Somkuti Bálint elemző a Krónikának: idén véget érhet az ukrajnai háború fegyveres szakasza, a NATO belépése nem tűnik reálisnak

Somkuti Bálint elemző a Krónikának: idén véget érhet az ukrajnai háború fegyveres szakasza, a NATO belépése nem tűnik reálisnak

Somkuti Bálitn szerint a pénz csak az egyik eleme Ukrajna honvédő háborújának

Fotó: Facebook/Somkuti Bálint

Ha a jelenlegi ütemben merülnek ki Ukrajna katonai készletei, 2024-ben véget érhet a háború fegyveres szakasza – vélekedett a Krónikának nyilatkozva dr. Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai elemző. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének kutatója – akit a háború kitörésének második évfordulójának apropóján kérdeztünk – kifejtette, jelen állás szerint Oroszország van fölényben a hadszíntéren, a békére való hajlandóságról szóló moszkvai nyilatkozatok pedig csupán a politikai kommunikáció részének tekinthetők, mivel további területeket is szeretne elfoglalni, hogy felszámolja az Ukrajna által jelentett potenciális kockázatot. Az elemző ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a NATO fegyveresen is belépjen a háborúba.

Balogh Levente

2024. február 23., 19:102024. február 23., 19:10

– Két éve tart a 2022. február 24-én kirobbant ukrajnai háború. Melyik fél áll jobban? Kinek van nagyobb esélye a győzelemre?

– A győzelem egy ilyen típusú háborúban másképp valósul meg, mint amit az elmúlt húsz-harminc évben megszoktunk. Hál’Istennek ilyen típusú háború nem nagyon volt az elmúlt időszakban. Itt két olyan, egymást teljesen kizáró szándék ütközik, amely egyik részről Ukrajna függetlenségének a megvédéséről, a másik oldalon pedig Ukrajna függetlenségének az „elvételéről” szól.

Idézet
Most még korai lenne arról beszélni, hogy ki győzött, de az egyértelműen látszik, hogy politikai, gazdasági, katonai szempontból Oroszország áll jobban, hiába próbálják ezt bizonyos elfogult szakértők tagadni.

A helyzet az, hogy Ukrajna egyre nagyobb katonai, társadalmi és gazdasági nehézségekkel küzd, és ebből a szempontból két év után úgy tűnik, hogy az oroszok állnak közelebb a céljaik megvalósításához.

– Egyáltalán mi tekinthető győzelemnek a felek számára?

– Gyakran elhangzik, hogy Oroszország már vesztett, hiszen nem érte el azt a célját, hogy háború nélkül terjessze ki a befolyását Ukrajnára, vagy komolyabb hadművelet nélkül rávegye, hogy ne csatlakozzon a NATO-hoz. De úgy gondolom, hogy ez eléggé leegyszerűsítő álláspont. Ugyanis csak a végkifejlet fényében tudjuk majd eldönteni, hogy mi történt. Ha Ukrajna meg tudja őrizni valamilyen formában a függetlenségét vagy legalábbis a területi épségének egy részét, akkor nyugodtan hirdethet győzelmet, hiszen – ha áldozatok árán is, de – meg tudta őrizni az állami létét. Jelenleg azonban nem erre utalnak az események, és az orosz fél is többször elmondta, hogy nem célja Ukrajna integritása. Tehát olyan helyzetben vagyunk, ahol a két politikai vezetés egymásnak ellentmondó nyilatkozatait látjuk, de igazából még nem tudjuk pontosan, hogy ki mire készül.

Idézet
Nyilván Zelenszkij ukrán elnök szeretné, ha minden területet vissza tudna hódítani, de például az a Krím-félsziget esetében már 2014 után látható volt, hogy ez teljesen irracionális elképzelés, és egy atomhatalomtól területet visszafoglalni annak összeomlása nélkül nem lehet.

Oroszország viszonylag közel volt az összeomláshoz 2023 júniusában, amikor Prigozsin fellázadt, de azóta csak ezzel ellentétes irányú folyamatokat látunk.

Galéria

Fotó: Ukrán elnöki hivatal

– Meddig tudja Ukrajna tartani magát? Ha megkapná az Egyesült Államoktól és az EU-tól is a több tízmilliárd dolláros, illetve eurós támogatást, azzal tudna változtani a dolgok menetén?

– Az alapvető probléma, amiről nagyon kevés szó esik a nyugati sajtóban és a globalista felfogású szakértőknél, az az, hogy a pénz csak az egyik eleme Ukrajna honvédő háborújának. Ahogy matematikai kifejezéssel szólva mondani szokás: szükséges, de nem elégséges feltétel.

Idézet
Szüksége van pénzre, hiszen az ukrán GDP 70 százaléka már 2023-ban is külföldről érkezett, de szüksége van katonai felszerelésekre is, elsősorban tüzérségi eszközökre és tüzérségi lőszerre. Amely viszont nem nagyon tud érkezni, hiszen az Európai Unió már kifogyott belőle, az Egyesült Államok pedig nem tud többet adni.

Sőt meg merem kockáztatni, hogy tüzérségi lőszerből az Egyesült Államoknak sincs annyi, amennyit szeretne. Tehát ez a fajta, ipari felőrlő háborúvá vált küzdelem egyre inkább rámutat arra, hogy a hadiipari kapacitások a mai napig meghatározóak.

– Egyáltalán miért erőltetik egyes nyugati országok Ukrajna támogatását? Milyen érdekük fűződik hozzá?

– Számomra is megdöbbentő az, hogy egy egyébként agresszor által megtámadott, a szabadságért küzdő országnak az ügyét – ami amúgy egy erkölcsileg mindenképpen támogatandó helyzet – ilyen egzisztenciális kérdéssé emelték Nyugaton. Egyrészt az Európai Unióban, másrészt az Egyesült Államok bizonyos erői is. Csak találgatni tudok ezzel kapcsolatban. Nekem az a benyomásom, hogy valamiért annak a neoliberális felfogásnak a megvalósulását tűzték a zászlajukra ezek a politikai vezetők, amelyet egyébként Magyarországra is megpróbálnak ráerőltetni. Ennek a fő ellensége kimondva-kimondatlanul Vlagyimir Putyin. Tehát

Idézet
azért emelték a Nyugat számára is egzisztenciális magasságba ennek a háborúnak a kérdését, mert így akarták a saját ideológiájuknak a fölényét bebizonyítani.

Az alapvető problémát az jelenti, hogy ezt úgy tették meg, hogy nem gondolták végig az egészet, és nem néztek a hátuk mögé. Ugyanis egy ilyen háborúban nemcsak győzni lehet, hanem veszíteni is. Az elmúlt 30-50 év folyamatos nyugati győzelmei mellett azért volt egy pár olyan kudarc is – mint az iraki vagy az afganisztáni, hogy Vietnámról ne is beszéljünk –, amelyek figyelmeztetésként szolgálhattak volna, hogy a katonai erőnek is megvannak a maga korlátai. Úgy gondolom, hogy ezt a fajta ideológiai harcot akarták megvívni Ukrajnában is. A kérdés csak az, hogy mi lesz utána, mi történik akkor, ha Ukrajna egyre valószínűbb veresége bekövetkezik.

Galéria

Fotó: Ukrán elnöki hivatal

– Minek tudható be az ukrán offenzíva kudarca, illetve a legutóbbi orosz hadisikerek?

– A realista elemzők már 2022 végén látták azokat a trendeket, amelyek nyomán tavaly kevesebb fegyver érkezett Ukrajnába, mint 2022-ben. 2022-ben a nagy ukrán előretörés Harkiv irányába – amely több helyen az orosz határig szorította vissza az orosz támadókat – annak volt köszönhető, hogy mintegy ötszáz harckocsit kaptak – jellemzően szovjet gyártmányúakat –, többek között Lengyelországból és Csehországból.

Utána a 2023-as offenzívára való készülődés során sokkal kevesebb eszköz érkezett, kevesebb tüzérségi eszköz és kevesebb tüzérségi lőszer is. Ukrajnának egy darabig voltak saját tartalékai, de amikor ezek elfogyni látszottak 2023 elején-közepén, onnantól kezdve szinte teljesen nyugati segítségre szorult. Nem csupán pénzügyileg, hanem katonailag is.

Idézet
Ezek a katonai támogatások – nyilván azok, amelyeket bejelentettek, hiszen nem tudjuk, a háttérben mi zajlott – már nem érték el azt a mértéket, ami egy sikeres támadáshoz szükséges lett volna, és a sorozással megerősített orosz hadsereggel szemben fölényt tudott volna képezni.

Tehát az alapvető problémát az jelentette – és ez már 2023 elején látható volt, és többen fel is hívtuk rá a figyelmet –, hogy az ukrán hadsereg nem rendelkezik akkora fölénnyel, amilyenre egy ilyen típusú támadáshoz szüksége lenne. Akkor még nem lehetett látni azt a mélységében tagolt védelmi rendszert, amit Szurovikin-vonalnak is szoktak hívni a kialakítójáról, amelyen gyakorlatilag elvéreztek az ukrán támadások, mivel csak műholdképeken szerepeltek, amelyek kevesek számára voltak hozzáférhetőek.

Idézet
Katonai szempontból tehát Ukrajna mindenképpen jobban tette volna, ha nem támad 2023-ban, hanem a védekezésre fókuszál, de ezt nyilván politikai okokból nem tehette meg.

Ezzel szemben Oroszország 2022 végén elrendelte a mozgósítást – a hírek szerint háromszáz-ötszázezer embert vonultatott be –, majd elég jelentősen megnövelte a hadiipari termelését, és ennek köszönhetően a harckocsik és egyéb harcjárművek gyártása is a többszörösére nőtt. Gyakorlatilag ez volt az, ami miatt az ukrán offenzíva kudarcot vallott.

Galéria

Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook

– Avgyijivka feladása fordulópont lehet? Előfordulhat, hogy Oroszország folytatja az előre nyomulást, és Odessza elfoglalásával megérkezik a Duna mentén a NATO tőszomszédságába? Vagy akár nyugatabbra is előre törhet?

– Amíg az ukrán hadsereg katonai ellenállást tud kifejteni, addig egy ilyen típusú, nagyon nagy területet érintő előre nyomulásnak kicsi az esélye, ugyanis az orosz hadsereg nem rendelkezik olyan fölénnyel, amely ezt lehetővé tenné.

Idézet
Az azonban az avgyijivkai pánikszerű visszavonulásnál is látszott, hogy már vannak morálproblémák az ukrán hadseregben, és a társadalom vagy a hadsereg kifáradása, a tüzérségi lőszer vagy a légvédelmi rakéták hiánya is érződik. Abban az esetben, ha az ukrán hadseregnek, a társadalomnak vagy a gazdaságnak az ellenállása megtörik ezek miatt, az oroszok – az 1918-as királyi Magyarország esetéhez hasonlóan – oda vonulnak be, ahova akarnak.

Azt nem tartom valószínűnek, hogy egy Harkiv vagy Odessza méretű nagyvárost az orosz hadsereg hagyományos ostrommal be tudna venni, amíg az ukrán hadsereg harcképes, tud és akar harcolni, de ha ez az állapot megszűnik, akkor beláthatatlan események indulnak el.

– Véget érhet idén a háború? Valóban hihető, hogy Putyin hajlandó lenne fegyverszünetet, majd békét kötni, ha a Nyugat elismerné az eddigi orosz hódításokat?

– Ha nem történik jelentős változás – és nem nagyon látom, hogy mi történhet, bár mindig benne van a pakliban, hogy az embert meglepetés éri – a négy kulcsfontosságú területen (önjáró tüzérségi eszközök, hozzájuk való tüzérségi lőszer, harckocsik-harcjárművek, illetve légvédelmi eszközök), akkor nem látom azt, hogy Ukrajna hogyan tudná folytatni 2024 után a küzdelmet, hiszen mind a négy területen kifogyófélben van ezekből az eszközökből.

Ez nem jelenti azt, hogy például Japán vagy Dél-Korea ne tudna jobban beleállni alkalomadtán a támogatásába, vagy esetleg olyan államok, ahol nagy számban tudnak gyártani 155 milliméteres tüzérségi lőszert, vagy éppen légvédelmi rakétákat, ne tudnák kisegíteni Ukrajnát, de ezt egyelőre nem lehet előre látni.

Idézet
Ha maradunk azoknál a tényezőknél, amelyek jelenleg nyilvános forrásokból elérhetőek, akkor ez a fegyveres konfliktus – nem maga a háború, hanem a fegyveres küzdelem része – 2024-ben véget fog érni.

Ami az orosz békeszándékokat illeti, az összes politikai vezető, aki erről nyilatkozik, minden egyes alkalommal hozzáteszi, hogy akkor tudnak és akarnak békéről tárgyalni, ha a feltételeik teljesültek. Ezekkel kapcsolatban viszont eléggé komoly kérdések merülnek fel, hiszen nem lehet pontosan tudni, hogy ezek mit is takarnak, hiszen olyan általános fogalmakkal dobálóznak, mint a nácitlanítás.

Galéria

Fotó: Volodimir Zelenszkij/Facebook

Szerintem ezek a békeajánlatok inkább csak a harmadik világnak vagy a globális Délnek szólnak, hogy azt mutassák: az orosz fél – szemben a nyugati államokkal – kész a kompromisszumra.

Idézet
Azt nem tartom valószínűnek, hogy az orosz fél megelégedne a jelenlegi hódításokkal, hiszen ott van még Odessza, mint nagy arányban oroszok által lakott terület. Illetve ott vannak azok a hosszabb távú megfontolások, amelyek arra mutatnak, hogy nem akarnak egy olyan Ukrajnát meghagyni, amely bármikor képes lenne egy hasonló helyzetben komolyan veszélyeztetni az orosz érdekeket.

Ezért a békére való hajlandóságról szóló orosz nyilatkozatokat a politikai kommunikáció részének tartom.

Galéria

Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

– Bevonódhat a NATO a háborúba?

– Nagyon sokat beszélnek különböző NATO-tagállamok vezetői arról, hogy ez az összecsapás elkerülhetetlen, de úgy gondolom, hogy az Európai Unió önmagában katonailag nem elég erős ahhoz, hogy egy ilyen lépést egyedül megkockáztasson.

Az amerikai vezetés viszont a háború elejétől kezdve óvatosan bánik Oroszországgal – nyilvánvalóan azért, mert egy atomhatalmat nem lehet büntetlenül a végtelenségig provokálni.

Idézet
A NATO már így is aktívan részt vesz ukrán műveletekben, például a Fekete-tengeren zajló műveletekhez elengedhetetlen felderítési és hírközlési támogatást is a NATO adja. Ezt, hogy ha nagyon szigorúan vesszük, már lehet úgy értékelni, hogy a NATO belépett a háborúba. De olyan, közvetlen fegyveres cselekmény egymás ellen nem történt még, ami alkalomadtán eszkaláció veszélyével járna – szerencsére.

Úgyhogy én nem tartok attól, hogy a NATO belépne a háborúba, hiszen ehhez a fő erőnek számító Egyesült Államok döntése kellene, amely ország egyébként nem csupán politikailag megosztott ebben a kérdésben, hanem a háború elejétől kezdve óvatosan kezelte. Szerintem ez csak – mondjuk úgy – a háborús uszításnak a része. Csak azt nem értem, hogy ha valaki katonailag hátrányban van egyedül, mint az európai államok önmagukban, akkor miért próbál egy fegyveres konfliktust provokálni.

Dr. Somkuti Bálint
Hadtörténész, biztonságpolitikai elemző. Fő kutatási területe a modern érdekérvényesítés, ezen belül napjaink katonai műveletei, valamint a nem-hagyományos módszerek, elsősorban a gerilla és irreguláris hadviselés. 2008-ban szerezte meg történészi diplomáját a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán. 2012-ben védte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Iskolájában disszertációját, amelynek a 4. generációs hadviselés volt a témája. 12 évnyi, multinacionális cégeknél eltöltött idő után, dolgozott az állami szférában, újságíróként, és vállalkozóként. Kiemelt érdeklődési köréhez tartoznak a jelen és a múlt hadiflottái és légierői, valamint a haditechnika és a hadtudomány. Elkötelezett társasjátékos és wargamer. Angolul, németül és spanyolul beszél. Orosz, latin és fárszi nyelvtudása alapfokú.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

NATO-főtitkári aspirációi is terítékre kerültek Iohannis és Biden washingtoni megbeszélésén

Klaus Iohannis román idő szerint kedden este közölte, hogy a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség elmélyítéséről tárgyalt a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnökkel.

NATO-főtitkári aspirációi is terítékre kerültek Iohannis és Biden washingtoni megbeszélésén
2024. május 07., kedd

Bombafenyegetést kapott kedden e-mailben közel ezer szlovákiai oktatási intézmény

Több mint ezeregyszáz szlovákiai intézmény kapott kedden e-mailben pokolgépes fenyegetést, főleg iskolák – közölte a rendőrség. A fenyegetések közül eddig egy sem bizonyult valódinak.

Bombafenyegetést kapott kedden e-mailben közel ezer szlovákiai oktatási intézmény
2024. május 07., kedd

Ukrán főtisztek beszervezésével próbálták eltenni láb alól az oroszok Zelenszkijt

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a kémelhárítás merényletkísérleteket hiúsított meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más magas rangú ukrán vezetők ellen, a merényleteket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tervelte ki.

Ukrán főtisztek beszervezésével próbálták eltenni láb alól az oroszok Zelenszkijt
2024. május 07., kedd

Putyin: csakis az egyenrangúság alapján lehet biztonságról és hadászati stabilitásról tárgyalni

Oroszország sorsát mi magunk és csakis mi magunk fogjuk meghatározni a mai, és a jövő nemzedékek érdekében – jelentette ki beiktatási beszédében Vlagyimir Putyin elnök, miután letette ötödik államfői esküjét kedden a moszkvai Kremlben.

Putyin: csakis az egyenrangúság alapján lehet biztonságról és hadászati stabilitásról tárgyalni
2024. május 07., kedd

Lehallgatókészüléket találtak a lengyel kormány ülésének helyszínén

Lehallgatásra alkalmas készüléket talált a lengyel államvédelmi szolgálat (SOP) és a belbiztonsági ügynökség (ABW) Katowicében abban a teremben, ahol a kormány keddi kihelyezett ülését tartja.

Lehallgatókészüléket találtak a lengyel kormány ülésének helyszínén
2024. május 07., kedd

Zajlik az izraeli offenzíva Rafahban, több terroristával végeztek

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő éjjel elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál – közölte az IDF szóvivője kedden.

Zajlik az izraeli offenzíva Rafahban, több terroristával végeztek
2024. május 07., kedd

Újabb orosz katonai hajót semmisítettek meg az ukránok – Ősszel érkeznek a holland F-16-os vadászgépek

Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egy orosz katonai gyors támadóhajót – jelentette az ukrán katonai hírszerzés (HUR).

Újabb orosz katonai hajót semmisítettek meg az ukránok – Ősszel érkeznek a holland F-16-os vadászgépek
2024. május 07., kedd

Izraeli megkezdte a Rafah elleni ostromot, miközben a Hamász elfogadta az új tűzszüneti javaslatot

Izraeli tankok hatoltak be Rafah keleti részébe hétfőn este palesztin szemtanúk beszámolói szerint.

Izraeli megkezdte a Rafah elleni ostromot, miközben a Hamász elfogadta az új tűzszüneti javaslatot
2024. május 06., hétfő

Biden a Fehér Házban fogadja Klaus Iohannist

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban találkozik Klaus Iohannis román elnökkel, és közösen megünneplik Románia NATO-csatlakozásának 20. évfordulóját – jelentette be hétfőn Karine Jean-Pierre sajtótitkár a Fehér Ház honlapja szerint.

Biden a Fehér Házban fogadja Klaus Iohannist
2024. május 06., hétfő

Moszkva a külföldön található brit katonai létesítményeket is csapásokkal fenyegeti

Oroszország figyelmeztette a moszkvai brit nagykövetet, hogy a brit fegyverrel orosz területre mért ukrán csapásokra válaszul célponttá válhat bármely brit katonai létesítmény és hadfelszerelés Ukrajna területén, és az ország határain túl is.

Moszkva a külföldön található brit katonai létesítményeket is csapásokkal fenyegeti