Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping

Nukleáris együttműködésről, milliárdos beruházásokról tárgyalt Orbán és Hszi Csin-ping

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Karmelita kolostorban

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Jelen pillanatban 6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában, csütörtökön Budapesten.

Hírösszefoglaló

2024. május 09., 22:122024. május 09., 22:12

2024. május 09., 22:282024. május 09., 22:28

A kormányfő kiemelte: a két állam közti kereskedelem értéke húsz év alatt 3 milliárdról 12 milliárd dollárra emelkedett, egy helyett hét kínai nagyváros érhető el közvetlenül légijárattal Budapestről; akkor „a gesztusokon kívül elköteleződést nem jelentő baráti együttműködésről beszélt a két ország”, ma pedig közös nyilatkozatuk már stratégiai partnerségről szól. Felidézte: húsz éve csak nagyítóval lehetett kínai beruházást találni Magyarországon, tavaly pedig az érkező beruházások háromnegyede ebből az államból származott, és emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést.

Orbán Viktor köszönetet mondott azért is, hogy létrejöhetett a két állam közötti befektetési együttműködési megállapodás.

Nagy lehetőségként értékelte, hogy a Magyarország és Kína közötti együttműködést a nukleáris ipar teljes spektrumára ki tudják terjeszteni a jövőben. Hangsúlyozta: ez nem csupán gazdasági tény, hanem a bizalom kifejeződése is. „A nukleáris ipar területén Magyarország komoly nemzetközi tapasztalattal és presztízzsel rendelkezik” – húzta alá. Több mint ötven éve vagyunk ebben az iparágban és jelenleg is Európa legnagyobb nukleáris fejlesztése Magyarországon történik – fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve: az a tervük, hogy a következő évtized elejére már 60-70 százalék között lesz Magyarországon a nukleáris energia aránya.

Galéria

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor megköszönte a kínai államfőnek, hogy meg tudtak állapodni arról, hogy újabb mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportálhat Magyarország Kínába. Köszönetet mondott továbbá azért, hogy Magyarország meghívást kapott a Kínai Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállítás díszvendégeként Hsziamenbe, „ahová Magyarország el is fog menni és legjobb tudása szerint mutatja meg, mire vagyunk képesek”.

Orbán Viktor támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést a Hszi Csin-pinggel közösen tett sajtónyilatkozatában.

„Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, ami a béke felé mutat” – fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: Budapest támogatja a Hszi Csi-ping által bemutatott kínai békekezdeményezést is. „Ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren; a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás” – tette hozzá Orbán Viktor, megerősítve: fegyverszünet kell és béketárgyalások.

Galéria

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között – jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke a Karmelita kolostorban Orbán Viktorral miniszterelnökkel közösen tett sajtónyilatkozatában. A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek. Jelezte, a két ország közötti kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, ezért átfogó stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot fogalmaztak meg. Hszi Csin-ping kitért arra, hogy Orbán Viktorral mindketten hisznek abban, hogy a „kölcsönös politikai bizalom szilárd alapot teremtett a kínai-magyar kapcsolatok erősödéséhez”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása történelmi jelentőségű Magyarországon, és így a két ország közötti csúcstalálkozón ennek megfelelő eredmények is születtek: a felek tizennyolc fontos megegyezést írtak alá.

Először arról számolt be, hogy a kelet-nyugati összeköttetések fejlesztését célzó, kínai Egy övezet, egy út stratégia keretében a két ország olyan projektlistát állított össze, amelyen a közösen végrehajtandó beruházások, fejlesztések szerepelnek. Kiemelte, ezen projektlistát bővítették, aminek alapján megkezdik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű építésének előkészítését egy közös kínai-magyar fejlesztés keretében. „Ezt régen V0 névvel említettük. Ennek a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű megépítésének előkészítése most megindul, egy közös kínai-magyar fejlesztés keretében” – közölte a tárcavezető.

„Ugyanígy, megkezdjük az előkészítését egy olyan gyorsvasúti összeköttetésnek is, amely azt célozza, hogy a repülőtérről Budapest belvárosába gyorsan, kulturáltan lehessen megérkezni” – tette hozzá. Szijjártó Péter ezután arra is kitért, hogy megkezdik az előkészítését az elektromos autók töltőhálózat-fejlesztésének. Tájékoztatása szerint emellett megkezdik Európa legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést biztosító határátkelőhelyének megépítését Magyarország és Szerbia között. Közösen megvizsgálják annak a lehetőségét a szerb és a kínai partnerekkel, hogy milyen módon lehetne a lehető leggyorsabban kőolajvezetéket építeni Magyarország és Szerbia között, hozzájárulva ezzel mindkét ország, és ezáltal az egész térség energiaellátásának biztonságához.

Végezetül pedig tudatta, hogy olyan új területre is kiterjesztik az együttműködést, amely új dimenziót hozhat a kétoldalú kapcsolatokba, ez pedig a nukleáris energia.

„Most abban állapodtunk meg a kínai kormánnyal, hogy a nukleáris ipar teljes vertikumára készítünk együttműködési programot annak érdekében, hogy a villamosenergia-előállítás legolcsóbb, legbiztonságosabb, leghatékonyabb módját mindkét ország megfelelőképp tudja alkalmazni” – emelte ki. Ezzel összefüggésben pedig megjegyezte, hogy a következő években az áramigény meredeken tovább fog nőni az egész világon, és ezt a keresletet leginkább nukleáris energiával lehet kiszolgálni. „Azok az országok lesznek jó helyzetben, biztonságban, amelyek komoly nukleáris kapacitásokkal rendelkeznek” – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

korábban írtuk

Tovább lendíthet a kétoldalú kapcsolatokon a kínai államfő budapesti látogatása
Tovább lendíthet a kétoldalú kapcsolatokon a kínai államfő budapesti látogatása

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, feljött a másik két jobboldali alakulat is

Az új összetételű Európai Parlament (EP) képviselőhelyeire vonatkozó frissített mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 189 képviselői hellyel rendelkezik majd a 2024-2029-es törvénykezési időszakban – tájékoztatott az uniós parlament

Az Európai Néppárt adhatja a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, feljött a másik két jobboldali alakulat is
2024. június 10., hétfő

Magyarország: győzött a Fidesz-KDNP, „kivégezte” az ellenzéket a Tisza Párt

A kormányzó Fidesz-KDNP nyerte az európai parlamenti választásokat Magyarországon, míg a színen frissen felbukkant Tisza Párt a második erővé vált, „leváltva” az ellenzéki pártok jelentős részét.

Magyarország: győzött a Fidesz-KDNP, „kivégezte” az ellenzéket a Tisza Párt
2024. június 09., vasárnap

Feloszlatta a francia nemzetgyűlést Emmanuel Macron, tarolt a jobboldal az EP-választásokon

Előre hozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban, miután kiderült: az európai parlamenti választáson a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és az Emmanuel Macron elnök vezette tábor a második helyen végzett.

Feloszlatta a francia nemzetgyűlést Emmanuel Macron, tarolt a jobboldal az EP-választásokon
2024. június 09., vasárnap

Vége az etnikai politizálásnak? Elemző a felvidéki magyar párt EP-kudarcáról

Az EU-szkeptikus kampány és a szlovák pártokra való átszavazás vezethetett oda, hogy a felvidéki magyar párt ezúttal sem tudott bejutni az Európai Parlamentbe – jelentette ki a Krónikának a kudarcos eredmények kapcsán Tokár Géza felvidéki politológus.

Vége az etnikai politizálásnak? Elemző a felvidéki magyar párt EP-kudarcáról
2024. június 09., vasárnap

Budapesten Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely ellen a főpolgármesteri székért

Az első budapesti részeredmények szerint Vitézy Dávid vezet a főpolgármesteri versenyben.

Budapesten Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely ellen a főpolgármesteri székért
2024. június 09., vasárnap

A jobboldal nyerte a németországi EP-választásokat

Az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt lett a németországi EP-választások nagy győztese, amely 16,5 százalékos eredménnyel felkúszott a második helyre a választásokat nyerő Kereszténydemokrata Unió / Bajor Keresztény-szociális Unió) mögé.

A jobboldal nyerte a németországi EP-választásokat
2024. június 09., vasárnap

Baleset miatt teljes szélességében lezárták a 49-es főutat Csengersima közelében a román határ felé

A petei román-magyar határátkelőnél nem lehet átjutni Magyarországra, baleset miatt lezárták a Csengersima felé vezető 49-es főutat.

Baleset miatt teljes szélességében lezárták a 49-es főutat Csengersima közelében a román határ felé
2024. június 09., vasárnap

Bezártak a szavazókörök Magyarországon, megkezdődött a voksok összeszámlálása

Vasárnap este helyi idő szerint 7 órakor befejeződött az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) képviselők választása Magyarországon a 10 119 szavazókörben.

Bezártak a szavazókörök Magyarországon, megkezdődött a voksok összeszámlálása
2024. június 09., vasárnap

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint már Ukrajnában vannak a francia katonai kiképzők

Nem igaz, hogy nincsnek francia katonai kiképzők Ukrajnában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 orosz tévécsatorna vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című heti műsorában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint már Ukrajnában vannak a francia katonai kiképzők
2024. június 09., vasárnap

Iszlám agymosásra, bántalmazásra panaszkodtak a szombaton kiszabadított izraeli túszok

A fizikai nehézségek mellett iszlám agymosásra és érzelmi bántalmazásra panaszkodtak a Gázai övezetben fogva tartott, a hét végén kiszabadított izraeli túszok az őket vizsgáló orvosoknak.

Iszlám agymosásra, bántalmazásra panaszkodtak a szombaton kiszabadított izraeli túszok