Traktorokkal tüntetnek a cseh, szlovák és horvát gazdák az ukrán agrárbehozatal ellen

Traktorokkal tüntetnek a cseh, szlovák és horvát gazdák az ukrán agrárbehozatal ellen

Csehországban is nagyszabású tiltakozások zajlottak hétfőn: fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel több száz traktor és más mezőgazdasági gép

Fotó: Videófelvétel/Euronews

Miközben Romániában már elcsitultak a demonstrációk, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban is tiltakozó megmozdulásokat szerveznek gazdaszervezetek, többek közt az Európai Unión kívüli – főként Ukrajnából származó – agrárbehozatal tiltását, valamint adminisztratív terheik és szociális befizetéseik csökkentését követelve.

Hírösszefoglaló

2024. február 19., 17:192024. február 19., 17:19

2024. február 19., 17:282024. február 19., 17:28

Különböző agrártermelői gazdaszervezetek több szlovákiai városban tartanak tiltakozó megmozdulásokat hétfőn, köztük a szlovák-ukrán határon, Pozsonyban és több megyei központban is – írta az MTI. A gazdák első hétfői megmozdulására a szlovák-ukrán határon lévő Felsőnémetinél került sor, ahol a tiltakozók déltől egy óráig részleges határlezárást tartottak, blokkolva az Ukrajnából érkező teherforgalom áthaladását.

A szlovák hírügynökség szerint ezen a megmozduláson főként kisebb családi agrárcégek képviselői vettek részt, s tiltakozásuk okaként a velük szembeni igazságtalan hozzáállást, valamint a kormány hiányzó támogatását jelölték meg.

A szlovákiai gazdák országszerte tartanak tiltakozó megmozdulásokat, mások mellett az eperjesi, a kassai, a zsolnai körzetek városaiban, illetve Zólyomban, Léván, Trencsénben és Pozsonyban is.

A tiltakozásokon részt vevő gazdák követelései több témát érintenek: elsődlegesen az Európai Unión kívüli, főként az Ukrajnából származó agrárbehozatal tiltását, valamint adminisztratív terheik és szociális befizetéseik csökkentését és az állami intézmények rájuk vonatkozó döntéshozatalának előre kiszámíthatóságát szeretnék elérni. A tiltakozó akciók helyszínein forgalomkorlátozásokra került sor. A pozsonyi gazdatüntetés résztvevői hétfőn délután a városon áthaladva a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium elé vonultak, ahol egy rögtönzött sajtótájékoztatón fogalmazták meg követeléseiket. A szlovák hírügynökség jelentése szerint ezek között, a már említettek mellett,

szerepelt a késve érkező közvetlen agrártámogatások azonnali kifizetése, kedvezményes hitellehetőségek megteremtése, az úgynevezett zöld dízelüzemanyag bevezetése az összes gazda számára, illetve hangsúlyosan az is, hogy tiltsák be az EU-n kívülről érkező vámmentes agrárimportot.

Csehországban is nagyszabású tiltakozások zajlottak hétfőn: fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák a mezőgazdasági minisztérium épületéhez vonultak, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira. A tiltakozó akció mögött néhány kisebb gazdaszervezet áll, míg a nagyobb országos szövetségek elhatárolódtak tőle. A tiltakozó gazdák szeretnének találkozni Marek Vyborny szakminiszterrel és átadni neki a követeléseiket tartalmazó levelet. A mezőgazdasági tárca vezetője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azonban azt mondta, hogy ezek a gazdák akciójukkal politikai célokat követnek, ezért nem velük kívánja megvitatni a cseh mezőgazdaság problémáit.

„Nem látom okát annak, hogy ezen tiltakozók képviselőivel megbeszéljem azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban tervezünk. Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni” – jelentette ki Marek Vyborny, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg. A miniszter ugyanakkor nem kérdőjelezte meg, hogy a cseh mezőgazdaság súlyos gondokkal küszködik. Marek Vyborny mindezek ellenére délelőtt kiment a minisztériuma elé, és átvette a tiltakozók levelét.

A gazdák azt követelik, hogy Csehország lépjen ki az Európai Unió által kidolgozott Green Deal megállapodásból, könnyítsen az adminisztratív terheken, és általában nyújtson nagyobb támogatást a mezőgazdaságnak.

Bár a miniszter kijelentette, hogy foglalkozni fog a gazdák követeléseivel, azok hangosan kifütyülték, és kormányellenes jelszavakat skandáltak. A CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: több javaslatot tervez beterjeszteni a kormány elé, egyebek közt azt, hogy a mezőgazdasági támogatások adómentesek legyenek. Karel Havlícek, az ellenzéki ANO mozgalom alelnöke erre reagálva azt mondta, hogy támogatnák ezt a javaslatot.

Petr Fiala kormányfő a közösségi X-hálózaton megjelent nyilatkozatában politikai akciónak minősítette a tüntetést. Azt állította, hogy a tiltakozás szervezői között „több oroszbarát személyiség” is van, akiknek nem tetszik a kormány Ukrajnát támogató politikája.

Traktorokkal tüntettek hétfőn a gazdák Horvátországban is: a kelet-horvátországi Gyakovóban (Dakovo) és az észak-horvátországi Csáktornyán (Cakovec), hogy felhívják a figyelmet a mezőgazdaság problémáira – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

A horvát termelők az egynapos tiltakozással egyrészt támogatni akarják európai kollégáikat a közös európai agrárpolitika elleni küzdelemben, amely szerintük kárt okoz a mezőgazdaságnak, másrészt aggasztja őket az olcsó ukrán búza importja. Az egyik gazda a lapnak nyilatkozva elmondta: az árpa és a búza ára tavaly veszteséges termelést okozott, az ukrán gabona lenyomta az árakat. „Ha ez így folytatódik tovább, egyre kevesebb lesz a földművelő” – mondta.

A tüntetőkhöz csatlakozott Mladen Jakopovic, a horvát mezőgazdasági kamara elnöke is, aki rámutatott: a mezőgazdászok rendkívül nehéz helyzetben vannak az állami földek felosztása és a termelés felesleges bürokratizálása miatt, amihez szerinte az új zöldpolitika is hozzájárult.

A demonstrációval fel akarják hívni a figyelmet az agrárium problémáira, amely Európa szerte aggasztja a gazdákat – hangsúlyozta.

Gyakovóban a reggeli órákban 70 traktor vonult az utakra kétszáz gazda kíséretében, majd a városközpont felé vették az irányt, lassítva a forgalmat. Csáktornyán 200 traktorral gyűltek össze a földművelők. A tüntetést Varasd (Varazdin) megye elöljárója is támogatta. Matija Posavec elmondta: Varasd és Muraköz megye, de egész Észak-Horvátország képes rá, hogy egyes mezőgazdasági kultúrákkal az egész országot ellássa még a turisztikai szezonban is.

Felszólított, hogy a gazdáknak adják vissza méltóságukat, vegyék figyelembe kéréseiket és hallgassák meg őket, mert csak ők ismerik a nehézségeket és tudnak rá megoldást találni.

„Remélem, hogy Marija Vuckovic földművelésügyi miniszter és a kormány fogadja a gazdákat, és meghallgatja követeléseiket” – hangoztatta Posavec.

korábban írtuk

Gazdatüntetések Spanyolországban is: több ezer traktorral akadályozták a forgalmat szerte az országban
Gazdatüntetések Spanyolországban is: több ezer traktorral akadályozták a forgalmat szerte az országban

Több ezer traktorral akadályozták a forgalmat szerte Spanyolországban a gazdák kedden, hogy felhívják a figyelmet és megoldásokat követeljenek az agrárágazat problémáira.

korábban írtuk

Gazdatüntetések Németországban: elutasítják a kormány megszorító politikáját a mezőgazdasági termelők
Gazdatüntetések Németországban: elutasítják a kormány megszorító politikáját a mezőgazdasági termelők

Blokád alá vonták a gazdák Németországot, a hétfőn elkezdődött országos tüntetéssorozat keretében a mezőgazdasági termelők az eddigi agrártámogatások megőrzését követelik az Olaf Scholz szövetségi kancellár által vezetett kabinettől.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 06., szombat

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten

Újabb kormányellenes tüntetést szervezett szombaton Budapesten Magyar Péter ügyvéd, Varga Judit volt igazságügyi miniszter exférje.

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten
2024. április 06., szombat

Román kudarc: nem adja ki Franciaország a korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt Pál herceget

Nem adja ki Franciaország Romániának a korrupció miatt elítélt Pál herceget: a francia igazságszolgáltatás jogerősen elutasította a szökevény kiadatását – erősítette meg Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

Román kudarc: nem adja ki Franciaország a korrupció miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélt Pál herceget
2024. április 06., szombat

Oroszországi olajvezetéket robbantottak fel az ukránok

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés szombaton hivatalos honlapján.

Oroszországi olajvezetéket robbantottak fel az ukránok
2024. április 06., szombat

Baltimore-i hídomlás: megtalálták a harmadik áldozat holttestét

Pénteken találták meg annak a harmadik építőmunkásnak a holttestét, aki a múlt heti balesetben vesztette életét – közölték a hatóságok.

Baltimore-i hídomlás: megtalálták a harmadik áldozat holttestét
2024. április 06., szombat

Gagauz figyelmeztetés: ha Moldova egyesül Romániával, Gagauzia kikiáltja a függetlenségét

A Moldovai Köztársasághoz tartozó autonóm régió, Gagauzia kikiáltja a függetlenségét, ha Moldova a Romániával való egyesülés mellett dönt – figyelmeztette a moldovai hatóságokat a terület vezetője, Evgeniya Guţul.

Gagauz figyelmeztetés: ha Moldova egyesül Romániával, Gagauzia kikiáltja a függetlenségét
2024. április 06., szombat

Újabb halálos orosz légicsapás Harkiv ellen – Az ukránok sikeresen megsemmisítettek több orosz katonai repülőgépet

Hat ember meghalt, tíz másik pedig megsebesült, miután az orosz erők szombaton a kora reggeli órákban támadást indítottak a Harkivi terület ellen – közölte Ihor Tyerehov, Harkiv város polgármestere a Telegramon.

Újabb halálos orosz légicsapás Harkiv ellen – Az ukránok sikeresen megsemmisítettek több orosz katonai repülőgépet
2024. április 06., szombat

Több tisztet is elbocsátott és megrovásban részesített az izraeli hadsereg a segélymunkások halálát okozó hibák miatt

Az izraeli hadsereg (IDF) elbocsátott két magas rangú tisztet, és megrovásban részesítette egy vezető parancsnokát, miközben elismerte, hogy a Gázai övezetben egy segélykonvojt ért dróncsapás során számos hibát követett el.

Több tisztet is elbocsátott és megrovásban részesített az izraeli hadsereg a segélymunkások halálát okozó hibák miatt
2024. április 05., péntek

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka

A tajvani földrengés halálos áldozatainak száma tizenkettőre nőtt péntekre. A hatóságok földcsuszamlás és sziklaomlás kockázata mellett folytatják a mentési munkát a romok közt – közölték hivatalosan.

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka
2024. április 05., péntek

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben

A NATO hírszerzési adatai arra utalnak, hogy Oroszország a közeljövőben valószínűleg nem indít nagyszabású offenzívát – jelentette csütörtökön a European Pravda egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselőre hivatkozva.

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben
2024. április 05., péntek

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében

Három újabb gyanúsítottat vett őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás ügyében csütörtökön Moszkvában, Jekatyerinburgban és Omszkban.

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében