Az EB-elnököt mintázó bábut égettek a lengyelországi gazdatüntetéseken

Az EB-elnököt mintázó bábut égettek a lengyelországi gazdatüntetéseken

Fotó: Képernyőmentés

Közlekedési nehézségeket okoztak kedden Lengyelország-szerte az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen tiltakozó gazdák közúti blokádjai, az egyik ukrán-lengyel határátkelőn a tüntetők ukrán gabonát eresztettek ki egy tehervonat vagonjaiból – közölte a Polsat News hírtelevízió.

MTI

2024. február 20., 20:062024. február 20., 20:06

2024. február 20., 20:122024. február 20., 20:12

A televízió riporterei szerint a gazdák mintegy 200 helyen, ezen belül az autópályák és a gyorsforgalmi utak egyes szakaszain, az autópályák lejáróin és egyéb közlekedési csomópontokon tüntettek, a közutakat országszerte csaknem 30 ezer mezőgazdasági jármű torlaszolta el.

A földművesek akciójához kedden több helyen erdészek és fuvarozók is csatlakoztak.

„Nemet mondunk a zöld megállapodásra, az ukrán termékek behozatalára és az állattenyésztés korlátozására” – jelentette ki a Polsat News-nak nyilatkozta Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke. Ezzel a tüntetők harmadik, a prémes állatok tenyésztésének fenntartásáról szóló követelésére is utalt. A prémes állatok tenyésztését korlátozó törvénytervezetet a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció terjesztette elő február elején.

Izdebski kedd reggel a PAP hírügynökségnek elmondta: az OPZZ azt akarja, hogy a kormány olyan nyilatkozatot továbbítson az Európai Bizottsághoz, melynek értelmében Lengyelország „teljeskörűen kihátrál a zöld megállapodásból”

A traktorokkal kivonuló gazdák teljesen megbénították a forgalmat a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz központjában, ahol a vajdasági hivatal előtt tüntettek.

A kedd délutáni órákban a lengyel média közölte, hogy Krakkó belvárosába egy több mint négyszáz traktorból álló oszlop vonult be.

Az északkelet-lengyelországi Olsztynban a vajdasági hivatal előtt tüntető gazdák Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét mintázó szalmabábut égettek el - számolt be a TV Republika hírtelevízió helyi tudósítója. Előtte a gazdák traktoraikkal 5 kilométer hosszú oszlopban vonultak be a város központjába. A szervezők bejelentették: csütörtökig maradnak a helyszínen.

A lengyel gazdák a február 9-én indított, március 10-ig tartó tiltakozás keretében blokád alatt tartják az ukrán határátkelőket is. Míg eddig óránként egy-két teherszállító járművet engedtek át a határon, kedden „élesítették” a tiltakozást, és egyáltalán nem engednek át kamionokat. A személygépkocsik és a buszok forgalmát viszont nem korlátozzák.

A délkelet-lengyelországi Medykánál a tüntetők eltorlaszolták a vasúti határátkelőt is, és néhány vagonból gabonát eresztettek ki. „Két-három vagont megnyitottak, kukorica volt bennük”

– nyilatkozott a Polsat News hírtévének a tiltakozás egyik résztvevője.

A Do Rzeczy lengyel konzervatív hírportál szerint az eset miatt rendőrségi vizsgálat indult. A PAP hírügynökség által idézett rendőrségi közlemény szerint kisebb mennyiségű gabonáról volt szó. Az incidenst elítélte Vaszil Zvarics varsói ukrán nagykövet. „Ez az ukrán gazdák munkája iránti tisztelet hiányát is jelenti az orosz agresszió körülményei között” – írta az X felületen.

Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes a wp.pl hírportálnak nyilatkozva kitért azokra a bírálatokra, amelyeket Volodimir Zelenszkij fogalmazott meg a lengyel határblokád kapcsán.

„Foglalkozzon a saját politikájával és a hadsereg építésével” – jelentette ki. Mondja meg, hogy „kapott-e akár egyetlen hrivnyát a Lengyelországba szállított gabona után (...) vagy mindent az oligarchák vittek el” – tette hozzá.

A varsói mezőgazdasági tárca kedden a gazdák követeléseire reagálva a kukoricatermelők támogatását, az aszálykárok enyhítését célzó támogatások folyósítását és a kedvezményes, kétszázalékos hitelek visszaállítását ígérte.

A földművesek következő nagy tiltakozását jövő keddre Varsóba tervezik. Bejelentések szerint a fővárosi tüntetésen más európai országok agrárszervezeteinek képviselői is részt vesznek.

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak - jelentette ki Julija Szviridenko ukrán miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter kedden az X közösségi portálon tett bejegyzésében.
A tárcavezető szerint a lengyel gazdák lépései aggodalomra adnak okot.
„A gabonának egy tehervonatból a vágányokra öntése és az utasforgalom akadályozása a határon nem tiltakozás, hanem a közrend megsértése. Az ilyen módszerek nem felelnek meg egy európai országban elvárt magatartási normáknak" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a folyamatos orosz agresszióra tekintettel rendkívül fontos, hogy fenntartsák Ukrajna szárazföldi határainak működőképességét. „Rendkívüli a jelentősége annak, hogy a határ ne váljon az ilyen akciók túszává” – szögezte le Szviridenko.
Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter szintén az X-en a lengyel gazdák tetteit „a lengyel és az ukrán nép szétválasztására irányuló politikai provokációnak” nevezte.
„Két éven át ukrán gazdák golyóálló mellényben gyűjtötték a gabonát, ágyúzások közepette és aknaveszély mellett” - emelte ki a miniszter. Megismételte, hogy az ukrán hadsereg külső segítség nélkül egymaga alakított ki folyosót a Fekete-tengeren, és ezen halad át az ukrán gabonaexport 90 százaléka. Hangsúlyozta, hogy a gabonaexport nemcsak Ukrajna számára a „túlélés kérdése”, hanem kulcsfontosságú a globális élelmezésbiztonság szempontjából is.
Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a lengyel gazdák továbbra is teljes blokád alatt tartanak hat átkelőt a két ország között, két helyen viszont délután már átengedték a személyszállító járműveket.
Kedd délben az ukrán fuvarozók is tiltakozásba kezdtek a lengyel határ ellenőrzőpontjain, válaszul a lengyel tüntetők kamionok blokádjára. Volodimir Mihalevics, az ukrán nemzetközi közúti fuvarozók egyesületének elnöke a Szuszpilne közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a békés tüntetés három ellenőrzőponton zajlik, és március 15-ig tart, vagy amíg a határokat fel nem oldják a lengyel tüntetők. „Vagy mindenki áll, vagy mindenki megy. Nem lehet olyan helyzet, hogy az ukrán autók állnak, és a lengyelek mennek” – szögezte le.
Oleh Dubik, az ukrán fuvarozók lvivi (lembergi) szakszervezetének elnöke közölte, hogy három társadalmi szervezet vesz részt az akcióban. Kijelentette, hogy a lengyel kamionokat ugyanolyan késéssel engedik be Ukrajna területére, mint amilyen késéssel a lengyelek engedik át az ukránokat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka

A tajvani földrengés halálos áldozatainak száma tizenkettőre nőtt péntekre. A hatóságok földcsuszamlás és sziklaomlás kockázata mellett folytatják a mentési munkát a romok közt – közölték hivatalosan.

Tizenkettőre nőtt a tajvani földrengés áldozatainak a száma, még tart a mentési munka
2024. április 05., péntek

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben

A NATO hírszerzési adatai arra utalnak, hogy Oroszország a közeljövőben valószínűleg nem indít nagyszabású offenzívát – jelentette csütörtökön a European Pravda egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselőre hivatkozva.

Nem tart a NATO újabb ukrajnai orosz offenzívától a közeljövőben
2024. április 05., péntek

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében

Három újabb gyanúsítottat vett őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadás ügyében csütörtökön Moszkvában, Jekatyerinburgban és Omszkban.

Újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a krasznogorszki merénylet ügyében
2024. április 05., péntek

Washingtoni figyelmeztetés: megvonhatják a támogatást Izraeltől

Az Egyesült Államok órákon és napokon belül változtatást vár el Izraeltől a gázai humanitárius helyzet javítása és a segélymunkások védelme érdekében – közölte a Fehér Ház csütörtökön.

Washingtoni figyelmeztetés: megvonhatják a támogatást Izraeltől
2024. április 05., péntek

Az életével fizetett: halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban

Halálos ítéletet hajtottak végre Oklahoma államban egy több mint két évtizede történt kettős gyilkosság elkövetőjén, egy 41 éves férfin.

Az életével fizetett: halálos ítéletet hajtottak végre az Egyesült Államokban
2024. április 05., péntek

Moszkvai fenyegetés: a NATO-orosz kapcsolatok a közvetlen konfrontáció szintjén vannak

Gyakorlatilag a közvetlen konfrontáció szintjére csúsztak le Oroszország és a NATO közötti kapcsolatok – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön.

Moszkvai fenyegetés: a NATO-orosz kapcsolatok a közvetlen konfrontáció szintjén vannak
2024. április 04., csütörtök

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt

Halálos áldozatokat követelt, valamint több mint félmillió fogyasztónál okozott áramszünetet az Egyesült Államok északkeleti államaiba érkezett, havazással járó viharzóna szerdán és csütörtökön.

Téli vihar tombolt az Egyesült Államok északkeleti részén, halálos áldozatokat is követelt
2024. április 04., csütörtök

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére

A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére, erre vonatkozóan nem érkezett semmilyen kérés, de az ukránok felszerelést, lőszert, fegyvereket kérnek, amit mi biztosítunk – szögezte le Jens Stoltenberg.

A NATO-főtitkár szerint a szövetség nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére
2024. április 04., csütörtök

Stoltenberg: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha

A NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, az Egyesült Államok és Európa együtt erősebbek ennek kötelékében – jelentette ki a NATO megalapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár.

Stoltenberg: a NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha
2024. április 04., csütörtök

Amerikai kitüntetést kap Iohannis a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséért

Kitünteti Klaus Iohannis román államfőt az Atlatic Council (Atlanti Tanács) nevű befolyásos egyesült államokbeli agytröszt. A kitüntetés tényéről a szervezet számolt be honlapján.

Amerikai kitüntetést kap Iohannis a transzatlanti kapcsolatok szorosabbra fűzéséért