Félő, hogy az eredetileg ismertnél több izraeli túsz is halott lehet – Végeztek a Hamász-vezér három fiával és három unokájával

Félő, hogy az eredetileg ismertnél több izraeli túsz is halott lehet – Végeztek a Hamász-vezér három fiával és három unokájával

Fotó: Videófelvétel

A Hamász egy izraeli tisztségviselő és egy, a tárgyalásokat ismerő forrás szerint azt jelezte, hogy jelenleg nem képes azonosítani és megtalálni a tűzszüneti megállapodás első szakaszához szükséges 40 izraeli túszt, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a nyilvánosan elismertnél több túsz halott lehet.

Hírösszefoglaló

2024. április 11., 08:032024. április 11., 08:03

A tárgyaló felek által meghatározott keret szerint a harcok első hathetes szünetében a Hamásznak el kell engednie 40 túszt, köztük az összes nőt, valamint a beteg és idős férfiakat. Cserébe több száz palesztin foglyot engednének szabadon izraeli börtönökből.

A Hamász közölte a nemzetközi közvetítőkkel – akik között Katar és Egyiptom is ott van –, hogy nincs 40 olyan élő túsza, aki megfelelne ezeknek a kritériumoknak – mondta mindkét forrás. A CNN által a túszok körülményeiről készített felvételek szintén arra utalnak, hogy 40-nél kevesebb olyan élő túsz van, aki megfelel a javasolt kritériumoknak.

A Hamász képtelensége – vagy vonakodása –, hogy köz9lje Izraellel, mely túszokat engednék szabadon élve, jelentős akadályt jelent – tette hozzá a második forrás.

Mivel úgy tűnik, hogy a Hamász képtelen elérni a 40 főt a javasolt kategóriákban, Izrael azt szorgalmazta, hogy a Hamász helyettesítse őket fiatalabb férfi túszokkal, köztük katonákkal

– mondta az izraeli tisztségviselő.

A legutóbbi, több hónappal ezelőtti tűzszünet óta tartó tárgyalások során Izrael többször is kérte a túszok listáját és a fogva tartásuk körülményeinek ismertetését. A Hamász azzal érvelt, hogy szükségük van a harcok szüneteltetésére, hogy felkutathassák és összegyűjthessék a túszokat, ugyanezzel érveltek novemberben, az egyhetes tűzszünet előtt is, amely megszakadt, miután a Hamász nem tudott több túszt átadni.

Az életben maradt közel suáz túsz többsége feltehetően az izraeli hadsereg (IDF) férfi katonája vagy tartalékos korú férfi.

A Hamász várhatóan megpróbálja majd felhasználni őket a későbbi fázisokban, hogy megpróbáljon jelentősebb engedményekről tárgyalni, beleértve több magas rangú foglyot és a háború végleges befejezését.

Eközben az izraeli hadsereg az elmúlt napokban megszakította a GPS működését több város, köztük Tel-Aviv és Jeruzsálem felett, hogy meghiúsítsa az Irán vagy az Irán által támogatott csoportok által a térségben esetlegesen indított rakéta- vagy dróntámadásokat. A zavarás jelentős fennakadásokat okozott a mindennapi életben, ami frusztrációt váltott ki Izrael-szerte.

Mindeközben

Joe Biden elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is kitart Izrael védelme mellett az országot érő iráni fenyegetésekkel szemben.

Irán „jelentős támadással fenyegetőzött Izrael ellen”, miután a múlt héten iráni tábornokokat öltek meg a damaszkuszi iráni konzulátuson – mondta Biden. „Amint azt Netanjahu miniszterelnök úrnak is elmondtam, elkötelezettségünk Izrael biztonsága iránt az Irán és megbízottjai által jelentett ilyen fenyegetésekkel szemben vasszilárdságú” – tette hozzá.

Idézet
Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megvédjük Izrael biztonságát”

– mondta a Fehér Ház rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón.

Antony Blinken külügyminiszter az izraeli védelmi miniszterrel folytatott telefonbeszélgetés során szintén hangsúlyozta az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatását, és ígéretet tett arra, hogy az USA „Izrael mellett fog állni az Irán és megbízottjai által jelentett bármilyen fenyegetéssel szemben”.

Blinken és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter beszélgetésén a két vezető

Idézet
megvitatta a folyamatban lévő erőfeszítéseket is, hogy az azonnali gázai tűzszünetről szóló megállapodás révén biztosítsák az összes túsz szabadon bocsátását”

– olvasható Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő közleményében.

„Blinken üdvözölte Izrael közelmúltbeli bejelentéseit a humanitárius segélyek Gázába való bejutásának megkönnyítéséről, valamint a humanitárius összefogás és koordináció javítására irányuló sürgős lépésekről, újfent leszögezve, hogy a World Central Kitchen dolgozóit ért támadáshoz hasonló incidensek soha nem ismétlődhetnek meg” – mondta Miller.

Az amerikai csúcsdiplomata azt is hangsúlyozta Galantnak, hogy az Egyesült Államok „elvárja Izraeltől, hogy gyorsan hajtsa végre a humanitárius segítségnyújtással és a konfliktus enyhítésével kapcsolatos kötelezettségvállalásait, és hogy ezeket a kötelezettségvállalásokat tartsa is fenn” –mondta.

A CNN korábban arról számolt be, hogy

magas rangú amerikai tisztségviselők szerint egy iráni támadás „elkerülhetetlen” – ezt a nézetet izraeli kollégáik is osztják.

Az Egyesült Államok a szíriai robbantásokat követően magas készültségben van, és aktívan készül egy olyan jelentős iráni támadásra, amely izraeli vagy amerikai eszközöket céloz meg a térségben.

A két kormány lázasan dolgozik azon, hogy felkészüljön az elkövetkezendő eseményekre, mivel arra számítanak, hogy az iráni támadás többféle módon is kibontakozhat.

Izraeli légicsapásban meghalt a Hamász vezetőjének három fia és három unokája
A Gázai övezetet ért izraeli légicsapásban életét vesztette a Hamász palesztin iszlamista szervezet Katarban élő vezetőjének, Iszmail Haníjének három fia és három unokája szerdán – ezt maga Haníje is megerősítette egy televíziós nyilatkozatban.
Az övezet északi részén, Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor területén, egy jármű ellen végrehajtott csapásban meghalt Hazam Haníje és lánya, Amal, Amir Haníje és gyermekei, Háled és Razan, valamint Muhammad Haníje.
„Hálát adok Istennek azért a megtiszteltetésért, hogy a gyermekeim és az unokáim mártírok” – mondta Haníje nem sokkal a történtek után az al-Dzsazíra pánarab csatorna élő adásában. „Minden gázai család és civil súlyos árat fizetett gyermekei vérével – és én is” – tette hozzá a terrorszervezetként kezelt Hamász külföldön élő politikai vezetője.
Április elején az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat letartóztatta Haníje Izraelben élő, 57 éves húgát a Beér-Seva melletti Tel-Sevában. A razzia során talált dokumentumok alapján – a rendőrség szerint – Haníje testvére súlyos biztonsági szabálysértéseket követett el, kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamász tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított, és általában is támogatta a terrort.
Haníje fiai egyebek között a gázai ingatlanipart irányítják. Az izraeli sajtó jelentése szerint emellett elektromos generátoraik révén olyan áramot adnak el Gáza lakosainak, melyhez ők díjmentesen jutottak.
A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt napon százhuszonketten haltak meg a palesztinok lakta Gázai övezetben, a fegyveres konfliktus októberi kezdete óta pedig 33 482-en. Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, és egy civilt tett a helyére

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök – közölte vasárnap az orosz parlament felsőháza.

Putyin leváltotta a védelmi miniszterét, és egy civilt tett a helyére
2024. május 12., vasárnap

Újabb négy harkivi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca, Ukrajna ellencsapásokat hajtott végre

Az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban elfoglalta a Harkiv megyei Hatiscse, Kraszne, Morohovec és Olijnikove településeket, miközben öt frontszakaszon sikerült előre nyomulnia az elmúlt nap folyamán – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Újabb négy harkivi település elfoglalásáról számolt be az orosz védelmi tárca, Ukrajna ellencsapásokat hajtott végre
2024. május 12., vasárnap

Palesztin-párti tüntetők zavarták meg Kaliforniában a Berkeley Egyetem diplomaosztó ünnepségét

A végzős diákok rokonai gyűltek össze az egyik stadionban tartott rendezvényen, amelyet megzavartak a tüntetők. Több európai nagyvárosban is folytatódtak a palesztin-párti megmozdulások, amelyeken önálló palesztin állam létrehozását követelték.

Palesztin-párti tüntetők zavarták meg Kaliforniában a Berkeley Egyetem diplomaosztó ünnepségét
2024. május 12., vasárnap

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el szombaton Rafah városában, valamint közölte, hogy a Gázai övezet északi részén is benyomul egy olyan területre, ahová a Hamász átcsoportosítja erőit.

Teljes körű offenzívára készül Rafah ellen az izraeli hadsereg, eddig háromszázezer palesztin hagyta el a várost
2024. május 11., szombat

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az izraeli hadsereget, hogy ne terjessze ki a Gázai övezetben fekvő Rafah városa ellen indított támadását, mert az humanitárius katasztrófához vezet.

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius katasztrófától tart Gázában
2024. május 11., szombat

Újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok 400 millió dollár értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

Újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az Egyesült Államok
2024. május 10., péntek

A palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára szólította fel a Biztonsági Tanácsot az ENSZ Közgyűlés

Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot pénteken, hogy vizsgálja felül korábbi elutasító döntését a palesztin állam elismeréséről, és tegye lehetővé, hogy Palesztina az ENSZ 194. tagállama legyen.

A palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára szólította fel a Biztonsági Tanácsot az ENSZ Közgyűlés
2024. május 10., péntek

Heves orosz offenzíva Harkivban, az ukránok elítéltek ezreit is a frontra küldenék

Az orosz megszálló erők jelentősen növelték támadásaikat a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol heves harcok folynak, főként a régió északi, orosz határ menti része van veszélyben – közölte Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója pénteken a Telegramon.

Heves orosz offenzíva Harkivban, az ukránok elítéltek ezreit is a frontra küldenék
2024. május 10., péntek

Hamisított alvázszám buktatta le Ártándnál a romániai kocsitolvajt

Nyugat-Európából luxuskocsit elkötő, és az alvázszámát meghamisító romániai autótolvajt tartóztatott le Ártándnál a magyar határrendőrség.

Hamisított alvázszám buktatta le Ártándnál a romániai kocsitolvajt
2024. május 10., péntek

Izrael amerikai támogatás nélkül is kész harcolni a Hamász terrorszervezet ellen, ha kell – mondja Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette csütörtök este, hogy „ha Izraelnek egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fog helytállni”, válaszul Joe Biden amerikai elnök fegyverküldeményeket befagyasztó döntésére.

Izrael amerikai támogatás nélkül is kész harcolni a Hamász terrorszervezet ellen, ha kell – mondja Netanjahu