Sokak pénztárcáját kiürítette a szükségállapot, költséges lesz az újrakezdés is

Krónika 2020. május 12., 08:05

A gazdaság számos területét érintette negatívan a koronavírus-járvány, illetve a vírussal karöltve érkező válság. A legsúlyosabban azok érezték meg, akiknek a szükségállapot kihirdetésekor le kellett húzniuk a rolót, és ha nem igényeltek állami bértámogatást, akkor tulajdonképpen nullára csökkentek a bevételeik. Olyanok is akadnak ugyanakkor, akik nyugodtan dolgozhatnának, ám nincsenek ügyfelek. Több szakma képviselőjével beszélgettünk, és találtunk olyat is, akinek több munkája lett a Covid-19-járvány idején.

Sokak pénztárcáját kiürítette a szükségállapot, költséges lesz az újrakezdés is
galéria
Fékezi a járvány a forgalmat. Országszerte negyedére csökkent a taxival közlekedők száma a szükségállapot kihirdetése óta Fotó: Gábos Albin

Nehéz helyzetbe sodorta a koronavírus-világjárvány azokat a cégeket, alkalmazottakat, amelyeknek, akiknek a szükségállapot kihirdetésekor ki kellett tenniük a zárva táblát. A szigorú óvintézkedések miatt ugyanakkor az újrakezdés is nem várt költségekkel jár.

Anyagilag megsínylette a kényszerszünetet a lapunknak nyilatkozó fiatal nagyváradi fodrásznő is. Mint részletezte, miután a szükségállapot kihirdetésével gyakorlatilag leállították a szépségszalonok tevékenységét, természetesen jól jött, hogy az állam biztosította a kényszerszabadságon levőknek a nettó átlagbér 75 százalékának megfelelő összeget. Igaz, eddig csak egy fél hónapnyit kapott meg ebből, azt az összeget, ami március második felére járt, de elmondható, hogy elmarad attól, amit jó hónapokban tisztán hazavitt volna. „Nagy szerencse viszont, hogy a szalonnak helyet adó ingatlan tulajdonosa megengedte, hogy ne fizessünk bérleti díjat a kényszerszünet idején” – mondta megkönnyebbülten.

Derűlátásának oka ugyanakkor, hogy egyelőre úgy tűnik, bár sokaknak kell kevesebből boldogulniuk, mint a koronavírus-járvány begyűrűzése előtti időszakban, megmaradnak a vendégei.

Már két hete, amikor még nem is volt hivatalos bejelentés, csak utalás, elkezdtek bombázni üzenetekkel. Igaz, volt olyan is, aki azt írta, hogy csak júniusra kér időpontot, hogy addig valamelyest helyreálljon anyagilag”

– osztotta meg velünk tapasztalatait a fodrásznő.

Kitért egyúttal arra is, hogy az újranyitás pluszköltségekkel is jár. Vásárolniuk kell ugyanis a szalonba egy lázmérőt, ami több mint 300 lejbe kerül, fertőtlenítőszeres lábtörlővel is szeretnék távol tartani a koronavírust, és ott van még az ipari mennyiségű fertőtlenítőszer, maszk és gumikesztyű, amire szükségük lesz. Ráadásul ma már több mint kétszer annyiba kerül a gumikesztyű, mint amikor utoljára vásárolt. Fogyni pedig minden jobban fog, mint járványhelyzet előtt, hiszen minden vendég után teljes körű fertőtlenítésre lesz szükség, a maszkot pedig két-három vendég után muszáj cserélni.

Kérdésünkre, hogy a kiesés és a gyarapodó kiadások miatt készül-e drágítani, azt mondta, még nem tudja, de ha úgy alakul, akkor kénytelen lesz 10–20 lejjel megemelni az árait.

Meglátása szerint amúgy

a kisebb szalonok lesznek bajban, ahol a kötelező távolságtartás miatt nem fog tudni egyszerre minden alkalmazott dolgozni.

Továbbá azoknak a fodrászoknak fog látványosan megcsappanni a bevétele, akik korábban egy időben nemcsak egy vendéggel foglalkoztak, hanem például amíg az egyik vendég ült a festékkel a fején, levágta egy másik kuncsaft haját.

Nyitásra készülnek a szépségszalonok

Két hónap teljes jövedelemkiesés után értelemszerűen a műkörmösök is várják, hogy a szükségállapot feloldása után ismét dolgozhassanak, a nyitáshoz szükséges feltételek viszont köreikben is aggodalmat okoznak. „Nem is értem, hogy miért nem hagytak eddig dolgozni” – morfondírozott lapunk kérdésére egy nagyváradi manikűrös, hangsúlyozva, hogy a járvány előtt is kesztyűben és maszkban dolgozott, mint ahogyan a fertőtlenítés és a sterilizálás korábban is rutinszerűen zajlott a szalonjában. Egy esetleges plexifal beszerelésére ugyanakkor bevallása szerint már nem lenne pénzügyi kerete. A tartalékaikat felélték, és már az is elgondolkodtatja, hogy a minimális követelményeket hogyan fogják tudni biztosítani a megváltozott árak mellett.

Eddig harminc lejért vettem száz darab kesztyűt, ötven baniért a maszkot. Ezeket minden egyes kliensnél kellene cserélni. De most 6-7 lej egy maszk, és a műkörömépítéshez használt termékek ára is felment”

– mondta. Jómaga nem igényelt kormánytámogatást, ugyanakkor bevallása szerint az az összeg amúgy sem fedezné a kiadásokat. Egyelőre nem számít sok kliensre, ugyanakkor tapasztalata szerint ügyfele válogatja, mert azok, akiknek a jövedelme nem csökkent az elmúlt időszakban, már a szalonok újranyitásának bejelentésekor siettek időpontot foglalni maguknak.

Új kezdet. Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a fodrászoknak a május 15-ei nyitáshoz Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Jól jött a segítség

A szükségállapot kihirdetése után kényszerszabadságra küldték a lapunknak nyilatkozó szilágysági születésű kinetoterapeutát is. A Kolozsvárott munkát vállaló fiatal masszőrnek egy kisebb hitele van, de a bank elhalasztotta a törlesztést. Kolozsváron albérletben lakik, de mint mondta,

szerencsére a tulajdonos megértő volt, és csökkentette a lakbért.

Mivel ebben az időszakban kevesebb fizetést kap, jobban be kell osztania a tartalékait. Ebben segítéségére van az is, hogy a kijárási korlátozások miatt kevesebbet közlekedik autóval, így legalább a benzinpénzen spórol. A masszőr reméli, hogy a dolgok mielőbb visszakerülnek a normális kerékvágásba, mert szerinte az ország gazdasága és a lakosság nem sokáig bírja ezt az állapotot. Addig is próbál optimista lenni, és a fontos, halaszthatatlan kiadásokat előtérbe helyezni.

Bajban a turkálósok is

Nagyon rossz a helyzet, mert március közepe óta gyakorlatilag teljesen leálltak az üzleteink – vont mérleget kérdésünkre egy kolozsvári turkálóhálózat tulajdonosa. Mint kifejtette,

négy használtruha-boltjuk működött a városban, ebből kettőt véglegesen be kellett zárniuk, mivel az üzlethelyiségek bérleti díját nem tudták már fizetni, az épületek tulajdonosai nem engedtek az árból.

„Az alkalmazottaink, az eladók egy része kényszerszabadságon van, a véglegesen bezárt boltjainkban dolgozókat el kell bocsátanunk. Az elmúlt hetekben a bevételünk gyakorlatilag nulla volt, és a kilátásaik továbbra sem jók, mert konkrét útmutatás még nincsen arra vonatkozóan, hogy hogyan lesz tovább: a ruhaboltok számára milyen szabályozás lesz érvényben, hány vásárlót lehet majd beengedni, mik lesznek a feltételek” – mondta el a boltok tulajdonosa.

Változó megrendelések a reklámiparban

Takaréklángon dolgozik eközben a szükségállapot ideje alatt egy reklámanyaggyártással foglalkozó sepsiszentgyörgyi cég. A tulajdonos lapunknak elmondta, a forgalom mintegy 30 százalékkal esett vissza, ám az alkalmazottait nem küldte kényszerszabadságra. Hosszú távon ilyen körülmények között nehéz fenntartani a tevékenységet, hiszen a költségek nem csökkennek, az erőforrások, a tartalékok lassan elapadnak – részletezte a vállalkozó. Hozzátette, a megrendelések teljesen megváltoztak a járvány alatt.

Miközben előtte a rendezvényeket népszerűsítő anyagok tették ki a megrendeléseik jelentős részét, ezek teljesen megszűntek. Január–februárban ezen a téren minden évben teljesen leáll az élet, márciusban indult volna újra, akkor beütött a járvány, minden rendezvényt lemondtak.

