Franciaország kitoloncolja a bűncselekményeket elkövető illegális bevándorlókat

MTI 2017. október 16., 08:25 utolsó módosítás: 2017. október 16., 08:34

Emmanuel Macron francia államfő vasárnap ígéretet tett arra, hogy ezentúl minden olyan, az országban illegálisan tartózkodó külföldit kitoloncolnak a hatóságok, aki bűncselekményt követ el.

Törvénymódosítás nélkül keményebb intézkedéseket fogunk hozni, meg fogjuk tenni, amit meg kell tenni – fogalmazott a köztársasági elnök a megválasztása óta adott első televíziós interjúban a hónap eleji két áldozatot követelő Marseille-i terrortámadás tunéziai elkövetőjére, egy illegális bevándorlóra utalva.

A 30 éves Ahmed Hanadzsit a merénylet előtt két nappal Lyonban rajtakapták egy bolti lopáson, amiért őrizetbe került. Kihallgatását követően a lopásért nem indult ellene eljárás, ugyanakkor az ilyenkor előírt szabályzatnak megfelelően nem szállították át a kitoloncolásra váró illegális bevándorlók gyűjtőfogházába, hanem szabadon engedték. Az illetékes prefektust ezért szerdán menesztette a belügyminiszter.

„Azért jöhetett létre egy olyan gyakorlat, hogy az illegálisan az országban tartózkodókat többször is ellenőrizhetik, mert megszoktuk, hogy nem vagyunk képesek őket kitoloncolni, nem teszünk meg minden intézkedést, amelyet meg kell tenni. Na ez meg fog változni” – mondta Macron.

„Ez azt is jelenti, hogy hatékonyabbnak kell lenni a kiutasítási politikánkban” – tette hozzá az elnök.

Hivatalos adatok szerint a tavaly ellenőrzött és kiutasított 90 ezer illegális bevándorlónak alig 20 százaléka hagyta el ténylegesen Franciaországot. „Nem kielégítőek a kapcsolataink a származási országokkal, azok nem fogadják el, hogy visszaküldjük azokat, akik ilyen helyzetben vannak. Ezért hetekkel ezelőtt azt kértem a kormánytól, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat, ez éppen folyamatban van, annak érdekében, hogy ezen a téren sokkal jobban tudjunk fellépni” – tette hozzá. Emmanuel Macron megerősítette, hogy a jövő elején új menekültjogi törvény lép életbe, amely szigorítani fogja a szabályozást. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat