Szijjártó: Bihar, Arad, Szatmár és Szilágy megye is profitálhat a kelet-magyarországi sikertörténetekből

Szijjártó: Bihar, Arad, Szatmár és Szilágy megye is profitálhat a kelet-magyarországi sikertörténetekből

Szijjártó Péter miniszter szerint a beruházásokkal lehet megvédeni a munkahelyeket

Fotó: Bálint Eszter

A magyar külpolitika szíve a nemzetpolitika – jelentette ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kedden Nagyváradon, a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében megszervezett 2. Nagyváradi Gazdasági Konferencián, amelynek nyitányaként Cseke Attilával, Románia fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterével a két állam által kínált pályázati lehetőségeket ismertették az egybegyűlt vállalkozókkal. Szijjártó bejelentett ugyanakkor egy új programot is, amelynek köszönhetően a határ innenső oldalán élők, vállalkozók is haszonélvezői lehetnek a Kelet-Magyarországon zajló autóipari beruházásoknak.

Bálint Eszter

2023. május 09., 18:262023. május 09., 18:26

2023. május 09., 21:222023. május 09., 21:22

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nagyváradi regionális irodája, a Mathias Corvinus Collegium nagyváradi képzésközpontja, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság nagyváradi szervezete, valamint a Romániai Vállalkozásokért Egyesület a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota dísztermében szervezte meg a 2. Nagyváradi Gazdasági Konferenciát kedden. Az egybegyűlteket elsőként Böcskei László megyés püspök köszöntötte, hangsúlyozva, nem idegen egy püspöki palotától egy gazdasági konferencia, a gyönyörű barokk épületet megálmodó Patachich Ádám is a közösség szolgálatába állított intézményként képzelte el a palotát.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke eközben köszöntőjében azt emelte ki, hogy az immár 31. alkalommal megszervezett kulturális fesztivál, a Festum Varadinum kereteiben is van helye egy ilyen gazdasági konferenciának, hiszen „minden közösség sikeréhez hozzátartozik a vállalkozások sikere is”.

Beruházási nagyüzem Romániában

Első előadóként Cseke Attila fejlesztési miniszter azokat a területeket mutatta be az egybegyűlteknek, amelyeket az általa vezetett tárca menedzsel, azok kihívásaival és beruházási lehetőségeivel. Szó esett az Anghel Saligny programról, az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében a fejlesztési tárca által kezelt projektekről. „Több ezer településen több ezer beruházás folyik. Iskolákat, kórházakat, utakat korszerűsítünk, műemléképületeket restaurálunk.

Idézet
Ezek a beruházások nem csak a helyi közösségeket mozdítják előre, de az építkezési vállalkozásoknak adnak munkát, munkahelyeket teremtenek. Több milliárd eurót sikerült csupán két év alatt a gazdaságba önteni”

– fogalmazta meg a tárcavezető, aláhúzva: „a magyar közösségnek megéri, hogy az RMDSZ kormányon van”. „Közösségünk ügyei, Erdély fejlődése csak nekünk fontos. Nélkülünk az a sok ezer beruházás, amely közösségünket gyarapítja, amelyre a fejlesztési minisztérium biztosítja a finanszírozást, nem történhetne meg” – vélekedett a nagyváradi politikus.

Galéria

Cseke Attila fejlesztési miniszter kiemelte az RMDSZ kormányzati szerepének fontosságát

Fotó: Bálint Eszter

Cseke a jóval kisebb összeggel működő, de a szívéhez nagyon közel álló bölcsődeépítési programról is értekezett, amelynek keretében 230 beruházásra van keret, s az első kisdedóvót már át is adták.

A második és a harmadik szalagvágás pedig a jelenlegi állás szerint Nagyváradon és Kézdivásárhelyen várható valamikor augusztus-szeptemberben.

A miniszter ugyanakkor kiemelten beszélt a területrendezési kódexnek jelenleg a parlament előtt lévő tervezetéről is, amelynek egyik legfőbb előnyeként azt említette, hogy teljes mértékben digitalizálják az építési engedélyek kibocsátást. Ennek köszönhetően megszűnnek a sorbanállások, ráadásul a kisebb építkezések esetében már nem is fog kelleni engedély, hanem elég lesz benyújtani a műszaki terveket a helyi önkormányzathoz.

Szigorú fellépést ígért ugyanakkor az illegális építkezésekkel szemben.

A gigaberuházásokból az itt élők is profitálhatnak

Szijjártó Péter előadását azzal indította, hogy olyan időszakot élünk meg, amelyet a gazdaságtörténeti tankönyvek majd sok-sok oldalon fognak taglalni. Hiszen soha nem fordult elő, hogy ilyen rövid idő alatt „kétszer is minden a feje tetejére álljon”, soha nem fordult elő, hogy az üzleti szférának ennyiszer mindent újra kellett terveznie.

Mint mondta, előbb a koronavírus-világjárvány, majd most a szomszédos országban kirobbant háború ilyen helyzet elé állított. A külgazdasági és külügyminiszter újfent hangsúlyozta, hogy a háború árát mindannyian megfizetjük, hiszen az egekben az infláció, drasztikusan megnövekedtek az energia- és az élelmiszerárak. „A brüsszeli szankciók előbb lábon, majd tüdőn lőttek minket” – fogalmazott a tárcavezető. Felrótta továbbá, „Európa elfogadta az amerikai kihívást”, hogy ki tud nagyobb segítséget nyújtani Ukrajnának.

Frissítés

Interreg: első körben 43 millió euróra lehet pályázni határon átnyúló programokra
Száz százalékban rendelkezésre állnak az európai uniós források a Magyarország és Románia közötti határ menti fejlesztéseket támogató, úgynevezett Interreg programhoz – közölte Szijjártó Péter Nagyváradon. A külgazdasági és külügyminiszter a határokon átnyúló együttműködést támogató program következő hétéves ciklusának megnyitásán kiemelte, hogy a világ újbóli blokkosodása közepette egyértelműen azt mutatják a magyar és román tapasztalatok, hogy a két ország annál sikeresebb, minél több közöttük az összekötettés. „Úgy tekintünk a köztünk lévő határra, mint egy kulturális és gazdasági kapocsra a két ország és a két nemzet között. A határ a mi szempontunkból összeköti gazdaságainkat és összeköti a román és magyar embereket” – tette hozzá a tárcavezető. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint 2021 és 2027 között összesen 56 milliárd forint (150 millió euró) fordítható ilyen fejlesztésekre a kulturális örökségvédelem, a turisztika, a természetvédelem, a katasztrófavédelem, az oktatás és az egészségügyi együttműködés terén. „Még májusban megtartjuk az első ülésünket, amelyen döntés születik az első pályázati felhívások kiadásáról. 43 millió euróra, 17 milliárd forintra lehet majd pályázni” – jelentette be Szijjártó. Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter ugyanakkor azt közölte, hogy négy romániai megye – Arad, Bihar, Szatmár és Temes –, illetve Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád fejlődhet közel 176 millió euróból.

Ebben a kontextusban kell sikeresnek maradni – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter. „A válságokra mi mindig magyar választ adtunk, és mindig erősebben kerültünk ki” – tette hozzá.

Szijjártó kiemelte: a beruházásokkal lehet megvédeni a munkahelyeket,

a 2022-es év pedig beruházási rekordot jelentett Magyarország számára, és ezt a rekordot 2023-ban most már egészen biztosan sikerül megdönteni.

Galéria

Fotó: Bálint Eszter

A miniszter kiemelten beszélt az autóipari, ezen belül az elektromos autóipari beruházásokról, majd bejelentette: Magyarország és Románia közös gazdaságfejlesztési programot indít annak érdekében, hogy a kelet-magyarországi autóipari beruházásokból a határ túloldalán is profitálhassanak.

Idézet
Mi azt szeretnénk, ha ezekből a nagy kelet-magyarországi beruházási sikertörténetekből Bihar, Arad, Szatmár és Szilágy megyék és az itt élők is profitálnának”

– húzta alá. Mint mondta, ennek érdekében Magyarország és Románia közös programot indít, hogy a beszállítói láncok fejlesztése határon átívelő módon történhessen, és az új beruházások beszállítói hálózata ne ismerjen határt.

Idézet
Ez jó Romániának és jó a román gazdaságnak, jó Magyarországnak és a magyar gazdaságnak, jó az itt élő embereknek, köztük az itt élő magyar embereknek is”

– hangsúlyozta. Szijjártó Péter stratégiai érdeknek nevezte a két ország közötti gazdasági együttműködés fejlődését, és üdvözölte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 29 százalékos növekedéssel elérte a 12 milliárd eurót, ami rekordnak számít. Illetve tudatta, hogy Románia Magyarország harmadik legfőbb exportpiaca, és a román import is csúcsot döntött 2022-ben.

Galéria

Fotó: Bálint Eszter

Mint hangsúlyozta: „a magyar külpolitika szíve a nemzetpolitika”, és ezért a továbbiakban is fontos kormányzati célkitűzés lesz a határon túli magyar közösségek támogatása, amelyben a gazdasági pillér is lényeges.

Szijjártó Péter ugyanakkor a nagyváradi rendezvényen megerősítette: folytatni fogják a sikerre vitt erdélyi gazdaságfejlesztési programot, amelynek keretében eddig 174 milliárd forint értékű beruházás valósult meg 88,5 milliárd forintos költségvetési támogatással.

Idézet
Mondhatnám azt is, hogy ez egy win-win helyzet, hiszen ez megint csak jó a román gazdaságnak, jó a magyar gazdaságnak és jó az itt élő magyar közösségnek is, amelyre mi erőforrásként tekintünk”

– szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. Konkrétumokat azonban nem említett.

A gazdasági konferencia folytatásaként kerekasztal-beszélgetést tartottak a vállalati finanszírozásokról Románia kormánya több RMDSZ-es államtitkárának a részvételével. Majd Vállalkozók őszintén címmel olyan üzletemberek vallottak életükről, vállalkozásukról, mint Darabont Sándor (Sadelli Kft.), Diószegi László (Diószegi Pékség), Nagy Károly ( Promelek XXI Rt.).

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen

Miközben uniós szintű törekvés a fosszilis tüzelőanyagok, belső égésű motorok lecserélése „zölden” megtermelt elektromos áramot használó berendezésekre, az erősen szorgalmazott teljes átállás számos veszélyt rejt magában.

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen
2024. május 10., péntek

Kolozsvári céget vásárol fel a volt cseh miniszterelnök vállalata

Romániai céget vásárol fel Andrej Babis volt cseh miniszterelnök vállalata – írja az Economedia.ro.

Kolozsvári céget vásárol fel a volt cseh miniszterelnök vállalata
2024. május 10., péntek

Kevesebbet exportált Románia az első negyedévben, de azért csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya

Éves összevetésben 3,7 százalékkal csökkent a román export az első negyedévben – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Kevesebbet exportált Románia az első negyedévben, de azért csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya
2024. május 09., csütörtök

Több mint 100 millió euróból mintegy 1000 településen ígérnek nagysebességű internetkapcsolatot

Jóváhagy a kormány csütörtöki ülésén egy közel 100 millió eurós beruházást, amelynek keretében országszerte mintegy 1000 településen építenek ki nagysebességű internetkapcsolatot biztosító hálózatot.

Több mint 100 millió euróból mintegy 1000 településen ígérnek nagysebességű internetkapcsolatot
2024. május 09., csütörtök

Ciolacu: csökkentek áprilisban az energiaárak, és ez a kormány döntésének köszönhető

Helyes volt a kormány energiaár-korlátozásra vonatkozó döntése, ezt bizonyítja, hogy áprilisban csökkent a gáz és az elektromos energia ára – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején.

Ciolacu: csökkentek áprilisban az energiaárak, és ez a kormány döntésének köszönhető
2024. május 08., szerda

Nem csak pakisztániak, magyarok és olaszok is szívesen vállalnának munkát Romániában

Románia a 89. helyen áll a legvonzóbb munkavállalási célpontok között, ami előrelépés a 2020-as 92. helyhez mérten, ám elmarad a 2018-as 78. helyezéstől – derül ki egy felmérés eredményeiből.

Nem csak pakisztániak, magyarok és olaszok is szívesen vállalnának munkát Romániában
2024. május 08., szerda

Jobban dübörgött a turizmus idén, mint a tavalyi év elején, erdélyi helyszín is van a népszerű célpontok között

Az év első három hónapjában 2,47 millió vendéget fogadtak a romániai kereskedelmi szálláshelyeken (beleértve a kiadó apartmanokat és szobákat is), 2,4 százalékkal többet a 2023 januárja és márciusa között jegyzettnél.

Jobban dübörgött a turizmus idén, mint a tavalyi év elején, erdélyi helyszín is van a népszerű célpontok között
2024. május 08., szerda

Felpörgött a fogyasztás: közel 6,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben

Az első negyedévben, a nyers adatok alapján 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában éves összevetésben – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Felpörgött a fogyasztás: közel 6,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben
2024. május 08., szerda

Mire alaposan beizzítottuk a napelemeket, lehűt minket a negatív áramár

Bár első hallásra jól hangzik a negatív áramár fogalma, a mélypontra süllyedt fogyasztás és a megújuló energia előretörésének együttes hatása óhatatlanul kedvezőtlenül érintheti a lakossági fogyasztókat is.

Mire alaposan beizzítottuk a napelemeket, lehűt minket a negatív áramár
2024. május 07., kedd

Csaknem 500 százalékkal emelkedő veszteséggel számol a CFR, az egymilliárd lejt is meghaladhatja idén az összeg

Az állami tulajdonban lévő Román Vasúttársaság személyszállító ágazata (CFR Călători) 2024-re 1,026 milliárd lejes veszteséget becsül, ami 464 százalékkal magasabb a 2023. december 31-i szintnél.

Csaknem 500 százalékkal emelkedő veszteséggel számol a CFR, az egymilliárd lejt is meghaladhatja idén az összeg