Bércsökkentő „fiskális forradalom”: több mint egymillió alkalmazott pórul járhatott a tb-átruházással

Bércsökkentő „fiskális forradalom”: több mint egymillió alkalmazott pórul járhatott a tb-átruházással

Bevált a negatív jóslat. Több mint egymillió alkalmazott keres rosszabbul a tb-járulék átruházása nyomán (képünk illusztráció)

Fotó: Pál Árpád

Mintegy 1,2 millió munkavállaló fizetése csökkenthetett, további 608 781 alkalmazott esetében pedig fennáll a csökkenés kockázata a tb-járulék befizetésének a munkáltatóról a munkavállalóra történt átruházása nyomán. Szakemberek szerint várható volt, hogy gondok lesznek.

Bálint Eszter

Bíró Blanka

2018. július 11., 17:422018. július 11., 17:42

A versenyszférában dolgozó romániai alkalmazottak alig felének módosította a munkáltatója a munkaszerződését azt követően, hogy az év elejétől a társadalombiztosítási hozzájárulás befizetésének köztelezettségét a szociálliberális kormány átruházta a munkavállalókra. Ez a módosítás – mint ismeretes – azt jelenti, hogy immár nem a cég fizeti be a tb-járulékot az államkasszába, hanem az alkalmazott fizetéséből vonják le, a törvény ezért azt is előírta, hogy a munkáltatónak a megfelelő összeggel meg kell emelnie a fizetéseket, és ezt a munkaszerződésben rögzítenie kell, ellenkező esetben bírságra számíthat.

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) érdekvédelmi szövetség által kedden kiadott közlemény szerint azonban a vállalkozók nagy része a füle botját sem mozdította. A szakszervezet által a március 31-én, vagyis az első negyedév végén rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján készített elemzés szerint

az aktív munkáltatók 24 százaléka egyetlen alkalmazottja szerződését sem módosította.

Sok alkalmazott megsínylette

A vállalkozók passzivitása pedig a szakszervezeti számítások szerint oda vezetett, hogy mintegy 1,2 millió munkavállaló fizetése csökkent, s további 608 781 alkalmazott esetében fennáll a csökkenés kockázata. A konkrét számok így alakultak:

1 135 418 alkalmazott vitt haza kevesebbet 2018 márciusában, mint 2017 novemberében – közülük 169 440-nek teljes mértékben maguknak kellett átvállalniuk a tb-járulék terhét, 965 978 munkavállalót a hozzájárulás egy részének kifizetése sújtott.

608 781 esetben a járuléknak megfelelő összeget nem bevezették a munkaszerződésbe, hanem pluszjuttatás, bónusz formájában tették rá a fizetésre, ami azonban bármikor egyoldalú döntéssel elvehető – kongatja meg a vészharangot a szakszervezet, emlékeztetve arra, hogy már a módosítások hatályba lépése előtt jelezték abbéli aggályaikat, hogy a kormány által kidolgozott kényszerítő mechanizmusok nem bizonyulnak hatékonynak, és az alkalmazottak isszák meg a hirtelen jött változtatás levét.

A minimálbér a legelterjedtebb

A BNS által nyilvánosságra hozott adatsorokból ugyanakkor arra is fény derül, hogy 2018. március 31-én 2 196 895 olyan teljes munkaidős munkaszerződést tartottak nyilván, amely alapján az alkalmazott minimálbért keres – ezek tették ki a nyolcórás szerződések 41,13 százalékát. Ez többek között azzal is magyarázható, hogy sok munkáltató eddig is bónuszok és más juttatások formájában adta alkalmazottainak a fizetés egy részét, számuk pedig valószínűleg tovább nőtt a tb-járulék átruházása nyomán.

Az elemzés szerint az idei első negyedév végén a munkaszerződésekben rögzített átlag alapfizetés 2000 lej volt – gyakorlatilag a Revisal adatbázisban jegyzett szerződések felében 1900 és 2000 lej közötti alapfizetést találhattunk. A szakszervezet közleménye rámutat, amíg 2018 decemberében a minimálbér és az átlag alapfizetés közötti arány 80 százalék volt, addig az idén március végére elérte a 95 százalékot, vagyis csaknem megegyező értéken álltak.

Idézet
Paradoxon, hogy ilyen bérhierarchiával az északi országokban találkozunk, csakhogy ott a fizetések jóval magasabbak, mint Romániában – például Dániában a bruttó átlagbér 2017-ben 5179 euró volt, míg nálunk 713 euró”

– irányítja rá a figyelmet a helyzet visszásságára a BNS.

Veszteség a bónusz a jövőre nézve is

„Várható volt, hogy a törvény alkalmazásával gondok lesznek, hiszen gyakorlatilag nem kérhető számon a vállalkozókon, hogy csökkentették-e a tb-járulék átruházása után az alkalmazottaik jövedelmét” – jelentette ki a Krónika megkeresésére Bong Vilmos, az Alfa Kartell szakszervezet Kovászna megyei szervezetének elnöke. Mint felidézte, még a törvény elfogadása előtt figyelmeztettek a hiányosságokra, hiszen a jogszabály gyakorlatilag szabad kezet biztosít a munkaadónak a tb-járulék átruházása során.

A háromszéki érdekvédelmi szervezet vezetője elmondta, a napokban találkoztak a megyei szakszervezeti elnökök, összevetették erre vonatkozó tapasztalataikat, és az derült ki, hogy

főleg a multinacionális cégeknél fordul elő, hogy a levont tb-járulék összegét valamilyen pluszjuttatásként adták meg a munkavállalónak, nem növelték az alapfizetését.

Ezzel valójában nem csökkent a nettó jövedelmük, de mégis veszteségként értékelhető, hiszen az alapbér a mérvadó, például a nyugdíj kiszámításakor is azt veszik figyelembe.

Bong Vilmos hangsúlyozta, pontos adataik nincsenek, ám a visszajelzések alapján valamilyen módon sok alkalmazott veszített a fiskális forradalom miatt. Ugyanakkor úgy véli, ahol működő szakszervezetek vannak, általában sikerült megegyezni a munkaadóval, viszont ahol nincs érdekképviselet, az alkalmazott nem tud olyan mértékben kiállni a jogaiért, elfogadja a köztes megoldást, például, hogy bónuszban kapja a különbözetet, és ne az alapbé­rét emeljék.

Senki sem panaszkodott

A munkaügyi felügyelőség viszont csak azt tudja ellenőrizni, hogy újratárgyalták-e a fizetéseket, és ezt a cégek meg is tették – szögezte le kérdésünkre Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség vezetője. Mint részletezte: a szakszervezetekkel, a prefektúrával közösen figyelemmel követték a törvény betartását,

Kovászna megyében egyetlen olyan jellegű panaszt sem iktattak, hogy csökkent a fizetés a tb-járulék miatt.

Az állami szférában első körben csökkentek ugyan a fizetések, ám általában menet közben módosították a szabályozást, és mindenkinek visszahozták a bérét a korábbi szintre. Ördög Lajos elmondta, azt nem tudják számonkérni, hogy valakinek csökkent-e a fizetése, azt ellenőrzik, hogy a vállalkozó megadja-e a minimálbért, vagy betartja-e a kollektív vagy egyéni munkaszerződésben foglaltakat. „Ezen túl a két félre tartozik, hogy milyen bérben egyeznek meg, ám a munkaerőpiacon akkora a hiány, hogy a munkaadók általában odafigyelnek arra, hogy olyan szinten tartsák a fizetést, hogy a jövőben is legyen még akivel dolgozniuk” – szögezte le Ördög Lajos.

Burkolt minimálbér-emelés

A vállalkozók többsége megemelte a béreket, ez valójában burkolt minimálbér-emelés is volt – emelte ki Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, hangsúlyozva, hogy miután a minimálbért megemelték a tb-járulék átruházása miatt száz lejjel, akkor a többi fizetést ezzel arányosan növelni kellett. Ezzel nőttek a vállalkozók bérköltségei, ám ezt a jelenlegi helyzetben, amikor ilyen mértékű a munkaerőhiány, be kellett vállalni. „Előbb-utóbb ki kell alakulnia az egyensúlynak. Jelenleg még az van, hogy a munkavállalók külföldön próbálnak szerencsét, a vállalkozók keresik a munkaerőt, ezt pedig csak a fizetések szinten tartásával, növelésével lehet egyensúlyba hozni” – szögezte le Édler András.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 12., szerda

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta

Az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta
2024. június 11., kedd

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést

Nyáron 21 és 23 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretne otthonában a romániaiak több mint fele (57%), tízből négyen (42%) pedig szinte minden nap használják a légkondicionálót – derült ki az E.ON kedden közzétett felméréséből.

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést
2024. június 11., kedd

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag

Az EU tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag
2024. június 11., kedd

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa

A Szállás.hu platform tulajdonosa, a Szallas Group felvásárolta a Litoralulromanesc.ro szállásközvetítő oldalt üzemeltető cég tulajdonjogának nyolcvan százalékát, ezzel a román tengerpart szálláskínálatának nagyrészét vonta be portfóliójába.

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa
2024. június 11., kedd

Másfélszer nagyobb a városiak havi jövedelme, mint a vidéken élőké

A múlt évben 7175 lej volt a romániai háztartások havi átlagjövedelme és 2872 lej az egy főre jutó bevétel; ez 11, illetve 11,5 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Másfélszer nagyobb a városiak havi jövedelme, mint a vidéken élőké
2024. június 10., hétfő

Tovább mélyült a román külkereskedelmi mérleg hiánya

Az idei első négy hónapban 9,320 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg hiánya, 5 százalékkal (440,1 millió euróval) nagyobb, mint 2023 azonos időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

Tovább mélyült a román külkereskedelmi mérleg hiánya
2024. június 10., hétfő

Gyengíti az eurót az európai parlamenti választások eredménye

Az egységes európai fizetőeszköz 0,5 százalékkal 1,0751 dollárra, az elmúlt egy hónap legalacsonyabb szintjére gyengült hétfőn, miután Emmanuel Macron és Olaf Scholz német kancellár pártját legyőzték a vasárnapi európai parlamenti választásokon.

Gyengíti az eurót az európai parlamenti választások eredménye
2024. június 10., hétfő

Már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak májusban

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, mivel a gabona és a tejtermékek árindex-emelkedését nem ellensúlyozta teljes mértékben a cukor árának csökkenése.

Már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak májusban
2024. június 09., vasárnap

Közel 25 ezer lejes volt májusban a legnagyobb romániai különnyugdíj

Az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) vasárnap közölt adatai szerint 2024 májusában 11 541 különnyugdíjat fizettek ki, 70-nel többet, mint előző hónapban.

Közel 25 ezer lejes volt májusban a legnagyobb romániai különnyugdíj
2024. június 08., szombat

Közel hétszer több pénzt kap havonta a luxemburgi nyugdíjas, mint a romániai; csak Bulgáriában kisebb az időskori juttatás

Romániában a második legkisebbek a nyugdíjak európai uniós összevetésben, csak a bolgár nyugdíjasoknak kell kevesebből megélniük.

Közel hétszer több pénzt kap havonta a luxemburgi nyugdíjas, mint a romániai; csak Bulgáriában kisebb az időskori juttatás