Terjednek az amerikai egyetemeken az Izrael-ellenes tüntetések

Terjednek az amerikai egyetemeken az Izrael-ellenes tüntetések

Kiállás a terroristák mellett. Az amerikai egyetemeken a Hamász terrorszervezet jelszavait is skandálják

Fotó: Youtube

Az Egyesült Államok újabb városaiban kezdődtek tüntetések és épültek palesztinpárti egyetemi sátortáborok csütörtökön, így Atlantában és a fővárosban, Washingtonban is.

MTI

2024. április 26., 08:292024. április 26., 08:29

A Georgia állambeli Atlantában az Emory Egyetemen kezdett tüntetés megszüntetésére az intézmény a rendőrség beavatkozását kérte.

A tüntetők állítása szerint azért foglalták el az egyetem területének egy részét, mert az intézményt „bűnrészesnek tartják népirtásban, valamint az rendőrség militarizálásában”. Az atlantai megmozdulás palesztinpárti célját összekapcsolták egy helyi rendőrségi és tűzoltósági kiképzőközpont elleni tiltakozással. Azt is hangoztatták, hogy a „palesztinok elleni népirtás” és az úgynevezett Cop City felépítése egyaránt az „amerikai imperializmus” következménye.

Az egyetem rektori hivatalának illetékese a tüntetés szervezőit olyan aktivistáknak nevezte, akiknek célja, hogy megzavarják a hallgatók tanulmányi munkáját, valamint hozzátette, hogy nem tolerálnak vandalizmust és egyéb bűncselekményeket.

Csütörtökön New Yorkban bő egy héten belül már a negyedik intézménynél kezdődött Izrael elleni tüntetés, ezúttal a City College of New York - CUNY épületeinél vonultak ki diákok.

New York város rendőrségi vezetői az elmúlt egy hétben történt rendőrségi intézkedések és tömeges letartóztatások kapcsán világossá tették, hogy

nem fognak olyan jellegű közterület-foglalást megengedni, mint 2020. nyarán az úgynevezett BLM-zavargások idején Seattle városában történt, ahol tüntetők a város egy részét „autonóm övezetté” nyilvánították.

John Chell, a városi rendőrség járőrparancsnoka kijelentette: garantálhatja, hogy egy ilyen próbálkozás gyorsan véget ér majd.

A fővárosban Washingtonban csütörtökön több környékbeli egyetem együttes tüntetést kezdett sátrak felállításával a belvárosi George Washington Egyetem területén. Közleményük szerint erejüket közösen akarják megmutatni, valamint

követelik az elhatárolódást – a szavaik szerint – „cionista államtól”, és céljuk, hogy véget érjen a „palesztinpárti diákok rasszista alapú elnyomása”.

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén, Los Angelesben a Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California) vezetése csütörtökön azt közölte, hogy az intézmény területe „további intézkedésig” zárva marad. Az egyetemen a szerdai tüntetések idején csaknem 100 aktivistát kellett a rendőrségnek őrizetbe vennie.

A szerdai összesítések szerint

az Egyesült Államok legnagyobb 50 egyetemének több mint felének területén voltak palesztinpárti tüntetések az elmúlt egy hétben. A megmozdulások nyomán összesen több száz embert vettek őrizetbe a hatóságok tiltott tevékenység, illetve magánterület megsértése miatt.

A New York-ban történt rendőrségi beavatkozást csütörtökön elítélte Alexandria Ocasio-Cortez, a demokrata párt baloldali szárnyának kongresszusi képviselője, aki „szörnyű döntésnek nevezte”, hogy a Columbia Egyetem vezetése a saját diákjaira hívott rendőrséget.

Az Egyesült Államok vezető egyetemei közé sorolt intézmény egykori diákja, és befolyásos anyagi támogatója, a milliárdos vállalkozó, Robert Kraft ugyanakkor csütörtökön egy sajtóban megjelent állásfoglalásban azt írta, hogy

„meg kell tagadnia” tanulmányai egykori helyét, és megdöbbenését hangoztatta az olyan szlogenek, miatt, amiket tiltakozók kiabáltak, mint az „Öljetek meg minden zsidót!” és „Október 7-ét még tízezerszer!”.

A zsidó származású üzletember a héten jelentette be, hogy a tüntetéseken történt nyílt antiszemita megnyilvánulások miatt beszünteti a támogatását a Columbia Egyetem számára.

Tizennyolc ország követeli a Hamásztól túszaik szabadon engedését
Az összes elrabolt külföldi túsz elengedésére szólította fel közös közleményben a Hamász palesztin szélsőséges szervezetet 18 érintett ország, köztük Magyarország és Románia csütörtökön.
A Washingtonban közzétett dokumentumban felhívják a figyelmet arra, hogy a túszok, valamint a Gázai övezet palesztin polgári lakossága a nemzetközi jog védelme alatt állnak, és „sorsuk nemzetközi aggodalom tárgya”.
„Felszólítunk a Hamász által Gázában több mint 200 napja fogva tartott túszok azonnali szabadon bocsátására. Közéjük tartoznak saját polgáraink is” – áll a közös nyilatkozatban, amelyet az Egyesült Államok és Magyarország mellett Argentína, Ausztria, Brazília, Bulgária, Kanada, Kolumbia, Dánia, Franciaország, Németország Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Spanyolország, Thaiföld és az Egyesült Királyság állam-, illetve kormányfőjének nevében adtak ki.
Az aláíró országok azt is hangsúlyozzák, hogy a túszok részleges elengedéséről szóló és a Hamász által a közelmúltban elutasított megállapodástervezet azonnali és meghosszabbított tűzszünetet jelentett volna a Gázai övezetben, valamint segítette volna a humanitárius szállítmányok növelését, és megteremtette volna a feltételeket arra, hogy a gázai lakosok visszatérjenek otthonaikba.
Az amerikai kormányzat magas rangú tisztségviselője a közlemény kiadása előtt percekkel újságíróknak úgy nyilatkozott Washingtonban, hogy a dokumentumot országok széles köre egyhangúlag írta alá, ami mutatja az ügy súlyát, és amit fogva tartott állampolgáraik helyzete is indokol.
Beszámolt arról, hogy a Hamász részéről mutatkozik némi nyitottság az előrelépésre a tárgyalásokon, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a palesztin terrorszervezet döntéshozói nem azok, akik a megbeszéléseken részt vesznek. Akik a döntéseket meghozzák, a Gázai övezetben, a föld alatt tartózkodnak a túszokkal együtt – fűzte hozzá.
A tisztségviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy izraeli részről az egyiptomi és katari közvetítéssel kidolgozott legutóbbi megállapodásjavaslat már elnyerte Izrael támogatását, miközben a Hamász részéről nem volt „konstruktív” a hozzáállás, azt ugyanakkor elismerte, hogy a folyamat során volt olyan pont, amikor Izrael sem tett meg mindent az egyezség érdekében.
A tavaly október 7-én elhurcolt 253 túsz közül novemberben többeket elengedtek, és izraeli összesítés szerint 133-an maradtak a Hamász fogságában.
Közülük 36 ember halálát is megerősítették, a többiek sorsáról nincsenek megbízható információk.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Josep Borrell szerint az EU-ban egyre nagyobb a vita a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek keddi tanácskozóján egyre terjedelmesebb vita alakult ki nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról az orosz hadsereg ellen Oroszország területén.

Josep Borrell szerint az EU-ban egyre nagyobb a vita a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldásáról
2024. május 27., hétfő

Spanyolország több mint egymilliárd euró értékű katonai támogatást biztosít Ukrajnának

Kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá több mint egymilliárd euró értékű katonai támogatás biztosításáról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Madridban hétfőn.

Spanyolország több mint egymilliárd euró értékű katonai támogatást biztosít Ukrajnának
2024. május 27., hétfő

Stoltenberg szerint Ukrajna bevethet NATO-fegyvereket orosz célpontok ellen

A Kijevnek átadott NATO-fegyverek azonnal ukrán tulajdonba kerülnek, így Kijevnek képesnek kell lennie arra, hogy azokkal csapást mérjen például „oroszországi légi bázisokra” – jelentette ki hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg szerint Ukrajna bevethet NATO-fegyvereket orosz célpontok ellen
2024. május 27., hétfő

Főügyész: nincs bizonyíték arra, hogy sérülnének Romániában a korrupció miatt elítélt szökevény Pál herceg emberi jogai

Fellebbezést nyújtott be a máltai legfőbb ügyész a szökésben lévő román herceg, Paul Lambrino kiadatásának elutasításáról szóló döntés ellen, mivel megalapozatlannak tartja azt.

Főügyész: nincs bizonyíték arra, hogy sérülnének Romániában a korrupció miatt elítélt szökevény Pál herceg emberi jogai
2024. május 27., hétfő

Zelenszkij: Oroszország újabb támadásra készül északi irányból Ukrajna ellen

Oroszország újabb csapatösszevonást hajt végre Ukrajna északi határa közelében a Harkivi területen zajló offenzíva közepette – közölte Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap a világ vezetőihez intézett videóbeszédében.

Zelenszkij: Oroszország újabb támadásra készül északi irányból Ukrajna ellen
2024. május 27., hétfő

Palesztinok tucatjai haltak meg egy Rafah elleni csapásban, Izrael szerint Hamász-vezetőket is megöltek

Legalább harmincöt palesztin meghalt és sokan megsebesültek egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este – jelentette a gázai egészségügyi minisztérium és palesztin orvosi források.

Palesztinok tucatjai haltak meg egy Rafah elleni csapásban, Izrael szerint Hamász-vezetőket is megöltek
2024. május 27., hétfő

Macron: nem szabad felhagyni Ukrajna katonai támogatásával

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap óva intett attól, hogy felhagyjanak Ukrajna katonai támogatásával.

Macron: nem szabad felhagyni Ukrajna katonai támogatásával
2024. május 26., vasárnap

Borrell: egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami izraeli érdek is

Kollektív erőfeszítésekre van szükség az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításához, amelyhez egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami egyben izraeli érdek is – jelentette ki Josep Borrell vasárnap Brüsszelben.

Borrell: egy erősebb Palesztin Nemzeti Hatóságra van szükség, ami izraeli érdek is
2024. május 26., vasárnap

A brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot

A kormányzó brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot.

A brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező katonai vagy polgári szolgálatot
2024. május 25., szombat

Borrell: Izraelnek le kell állítania a rafahi offenzívát a Nemzetközi Bíróság határozata szerint

Izraelnek végre kell hajtani a Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteki határozatát, és azonnal le kell állítania a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatott katonai offenzíváját – hangsúlyozta Josep Borrell.

Borrell: Izraelnek le kell állítania a rafahi offenzívát a Nemzetközi Bíróság határozata szerint