Moszkvától kért védelmet a szakadár Transznisztria, de nem akar csatlakozni Oroszországhoz. Putyinék „vizsgálódnak”

Moszkvától kért védelmet a szakadár Transznisztria, de nem akar csatlakozni Oroszországhoz. Putyinék „vizsgálódnak”

Vagyim Krasznoszelszkij, a Dnyeszteren túli régió vezetője, „népirtással” vádolta Chişinăut

Fotó: Videófelvétel

Oroszországtól kért védelmet a szakadár Dnyeszteren túli terület a Moldovai Köztársaság által a régióval szemben gyakorolt nyomásgyakorlás ellen egy, a terület választott képviselői által szerdán elfogadott határozatban. Moszkva kivizsgálja a kérést.

Balogh Levente

2024. február 28., 16:562024. február 28., 16:56

2024. február 28., 21:142024. február 28., 21:14

A transznisztriai választott tisztségviselők 7. kongresszusa az orosz parlament két kamarájához fordult azzal a kéréssel, hogy „a Moldova felől érkező növekvő nyomásgyakorlással szemben hozzanak intézkedéseket Transznisztria védelmére”.

Tiraszpol azzal érvel, hogy

azért fordul Moszkvához, mert az Oroszországi Föderáció több mint 200 000 állampolgára él Dnyeszteren túli területen,

valamint „tekintettel Oroszországnak a Dnyeszter mentén békefenntartóként szerzett pozitív tapasztalataira, valamint arra, hogy a Dnyeszteren túli tárgyalásokon garanciavállaló és közvetítő szerepet tölt be”. Az egyhangúlag elfogadott határozat nem részletezi, hogy Oroszország miként avatkozhazna be a Dnyeszteren túli területek megsegítésére, de érdemes megjegyezni, hogy nem szólít fel a területnek az Oroszországi Föderációhoz való csatolására, ahogyan attól az eseményt megelőzően egyesek tartottak.

A kongresszuson felszólaló tisztviselők beszédei inkább a régió függetlenségének hangsúlyozására összpontosítottak, és nem vetették fel az Oroszországi Föderációval való egyesülés kérdését.

Idézet
Transznisztria kitartóan harcolni fog saját identitásáért, a transznisztriai nép jogaiért és érdekeiért, és nem fog elállni ezek védelmétől, függetlenül a zsarolás és a külső nyomás bármilyen formájától”

– olvasható az elfogadott határozatban.

Frissítés

Moszkvában megvizsgálják a moldovai szakadárok védelmi folyamodványát
Megvizsgálják az orosz illetékes szervek az el nem ismert Dnyeszter menti Moldáv Köztársaság képviselői kongresszusának Oroszországhoz intézett felhívását, hogy védje meg a Dnyesztermelléket – közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. „A Dnyeszter menti lakosok, honfitársaink érdekeinek védelme az egyik prioritás” – közölte a moszkvai külügyminisztérium a RIA Novosztyi hírügynökséggel. A tárca szerint „minden megkeresést mindig figyelmesen vizsgálnak meg az orosz szakszolgálatok”.

„Kizárólag a Dnyeszteren túli terület szuverenitása elidegeníthetetlen és alapvető feltétele többnemzetiségű népünk megkülönböztető identitása, alapvető szabadságjogai védelmének, amelyeket a nemzetközi jog alapelvei és az ENSZ Alapokmányának rendelkezései rögzítenek” – olvasható a dokumentumban.

A kongresszuson mondott beszédében a Dnyeszteren túli régió vezetője, Vagyim Krasznoszelszkij „népirtással” vádolta Chişinăut. A Dnyeszteren túli terület elleni „népirtás” négy formáját nevezte meg, amelyek az elmúlt 30 évben történtek: a gazdaság megfojtása, a nép egy részének fizikai megsemmisítése, a jogi védelem megtagadása illetve a román nyelv erőszakos erőltetésének kísérlete.

Idézet
Moldova hagyományosan a globális nehézségeket használja fel arra, hogy hátrányos helyzetbe hozza Transznisztriát. Igaz ez a Szovjetunió összeomlására, igaz a világjárványra, igaz az ukrajnai ellenségeskedésekre”

– vádolta meg Vagyim Krasznoszelszkij transznisztriai vezető a moldovai kormányt.

A felszólalók – köztük Alekszandr Korcsunov, az úgynevezett „legfelsőbb szovjet” (helyi parlament) elnöke és Galina Antyufejeva, a „parlament” elnökhelyettese – az állítólagos „humanitárius válságra” és a Dnyeszteren túli régió import-export problémáira összpontosítottak.

Vitalij Ignatyev, Transznisztria úgynevezett külügyminisztere

példátlannak nevezte a Moldova által a Dnyeszteren túli területre gyakorolt nyomást.

A Chişinău által kidolgozott, „szeparatizmusról szóló törvényt” hozta fel példaként, valamint a transznisztriaiak jogainak állítólagos tömeges megsértését. „A moldovai hatóságok rádöbbennek, hogy más identitással rendelkezünk. A mi feladatunk az, hogy ezt az igazságot a világközösség elé tárjuk” – mondta Vitalij Ignatyev, akit az egyik legoroszpártibb tiraszpoli tisztségviselőnek tartanak.

„A transznisztriai identitás az alapja annak, hogy sikeresen átvészeljük a geopolitikai vihart” – mondta, és a hatalmas külső tényezők – a geopolitikai instabilitás, az 5+2 formátum mesterségesen előidézett válsága és a Moldovából érkező példátlan társadalmi és gazdasági nyomás – együttesét említette. Ilyen körülmények között – mondta – az egység és a konszolidáció fontosabb, mint valaha a transznisztriai nép és „állam” számára.

A tisztségviselő azt kérte az egybegyűltektől hogy támogassák diplomáciai eszközökkel a régió szuverenitásának megőrzését célzó erőfeszítéseket, valamint a béke és a biztonság szavatolását.

Mint arról beszámoltunk, a Moldova és a szakadár Dnyeszteren túli terület közötti legújabb konfliktus kiváltó oka az, hogy január 1-jén hatályba lépett a Moldovai Köztársaság új vámkódexe, amelynek értelmében a transznisztriai vállalatoknak vámot kell fizetniük a moldovai költségvetésbe. Eddig, bár a Dnyeszteren túli vállalatok moldovai cégként voltak bejegyezve Chişinăuban, a vámokat a transznisztriai költségvetésbe fizették be. A változás elégedetlenséget váltott ki a tiraszpoli hatóságok részéről, amelyek azzal vádolják Chişinăut, hogy többlet adóterhet rótt a transznisztriai vállalatokra, és az intézkedést hirtelen, előzetes értesítés nélkül vezette be.

Emellett a transznisztriai vezetők azt is aggodalommal figyelik hogy Moldova nyugati fegyvereket készül vásárolni. Szerintük ez a transznisztriai helyzet erőszakos megoldására való készülődés jele.

Januárban azzal vádolták meg a chişinăui központi hatóságokat, hogy ukrán katonákat képeznek ki a régió intézményei és vezetői elleni támadásokra.

Az 1990-es évek elején alacsony intenzitású konfliktus zajlott a moldovai fegyveres erők és a Dnyeszter folyón túli orosz ajkú szeparatisták közt. Utóbbiakat Oroszország, de Ukrajna is támogatta. A konfliktus eredménye tűzszünet lett 1992-ben, ennek az „ellenőrzésére” telepítették a térségbe a mintegy 2000 fős orosz „békefenntartó” kontingenst.

korábban írtuk

Moldova Putyin következő célpontja a CIA exigazgatója szerint – Orosz dezinformációnak tekintik Transznisztria elszakadását
Moldova Putyin következő célpontja a CIA exigazgatója szerint – Orosz dezinformációnak tekintik Transznisztria elszakadását

David Petraeus, a CIA volt igazgatója, az amerikai Központi Parancsnokság korábbi parancsnoka arra figyelmeztetett, hogy Moldova lehet Vlagyimir Putyin orosz elnök következő célpontja.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 03., szerda

Cáfolják az oroszok, hogy Amerika tűpontos figyelmeztetést adott a készülő terrortámadásról

Dezinformációnak nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt az amerikai médiában megjelent közlést, amely szerint az Egyesült Államok két héttel előre figyelmeztette az Oroszországot.

