Már csak egy kávét kérnek a neves multi legnagyobb gyárában, alakulgatnak a beruházások Szatmárban

Már csak egy kávét kérnek a neves multi legnagyobb gyárában, alakulgatnak a beruházások Szatmárban

Csábító képek, illatok. Az olasz multi reklámarca Brad Pitt

Fotó: Facebook/De'Longhi România

Szatmárnémeti lesz a világ legnagyobb kávéfőzőgyártó központja – igaz, „csak” a De'Longhi számára, de a partiumi város így is repesve örülhet a 40 millió eurós befektetéssel sok száz munkahelyet teremtő, Brad Pitt által reklámozott olasz multi megtelepedésének. Bár a korábbi adatok szerint Szatmár nem tartozik a leginkább befektetőbarát térségek közé, előrelépések várhatók a magán- és közberuházások terén is.

Páva Adorján

2024. április 24., 10:082024. április 24., 10:08

Szatmárnémeti lesz a világ legnagyobb kávéfőzőgyártó központja a De'Longhi számára – adta hírül a napokban Kereskényi Gábor. A partiumi megyeszékhely polgármestere azok után emlékeztetett erre, hogy az olasz székhelyű multinacionális vállalat romániai részlegének vezérigazgatójával tárgyalt. A Carmen Petcuval folytatott megbeszélésen megerősítést nyert, hogy

a 40 millió euróból megvalósuló kávéfőzőgyárban júniusban elkezdik a termelést 350 alkalmazottal, számuk jövő év végére 800-ra nő.

A szatmári üzem nemrég a közösségi médiában közölte, személyes találkozóra várják a munkahelyek iránt érdeklődőket csütörtökön a Déli ipari parkban található székhelyükre. Az önéletrajzzal kiegészített jelentkezéseket csapatvezető, minőségellenőr és karbantartó munkakörökben várják.

A több száz alkalmazott a kávéfőzőket és egyéb kisebb elektronikai cikkeket gyártó De'Longhi legnagyobb üzemében kezdi majd meg a munkát. Az 1902-ben az olaszországi Trevisóban családi vállalkozásként alapított cég – amelynek egyik mai reklámarca Brad Pitt – jelenleg Olaszországban, Kínában és Romániában működtet termelőegységeket.

Galéria

Kipréselték. A De'Longhi tavaly világszerte 3 milliárd eurós bevételt jegyzett

Fotó: Jakab Mónika

Utóbbi országban a Kolozs megyei Nemeszsukon alapozta meg jelenlétét 2013-ban, majd a Bihar megyei Madarászon, Nagyszalonta mellett is üzemet nyitott 2020-ban. Mindkét helyszínen gyakorta keresték az újabb munkavállalókat, majd 2022-ben bejelentették, hogy egy harmadik gyárat is építenek, mégpedig Szatmárnémetiben, ahol egy 50 ezer négyzetméter alapterületű, elhagyatott gyárépületet vásároltak meg. Bár az optimista tervek szerint már tavaly beindították volna a termelést, ez végül idén nyáron történik meg.

Szatmáron lesz a legnagyobb üzemük, melyben De'Longhi márkanév alatt fognak kávéfőzőgépeket előállítani – mégpedig olyan automatákat, amelyek kávébabbal működnek, nem kapszulákkal.

Egyébként a De'Longhi tavaly világszerte 3 milliárd eurós bevételt jegyzett. A két meglévő erdélyi gyár 2022-ben 470 millió eurós üzleti forgalmat bonyolított le. A több mint 120 országban jelen lévő multinacionális vállalat több mint 10 ezer embert foglalkoztat, a kávéval kapcsolatos termékek mellett egyéb konyhai elektronikai cikkeket, klímaberendezéseket is piacra dob.

Galéria

Fotó: Facebook/De'Longhi

Az olasz vállalat megtelepedését természetesen nagy örömmel fogadták a helyi hatóságok – Kereskényi Gábor szerint ez is azt bizonyítja, hogy Szatmárnémeti vonzó a befektetők számára.

Hasonló „kaliberű” beruházásként említhető egy izraeli energetikai vállalat megjelenése, amely 60 millió euró összértékű, 70 MW kapacitású napelemparkot épít a város területén, Románia második legnagyobb napelemparkját.

A polgármester korábbi beszámolója szerint a 85 hektárnyi területen zajlanak a munkálatok, a kivitelező összesen 115 ezer napelemet helyez ki.

Ezen kívül a már jelen lévő nagyvállalatok is sorra bővítik kapacitásukat. A városban és a megyében is az elektronikai gyártási szolgáltatásokat nyújtó német ZES Zollner számít az egyik legnagyobb cégnek – félmilliárd eurót is meghaladó üzleti forgalommal –, akárcsak a helyi alapítású vállalkozás, a szintén több száz millió eurós pénzmozgást produkáló Autonet autóalkatrész-forgalmazó. De ott van a topban a háztartási berendezéseket gyártó multi, a Szatmáron is jelen lévő Electrolux is.

A megyéből még kiemelendő többek között a Tasnádon bejegyzett Promat Comimpex mezőgazdasági nagykereskedő és a vetési székhelyű Unicarm húsfeldolgozó, vagy az egyaránt az agrárszektorban tevékenykedő nagykárolyi Ardealul és Agrotex.

Galéria

Az új szatmári Szamos-hídnak jelen állás szerint szeptemberig kellene elkészülnie (látványterv)

Fotó: Primariasm.ro

Bár a helyi hatóságok tárt karokkal várják a befektetőket, országos és erdélyi viszonylatban azért bőven van még mit javítani a vállalkozóbarát környezet kialakításán Szatmár megyében. Legalábbis ez derül ki a Forbes magazin egyik tavalyi elemzéséből, amelyben társadalmi és makrogazdasági adatokat vetettek össze, ezek alapján pedig felállították a leginkább beruházóbarát megyék listáját. A rangsorban Szatmár az utolsó negyedbe, a 31. helyre került a 41 fős listán.

Egyébként az újabb polgármesteri mandátumra pályázó Kereskényi Gábor éppen a napokban hangsúlyozta: Szatmárnémetit vonzóvá kell tenni a vállalkozók számára, ezért a város közelében új ipari parkot létesítenek 25 hektáros területen.

korábban írtuk

City break várossá fejlesztené Szatmárnémetit a harmadik mandátumára gyúró Kereskényi Gábor
City break várossá fejlesztené Szatmárnémetit a harmadik mandátumára gyúró Kereskényi Gábor

Iktatta jelöltségét szerdán az illetékes választási bizottságnál Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, aki az RMDSZ színeiben szerezne újabb, harmadik mandátumot.

Közben más jelentős közberuházások is zajlanak Szatmárnémetiben.

Épül a Strand utcáról induló, Szamoson átívelő harmadik híd, az utóbbi 40 év legnagyobb önkormányzati beruházása, amely egyedülálló építmény lesz Északnyugat-Romániában. Bár tavaly karácsonyra ígérték az átadást, ez idénre tolódott, 2024-es prioritássá vált a közel 40 millió eurós beruházás befejezése. De idén zárhatják le többek között a régi főtér felújítását is.

Ugyanakkor idén fejeződhet be a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér korszerűsítése is, melyet a megyei önkormányzat bonyolít le, akárcsak a gyermekgyógyászati sürgősségi osztály bővítését és korszerű berendezésekkel való felszerelését, beleértve egy nagy teljesítményű CT-t is. Megyei szinten folyamatban lévő közberuházások terén kiemelendő az önkormányzat legnagyobb közúti infrastrukturális projektje, a 13 települést átszelő, 40 kilométer hosszú, DJ 193-as jelzésű megyei út már elrajtolt korszerűsítése Szatmárpálfalva és Barlafalu között, több mint 40 millió euró értékű európai uniós forrásból.

Mint ismeretes, közben nemzetközi jelentőségű útépítési tervek is vannak a térségben: a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) január végén hirdette meg a közbeszerzési eljárást a Szatmárnémetit Magyarországgal összekötő gyorsforgalmi út építésére. A Szatmárnémeti–Óvári gyorsforgalmi utat két év alatt kell megépítenie a kivitelezőnek. A beruházás értéke 738–832 millió lej között mozog.

Azonban márciusban megtorpant a lendület: felfüggesztették a közbeszerzési eljárást, közvetlenül a cégek jelentkezési határidejének lezárulta előtt.

Az érdeklődő vállalkozások március 14-ig pályázhattak a kivitelezésre, ám a CNAIR az utolsó napon úgy döntött, egyelőre „jegeli” a versenytárgyalást, majd meghosszabbítja a határidőt. Azzal magyarázták a döntést, hogy a potenciális jelentkezők a pályázati kiírásban foglalt követelmények, teendők tisztázását kérték.

A Szamos Expressz névre keresztelt gyorsforgalmi út Szatmárnémeti körgyűrűjéről indul és Óvárinál éri el a román–magyar határt. Magyar oldalon Csengeren csatlakozik rá az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóútra, rákapcsolva ezáltal Szatmárnémetit az európai autópálya hálózatra.

korábban írtuk

Oda a lendület: felfüggesztették a magyar határig húzódó szatmári gyorsforgalmi út versenytárgyalását
Oda a lendület: felfüggesztették a magyar határig húzódó szatmári gyorsforgalmi út versenytárgyalását

Az országos közútkezelő hatóság csütörtökön felfüggesztette a Szatmárnémeti–Óvári–magyar határ útvonalon tervezett gyorsforgalmi út megépítéséért kiírt közbeszerzési eljárást, közvetlenül a cégek jelentkezési határidejének lezárulta előtt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Elszálltak a repjegyárak, vizsgálódik a Versenytanács

A Versenytanács elnöke szerint a Wizzair és Ryanair repülőjegyárainak a koronavírus-járvány utáni jelentős emelkedése összefüggésben áll azzal, hogy a hazai piac másik két szereplője közül az egyik csődbe ment, a másik csökkentette járatai számát.

Elszálltak a repjegyárak, vizsgálódik a Versenytanács
2024. május 24., péntek

Egyre több pénzre van szüksége a CFR-nek, hogy javíthasson az elavult romániai vasúthálózaton, drágulhatnak a jegyek

Az állami tulajdonban lévő Román Vasúttársaság személyszállító ágazata (CFR) pénzt fizettetne más vasúttársaságokkal az állomások használatáért, mivel egyre égetőbb szüksége van nagy összegekre az elavult hálózat javításához.

Egyre több pénzre van szüksége a CFR-nek, hogy javíthasson az elavult romániai vasúthálózaton, drágulhatnak a jegyek
2024. május 24., péntek

Örülnek a törökök, számításaik szerint ötven százalékkal nőhet az Antalyába érkező romániai turisták száma

A törökök az útlevélkötelezettség eltörlése után a román turisták számának 50 százalékos növekedésére számítanak Antalyában.

Örülnek a törökök, számításaik szerint ötven százalékkal nőhet az Antalyába érkező romániai turisták száma
2024. május 24., péntek

Ciolacu: nem futja 10 százalékosnál nagyobb béremelésre; akinek nem tetszik, mondjon fel

A makrogazdasági egyensúly törékenysége nem tesz lehetővé nagyobb arányú bérfejlesztést – jelentette ki csütörtök este a bizonyos közalkalmazotti kategóriák 10 százalékos fizetésemeléséről szóló sürgősségi rendeletről Marcel Ciolacu kormányfő.

Ciolacu: nem futja 10 százalékosnál nagyobb béremelésre; akinek nem tetszik, mondjon fel
2024. május 23., csütörtök

A vonat, amely vár: egyhamar nem szállít utasokat a Románia által a tavalyi év végén vásárolt szerelvény

Nagy hír volt a tavaly, hogy Románia húsz év után először vásárolt vonatot – a beszerzés során összesen 37 szerelvényt kell az Alstomnak leszállítania, ezek közül az első érkezett meg 2023 végén. Arra azonban, hogy utasokat szállítson, még várni kell.

A vonat, amely vár: egyhamar nem szállít utasokat a Románia által a tavalyi év végén vásárolt szerelvény
2024. május 23., csütörtök

Első körben egymillió juhot „nyel el” a Románia számára ismét megnyíló török piac

Memorandummal jóváhagyja a kormány csütörtöki ülésén a Törökországba irányuló hús- és élőállat-export és -tranzit újraindításának megszervezését – nyilatkozta a kormányülés elején a román miniszterelnök.

Első körben egymillió juhot „nyel el” a Románia számára ismét megnyíló török piac
2024. május 23., csütörtök

3700 lejre emeli a bruttó minimálbért július 1-jétől a kormány

Július 1-jétől 3700 lejre nő a bruttó minimálbér – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő a háromoldalú érdekegyeztető tanács csütörtöki ülése után.

3700 lejre emeli a bruttó minimálbért július 1-jétől a kormány
2024. május 23., csütörtök

25 millió eurót fektet be, gyárat épít Nagybányán egy német vállalat

Gyárat épít Nagybányán a textilipari gépeket gyártó Karl Mayer GmbH 25 millió eurós befektetéssel – jelentette be kedden a Máramaros megyei önkormányzat.

25 millió eurót fektet be, gyárat épít Nagybányán egy német vállalat
2024. május 23., csütörtök

Júniustól nő a súlyos fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek havi juttatása

Csütörtöki ülésén a kabinet jóváhagyja a súlyos fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek havi juttatásának június elsejei növelését – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő az ülés elején.

Júniustól nő a súlyos fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek havi juttatása
2024. május 22., szerda

Mély a szakadék: listázták a legszegényebb és leggazdagabb romániai megyéket

A gazdasági kimutatások szerint már nem számít szegény országnak Románia, viszont az egyes megyék között hatalmasak a különbségek.

Mély a szakadék: listázták a legszegényebb és leggazdagabb romániai megyéket