Magyar–kanadai súrlódás a lex CEU miatt

MTI 2017. május 05., 11:16

A CEU-val kapcsolatos állításai miatt pénteken berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a kanadai nagykövetet – közölte a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) reggel az MTI-vel.

Fotó: MTI

A közlemény szerint a – hivatalos kanadai kormányzati oldalon közzétett – nagyköveti nyilatkozat lényegi eleme, hogy a kanadai kormány „komolyan aggódik" a magyarországi akadémiai szabadság miatt a törvénymódosítás kapcsán. A nyilatkozatban Isabelle Poupart sürgeti, hogy a törvény módosítására mielőbb kerüljön sor, mint ahogy arra szombaton „magyar vezetők kötelezettséget vállaltak".

A külügyi tárca hamisnak nevezte a nagykövet állításait. Kifejtették: azokkal szemben az igazság az, hogy Magyarországon a tanszabadságot senki sem veszélyezteti.

„A tanszabadság olyan jog, amely mellett a magyar kormány mindig határozottan kiállt, és védeni fogja a jövőben is" – szögezték le.

Ugyanakkor a kormány elvárhatónak tartja, hogy a külföldi egyetemekre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a magyar iskolákra. A magyar felsőoktatási törvény nemcsak Soros György iskolájára, a CEU-ra vonatkozik, hanem mind a 28 külföldi egytemre" – emelte ki közleményében a KKM.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyar tanszabadságot „Brüsszel sem kérdőjelezte meg, az indított kötelezettségszegési eljárás témája a szolgáltatások szabad áramlásának esetleges megsértése". Erről a magyar kormány természetesen hajlandó tárgyalni „ olvasható a KKM közleményében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat