Ferenc pápa áldását kérte az erdélyi magyarokra Tamás Sándor a Vatikánban

Krónika 2019. május 15., 16:31 utolsó módosítás: 2019. május 15., 17:06

Ferenc pápa áldását kérte az erdélyi magyar népre Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke a Vatikánban szerdán rendezett általános audiencián.

Tamás Sándor átadja az ajándékkönyvet Ferenc pápának Fotó: Tamás Sándor Facebook-oldala

A háromszéki önkormányzat vezetője szerdán közösségi oldalán számolt be a pápai audiencián való részvételéről, amelyen alkalma volt néhány szót váltani a katolikus egyházfővel. Tamás Sándor Szalai Bélának, az Erdély településeinek ábrázolásait tartalmazó, Iconographia locorum Transsylvaniae című kötet szerzőjének társaságában látogatott a Vatikánba.

„Másfél millió magyar ember üzenetét hoztuk Erdélyből, amely Szent István óta a nyugati keresztény kultúra legkeletibb bástyája. Bemutatjuk az Erdély településeit ábrázoló kötetet és elmondjuk, hogy milyen sokat jelent az a tény, miszerint ezer éves keresztény történelmünk során most először látogat Erdélybe a szentatya” – számolt be közösségi oldalán a székelyföldi RMDSZ-politikus.

Tamás Sándor hozzátette: június elsején szent helyre, Csíksomlyóra várják Ferenc pápát.

„Nem kell nekünk bukaresti szűrő, képesek vagyunk mi magunk is elmondani, hogy Szent István óta hívő, keresztény nemzet vagyunk. Hogy békés, szabadságszerető és építő nemzet vagyunk. Az elmúlt ezer évhez hasonlóan továbbra is magyarok akarunk maradni: himnuszunkkal, nemzeti jelképeinkkel, édes anyanyelvünkkel, kultúránkkal, hagyományainkkal, sokszínű népviseleteinkkel, épített örökségünkkel együtt. Szeretjük szülőföldünket, itt akarunk élni, magyarként megmaradni, itt akarunk érvényesülni, fejlődni, sikeresek lenni. Így akarunk hozzájárulni Erdély és Európa fejlődéséhez” – mondta el Tamás Sándor.

Szalai Béla (jobbra) és Tamás Sándor az általános audiencián a pápával Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Mint kiemelte: június elsején azért fognak imádkozni Csíksomlyón, hogy „ne mérjenek bennünket kettős mércével se Romániában, se Európában. „Június elsején szülőföldünkért, Erdélyért, a magyar emberekért fogunk imádkozni, megmaradásunkért és jövőbe vetett hitünkért” – hangoztatta a tanácselnök. Tamás Sándor szerint Ferenc pápa csíksomlyói látogatása több mint hivatalos út, hiszen ezeréves történelmünk során most először látogat Erdélybe Szent Péter utódja. „Spirituális feltöltődés számunkra, megerősít keresztény hitünkben, ugyanakkor lehetőség, hogy szülőföldünk: Erdély – és ezen belül Csíksomlyó is – felkerüljön Európa és a világ térképére. Csíksomlyó szent hely a keresztény emberek, a székelyek, a csángók, a Kárpát-medencei összmagyarság számára” – emelte ki a háromszéki elöljáró, aki emlékeztetett, hogy Románia megakadályozta, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsú felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. „Ez is pontosan mutatja, mi történik Romániában, hogy nekünk mit lehet és mit nem lehet ebben az országban, amelyhez száz évvel ezelőtt Erdélyt hozzácsatolták” – hangsúlyozta Tamás Sándor.

Legutóbb egyébként egy héttel ezelőtt, május 8-án jártak erdélyi zarándokok a Vatikánban, ahol a dévai Szent Ferenc alapítvány által segített harminc lány és fiú vett részt Ferenc pápának a Szent Péter téren tartott, általános audienciáján Böjte Csaba atya vezetésével. A ferences szerzetes azt kérte az egyházfőtől, nyilvánítsa egyházi ünnepnapnak a június elsejei gyereknapot, amikor az idén a szentatya éppen Csíksomlyón lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat