Állítólag meghalt az Iszlám Állam vezetője

MTI 2017. július 11., 17:43 utolsó módosítás: 2017. július 11., 17:44

Az Emberi Jogok Szíria Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szíriai emigránsszervezet kedden közölte a Reuters hírügynökséggel: „megerősített információja” van arról, hogy meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője.

Korábban már többször keltették Bagdadi halálhírét

Rami Abdul-Rahman, az OSDH elnöke azt mondta: értesülésük az Iszlám Állam más vezetőitől – köztük egy legfelsőbb szintű elöljárótól – származik a kelet-szíriai Deir-ez-Zór térségéből. Hozzátette: azt nem tudják, hogy Bagdadi pontosan mikor halt meg.

A Reuters kiemelte, hogy maga sem tudja ellenőrizni az információ hitelességét, az OSDH azonban számos alkalommal tett már közzé pontos értesüléseket a szíriai polgárháború fejleményeiről.

Iraki és kurd tisztségviselők mindeddig nem erősítették meg Bagdadi halálhírét, és az amerikai védelmi minisztérium is csak annyit közölt: nincs olyan információja, amely alátámasztaná az OSDH közlését. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség viszont egy iraki hírportált idéz Bagdadi haláláról. Ez, az Iszlám Államnak tulajdonított rövid közlemény szerint hamarosan megnevezik az „emír” utódját.

Korábban már többször keltették Bagdadi halálhírét, amelyet azonban soha nem sikerült megerősíteni. Legutóbb júniusban Oroszország jelentette be, hogy egy rakkai légicsapás során lehet, hogy megölték az terroristavezért, de később ezt sem sikerült megerősíteni.

Abu Bakr al-Bagdadi (eredeti nevén Ibrahim Abad Ibrahim al-Badri) kiáltotta ki Moszulban 2014-ben az Iszlám Állam úgynevezett „kalifátusát”. A vezető halála óriási csapást jelentene a szélsőséges szervezetnek, amely ádáz harcot vív a még ellenőrzése alatt álló, egyre szűkülő területek megtartásáért Szíriában és Irakban.

Közben a szíriai konfliktust szorosan figyelemmel követő OSDH szintén kedden közölte, hogy lelőtték a szíriai kormányhadsereg egyik harci repülőgépét a lázadók egy tűszüneti övezet közelében, a délnyugat-szíriai esz-Szuveida város közelében. A civil szervezet szerint a sugárhajtású gépet esz-Szuveida külterületén lőtték le, amely székhelye az azonos nevű tartománynak, ahol – a szintén délnyugat-szíriai Deraa és el-Kuneitra tartományokkal egyetemben – múlt vasárnaptól lépett életbe az a tűzszünet, amelyről Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök állapodott meg a múlt héten.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat