti Harkiv területet ért heves orosz támadás közepette.

Ez lesz a második Patriot rendszer, amelyet az Egyesült Államok Ukrajnának szállít, egy rutinszerű, de nem nyilvános rakétaszállítás mellett.

Biden döntése a tisztségviselők szerint a múlt héten született, egy sor magas szintű megbeszélés és belső vita után arról, hogy miként lehetne kielégíteni Ukrajna sürgős igényeit a megerősített légvédelemre anélkül, hogy az amerikai harckészültséget veszélyeztetnék.

Más szövetségesek, köztük Németország, szintén hozzájárultak légvédelmi rendszerekkel és lőszerekkel Ukrajna támogatásához.

A tisztségviselők kijelentették, hogy

az új Patriot rendszer Lengyelországból érkezik, ahol az Egyesült Államokba visszatérő amerikai katonák rotációs erőinek védelmét látja el.

A rendszert a következő napokban telepíthetik az ukrán frontvonalakra, a szükséges karbantartástól vagy módosításoktól függően.

Áprilisban Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy „Ukrajna teljes lefedéséhez a jövőben 25 Patriot-rendszer lenne kívánatos, egyenként 6-8 elemmel”. Minden nemzetközi partner tisztában van azzal, hogy Ukrajnának légvédelmi rendszerekre van szüksége – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy a szövetségesek közül néhányan még azt is tudják, hol kell a rendszereket felállítani.

Szintén kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Volodimir Zelenszkij elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette: Berlin további 68 Patriot rakétát küld Ukrajnának.

Míg az elmúlt két napban 32 rakétát már elküldtek, további 68 rakétát a következő hetekben fognak leszállítani.

A döntésre azért került sor, mert Ukrajna egyre több orosz támadással néz szembe lakossági központjai és infrastruktúrája ellen.

Pistorius hangsúlyozta az ukrán légvédelem megerősítésének sürgősségét, utalva a közelmúltban Odesazában tett látogatására, ahol láthatta az orosz rakétacsapások pusztító hatásait. Egy 500 millió euró (542 millió dollár) értékű segélycsomagot is bemutatott.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 14., vasárnap

RENDKÍVÜLI – Rátámadtak Donald Trumpra egy választási gyűlésen, a volt elnök megsérült

Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról.

RENDKÍVÜLI – Rátámadtak Donald Trumpra egy választási gyűlésen, a volt elnök megsérült
2024. július 13., szombat

Moszkva: Európa a mi rakétáink célpontja

Oroszország elítélte Washingtonnak és Berlinnek a NATO-csúcson tett bejelentését, miszerint 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepítenek Németországba. A Kreml illetékese a hidegháborúhoz való visszatérésről beszélt.

Moszkva: Európa a mi rakétáink célpontja
2024. július 13., szombat

Több mint 70 civil halálát okozta a Hamász-főparancsnokot célzó izraeli csapás

Legalább 35 palesztin vesztette életét szombaton az izraeli hadsereg támadásában a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz mellett – közölte a Hamász palesztin iszlamista szervezet al-Hadat tévécsatornája.

Több mint 70 civil halálát okozta a Hamász-főparancsnokot célzó izraeli csapás
2024. július 12., péntek

Sok diák szörnyethalt, amikor összedőlt egy iskola Nigériában

Legalább 16 tanuló meghalt, további több tucat pedig megsérült pénteken a nigériai Plateau régió fővárosában, Josban, ahol éppen vizsgáztatás folyt, amikor összeomlott a busa buji vallási közösség kétemeletes iskolaépülete.

Sok diák szörnyethalt, amikor összedőlt egy iskola Nigériában
2024. július 12., péntek

Most már (talán) biztos: Karácsony Gergely nyerte a budapesti főpolgármester-választást

Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást – jelentette be az szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a magyar Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.

Most már (talán) biztos: Karácsony Gergely nyerte a budapesti főpolgármester-választást
2024. július 12., péntek

Washingtoni bírálat Izraelnek, az elnök a harcok leállítása és a kétállami megoldás mellett állt ki

Hevesen bírálta az izraeli kormányt Joe Biden amerikai elnök helyi idő szerint csütörtök esti sajtótájékoztatóján, a gázai háború leállítása és a kétállami megoldás mellett téve le a garast.

Washingtoni bírálat Izraelnek, az elnök a harcok leállítása és a kétállami megoldás mellett állt ki
2024. július 12., péntek

Biden nem akar kiszállni a kampányból, de egyre több párttársa követeli a távozását

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.

Biden nem akar kiszállni a kampányból, de egyre több párttársa követeli a távozását
2024. július 12., péntek

„Ő meg fogja oldani”. Donald Trumppal tárgyalt Orbán Viktor békemissziója következő állomásaként

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este – békemissziója következő állomásaként – tárgyalást folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok korábbi elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Ő meg fogja oldani”. Donald Trumppal tárgyalt Orbán Viktor békemissziója következő állomásaként
2024. július 12., péntek

Zelenszkij elfogadta, hogy Ukrajna nem lehet NATO-tag, amíg háború zajlik a területén

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

Zelenszkij elfogadta, hogy Ukrajna nem lehet NATO-tag, amíg háború zajlik a területén
2024. július 11., csütörtök

Romániába próbált szökni a besorozás elől, a Tiszában lelte halálát egy ukrán férfi

Újabb hadköteles férfi holttestére bukkantak ukrán határőrök a Tiszában – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat a Facebookon.

Romániába próbált szökni a besorozás elől, a Tiszában lelte halálát egy ukrán férfi