Cáfolják az oroszok, hogy Amerika tűpontos figyelmeztetést adott a készülő terrortámadásról
2024. április 03., szerda

Stoltenberg: több évre szóló katonai támogatást kell nyújtani Kijevnek, az ukrán NATO-tagság nem kérdéses

A NATO-nak kiszámítható és hosszú távú katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának, a támogatás dinamikáját több évre szóló ígéretre kell váltania a szövetség intézményesített keretei között – jelentette ki Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: több évre szóló katonai támogatást kell nyújtani Kijevnek, az ukrán NATO-tagság nem kérdéses
2024. április 03., szerda

Washington megnevezte a terrortámadás lehetséges helyszínei között a kulturális központot a Moszkvának küldött figyelmeztetésben

Az Egyesült Államok kormánya több mint két héttel azelőtt figyelmeztette Oroszországot, hogy a Moszkva külvárosában található Crocus City Hall koncertterem potenciális terrortámadás célpontja, hogy fegyveresek tüzet nyitottak volna az ott tartózkodókra.

Washington megnevezte a terrortámadás lehetséges helyszínei között a kulturális központot a Moszkvának küldött figyelmeztetésben
2024. április 03., szerda

Halálos áldozatai is vannak a Tajvant megrázó földrengésnek

Erős, 7,2-es földrengés rázta meg Tajvant helyi idő szerint szerdára virradóra, épületek és autópályák rongálódtak meg, négy ember életét vesztette, és legalább 57-en megsebesültek.

Halálos áldozatai is vannak a Tajvant megrázó földrengésnek
2024. április 03., szerda

Megölt segélymunkások Gázában: Izrael elismerte, hogy hibázott – Biden keményen bírálja az izraeli kormányt

Az izraeli miniszterelnök szóvivője kedden azt mondta, hogy az ország vállalja a felelősséget a hibáiért, amivel a World Central Kitchen hét segélymunkásának Gáza központjában történt megölésére utalt.

Megölt segélymunkások Gázában: Izrael elismerte, hogy hibázott – Biden keményen bírálja az izraeli kormányt
2024. április 03., szerda

Iohannis Washington ellen? Az Egyesült Államok NATO-nagykövete megerősítette: országa Ruttét támogatja

A jelek szerint az Egyesült Államok és Románia közötti, sokat emlegetett stratégiai partnerség ellenére Washington mégsem áll ki mindenben teljes mellszélességgel legfőbb balkáni szövetségese mellett

Iohannis Washington ellen? Az Egyesült Államok NATO-nagykövete megerősítette: országa Ruttét támogatja
2024. április 03., szerda

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz – Mindent megteszünk az iráni és észak-koreai fegyverek Oroszországba jutása ellen

Washington szüntelenül dolgozik azon, hogy megakadályozza fegyverek és felszerelések Oroszországba történő szállítását, mégpedig Iránból vagy Észak-Koreából, de Kínából is, melyeket aztán Ukrajna ellen használnak fel.

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz – Mindent megteszünk az iráni és észak-koreai fegyverek Oroszországba jutása ellen
2024. április 03., szerda

Újabb részletek: saját temetési szertartásáról is beszél Ferenc pápa friss interjúkötetében

Elődeihez képest szerényebb temetési szertartást akar magának Ferenc pápa, aki a vele készített legújabb interjúkötetben XVI. Benedekkel való kapcsolatáról is részletesen beszélt az olasz sajtóban kedden közzétett részletek szerint.

Újabb részletek: saját temetési szertartásáról is beszél Ferenc pápa friss interjúkötetében
2024. április 02., kedd

Sokan meghaltak egy Isztambulban pusztító tűzvész során

Legalább huszonöt ember életét vesztette és további nyolcan megsérültek kedden egy isztambuli éjszakai bárban felújítási munkák közben keletkezett tűzvészben – közölték a török hatóságok.

Sokan meghaltak egy Isztambulban pusztító tűzvész során
2024. április 02., kedd

Moszkva: Románián és Magyarországon át próbáltak robbanószerkezeteket Oroszországba csempészni Ukrajnából

Ortodox ikonokba és kegytárgyakba rejtett robbanószerkezeteket és robbanóanyagot próbáltak meg Ukrajnából az Európai Unió több országán keresztül Oroszországba csempészni – közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Moszkva: Románián és Magyarországon át próbáltak robbanószerkezeteket Oroszországba csempészni Ukrajnából