Egy cél vezérelte, Erdély védelme – Szobrot kapott a székely hadosztály parancsnoka

MTI 2019. december 13., 15:44 utolsó módosítás: 2019. december 13., 15:47

Kratochvil Károly példája azt üzeni utódainak, hogy Magyarország függetlensége és biztonsága nem őrizhető meg erős honvédség nélkül – hangoztatta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Balatonszepezden, ahol szobrot állítottak a tábornoknak.

A Kratochvil Károly egykori háza előtt felállított bronz mellszobor Fotó: Facebook/Németh Szilárd

Németh Szilárd avatóbeszédében kiemelte: a mai honvédek sokat tanulhatnak Kratochvil Károlytól, ki állhatatosságának és céltudatosságának köszönhetően hazahozta ezredét a front és a Monarchia összeomlása után. Bár fel kellett adnia a harcot, a magyar lelkekben elért győzelme vitathatatlan – fűzte hozzá.

Felidézte, hogy Kratochvil Károly édesapja, Kratochvil József 1848-ban honvédtüzérként harcolt a magyar szabadságharcban. Rátermettségét bizonyítja, hogy folyamatosan haladt felfelé a ranglétrán, a császári-királyi hadseregben tiszti rangot kapott, az 1866-os custozzai csatában már századparancsnokként harcolt.

Kratochvil Károly a családi hagyományt követve katonai pályára készült, emellett pedagógusként is tevékenykedett. 1909-től a Habsburgok magyarországi ágánál főhercegek nevelését irányította.

1914-ben saját kérésére osztották be a nagyváradi 4. honvéd gyalogezredhez és az 1918 végén létrejött székely hadosztály élén is bátorságról tett tanúbizonyságot.

1923 és 1924 között a Hadtörténelmi Múzeum igazgatója volt, élete utolsó éveiben Balatonszepezden találta meg nyugalmát – mondta Németh Szilárd.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke felidézte: Kratochvil Károly vezette az első világháború végén szerveződött katonai alakulatot, amelynek célja Erdély és Székelyföld megmentése volt. „Balatonszepezden annak a Kratochvil Károlynak állítunk emléket, aki a legszebb példát mutatta önfeláldozásból és hazaszeretetből, aki

a legképtelenebb körülmények között törekedett csapatai felfegyverzésére, megpróbált igazodni a koránt sem egyértelmű politikai viszonyokhoz, miközben egy cél vezérelte, Erdély védelme”

– mondta Szász Jenő.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, Kratochvil Károly sokat tett azért, hogy Magyarország ma szabad, erős, büszke európai országként élhessen. Ha a múlt hőseit nem feledjük, mindig lesznek újak - fogalmazott.

Kratochvil Károly (1869-1946) egykori háza előtt felállított bronz mellszobrának talpazatán „a legendás székely hadosztály parancsnoka, vezérkari ezredes, tábornok” felirat olvasható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat