Újabb magyarellenes bosszúhadjárat Kárpátalján: zászlókat és feliratokat távolítottak el

Újabb magyarellenes bosszúhadjárat Kárpátalján: zászlókat és feliratokat távolítottak el

Fotó: K. Debreceni Mihály

A munkácsi turulszobor eltávolítása után újabb magyarellenes atrocitások miatt forrnak az indulatok Kárpátalján: a Munkácsi járás vezetői az elmúlt napokban hadjáratot indítottak a magyar jelképek és feliratok ellen.

Balogh Levente

2023. január 20., 08:562023. január 20., 08:56

2023. január 20., 09:342023. január 20., 09:34

Többek között eltávolították a zászlókat a kistérség magyar falvainak közintézményeiről, a magyarországi fenntartású Munkács Futball Akadémia Dercenben működő épületéről leszerelték a magyar nyelvű táblákat, ezen felül a magyar vezetők elbocsátása is kezdetét vette.

A Kárpátalja.ma beszámolója szerint Fornoson és Dercenben eltávolították az intézmények épületéről a magyar zászlót, amit a Munkácsi Városi Tanács zászlajával helyettesítettek, a Derceni Középiskola épületéről pedig már a kistérség megalakulásától (2020 januárja) lekerült a kétnyelvű tábla.

A 2,6 milliárd forintnyi magyarországi támogatással felépített, és jelenleg is magyarországi fenntartású Munkács Futball Akadémia (MFA) Dercenben működő épületéről leszerelték a magyar nyelvű táblákat, feliratokat, sőt még az egyesület címerének magyar feliratát is letakarták.

A futballakadémián egyébként főként Ukrajna más megyéiből érkező fiatalok tanulnak, kárpátaljaiak csak kisebb számban, ezek közül pedig alig-alig akad egy-egy magyar anyanyelvű növendék.

Galéria

Fotó: K. Debreceni Mihály

A Kárpátalja.ma beszámolója szerint a rendőrök folyamatosan visszajárnak ellenőrizni, hogy visszatették-e a zászlókat.

A lap rámutat: azt sem tudni, milyen jogszabály alapján járnak el. Amennyiben valóban van ilyen rendelet, az kizárólag helyi szintű lehet, hisz például a szomszédos Nagylucskai kistérség magyar falvainak közintézményein még most is lengeti nemzeti zászlónkat a szél annak ellenére, hogy ugyancsak a Munkácsi járáshoz tartoznak.

Információik szerint a Munkácsi Kistérségi Tanács nem fogadott el ilyen rendeletet. A Végrehajtó Bizottság egyik tagja szerint ők sem foglalkoztak a magyar zászlók kérdésével.

Amennyiben lenne ilyen rendelet, magasabb szintű jogszabályba ütközne.

Ukrajna törvényei eddig sem tiltották a nemzetiségek szimbólumának használatát, különös tekintettel arra, hogy Kárpátalja magyarlakta településein nem a magyar állam hivatalos címeres zászlaja, hanem a magyar nemzeti trikolór a piros-fehér-zöld sávos zászlók kerültek az elmúlt 33 évben is kihelyezésre, amelyek eddig nem zavarták az ott élőket, és nem sértették az érvényben lévő törvényeket sem, az ukrán állami zászló mellett a békés egymás mellett élést szimbolizálták.

A feliratok eltávolítása csupán a kezdetnek tűnik. Több magyar vezetőt is előzetes figyelmeztetés és indoklás nélkül távolítottak el a pozíciójából.

Menesztették állásából többek között Schink Istvánt, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját, ahogy a derceni kultúrház is vezető és dolgozók nélkül maradt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Munkácsi Alapszervezete közleményben reagált Schink István elbocsátására. Mint írták, az igazgató tevékenysége során tiszteletet vívott ki a munkácsi pedagógustársadalom és a polgárok körében, az általa vezetett tanintézmény minden mutatójában jelentősen fejlődött. Úgy vélik, hogy a jelenlegi helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést sem.

Budapest: fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat!

Az újabb magyarellenes lépések a magyar kormány figyelmét sem kerülték el: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára arra szólította fel a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat.

Menczer Tamás csütörtökön a Facebook-oldalán közzétett bejegyezésében úgy fogalmazott:

Idézet
nem pontosan értjük, hogy a magyarellenes döntések és intézkedések hogyan segítik az Oroszország ellen vívott háborúban Ukrajnát”.

Egyúttal leszögezte: a magyarellenes döntések és cselekedetek természetesen elfogadhatatlanok, „elítéljük azt, ami történt”.

Az államtitkár azt is fontosnak nevezte, hogy „az elfogadhatatlan események” eddig a Munkácsi kistérségben történtek, nem egész Kárpátalján. Egyúttal reményének adott hangot, hogy ilyen magyarellenes intézkedésekkel „máshol nem kell szembesülnünk”.

Idézet
Felszólítjuk a helyi vezetőket, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat!”

– írta Menczer Tamás. Majd úgy folytatta: „felszólítjuk Ukrajna országos vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek meg mindent a magyarellenes döntések visszavonásáért és a korábbi állapot helyreállításáért”.

Mint hozzátette, elvárják az ukrán vezetőktől, tegyenek meg mindet azért, hogy a háború ellenére Kárpátalján meglévő stabilitást megőrizzék.

„Ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, akkor elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatos és szisztematikus zaklatása, jogfosztása” – jelezte az államtitkár.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán este szintén elfogadhatatlannak nevezte a magyarellenes lépéseket, és megjegyezte: remélhetőleg az ukrán adminisztráció változtat a helyzeten, és európai módon kezeli az ott élő kisebbségeket.

korábban írtuk

Felavatták a turult váltó ukrán címert Munkácson – A város polgármestere szerint a kisebbségeknek nem szabad mindent
Felavatták a turult váltó ukrán címert Munkácson – A város polgármestere szerint a kisebbségeknek nem szabad mindent

Nem tartott sokáig a teljes „hatalomátvétel” a munkácsi várban: miután október 13-án eltávolították a magyar turulszobrot, kedden felavatták helyette az ukrán címert.

Kárpátaljai újságíró: egy politikai kalandor ukrán oligarcha bosszújáról van szó

A Krónika megkeresésére K. Debreceni Mihály, az MTVA kárpátaljai tudósítója elmondta: a magyarellenes hadjárat mögött Viktor Baloga munkácsi oligarcha áll, aki egyrészt így áll bosszút a magyarokon, másrészt Kijev felé is így igyekszik bizonyítani a lojalitását. Mint kifejtette, a parlamenti képviselőként is tevékenykedő Baloga nyilvánvalóan a hatóságok hathatós támogatásával csinálja mindezt, illetve ha nem is támogatásával, de hallgatólagos beleegyezésével.

Idézet
Az oroszok után a magyarokat utálják amúgy is a legjobban. Most mindent meg lehet tenni a háború farvizén”

– mutatott rá. Elmondta: Balogának az a baja a magyarokkal, hogy senki nem akar vele együttműködni, holott Kárpátalja leggazdagabb embere, saját párttal.

K. Debreceni Mihály szerint Bologa kétes hátterű ügyleteiről volt ismert, aztán Viktor Juscsenko elnök adminisztrációjának vezetője lett.

„Egy olyan oligarcháról van szó, akivel toxikus mutatkozni is, és mindenki gyűlöli. Hatalmas politikai kalandor, Kárpátalja urának hiszi magát, aki mindent megtehet. Ezzel a magyarellenes dologgal viszont politikai tőkét kovácsol, mint jó patrióta. Kompenzál Kijev felé is” – ecsetelte a helyzetet K. Debreceni Mihály.

Mint ismert, Munkács polgármestere Andrij Baloga, Viktor Baloga fia, aki apjához hasonlóan viszonyul a magyarokhoz, hiszen az ő utasítására távolították el a várból a turulszobrot.

korábban írtuk

Elítéli a munkácsi vár turulszobrának eltávolítását a nemzetpolitikai államtitkárság
Elítéli a munkácsi vár turulszobrának eltávolítását a nemzetpolitikai államtitkárság

Megdöbbentőnek és felháborítónak tartja a budapesti nemzetpolitikai államtitkárság a munkácsi tanács döntését, miszerint az ukrán címerre cseréli a vár turulszobrát – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. 

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

Fokozódik a feszültség, Izrael szerint a Hamász valójában elutasította a tűzszüneti tervezetet

Izrael értékelése szerint a Hamász palesztin terrorszervezet elutasította a legújabb, fegyverszünetről és a túszok szabadon engedéséről szóló tervezetet.

Fokozódik a feszültség, Izrael szerint a Hamász valójában elutasította a tűzszüneti tervezetet
2024. június 12., szerda

Ukrajna orosz, Oroszország ukrán célpontokat támadott, Zelenszkij szerint Putyin elveszíti a háborút

Robbanások hallatszottak a megszállt Krím több városában, valamint az oroszországi Krasznodari terület egyik településén szerdára virradó éjjel – jelentette a Crimean Wind (Krími Szél) Telegram-csatorna.

Ukrajna orosz, Oroszország ukrán célpontokat támadott, Zelenszkij szerint Putyin elveszíti a háborút
2024. június 11., kedd

Iohannis cáfolta, hogy a Bukaresti Kilencek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag „rendszeresen szembehelyezkedik” a partnerek döntéseivel.

Iohannis cáfolta, hogy a Bukaresti Kilencek államai Magyarország kizárását fontolgatnák
2024. június 11., kedd

Moszkva azt állítja, hogy az ukrán katonai hírszerzés részese volt a krasznogorszki terrortámadásnak

Megállapították az orosz különleges szolgálatok az ukrán katonai hírszerzés részességét a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen márciusban történt terrortámadásban.

Moszkva azt állítja, hogy az ukrán katonai hírszerzés részese volt a krasznogorszki terrortámadásnak
2024. június 11., kedd

Kizárhatják Magyarországot a Bukaresti Kilencek közül Ukrajna miatt egyes értesülések szerint

Az Észak-atlanti Szövetség keleti szárnyának tagállamai fontolgatják, hogy kizárják Magyarországot a Bukarest Kilencek néven ismert csoportból – közölte a Financial Times a csoporton belüli forrásokra hivatkozva.

Kizárhatják Magyarországot a Bukaresti Kilencek közül Ukrajna miatt egyes értesülések szerint
2024. június 11., kedd

Jobbközép összefogást ajánl a győzelemre esélyes Le Pen, a szocialisták a kommunistákkal fognak össze ellene

A megosztott francia baloldali pártok hétfő este bejelentették, megállapodást kötöttek arról, hogy közös jelölteket indítanak minden választókerületben az előrehozott nemzetgyűlési választások három hét múlva esedékes első fordulójában.

Jobbközép összefogást ajánl a győzelemre esélyes Le Pen, a szocialisták a kommunistákkal fognak össze ellene
2024. június 11., kedd

Az ENSZ BT felszólította a Hamászt a tűzszüneti javaslat elfogadására, Izrael nem áll le a gázai hadművelettel

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában támogatta a gázai tűzszünetről szóló megállapodás-tervezetet hétfőn, és arra szólította fel a Hamászt, hogy fogadja azt el.

Az ENSZ BT felszólította a Hamászt a tűzszüneti javaslat elfogadására, Izrael nem áll le a gázai hadművelettel
2024. június 11., kedd

Washington ismét engedélyezi, hogy a náci szimpátiával gyanúsított Azov-dandár amerikai fegyvereket használjon

Az Egyesült Államok engedélyezni fogja, hogy az ukrán Azov-dandár az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket használhassa a teljes körű orosz invázió elleni harcban – jelentette be az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

Washington ismét engedélyezi, hogy a náci szimpátiával gyanúsított Azov-dandár amerikai fegyvereket használjon
2024. június 10., hétfő

Nézőpont: újabb kétharmadot érne a Fidesz-KDNP eredménye, ha országgyűlési választást rendeztek volna

A Fidesz-KDNP nyerte a szavazatok 44,61 százalékos arányával az európai parlamenti (EP-) választásokat, mely teljesítménnyel egy országgyűlési választáson a parlamenti mandátumok kétharmadát (135 mandátumot) is megszerezhette volna.

Nézőpont: újabb kétharmadot érne a Fidesz-KDNP eredménye, ha országgyűlési választást rendeztek volna
2024. június 10., hétfő

Lemondott Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter

Lemondott tisztségéről Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter. Ezt hétfőn ő maga erősítette meg a Mandinernek.

Lemondott Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter