Rengjen csak a föld, utánunk a vízözön? Félelem csiholta fellángolások a lakásbiztosítások piacán

Páva Adorján 2023. július 20., 10:00

A februári törökországi-szíriai katasztrófa, majd a nem sokkal utána bekövetkezett Gorj megyei földrengés nyomán egyértelműen megugrott a kötelező lakásbiztosítások száma Romániában, és ugyanilyen hatást váltott ki a júniusi Arad megyei nagy erősségű földmozgás is. Viszont az átlag így is alacsony, ráadásul megtörténhet, hogy a hirtelen félelem szülte elővigyázatosság nem bizonyul tartósnak. Ugyanis például hiába követeltek nemrég emberéletet is az árvizek, az élő kötvények száma – törvényi kötelezettség ide vagy oda – máris csökkenésnek indult. Összeállításunkban az egyre sűrűbben jelentkező természeti csapások láttán egyre elengedhetetlenebb lakásbiztosításokat járjuk körül.

Rengjen csak a föld, utánunk a vízözön? Félelem csiholta fellángolások a lakásbiztosítások piacán
galéria
Az idei nagy erősségű romániai földrengések nyomán megugrott a kötelező lakásbiztosítások száma Fotó: Facebook/INCDFP

Idén februárban a természeti csapásoktól való félelem vette át a „főszerepet” az energiaválság ellenére valahogy letudott tél, illetve az elhúzódó, emiatt sajnos „megszokottá” váló ukrajnai háború okozta mindennapi aggodalmaktól Romániában. A szörnyű törökországi-szíriai katasztrófa, majd a Gorj megyei és a júniusi Arad megyei, Erdély-szerte, határon túl is érzékelt földmozgások szokatlanul nagy erőssége alaposan ráijesztett a közvéleményre, hogy közben az elmúlt hetekben – a sajnos itthon és külföldön is rendszerint előforduló – árvizek okozzanak riadalmat.

A katasztrófahelyzet, illetve annak „tapintható” közelsége rendszerint ráébreszti az embereket arra, mennyire fontos az elővigyázatosság, ez pedig a lakásbiztosítások piacán is éreztette hatását.

De még kérdéses, hogy csak pillanatnyi fellángolás volt-e észlelhető például a földrengések után, hiszen a kötvények száma valóban növekedésnek indult, viszont azóta csökkent.

Bizonyára mindez annak is betudható, hogy a romániai földmozgások szerencsére nem okoztak súlyos károkat, és egyelőre az árvizek is csak itt-ott, helyi szinten pusztítottak nálunk (igaz, emberéletet is követelve).

Ám a figyelmeztető jelek éppen elég okot adnak arra, hogy a polgárok felelősségteljesen tekintsenek a jövőbe – arról nem is beszélve, hogy törvény is kötelezi őket erre. Amit persze nem tartanak be.

A Kolozs megyei Tordaszentlászló RMDSZ-es polgármestere, Asztalos István például a minap a községben pusztító árvíz kapcsán a Krónikának úgy fogalmazott, a kötelező lakásbiztosítás ellenőrzése szerinte nem a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik: sem a megyei tanács, sem más hivatalos szerv nem értesítette a polgármesteri hivatalokat arról, hogy ilyen kötelezettségeik is lennének.

Az erdélyi magyar elöljáró nincs egyedül: a hírek szerint sehol Romániában nem büntettek még lakásbiztosítás hiánya miatt.

Pedig a 2008/260-as számú törvény másfél évtizede létezik, és bő egy évtizede lejárt a türelmi határidő is, melyet az alkalmazási módszertan elfogadásának szokásos halogatása miatt tologattak. A jogszabályban pedig világosan leírják: az évente kötelezően fizetendő biztosítási díj rendezésének elmaradása kihágásnak minősül, amelyet a polgármesternek vagy az általa felhatalmazott hivatalos személynek kell megállapítania, és az 100–500 lej közötti pénzbüntetést is neki kell kirónia.

A polgármesteri hivatalok annak ellenére nem alkalmazzák a törvényt, hogy a büntetés nem nagy: a minimális összeg egyenértékű magával a kötelező biztosítási díjjal. Hiszen hagyományos ingatlanokért évi 20 eurónak (vályogházakért évi 10 eurónak) megfelelő összeget kell(ene) fizetni, azaz 100 (illetve 50) lejt.

Mégpedig 2010 óta, amikor a gyakorlatban is bevezették a kötelező lakásbiztosítás (PAD) rendszerét. Az összegeket a természeti csapások elleni biztosítási alap (PAID) kezeli, amelyet anno 12 magántársaság hozott létre a törvény előírásai értelmében.

A biztosítás három természeti csapás: árvíz, földcsuszamlás és földrengés által okozott károk esetén használható fel. Ugyanakkor a kártérítés összege nem haladja meg a 20 ezer (vályogházak esetében 10 ezer) eurót, ami egy pusztító természeti csapás esetén csak a károk töredékét fedezheti, főleg a drága nagyvárosi ingatlanok esetében.

A természeti csapások elleni biztosítási alap (PAID) honlapján néhány kattintással bárki ellenőrizheti, van-e érvényben lévő kötelező lakásbiztosítása. Néhány személyes adat megadása után a rendszer e-mailben küld választ, meglévő kötvény esetén jelezve a számát, érvényességi határidejét, illetve hogy melyik társaság bocsátotta ki. A PAID honlapján online is meg lehet kötni a biztosítást, ugyanakkor felsorolják az immár 17 együttműködő társaságot is.

Eközben nemrég a parlament asztalára került egy, a 2008/260-as törvényt módosító tervezet, mely szerint a kötelező lakásbiztosítás díja 100 lejről 130 lejre emelkedik, viszont a természeti katasztrófák kártérítési összege 20 ezer euró marad. Arra a felvetésre, hogy 20 000 euróból nem lehet kijavítani egy természeti katasztrófában megsérült ingatlan tartószerkezetét, Cristian Roşu, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) alelnöke áprilisban azt válaszolta: „ezért kell fakultatív biztosítást is kötni a lakásra”; a kötelező lakásbiztosítás kártérítési összege csak a szükségszerű minimális segítséget nyújtja, és a kölcsönösség elvén működik – tette hozzá.

Bár szépen hangzik, a kölcsönösség és az elővigyázatos felelősségvállalás sem jellemző a romániai lakosságra: közvetlenül a február 6-ai törökországi katasztrófa után közölt adatok szerint Romániában 1,85 millió lakásra, vagyis az otthonok alig húsz százalékára kötötték meg a tulajdonosok a törvény által előírt kötelező biztosítást.

Aztán február végén az Országos Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetsége (UNSAR) azt közölte, hogy az azt megelőző három hétben átlagosan 170 százalékkal megnőtt a kiadott lakásbiztosítási ajánlatok száma az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Az azonban még kérdéses volt, hogy hány esetben lett az ajánlatból szerződés. Hozzátették: 2023 elején az összesen 9,6 millió lakásból mintegy 7,8 millió nem volt biztosítva. Bár a földrengés az egyik olyan kockázat, amelytől a romániaiak a leginkább féltik az otthonukat, megerősítették, hogy országos szinten a lakások csupán 20 százaléka rendelkezett kötelező biztosítással, fakultatív biztosítása pedig a lakások alig 17 százalékának volt. Utóbbinak előfeltétele a kötelező biztosítás megléte.

A PAID honlapján közölt statisztikák szerint februárban – a török-szíriai, illetve a Gorj megyei földmozgások nyomán – valóban meredeken növekedésnek indult a lakásbiztosítások száma, majd szinttartás következett, hogy júniusban – az Arad megyei epicentrumú földrengés után – ismét szökjön egyet a görbe, a június 21-én jegyzett, 1 978 290 kötvényt jelentő rekordig.

A kötelező lakásbiztosítások számának alakulása 2023-ban Fotó: Paid.ro/képernyőmentés

Tehát abszolút számokban kijelenthető, hogy az idei természeti csapások, illetve az azoktól való félelem mintegy 130 ezer lakástulajdonost rávett arra, hogy biztosítást kössön. A rossz hír viszont az, hogy az ijedtség elmúlása máris jelentős visszaesést produkált a piacon: június végén már csak 1 966 856 kötvény élt, azaz több mint 10 ezerrel kevesebb.

Nemrég a Bukarestben székelő Pénzügyi Felügyelet (ASF) vezetőtanácsának RMDSZ-es tagja is arról tájékoztatta lapunkat, hogy a természeti csapások „megmozgatták” a biztosítási piacot, azonban Birtalan József szerint országos szinten még mindig elenyésző a kötelező lakásbiztosítással rendelkezők száma. Kiemelte: annak ellenére is nagyon alacsony, hogy ez törvényileg kötelező és betartatása a polgármesteri hivatalokra hárul. Azonban a szakértő megerősítette: ennek a kötelezettségüknek nem tesznek eleget a polgármesteri hivatalok. „Van elég más bajuk, nem akarnak ilyen ellenőrzésekkel népszerűtlenekké válni” – érzékeltette a valós helyzetet Birtalan József.

Szerinte az emberek sok helyen abban reménykednek, hogy természeti katasztrófa esetén „majd segít az állam”, és felhozta azt a romániai mentalitást is, hogy „velünk nem történhet meg az, amit a televízióban látunk” az ország más vidékeiről. Birtalan szerint ez téves felfogás, hiszen a gyors ütemben változó éghajlat, időjárás miatt hasonló árvizekre gyakrabban kell számítani.

Megjegyzendő: a számok általában jóval alacsonyabbak lennének, ha az Első otthon programon keresztül vagy jelzáloghiteles bankkölcsönnel megvásárolt lakások esetén nem lenne kötelező biztosítást is kötni – és az elmúlt években több százezer ilyen ingatlan cserélt gazdát.

Eközben például az európai éllovasok között szereplő Magyarországon 75 százalékos a lefedettség – az anyaországban inkább az ingatlanok alulbiztosítottsága jelent gondot, azaz a régi fedezet zömében nincs a lakások időközben megemelkedett értékéhez igazítva.

A kötelező lakásbiztosítás árvízkárok esetén is besegíthet Fotó: Kovászna megyei prefektúra

Mindez igaz lehet sok romániai ingatlanra is, amelyeket természetesen fakultatív biztosítással is érdemes óvni. Kötelező kirovás egyébként az európai földrészen csak Törökországban és nálunk van, viszont a törökök legalább fele eleget tett kötelezettségének. Kiegészítő védőhálót egyrészt a PAD már említett alacsony fedezete miatt érdemes „kivetni”, másrészt jóval szélesebb körű védelmet lehet igényelni – pénztől függően szinte bármire.

Tűzvészkor például nem kap kártérítést a kötelező kötvény birtokosa, de robbanás, villám, jégeső, vagy lavina okozta károkat is csak a kiegészítő biztosítás fedezheti, akárcsak ha például eláztat a szomszéd, betörnek vagy idegenek kárt tesznek lakásunkban.

A fakultatív biztosítások tárháza szinte végtelen, személyre szabott ajánlatok kérhetők a táraságoktól. Éppen ezért a díjszabás is széles skálán mozog.

„Állami segítség, amikor a katasztrófavédelem emberei kiszivattyúzzák a vizet a pincékből és a házakból, vagy ha lakhatatlanná válik a ház, a károsultakat iskolákban, sportcsarnokokban, kultúrotthonokban helyezik el, és ivóvizet és konzervet kapnak. Az államtól ennyi várható el, a többi az öngondoskodásé. Magyarán: lakásbiztosítást kell kötni” – érvelt korábban portálunknak Birtalan József.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport