Egymilliárd eurót hoztak Erdélybe az idén beinduló legnagyobb gyárak

Egymilliárd eurót hoztak Erdélybe az idén beinduló legnagyobb gyárak

Kikerekedik. A Nokian ez év második felében indítja be a gyártósorokat, a nagyüzem 2025-től várható

Fotó: Nokiantires.com

A legnagyobb beruházások révén idén beinduló új romániai gyárak többsége Erdélyben kezdi meg a munkát, négy megyében örülnek a nagyvállalatok összesen csaknem egymilliárd eurót kitevő befektetéseinek. Ennek kétharmadát a Nagyváradon létesülő gumiabroncsüzem „gurítja be” a régióba, miközben Maros és Kolozs megyében két-két, Brassóban pedig egy gyár hoz pénzt és teremt új munkalehetőségeket.

Páva Adorján

2024. január 29., 09:322024. január 29., 09:32

A Ziarul Financiar gazdasági lap év eleji összesítésében hét nagyvállalat beruházásait emelték ki, amelyek révén a legnagyobb költségvetésű, összesen több mint 1,1 milliárd euróból lehetővé tett idei romániai gyárnyitások valósulnak meg, több mint ezer új munkahelyet teremtve. A hétből öt Erdélyben indítja be a gyártósorokat 2024 folyamán – a cégek képviselőinek korábbi nyilatkozatai szerint –, összesen hat helyszínen, körülbelül egymilliárd eurót kitevő befektetések révén.

Az új létesítmények megvalósítási költségvetésére tekintve messze kiemelkedik a finn Nokian Tyres beruházása, amely 650 millió euróból épít gumiabroncsgyárat Nagyváradon.

Amint arról beszámoltunk, az építkezést 2023 elején kezdték meg, a termelés 2024 második felében indulhat a váradi üzemben, a nagykereskedelmi gyártás beindítása ugyanakkor 2025-ben várható. A közép-európai piacot célba vevő üzem mintegy 500 alkalmazottnak adhat munkát, és a Nokian első karbonsemleges gyára lesz, ahol évi 6 millió gumiabroncs készül majd, elsősorban személygépkocsik és hobbiterepjárók (SUV) számára.

korábban írtuk

Várad is „lekanyarít” magának a Debrecent óriásbefektetésekkel elhalmozó autóipari rajongásból
Várad is „lekanyarít” magának a Debrecent óriásbefektetésekkel elhalmozó autóipari rajongásból

Számos érv szól amellett, hogy a nemzetközi autóipar által „lerohant” Debrecen helyett Nagyváradon létesít új üzemet 650 millió eurós befektetéssel a Nokian Tyres – közölte a finn gumiabroncsgyártó első embere.

A beruházás jelentős nemcsak Várad, hanem Erdély és egész Románia szintjén is – nem véletlen, hogy a gumiabroncsgyártó képviselői még Nicolae Ciucă akkori kormányfővel is tárgyaltak az állami segítség, kedvezmények lehetőségeiről. A gyárépítés a Nokian számára sürgető volt, hiszen az évi 19 millió abroncs 80 százalékát Oroszországban gyártották, ahonnan több száz millió eurós veszteségek árán vonultak ki.

A finnországi Nokiából indult, leginkább téli gumijairól híres nagyvállalat 40 lehetséges helyszín közül választotta ki Nagyváradot – ami rendkívül hízelgő a Körös-parti városra nézve.

Juukki Moisio, a Nokian Tyres vezérigazgatója korábban kifejtette, számított az olcsóbb munkaerő, a meglévő autópályák, hogy Váradtól legtöbb egynapi útra fekszenek a legfőbb közép-európai exportcélállomásaik: a legtöbb abroncsot 1000 kilométeren belül adják majd el. A nagyvállalat első embere szerint sokat nyomott a latban, hogy a helyszín egy nagyváros mellett van, a Váradon működő műszaki egyetemek pedig nagy segítségükre lehetnek a következő években a munkaerő kiegészítése terén.

Szintén a partiumi megyeszékhely mellett szólt a Közép-Európa felé vezető korszerű vasúthálózat, amely a nehéz súlyú nyersanyagok szállításában szükséges. Kedvező volt Románia makrogazdasági stabilitása, illetve hogy a karbonsemleges céljaik teljesítését zöldberuházások, napelemparkok létesítése is segíti majd.

Galéria

A Knauf két erdélyi városban is üzemet épít

Fotó: Facebook/Knauf România

A második legnagyobb gyárnyitó befektető a német Knauf hőszigetelőanyag-gyártó vállalat, amely több mint 200 millió eurót költ két új üzem idei beindítására a Maros megyei Dicsőszentmártonban és a Kolozs megyei Bánffyhunyadon.

Dicsőben üveggyapotgyárat létesít a Romániában 2008 óta jelen lévő, világszerte több mint 90 országban 300 üzemet működtető nagyvállalat. A mintegy 135 millió eurót felemésztő Maros megyei nagyberuházás révén a legmodernebb kelet-közép-európai gyárukat építik meg, ahol évente több mint 75 ezer tonna üveggyapotot állítanak elő a belföldi és a környező országok piacai számára. Szintén az év közepén várható a bánffyhunyadi gipszkartongyáruk beindítása, ahol mintegy 76 millió eurós beruházás révén létesítenek új üzemet. A két beruházás mintegy 200 új munkahelyet teremt.

Nagyszabású beruházás zajlik Tordán is: a gyárépítő német Stada szerint minden negyedik európai a Kolozs megyei városban készült gyógyszert fog szedni, miután beindul az új üzem.

Amint arról beszámoltunk, a német gyógyszergyártó vállalat tízhektáros területen valósítja meg a létesítményt – az eredeti elképzelések szerint mintegy 48 millió euróból, de már 65 millió eurós összebefektetésről is beszélnek. Az első gyógyszerek 2024 közepén-második felében kerülhetnek ki a létesítményből.

korábban írtuk

Minden negyedik európai Tordán készült gyógyszert fog szedni a gyárépítő németek szerint
Minden negyedik európai Tordán készült gyógyszert fog szedni a gyárépítő németek szerint

A Stada Románia képviselői arra számítanak, hogy a Tordán épülő új gyógyszergyárban évente mintegy 120 millió doboz orvosságot állítanak elő, és minden negyedik európai rendelkezni fog valamelyik termékükkel.

Mihai Fugarevici, a Stada Románia vezérigazgatója szerint a tordai gyár a vállalat legújabb és legnagyobb létesítménye lesz. Leginkább a földrajzi helyezkedés szólt Románia mellett, amikor a beruházás helyszínét keresték, ugyanis már meglévő szerbiai, oroszországi, ukrajnai és németországi gyáraikhoz képest „középen” helyezkedik el, Torda pedig autópálya-csomópont. Ugyanakkor a munkaerőpiaci jellemzők is kedvezők, de a vállalatvezető szerint ennél is fontosabb, hogy a Kolozsvár–Marosvásárhely-tengelyen fekvő Torda és a térség gyógyszeripari örökséggel is rendelkezik. A befektetés 375 új munkahelyet teremt.

Galéria

Épül a Stada tordai gyógyszergyára

Fotó: Facebook/STADA România

Szintén németországi székhelyű a Brassóban hamarosan háztartási gépek számára alkatrészeket gyártó Diehl Controls, amely most 15, a következő tíz évben pedig 40 millió eurót költ új üzemére.

A cégvezetők tájékoztatása szerint év közepén indulhat a gyártás. Addigra mintegy 100 alkalmazottat vesznek fel, 2027-re pedig 600-ra növelnék számukat. A világszerte öt iparágban 17 ezer embert foglalkoztató Diehl cégcsoport Németország és Lengyelország után a harmadik európai országban létesít üzemet, az öreg kontinensen kívül még az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kínában van jelen.

Nemcsak külföldi tőke áramlik Erdélybe: a bukaresti székhelyű DVI Production több mint 30 millió eurós beruházás révén épít pórusbeton tégla (BCA) gyárat a Maros megyei Radnóton.

Az építkezési anyagok piacán 2017 óta jelen lévő cég 2024 első felében tervezi beindítani az erdélyi gyártósorokat, melyek Európa egyik legnagyobb hasonló jellegű termelőegységének részét képezik. Talán ennek is köszönhető, hogy a cég 10 millió eurós állami támogatást is „kialkudott” a beruházásnak, mely révén 118 munkahelyet teremtenek Radnóton.

Egyébként az Erdélyben gyárakat nyitó öt nagyvállalat mellett a Ziarul Financiar gazdasági lap a leghangzatosabb idei romániai rajtok között még a csehországi székhelyű Tesla Energy Storage brăilai beruházását emelte ki – 100 millió euróból építenek akkumulátorgyárat –, illetve a francia Groupe Atlanticét, amely 60 millió eurós kiadással létesít fűtésrendszereket gyártó üzemet a Prahova megyei Ariceştii Rahtivani településen.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Tovább mélyült a román külkereskedelmi mérleg hiánya

Az idei első négy hónapban 9,320 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg hiánya, 5 százalékkal (440,1 millió euróval) nagyobb, mint 2023 azonos időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

Tovább mélyült a román külkereskedelmi mérleg hiánya
2024. június 10., hétfő

Gyengíti az eurót az európai parlamenti választások eredménye

Az egységes európai fizetőeszköz 0,5 százalékkal 1,0751 dollárra, az elmúlt egy hónap legalacsonyabb szintjére gyengült hétfőn, miután Emmanuel Macron és Olaf Scholz német kancellár pártját legyőzték a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

Gyengíti az eurót az európai parlamenti választások eredménye
2024. június 10., hétfő

Már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak májusban

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, mivel a gabona és a tejtermékek árindex-emelkedését nem ellensúlyozta teljes mértékben a cukor árának csökkenése.

Már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak májusban
2024. június 09., vasárnap

Közel 25 ezer lejes volt májusban a legnagyobb romániai különnyugdíj

Az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) vasárnap közölt adatai szerint 2024 májusában 11 541 különnyugdíjat fizettek ki, 70-nel többet, mint előző hónapban.

Közel 25 ezer lejes volt májusban a legnagyobb romániai különnyugdíj
2024. június 08., szombat

Közel hétszer több pénzt kap havonta a luxemburgi nyugdíjas, mint a romániai; csak Bulgáriában kisebb az időskori juttatás

Romániában a második legkisebbek a nyugdíjak európai uniós összevetésben, csak a bolgár nyugdíjasoknak kell kevesebből megélniük.

Közel hétszer több pénzt kap havonta a luxemburgi nyugdíjas, mint a romániai; csak Bulgáriában kisebb az időskori juttatás
2024. június 07., péntek

A romániai és a németországi szálláshelyeken volt a legkevesebb a külföldi turista uniós összevetésben

Az európai uniós tagországok szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma 7 százalékkal 452,6 millióra emelkedett 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

A romániai és a németországi szálláshelyeken volt a legkevesebb a külföldi turista uniós összevetésben
2024. június 06., csütörtök

Munkahelyi étkezés tekintetében is spórolnak, támogatást várnak munkáltatójuktól az alkalmazottak

Megváltoztak a városon élő romániaiak pénzköltési szokásai, igyekszenek spórolni, és míg háromból egy munkavállaló rendel ebédet az irodában, 56 százalékuk inkább az otthon csomagolt élelmet eszi napközben – derült ki egy új felmérésből.

Munkahelyi étkezés tekintetében is spórolnak, támogatást várnak munkáltatójuktól az alkalmazottak
2024. június 06., csütörtök

Növeli a kis- és középvállalkozásokat támogató program költségvetését a kormány

A kormány sürgősségi rendelettel 2,5 milliárd lejjel növeli a kis- és középvállalkozásokat támogató IMM Plus program költségvetését – jelentette be a kabinet csütörtöki ülésének elején a kormányfő.

Növeli a kis- és középvállalkozásokat támogató program költségvetését a kormány
2024. június 06., csütörtök

Pörög a fogyasztás: nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a nem élelmiszer jellegű termékek terén volt a legnagyobb bővülés

Az idei év első négy hónapjában a nyers adatok szerint 8,5 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában 2023 ugyanezen időszakához képest.

Pörög a fogyasztás: nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a nem élelmiszer jellegű termékek terén volt a legnagyobb bővülés
2024. június 06., csütörtök

Emelkedik a minimálbér összege, a munkavállalók havonta valamivel több mint 280 lejjel kapnak többet

Jóváhagyja a kormány csütörtöki ülésén a bruttó minimálbér 3300 lejről 3700 lejre emelését – jelentette be az ülés elején a miniszterelnök.

Emelkedik a minimálbér összege, a munkavállalók havonta valamivel több mint 280 lejjel kapnak többet