Viszont a cég kapott megrendeléseket a padlóra, ablakra ragasztható, távolságtartásra figyelmeztető anyagokra, a járvánnyal kapcsolatos tájékoztató plakátok nyomtatására. Tulajdonképpen az elmúlt másfél hónapban az ilyen jellegű anyagok tették ki a megrendeléseik 80 százalékát. „Alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez. Panaszkodásból nem lehet megélni” – mondta a vállalkozó. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy lassan fellendül az ágazat, hiszen nyomtatott anyagok nélkül ma már elképzelhetetlen az élet.

„Lerongyolódott” ágazat. Sok ruhaboltot végleg be kellett zárni a hetekig tartó bevételkiesés miatt Fotó: Haáz Vince

Kevesebben taxiznak

A taxisok forgalma eközben negyedére csökkent a szükségállapot idején Sepsiszentgyörgyön. Győr Árpád, a Sugás Taxiegyesület elnöke lapunknak elmondta, hajnaltól késő estig teljesítenek szolgálatot, az éjszakai ügyeletet megszüntették.

Ha korábban egy nyolcórás műszak alatt átlag négyszáz rendelés futott be a céghez, ezek száma a szükségállapot ideje alatt százra esett vissza.

Azt tapasztalják, hogy az emberek már csak jól megfontolt indokkal mozdulnak ki otthonról, korán reggel a munkába igyekvők hívnak taxit, nagyobb bevásárláskor igénylik a szolgáltatást, és több fuvar volt a gyógyszertárakhoz. A vidéki utak száma megcsappant, bár még mindig hívnak taxit a város környéki falvakba, hiszen már nem működik az alkalmi fuvar, az autóstop. Győr Árpád elmondta,

megtettek minden szükséges óvintézkedést, minden gépkocsiban van fertőtlenítő, a taxis védőmaszkot, kesztyűt visel.

A járművek egy részébe beszereltek plexi elválasztófalat, amely elkülöníti a gépkocsivezetőt és az utast. „Kérdés, hogy ez mennyire hasznos, védi, vagy sem a fertőzéstől a taxist és a vendéget. Ugyanakkor biztonsági gondokat is felvet, hiszen balesetnél az utas jobban ki van téve a sérülés veszélyének, ha beleüti a fejét az elválasztófalba” – részletezte az egyesület elnöke. Hozzátette, a választófal beszerelése nem tiltott, de nem is engedélyezett.

Győr Árpád abban bízik, hogy a korlátozások lazítása után valamelyest helyreáll a forgalom, bár meglátása szerint nem éri el a járvány előtti szintet. „Megváltozott az emberek mentalitása, megfontolják, hová mennek, ez befolyásolja a szállítást. Ugyanakkor a jövedelmek is lecsökkennek, így az emberek egy részének már nem lesz pénze taxira. Eddig sem voltak az emberek tehetősek, ezután mindenki kétszer meggondolja mire és mennyit költ. Attól tartok, évekbe telik, amíg a forgalom visszaáll a járvány előtti szintre” – szögezte le Győr Árpád.

Több idő jutott a kedvencre és állatorvosra

Manases Sándor magánrendelőben dolgozó kolozsvári állatorvos viszont megkeresésünkre arról számolt be, hogy a járványhelyzet nem befolyásolta különösebben a munkáját, hiszen az emberek, ahogy korábban, a karantén alatt is időzített program alapján jártak a rendelőbe.

Érdekes, hogy ezekben a hetekben mintha több munkám lett volna, hiszen az embereknek most volt idejük otthon ülni házi kedvenceikkel, és több problémát is igyekeztek megoldani: ilyen például a sterilizálás vagy apró műtétek, amiket korábban elhanyagoltak”

– mondta az állatorvos. Hozzátette, a járvány alatt sokat hívták őt terepre is, talán gyakrabban is, mint korábban.

Az állatorvosi rendelők működésére vonatkozóan nem volt kimondottan szabályozás, az esetek sürgőssége függvényében döntötték el, hogy kell-e beavatkozni: az állatorvos azt mondta, próbálta kerülni a rendelőben, a váróteremben a zsúfoltságot, és a jelenlevőktől azt kérték, viseljenek maszkot, kesztyűt, használjanak kézfertőtlenítőt. „Két kliens látogatása közt igyekeztem félórás közöket hagyni, hogy lehessen takarítani, fertőtleníteni, és lehetőség szerint csak a sürgősségi ügyekkel igyekeztem foglalkozni. Ilyennek számít a kiskutyák első és második oltása is, hiszen ezeket nem lehet halogatni” – mondta el Manases Sándor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport