Turizmus III. Károly király lábnyomában: a kulturális örökségre kell összpontosítani az idegenforgalmi szakember szerint

Bálint Eszter 2023. június 19., 19:22 utolsó módosítás: 2023. június 20., 09:28

A Székelyföldön a kulturálisörökség-turizmusra kellene összpontosítani, nem a tömegturizmusra, de sok még a tennivaló, amíg nem szinte kizárólag a magyarországi vendégek érkeznek a térségbe, hanem a nyugati turistákat is sikerül megszólítani – vallja Horváth Alpár turisztikai szakember, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy milyen hozadéka lehet III. Károly király zalánpataki látogatásának. Az egyetemi oktató kifejtette, a királyi látogatás természetesen hírértékkel bír, sokan érkeznek ilyenkor az ország más tájairól is a székelyföldi faluba. Meglátása szerint viszont egyelőre a brassói reptér is inkább a kiutazást fogja fellendíteni, nem fog tömegesen turistákat hozni a térségbe. Úgy véli, nincs szükség legénybúcsús britekre a térségben.

Turizmus III. Károly király lábnyomában: a kulturális örökségre kell összpontosítani az idegenforgalmi szakember szerint
galéria
Lassú turizmus. A turisztikai szakember szerint a királyi iránymutatás mentén kellene alakítani a székelyföldi idegenforgalmat Fotó: Kátai Edit/MTI

Milyen jelentőséggel bír Románia, Erdély, a Székelyföld szempontjából, hogy az alig egy hónappal korábban megkoronázott III. Károly brit király első útja ide vezetett? Hogyan lehetne ezt kiaknázni gazdasági, idegenforgalmi szempontból? – tettük fel a kérdést Horváth Alpár idegenforgalmi szakembernek. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi kihelyezett tagozatának adjunktusa a Krónikának kifejtette, Károly király erdélyi látogatásainak nagyobb hatása van a Szászföldön, mint a Székelyföldön.

Hozzátette, Háromszéken van egy kis hatása, de a szűk, értelmiségi körökön túl szerinte különösebben nemigen befolyásolja a vállalkozói kultúrát vagy tevékenységet.

„Pontszerűen ráerősíthet Erdőszentgyörgy vonzerejére, ráerősít nyilván Zalánpatakra, de a zalánpataki modellről nem mondhatjuk azt, hogy általános volna.

Vannak még helyek, de nem feltétlenül a zalánpataki vagy a miklósvári modell az, ami meghatározó a székelyföldi vidéki térségre, hanem egyre inkább azt látom, hogy a faluturizmust gyakorlatilag megöli a gépesített agrárium. És ez pont nem az az irány, amit a király képvisel”

– fogalmazta meg Horváth Alpár. Úgy látja ugyanis, hogy „egyfelől van egy értelmiségi törekvés, ami nagyon klassz örökségvédelem szempontjából – legyen az kulturálisörökség-védelem vagy természeti örökség –, másrészt pedig pont a saját erőforrásainkat éljük fel napról napra”.

Horváth Alpár egyetemi oktató, turisztikai szakember Fotó: Balázs Katalin

„Az agráriumban egyre inkább a gépesítés a meghatározó, a nehézgépek használata, az ökológiai szempontoknak a mellőzése, beépítjük a legjobb termőterületeket, legyen az lakópark vagy krumplifeldolgozó üzem” – válaszolta a kettősséget firtató kérdésünkre az egyetemi oktató.

Lassú turizmus, helyi termékek

Szerinte a Székelyföld esetében pontosan a lassú turizmusra, az étkeztetésben a minél rövidebb beszállítási láncra kellene összpontosítani, ez lehetne a különleges vonzerő. „De addig, amíg a falusi turizmus jellemvonása az, hogy minél olcsóbban tudják kiszolgálni a vendégeket, minél nagyobb tömegben, addig nem beszélhetünk igazi falusi turizmusról, és semmiképp nem arról az ökológiailag is fenntartható és értékvezérelt idegenforgalomról, amit Károly király népszerűsít” – mutatott rá Horváth Alpár.

Károly király egy értékrendet képvisel, és ezt az értékrendet szerintem érdemes felvállalni, akkor is, ha nem tömeges turizmust jelent.

Hasznosítani lehet, és itt elsősorban nem anyagi hasznokra gondolok, hanem arra, hogy felértékelődik a kulturális turizmus” – vallja a szakember.

A turizmuskutató külön kitért III. Károly király régi ismerősére, itteni házigazdájára, Kálnoky Tibor grófra, aki szintén érdekelt az idegenforgalomban.

Szerinte ő „különleges figurája a Kovászna megyei turizmusnak, neki van saját története, most már egy személyes brandje is”. „Kálnoky Tibor grófi tulajdonú falusi turizmust működtet, ahogyan Csinta Samu újságíró annak idején megírta, az egyszerűség luxusát próbálja népszerűsíteni. A Transylvaniancastle.ro oldalon megjelennek a miklósvári parasztházak, újabban a király zalánpataki menedékhelye és a lovastúrák is, amelyeket Sepsikőröspatakról szerveznek Miklósvár irányába a Baróti-hegységen keresztül” – ecsetelte az adjunktus, aki szerint ez a modell olyan színfoltot jelent a székelyföldi turisztikai kínálatban, ami

inkább a civilizációtól visszavonulni vágyó, többnyire a jólétnek egy bizonyos szintjét már elért, bár nem feltétlenül értelmiségi, de azért szellemi foglalkozású embereket célozza meg.

„Én úgy látom, hogy ennek van piaca. De nem hiszem, hogy ez tömeges lenne, és számokban mérhető hatást tudna kiváltani” – jegyezte meg a turisztikai szakember.

A miklósvári Kálnoky-kastély Fotó: Szabó Tamás

Hírérték van. De mit kezdenek vele?

Kérdésünkre, hogy ebből tud/tudna-e a nyerni a környékbeli idegenforgalom, így fogalmazott: a királynak nyilván van egy hírértéke, látogatása mindenképp ráirányítja a figyelmet Romániára, ezen belül Erdélyre, ezen belül a Szász- és Székelyföld határára. A belföldi piac elsősorban a román sajtón, influenszereken keresztül érzékeli a királyi látogatás hatását, tehát amit a román újságírók fontosnak tartottak kiemelni ebből, az a percepciójukat befolyásolhatja pozitív irányba.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ha már a király feltette a turisztikai térképre Romániát, Erdélyt, ezt meglovagolva nagyobb reklámkampány keretében ide lehetne-e csalogatni a brit és más külföldi turistákat.

Horváth Alpár szerint jó kérdés, hogy a Maros, Hargita, Kovászna megyei turisztikai szervezetek igyekeznek-e tőkésíteni ezt a hírértéket, ami egy-egy látogatásból adódik. „Nem tudom, van-e erre szándék. Elképzelhető, hogy lesz. Egy ilyen kivárásos állapot már most érzékelhető. Nyilván érdemes lenne, de ehhez mindenképpen kicsit komolyabb szakmai háttérre, több anyagi erőforrásra is szükség van. Én abban reménykedem, hogy professzionalizálódik a turisztikai desztinációs menedzsment rendszer, és nem csak kipipáljuk, hogy most erre van keret. Ebben az esetben elképzelhető, hogy magas szintű egyeztetésekkel el lehet jutni oda, hogy ki lehessen használni a király imidzsét” – fejtette ki a turisztikai szakértő.

Az viszont szerinte diplomáciai botrányt is okozhat, ha kimondottan a Székelyföldre fókuszálna a kampány, úgy véli, nagyobb szeletekben, Erdélyben kell gondolkodni.

Nem legénybúcsús briteket, egészen más vendégkört kellene megszólítani

De elbírná a Székelyföld, Erdély turisztikai infrastruktúrája, ha megostromolnák többek között a legénybúcsús brit turisták, mint Budapestet? – merül fel az újabb kérdés. „Meg kell nézni, hogy mit jelentene.

Szerintem nekünk nincs szükségünk a legénybúcsús britekre itt, a Székelyföldön.

Az a fajta turizmus, amelyik alkoholizálásra és bandázásra épül, és nem kíváncsi a helyi értékekre, az nem biztos, hogy hosszabb távon kifizetődő és fenntartható megoldás. Budapest mégiscsak egy nagyváros, Közép-Európa sokkal központibb fekvésű fővárosa. Maximum Bukaresttel szabad összehasonlítani, még Kolozsvárral sem. Legyünk őszinték, mi egy vidéki térség vagyunk, tehát valószínűleg egy egészen más motivációval vezényelt vendégkört kell megszólítani. Véleményem szerint nem érdemes pont azt a szegmenst megszólítani, amely tömegesen jönne Nagy-Britanniából” – válaszolta Horváth Alpár

A brassói reptér inkább visz, mint hoz. Drakula hoz és még hozhat

A szakértőtől azt is megkérdeztük, meglátása szerint mit hozhat a térség számára, hogy elindultak az első járatok a brassói repülőtérről, és külföldi célpontokra is viszik-hozzák az utasokat.

Attól tartok, hogy a román külkereskedelmi mérleg romlását fogja jelenteni idegenforgalmi szempontból, vagyis többen fognak kiutazni Brassóból. Charterjáratokat egyelőre csak kifelé indítanak Romániából, befelé nem.

Nem vagyunk mi üdülési desztináció, ami azt jelentené, hogy egyhetes turnusokban egymást váltják a hárombusznyi kapacitású repülőkkel érkező csoportok. A külföldi nyaralások elősegítése mellett a külföldi vendégmunka és az üzleti célú utak szempontjából lesz szerepe a brassói reptérnek” – véli Horváth Alpár, aki szerint aki idejön, az inkább üzleti célból érkezik.

Egyelőre inkább visz, mint hoz a brassói reptér Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Éppen ezért szerinte rá kell erősíteni a népszerűsítési kampányokkal, tudatosítani kell, hogy létezik a brassói reptér, vannak autókölcsönzők; támogatni kell az egyéni beutaztatásokat. Ide ugyanakkor vállalkozói készség kell, a kisebb utazási irodák kisebb létszámban, amolyan első fecskeként elkezdhetik hozni akár Nagy-Britanniából, akár Írországból, Franciaországból a turistákat.

Megtudtuk például, hogy a spanyolok máris buknak a „Transylvania” brandre, a Drakula-mítoszokra.

Amúgy – mutatott rá az egyetemi oktató – a Drakula tourt a britek már levédették, léteznek 8–900 fontos utazási csomagok, és nem feltétlenül nagy tömegekben, de érkeznek a turisták Erdélybe. „Nekik mindenképp jól fog jönni, hogy nem Bukarestbe érkeznek majd meg repülővel. Ha Brassóban gondolkodunk, nyilvánvalóan Segesvár is fel fog értékelődni, Törcsvárról nem is beszélve, ahol már fenntarthatatlan a turizmus a tömeg szempontjából. Az is valószínű, hogy Brassóból Argeș, tehát Munténia felé is meg fog élénkülni az idegenforgalom, gondolok itt a királyi brand kapcsán Curtea de Argeșre is, de a Drakula-mítosz kapcsán a Poenari várra is” – ecsetelte.

Az útikönyvek diktatúrája és a kipipált uniós projektek

III. Károly király utazásaival kapcsolatban Horvát Alpár úgy gondolja, hogy mindenképp a kulturálisörökség-turizmust érdemes erősíteni. „Ebben a turisztikai szervezetek előbb-utóbb kénytelenek lesznek együttműködni a múzeumi intézményekkel. Sajnálatos egyébként, hogy a múzeumok kevésbé szerepelnek az utazási csomagokban, ajánlatokban. A közgyűjteményeknek az lesz a feladatuk, hogy a régészeti, történeti, néprajzi szaktudást megfelelően marketingelve a nem művészettörténeti érdekeltségű embereknek is tudják tolmácsolni” – fogalmazta meg a szakértő.

Ő maga amúgy azt tapasztalja, hogy a mostani kulturális körutazási piac – amire rá tud erősíteni akár a királyi jelenlét, vagy a királyi jelenlét nyoma – igazából „az útikönyvek diktatúrája” mentén működik.

„Ez egy 150–200 éves folyamat. Ami akkor bekerült az útikönyvekbe, most ugyanazt írják le az utazási influenszerek, bloggerek, vloggerek – kisebb-nagyobb profizmussal ismertetve egy-egy templomnak a művészettörténeti, építészeti értékeit” – mutatott rá az idegenvezetőként is tevékenykedő szakember. Hozzátette: jóval kisebb mértékben beszélhetünk vallási motivációjú beutazásokról, ami egy külön szegmens, nem is feltétlenül a kulturális turizmus részeként érdemes tálalni.

Utalt ugyanakkor arra is, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) anyagi erőforrásokat biztosít az épített örökség felújítására. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy lehetőleg „nem barmolják szét” a felújítással a középkori romokat, nem forgatják ki az autentikusságukból. A jól sikerült felújítás pedig önmagában nem is elég, hisz további kérdőjelek merülnek fel: ki fogja menedzselni, és hogyan.

Horváth Alpár szerint az is rendkívül fontos, hogy a magyar szakemberek is részt vegyenek a munkaközösségekben, ellenkező esetben „a románok azt írnak, amit tudnak”,

mert se románul, se angolul nem elérhető a legtöbb történelmi háttér. Kialakult amúgy meglátása szerint két párhuzamos világ a romániai magyar és romániai román szakemberek között, és ez még a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, a turizmusföldrajzban jártas szakértők terén is tetten érhető, kevés az átjárás. Ezen pedig meglátása szerint változtatni kell.

Az európai uniós programok keretében elvégzett felújítási, helyreállítási munkálatok kapcsán azt is aláhúzta, hogy

nem elég elvégezni a munkát, nem ötéves ciklusokban kell gondolkodni, hanem fenn is kell tartani.

Felemás tapasztalatok. Kopnak a táblák, nincs kijelölt útvonal a nagyváradi várban Fotó: Makkay József

Példaként említette, hogy az előző költségvetési ciklusban felújított nagyváradi várban a korábbi tájékoztató táblákat nem gondozzák, kontraszt van az új fejlesztések és az elhanyagolt régi felújítások között. De ugyanezt tapasztalta Gyulafehérváron is.

Fontos ugyanakkor szerinte a megfelelő infrastruktúra megteremtése, például biztosítsanak parkolóhelyet a turistabuszoknak, legyenek illemhelyek.

De legalább ugyanilyen fontos például a látogatói útvonalak kialakítása, feltüntetése, ami szintén egyik nagy hiányossága többek között a nagyváradi várnak is. Ha már Nagyvárad, dicséretre méltónak, „jól fogyaszthatónak” nevezte a római katolikus püspöki palota felújítását és hasznosítását.

Horváth Alpár szerint az sem jó irány, hogy a Székelyföldön szinte csak a magyar kultúrában gondolkoznak,

és a magyar kapcsolatokra alapoznak a turizmus terén. „Jó, hogy van nekünk egy magyar piac, mert legalább ezen keresztül megtanultuk, hogyan kell csinálni. Viszont a fiatalabb generációnak most már egy kicsit mást kell ösztönöznie” – mondta a szakember.

De lehet, hogy a változás már a küszöbön áll. Hiszen ma sokan külföldön tanulnak, és akik hazatérnek, hogy itthon kamatoztassák ott szerzett tudásukat, tapasztalatukat, már vélhetően más piacok felé is nyitottak lesznek – fogalmazta meg az idegenforgalmi szakember.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport