Két hónap múlva találkozik Trump Putyinnal

Hírösszefoglaló 2017. május 03., 19:08 utolsó módosítás: 2017. május 03., 19:13

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök egyetértett egy személyes találkozó megszervezésében a G20-csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozóján – közölte kedd este a Kreml sajtószolgálata.

Közös cél a rendezési folyamat feltételeinek megteremtése Szíriában

A két vezető kedden telefonon beszélt egymással. Ez volt az első ismertté vált kapcsolatfelvétel közöttük a Szíria elleni amerikai robotrepülőgép-csapás óta.

„Vlagyimir Putyin és Donald Trump állást foglalt a telefonon történő kapcsolattartás folytatása, valamint amellett, hogy megszervezzék személyes találkozójukat a »nagy húszak« július 7–8-án megtartandó hamburgi csúcstalálkozójához kapcsolódóan" – állt a közleményben. Putyin és Trump eddig még nem találkozott. A két elnök megvitatott egy sor aktuális kérdést.

Megvitatták, miként működjék együtt a két ország a nemzetközi porondon, hangsúlyt fektetve Oroszország és az Egyesült Államok lépéseire a terrorizmus elleni harcban, különös tekintettel a szíriai válságra.

Putyin és Trump megállapodott az orosz és az amerikai külügyminiszter közötti párbeszéd élénkítéséről a szíriai tűzszünet megerősítése és ellenőrizhetősége érdekében. „A cél a rendezési folyamat feltételeinek megteremtése Szíriában" – állt a dokumentumban. Az orosz és az amerikai diplomácia vezetője tájékoztatni fogja az elnököket az ügyben elért haladásról.

Putyin a Koreai-félszigeten kialakult veszélyes helyzet részletes megvitatása során önmérsékletet és a feszültség szintjének csökkentését kérte. A felek a Kreml közleménye szerint megállapodtak, hogy együtt fognak működni a probléma átfogó, diplomáciai úton történő rendezése érdekében.
Az eszmecserét az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata gyakorlatiasnak és építő jellegűnek minősítette. A telefonbeszélgetésről a washingtoni Fehér Ház is beszámolt, kiemelve:

Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetértettek abban, hogy Szíriában „valamennyi félnek minden tőle telhetőt" meg kell tennie az erőszak beszüntetéséért.

A felek megvitatták a biztonságos zónák kialakításának ügyét is, különös tekintettel a humanitárius megfontolásokra – állt a Fehér Ház közleményében, amely bejelentette azt is, hogy Washington képviselőt küld majd a kazahsztáni Asztanába a szíriai tűzszünetről folyó tárgyalásokra.

A washingtoni idő szerint kora délután telefonon történt egyeztetés során a két politikus megvitatta, hogy országaik miként működjenek együtt a Közel-Keleten és Észak-Afrikában az Iszlám Állam terrorszervezet és általában a terrorizmus legyőzése érdekében, és miként oldható meg az észak-koreai válság.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat