Tagadja a Hamász terrorszervezet egy új fegyverszüneti javaslat létezését

Tagadja a Hamász terrorszervezet egy új fegyverszüneti javaslat létezését

Listázás. Az izraeli hadsereg kilenc, a gázai ENSZ-iskolában megölt palesztin terrorista nevét tette közzé

Fotó: Facebook/Izraeli hadsereg

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy a Joe Biden által múlt héten bemutatott terv nem „új javaslat” az Izraellel való megállapodásra a Gázai övezetben való tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról.

Hírösszefoglaló

2024. június 07., 09:322024. június 07., 09:32

„Az igazság az, hogy nincs új javaslat, amelyet a Hamásznak bemutattak” – mondta az AFP-nek Oszama Hamdan, a palesztin iszlamista mozgalom egyik magas rangú tisztviselője.

Joe Biden amerikai elnök május 31-én jelentette be az Izrael által javasolt, az izraeli hadsereg és a Hamász közötti teljes tűzszünetre vonatkozó, a Gázai övezetben lévő túszok fokozatos szabadon bocsátását is magában foglaló, Izrael által javasolt szakaszos terv főbb vonalait, amelyet izraeli útitervként mutatott be.

Idézet
Nincs semmilyen javaslat, ezek csak (Joe) Biden által egy beszédben elmondott szavak”

– mondta Hamdan.

„Az amerikaiak eddig semmilyen dokumentumot nem mutattak be, amely kötelezné őket arra, amit Biden a beszédében mondott” – folytatta.

A Hamász tisztségviselője szerint a demokrata elnök „megpróbálta elrejteni az izraeli elutasítást” egy másik, május elején bemutatott megállapodással kapcsolatban, amelyet a palesztin mozgalom elfogadott.

Hamdan szerint

a Hamász kész elfogadni egy megállapodást, ha az tartalmazza követeléseit, köztük a tartós tűzszünetet és az izraeli csapatok teljes kivonását a Gázai övezetből.

Csütörtök este Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, reméli, hogy „a Hamász a lehető leghamarabb válaszol”.

„Úgy véljük, hogy sürgős prioritás a tűzszüneti megállapodás elfogadása, hogy megkezdhessük a Gázai övezetben nap mint nap tapasztalható szenvedés enyhítését” – mondta Washingtonban újságíróknak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn „hiányosnak” minősítette a Joe Biden által bejelentett tervet – közölte egy izraeli kormányszóvivő.

Közben

közös közleményben szólította fel több ország, köztük az Egyesült Államok és Románia a Hamász palesztin iszlamista szervezetet csütörtökön a legújabb tűzszüneti javaslat elfogadására, amely az Izraelben ejtett túszok elengedését is tartalmazza.

A washingtoni Fehér Ház által is nyilvánosságra hozott dokumentum aláírói – az Egyesült Államok mellett Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Spanyolország, Brazília, Argentína, Lengyelország, Románia, Ausztria, Dánia, Szerbia, Bulgária, Kolumbia és Thaiföld vezetői – teljes támogatásukról biztosították az indítványt, amelyet Joe Biden amerikai elnök ismertetett múlt pénteken, és amelyet az amerikai adminisztráció Izrael javaslataként jellemzett.

A megállapodási javaslat teljesülése esetén azonnali tűzszünet lépne életbe, hosszabb távon pedig elvezetne a Gázai övezet talpra állításához, biztonsági garanciákkal az izraeliek és palesztinok számára, valamint kilátásokkal egy hosszú távú békére és a kétállami megoldás teljesülésére

– olvasható a közleményben.

Az aláírók egyben felszólították Izrael és a Hamász vezetőit, hogy bármilyen kompromisszumra is van szükség, állapodjanak meg róla, jussanak egyezségre a megállapodást illetően, mert az könnyebbséget hozna a túszok családtagjai, valamint a konfliktusban érintett civilek számára mindkét oldalon.

Közben

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtök este nyilvánosságra hozta kilenc olyan palesztin fegyveres nevét, akit aznap az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak a Gázai övezetben található iskolájában, célzott légicsapással öltek meg.

A szóvivő arra reagált, hogy az övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet azt állította: legalább palesztin vesztette életét, köztük legalább 27 civil.

Hagari elmondta, hogy a légierő gépei „precíz eszközökkel” három olyan osztálytermet lőttek a palesztin Gázai övezet középső részén, a nuszairati menekülttáborban található iskolában, ahol mintegy harminc fegyveres rejtőzködött.

Nyilvánosságra hozták kilenc megölt iszlamista harcos nevét, többségünek a fényképét is, és a szóvivő bejelentette, hogy további, a támadásban életüket vesztett Hamász-fegyveresek azonosításán dolgoznak.

Hagari szerint

az áldozatok részt vettek a Gázai övezetben folytatott harcokban, s egy részük az Izrael elleni október 7-i súlyos terrortámadásban is.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy üldöznek minden, az októberi mészárlásban részes gázait.

Daniel Hagari ismertetett és videofelvétellel bemutatott egy másik csütörtök hajnali incidenst is, amelyben egy terrorkommandó három tagját ölték meg. Négy támadó Rafahnál, az izraeli határtól mintegy kétszáz méterre egy alagútból előbújva, kalasnyikovokkal és vállról indítható páncéltörő rakétával felszerelve Izrael felé tartott, de a katonai megfigyelők észlelték őket, és riasztottak egy beduin határőr osztagot. A palesztin fegyveresek megölték az egység egyik katonáját, majd az izraeli erők végeztek közülük hárommal. A csoport negyedik tagja visszamenekült Rafah felé.

Ugyanakkor

a Fehér Ház további információkat kér Izraeltől az ENSZ által működtetett, Gáza középső részén található iskola elleni légicsapásról.

A Biden-kormányzatnak nincs „független igazolása arról, hogy pontosan mi történt”, de tárgyal az izraeliekkel, hogy „megpróbálják jobban megérteni a helyzetet” – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a CNN-nek.

Hozzátette, hogy

Izraelnek „joga van a Hamász ellen fellépni”, de „nem mindegy, hogyan teszik ezt”.

„Teljes mértékben joguk van a Hamász ellen fellépni, és tudjuk, hogy a Hamász civil létesítményekben húzza meg magát, alagutakat ás a házak alatt, és ilyesmi. De nem mindegy, hogyan teszik ezt” – mondta Kirby.

„Nyilvánvalóan nem akarunk semmilyen civil áldozatot látni. Szóval mindez friss és új, és megpróbálunk annyi információt szerezni az izraeliektől, amennyit csak tudunk” – tette hozzá.

A CNN elemzése szerint az ENSZ-iskolára mért légicsapást amerikai gyártmányú fegyverrel hajtották végre.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős európai uniós főképviselő az X-en közzétett bejegyzésében arról írt: a Gázai övezetből érkező jelentések továbbra is azt jelzik, hogy ártatlan civilek százezrei még mindig erőszak és szenvedések közepette élnek; ezeket a megdöbbentő híreket független vizsgálatnak kell alávetni.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet Nuhba nevű kommandós egységének olyan fegyveresei használták saját céljaikra az iskolaépületét, akik részt vettek október 7-én az Izrael Gázai övezettel szomszédos települései elleni gyilkos támadásban.

A palesztin kormányfő kész helyreállítani a palesztinok egységét a gázai fegyveres konfliktus után
Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy a Ciszjordániában működő Palesztin Hatóság kész helyreállítani egy „egyesített” palesztin vezetést a másik palesztin területen, a Gázai övezetben pusztító fegyveres konfliktus után.
A 2007-es testvérgyilkos összecsapások után a palesztin vezetés két részre szakadt: a Ciszjordániában korlátozott hatásköröket gyakorló, a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (Fatah) és Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóságra, valamint a Gázai övezetet azóta ellenőrző Hamász iszlamista mozgalomra.
„Mi, palesztinok, készek vagyunk arra, hogy ellássuk a feladatainkat már a (gázai konfliktus) másnapján, hogy segítsünk (…) helyreállítani a palesztin nép és vezetés egységét” – jelentette ki Mohamed Musztafa Fuád Mohamed Huszein iraki külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
„Fel kell készülni egy (palesztin) állam létrehozására is és az ebből eredő feladatokra” – tette hozzá a palesztin miniszterelnök néhány nappal azután, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia elismerte a palesztin államot.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 09., kedd

Washington: Ukrajna ezután sem mérhet távolabbi orosz területek ellen csapást amerikai fegyverekkel

Az Egyesült Államok a hétfői halálos rakétatámadás-sorozatot követően sem fogja megengedni Ukrajnának, hogy mélyebben csapást mérjen orosz területre – közölte John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Washington: Ukrajna ezután sem mérhet távolabbi orosz területek ellen csapást amerikai fegyverekkel
2024. július 09., kedd

A Hamász szerint Izrael szándékosan akadályozza a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász radikális palesztin szervezet Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt vádolta hétfőn a tűzszüneti tárgyalások akadályozásával.

A Hamász szerint Izrael szándékosan akadályozza a tűzszüneti tárgyalásokat
2024. július 08., hétfő

Moszkva nagyra értékeli Orbán Viktor békéért tett erőfeszítéseit, Washington ismét bírál

Nem üzent Joseph Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak, kérdésre válaszolva.

Moszkva nagyra értékeli Orbán Viktor békéért tett erőfeszítéseit, Washington ismét bírál
2024. július 08., hétfő

Szabadul az előzetes letartóztatásból a szökevény román herceg

Szabadul az előzetes letartóztatásból és hatósági felügyelet alá kerül a Máltán elfogott Pál Fülöp herceg – közölte hétfőn az igazságügyi minisztérium, hozzátéve, hogy a román hatóságok várják a jogerős döntést a kiadatásával kapcsolatban.

Szabadul az előzetes letartóztatásból a szökevény román herceg
2024. július 08., hétfő

Peking szerint a mielőbbi ukrajnai tűzszünet minden fél érdeke

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget és a nagyhatalmakat, hogy segítsenek megteremteni az ukrajnai háború enyhítéséhez szükséges feltételeket.

Peking szerint a mielőbbi ukrajnai tűzszünet minden fél érdeke
2024. július 08., hétfő

Emmanuel Macron nem fogadta el a francia miniszterelnök lemondását

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn nem fogadta el miniszterelnökének, Gabriel Attalnak a lemondását, s arra kérte, hogy a folyó ügyek irányításával biztosítsa az ország stabilitását az előrehozott nemzetgyűlések választásokat követően.

Emmanuel Macron nem fogadta el a francia miniszterelnök lemondását
2024. július 08., hétfő

Rakétaeső zúdult Ukrajnára, gyerekkórházat is támadás ért, legalább húszan meghaltak

Több várost is orosz támadás ért hétfőn Ukrajnában, legkevesebb húsz ember meghalt és ötvenen megsebesültek – közölte hétfőn Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

Rakétaeső zúdult Ukrajnára, gyerekkórházat is támadás ért, legalább húszan meghaltak
2024. július 08., hétfő

Nagy fogás: a Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés és az olasz Liga is csatlakozik az Orbán által létrehozott új frakcióhoz

A Marine Le Pen nevével fémjelzett francia Nemzeti Tömörülés (RN) is csatlakozik a Patrióták Európáért jobboldali frakcióhoz – jelentette be Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő.

Nagy fogás: a Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés és az olasz Liga is csatlakozik az Orbán által létrehozott új frakcióhoz
2024. július 08., hétfő

Egyre több demokrata párti képviselő követeli Biden visszalépését a kampányból

Több demokrata párti képviselő azt közölte Hakeem Jeffries kisebbségi frakcióvezetővel egy vasárnapi telefonbeszélgetésen, hogy Joe Biden elnöknek vissza kell lépnie a 2024-es kampányból – közölte a beszélgetést ismerő forrásokra hivatkozva a CNN.

Egyre több demokrata párti képviselő követeli Biden visszalépését a kampányból
2024. július 08., hétfő

Netanjahu: nem térhetnek vissza az iszlamista fegyveresek a Gázai övezetbe

Benjámin Netanjahu kormányfő a túsztárgyalásokon az izraeli delegáció mozgásterét meghatározó „alapelveket” jelentett be vasárnap este.

Netanjahu: nem térhetnek vissza az iszlamista fegyveresek a Gázai övezetbe