Nő a halálos áldozatok száma a földrengés sújtotta Törökországban és Szíriában, érkezik a külföldi segítség

Nő a halálos áldozatok száma a földrengés sújtotta Törökországban és Szíriában, érkezik a külföldi segítség

Fotó: Videófelvétel

Folyamatosan nő a halálos áldozatok száma Törökországban és Szíriában, ahol pusztító erejű földmozgások következtek be hétfőn reggel. A két országban együttesen jelenleg több mint 2600 halottról és több mint 13 00 sérültről érkezett hír.

Hírösszefoglaló

2023. február 06., 21:082023. február 06., 21:08

2023. február 06., 22:532023. február 06., 22:53

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóra Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A földmozgás legalább tíz török tartományt érintett, a rengés epicentruma a kétmilliós nagyváros, Gaziantep – Törökország hatodig legnagyobb településének – közelében, nagyjából 24 kilométer mélyen volt.

A rengést a fővárosban, Ankarában és több környező országban – Cipruson, Szíriában, Libanonban és Izraelben – is érezték, néhány perccel később pedig egy 6,7-es erősségű utórengés követte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy hétnapos nemzeti gyászt hirdet a nap folyamán bekövetkezett pusztító erejű dél-törökországi földrengések miatt, amelyekben legkevesebb 1651 ember vesztette életét. Erdogan egyúttal közölte, hogy február 12-én naplementéig országszerte és a külképviseleteken félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

Frissítés

Már háromezernél is többen meghaltak a katasztrófában
Háromezernél is több halálos áldozatot követeltek a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések. A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet hétfő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban. A szomszédos Törökország katasztrófavédelmi hatósága (AFAD) legfrissebb adatai szerint 1762-re nőtt a halottak száma. A két országban több mint 15 ezer sérültről tudni. Mindemellett a katasztrófa valós mértékét még nem lehet felbecsülni sem, mivel a hatóságok szerint számos ember rekedhetett a földmozgás során összeomlott épületek romjai alatt.

Röviddel Erdogan Twitter-bejegyzése előtt a dél-törökországi Hatay tartományban tartózkodó török miniszterek tartottak sajtótájékoztatót. Fahrettin Koca egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy legkevesebb 1651 ember életét vesztette, 11 ezer 119 pedig megsebesült a szerencsétlenségben. Hulusi Akar védelmi miniszter jelezte, hogy a haditengerészet egyik hajója éjszaka sérülteket szállít Iskenderun kikötőjéből a szomszédos Mersin tartomány kórházaiba. Egyúttal elmondta, hogy 17 repülőgéppel folyamatosan viszik a segélyszállítmányokat a legnagyobb városokból, Isztambulból, Ankarából és Izmirből a katasztrófa sújtotta térség két repülőterére, az adanaira és a gaziantepire.

A török katasztrófavédelem (AFAD) esti adatai szerint eddig 5606 épület omlott össze a földmozgásokban, miközben 6445 embert már kimentettek a romok alól.

Mehmet Özer török oktatási miniszter néhány órával korábban bejelentette, hogy február 13-ig az egész ország területén felfüggesztik az iskolai oktatást. A Dél- és Délkelet-Törökországban zajló mentési munkálatokat nagyban nehezíti a térségben uralkodó hideg időjárás, amely éjszaka sokakat a fagyás veszélyével fenyeget. Erdogan török államfő hétfőn korábban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

Galéria

Fotó: Videófelvétel

Az AFAD adatai szerint az első, 7,7-es erősségű földrengés helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű mozgás követett. A hajnali rengésektől függetlenül helyi idő szerint 13 óra 24 perckor egy újabb, ezúttal 7,6-os magnitudójú földmozgásról is jelentést adott az AFAD Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetéből.

korábban írtuk

Újabb erős földrengés sújtotta Szíriát és Törökországot, már jóval ezer fölött a halottak száma
Újabb erős földrengés sújtotta Szíriát és Törökországot, már jóval ezer fölött a halottak száma

Újabb erős földrengést észleltek Szíriában és Törökország délkeleti részén – közölte hétfőn kora délután az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC).

A világ számos országa megmozdult, és a katasztrófa sújtotta országok segítségére siet. Hétfő este elindult az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának első, mentőalakulatokat szállító repülőgépe a Moszkvához közeli Zsukovszkij repteréről, Szíriában pedig az ott állomásozó orosz egységek kapcsolódtak be a földrengés következményeinek felszámolásához. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának koordinátora közölte, hogy az Egyesült Államok további két mentőegységet küld Törökországba, hogy segítse a földrengés utáni kutató-mentő munkát. Románia 60 személyből és négy kutyából álló kereső- és mentőegységet küldötta földrengés sújtotta Törökországba, Magyarországról pedig hétfőn este elindult a Hunor mentőszervezet csapata Budapestről a földrengés áldozatainak megsegítésére. A Törökországba tartó mentőegység 55 tagú, a tűzoltókon kívül katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek a munkában. Keresőkutyákat is visznek magukkal.

Eközben Szíria északi részén tömegsírokat ásnak a lakók a török–szíriai határtérséget sújtó földrengések sok halálos áldozata miatt. A közösségi médiában erről videófelvételek jelentek meg.

A 2011 óta polgárháború dúlta országban egész házsorok dőltek össze a rengésben, mert a bombázásokban a házak alapja már korábban megsérült. A szíriai állami média legfrissebb összesítése szerint eddig összesen 570 halottról és 1403 sérültről tudnak a Damaszkusz ellenőrizte Aleppó, Latakia, Hama, Idlíb és Tartúsz tartományokból. Szíria lázadók ellenőrizte térségéből a „fehérsisakosok” néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) azt közölte, már több mint 430 halottról és 1050 sérültről tudnak, valamint több százan rekedtek a romok alatt.

A régióban ráadásul fagypont alatti hőmérséklet van, sok helyen havazott is.

Ahmed Damiríje, a szíriai egészségügyi miniszter helyettese a SANA állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a kormányerők ellenőrizte térségekben a halálos áldozatok száma 403, és több mint 1200 sérültről tudnak. Ráed asz-Szaleh, az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet vezetője szerint ezekben a térségekben 380 halottról lehet tudni, és a sérültek száma meghaladja a ezret. Hozzátette, hogy százak rekedhettek a törmelékek alatt.

Szíria hétfőn a nemzetközi közösség segítségét kérte a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések miatt.

„Szíria segítséget kér az ENSZ-tagországoktól, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságától (ICRC) és más humanitárius szervezetektől a földrengés okozta károk enyhítésére” – közölte a damaszkuszi külügyminisztérium.

korábban írtuk

Hatvanfős mentőegységet küld Románia a földrengés sújtotta törökországi térségbe
Hatvanfős mentőegységet küld Románia a földrengés sújtotta törökországi térségbe

Hatvan személyből és négy kutyából álló kereső- és mentőegységet küld Románia a földrengés sújtotta Törökországba - nyilatkozta hétfő délután a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 16., kedd

Létrát és töltényt vásárolt Trump támadója a merénylet előtt, tettének okait még mindig nem sikerült kideríteni

A Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletkísérlet ügyében nyomozó hatóságoknak sikerült visszakövetniük a támadó útvonalát, tettének pontos okait azonban még mindig homály fedi.

Létrát és töltényt vásárolt Trump támadója a merénylet előtt, tettének okait még mindig nem sikerült kideríteni
2024. július 16., kedd

Hiába kérik, nem adnak a németek vadászgépeket Ukrajnának

A német kormány hétfőn újfent visszautasította az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének azon követelését, hogy Berlin vadászrepülőgépeket adjon át Kijevnek.

Hiába kérik, nem adnak a németek vadászgépeket Ukrajnának
2024. július 16., kedd

Trump hivatalosan is újra elnökjelölt, alelnökjelöltjét is megnevezte

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot hétfőn.

Trump hivatalosan is újra elnökjelölt, alelnökjelöltjét is megnevezte
2024. július 15., hétfő

Két uniós biztos – köztük a román – is lemondott tisztségéről; brüsszeli munka miatt távozik az észt miniszterelnök

Lemondott Adina Vălean közlekedésért felelős uniós biztos, valamint Virginijus Sinkevicius környezetvédelmi és halászati biztos – tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

Két uniós biztos – köztük a román – is lemondott tisztségéről; brüsszeli munka miatt távozik az észt miniszterelnök
2024. július 15., hétfő

Az FBI szerint magányos merénylő lőtt rá Trumpra, a fegyvert a támadó apja vásárolta legálisan

A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna.

Az FBI szerint magányos merénylő lőtt rá Trumpra, a fegyvert a támadó apja vásárolta legálisan
2024. július 15., hétfő

Stoltenberg szerint Ukrajnának jogában áll oroszországi célpontokat támadni, több orosz célpontot is dróntámadás ért

Ukrajnának a nemzetközi jog értelmében joga van ahhoz, hogy megtámadja az orosz területen található katonai célpontokat – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az United News tévécsatornának adott interjújában vasárnap.

Stoltenberg szerint Ukrajnának jogában áll oroszországi célpontokat támadni, több orosz célpontot is dróntámadás ért
2024. július 15., hétfő

Biden a Trump elleni merényletről: az erőszak nem normalizálódhat, a politika nem lehet csatatér

A politikai erőszak elfogadhatatlan, normalizálni kell a hangnemet, és csökkenteni kell a politikai viták hevességét – így reagált Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti beszédében a Donald Trump korábbi elnök elleni szombati merényletkísérletre.

Biden a Trump elleni merényletről: az erőszak nem normalizálódhat, a politika nem lehet csatatér
2024. július 14., vasárnap

Trump: egyedül Isten akadályozta meg az elképzelhetetlent

Az isteni beavatkozás segített neki túlélni a merényletkísérletet a pennsylvaniai kampánygyűlésen – erről írt Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt vasárnap a közösségi médiában megosztott bejegyzésében.

Trump: egyedül Isten akadályozta meg az elképzelhetetlent
2024. július 14., vasárnap

Hibázhatott a Secret Service, kivizsgálják, felkészült-e a szolgálat Trump megfelelő védelmére

Egyre többen vélekednek úgy az Egyesült Államokban, hogy az amerikai biztonsági erők hanyagsága is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 20 éves támadó rálőtt Donald Trumpra, kis híján kioltva a volt elnök életét.

Hibázhatott a Secret Service, kivizsgálják, felkészült-e a szolgálat Trump megfelelő védelmére
2024. július 14., vasárnap

Sokk, döbbenet, ima: Brüsszeltől Budapesten, Bukaresten át Pekingig és Moszkváig reagáltak a vezetők a Trump elleni merényletre

A világ számos állami vezetője elítélte vasárnap a Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen helyi idő szerint szombaton elkövetett merényletkísérletet.

Sokk, döbbenet, ima: Brüsszeltől Budapesten, Bukaresten át Pekingig és Moszkváig reagáltak a vezetők a Trump elleni merényletre