Állandósuló magyarellenesség

Hírösszefoglaló 2015. augusztus 13., 17:04

Kántor Zoltán, Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője szerint az utóbbi időben állandósultak a magyarellenes megnyilvánulások Romániában.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: jövőre választási év lesz Romániában és ilyenkor mindig kicsit intenzívebbek a magyarellenes megnyilvánulások. Ugyanakkor úgy látja, hogy az utóbbi időben állandósultak a kedvezőtlen megjegyzések: míg korábban talán félévente voltak ilyen megnyilvánulások, most mintha havonta születne valamilyen megjegyzés, kijelentés román részről.

Kántor Zoltán azt mondta, a két ország között, illetve a romániai magyarság és a román többség, az állam között kisebbségi kérdésekben feszültségek vannak. Magyar részről a két ország közötti viszonyt ez meghatározza addig, míg az erdélyi magyar kisebbségi kérdést nem oldják meg megfelelő módon - fűzte hozzá. \"Magyarországot revizionizmussal vádolni (...) a nevetségesség kategóriája – fogalmazott –, valószínűleg belpolitikai okokkal magyarázható a vehemens reakció.\"

Mint arról beszámoltunk, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kedden hivatalába kérette Victor Micula budapesti román nagykövetet. A tárca közleménye szerint az államtitkár magyarázatot kért Victor Ponta román miniszterelnök egyes - hétfőn a Romania TV esti adásában elhangzott - kijelentéseire, amelyekkel \"Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette\".
E vádak azt mutatják, hogy \"a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elitélése okoz\" - fogalmaztak.

Ponta ugyanis annak kapcsán, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete egy lapinterjúban felrótta, hogy Románia nem biztosítja az anyanyelvhasználatot a magyarok számára a hivatalokban, hogy Bukarest részéről nem tapasztalható a jó szándék a határon áthaladó utak megépítésére, illetve hogy a román kormányfő megpróbálja a külföld előtt befeketíteni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, azzal vádolta meg Magyarországot, hogy provokálni próbálja Romániát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat