Államilag, társadalmilag is jobban kéne segíteni az anyákat – Gergely Orsolya szociológus a nemek közti egyenlőtlenségről

Kiss Judit 2023. március 08., 09:03

A nőkre jelentős terhek hárulnak ma is: a statisztikák szerint egyenlőtlenül oszlanak meg a házimunkák, a gyermeknevelés oroszlánrészt a nők, anyák feladata, akiknek a munkahelyükön is helyt kell állniuk. Gergely Orsolya szociológust, a Sapientia EMTE csíkszeredai karának adjunktusát arról kérdeztük, mit lehet tenni társadalmi szinten, hogy valamelyest könnyebb legyen a nők számára a rájuk nehezedő, összetett „súlycsomag”. Kifejtette, régen kis közösségekben az anyák nem voltak ennyire egyedül a gyermeknevelésben, a közösség segített, így jó lenne közösségi tevékenységeket támogatni, ahol biztonságban lehetnek a gyermekek, amikor az anyának dolga, szakmai feladatai vannak. És államilag is sokkal többet kellene segíteni az édesanyáknak, mert hatalmas társadalmi munkát végeznek: nevelik a jövőt.

Államilag, társadalmilag is jobban kéne segíteni az anyákat – Gergely Orsolya szociológus a nemek közti egyenlőtlenségről
galéria
Friss felmérés szerint a romániai nők nagy hányada – 10-ből 7 – azt vallja, hogy a házimunka legnagyobb része az ő vállukra nehezedik a családban Fotó: 123RF

– Friss felmérés szerint a romániai nők nagy hányada – 10-ből 7 – vallja azt, hogy a házimunka legnagyobb része az ő vállukra nehezedik a családban: ide tartoznak a klasszikusnak mondható munkák, mint a főzés, mosogatás, mosás, vasalás, a gyerekekkel kapcsolatos különféle tennivalók. Az ENSZ bejelentése alapján ugyanakkor a nők és férfiak közötti egyenlőség a világban egyre távolabbi cél. Hogyan látja a témával is foglalkozó szociológusként: mi lehet annak az oka, hogy még mindig így működik? Milyen mozgásokat lát ebből a szempontból az Ön által vizsgált romániai/erdélyi területeken?

– Sokszor azt halljuk, hogy már réges-rég teljes nemi egyenlőség van, hiszen a nők is járhatnak nadrágban, vezethetnek autót, járhatnak egyetemre, beléphetnek a tudományos, politikai életbe.

No és akkor jönnek a statisztikák, a számok, az adatok, és látjuk, hogy mennyire messze vagyunk az egyenlőségtől.

Ennyire „egyenlően” vannak elosztva a társadalmunkban a feladatok. Ezt mérjük évek óta székelyföldi, erdélyi kutatásaink során is, hogy a nők otthon egy második műszakot is ledolgoznak. Legalább egyet.

– Ennek az is az oka, hogy értékek, mentalitás tekintetében tradicionális társadalomban élünk?

– Az egyik oka ez. A társadalmi nemi szerepek és szerepelvárások évszázadokon át beidegződött normarendszert követnek, és az ettől való eltérést nem díjazza a társadalom. Például ha egy férfi jelentős szerepet kezd vállalni az otthoni házimunka elvégzésében, szervesen részt vesz a gyermeknevelésben, akár gyermeknevelési szabadságon is osztozik a párjával, akkor azt a férfi és női társadalom is hajlamos megbélyegezni, papucsférjnek, puhánynak titulálni.

A másik ok, hogy a rendszer, a nagy és a kisebb társadalmi rendszerek nem úgy működnek, hogy ebben hathatós segítséget kapnának a nők.

Magyarán a gondoskodási feladatokat valakinek el kell látnia, tetszik, nem tetszik. Ezek nagyon fontos társadalmi feladatok, de a társadalmunk nem erre rendezkedett be, hogy ezeket a „soft ügyeket” jutalmazná.

Gergely Orsolya: „a pozitív változások nem annak köszönhetőek, hogy a háztartási munkát megosztják a felek otthon, hanem annak, hogy a háztartási gépek egyre korszerűbbek, fejlettebbek”

– A jutalmazást miként kell érteni?

– Nem rendelünk hozzá társadalmilag honoráriumot. Egész egyszerűen nem tekintjük olyan értékes munkának, mint egy sor más dolgot. Fejben, mentalitást tekintve sem számít „munkának”, és anyagilag sincs honorálva. Ennek ugye hosszas társadalmi előtörténete van, hogy miért így alakult ez, Romániában még inkább talán, mint máshol.

A szocializmus évtizedei és a szovjet társadalomerkölcs a nők számára egy paradoxont hagyott örökségül: a nemi egyenlőség hangoztatása és meghonosítása mellett – ekkor indult el Romániában a nők iskoláztatása, tömeges munkaerőpiacra való belépése – a korábbi minta szerinti „háziasszonyi” és anyaszerepet nem vette el a női társadalomtól,

nem felszámolta azt, hanem tulajdonképpen kibővítette ezeket a társadalmi nemi szerepköröket.

Fotó: Haáz Vince

– Vagyis eszerint azt is el lehet mondani, hogy a 20. század második harmadától kettős teher, vagy többes teher nehezíti a női társadalom mindennapjait?

– Igen, úgy fogalmazhatunk, hogy a Romániában élő nők a szocialista korszak négy évtizede alatt megkapták az esélyegyenlőség és az önmegvalósítás iránti vágy szellemét, viszont ehhez senki nem rajzolt térképet, senki nem mutatta meg, hogy miként kell, lehet, javasolt. Így többnyire ezek egyéni próbálkozások, törekvések, ügyek, hogy kinek mennyire sikerül önállóan működnie ebben a szélmalomharcban. Mert rendszerszintű segítséget nem nagyon kapnak. Egyébként természetesen vannak változások, és vannak társadalmi réteg szerinti különbségek: urbánusabb környezetben, fiatalabbak körében már észlelhetőek apró előrelépések. Születtek a rendszer által kínált lehetőségek is, például több mint egy évtizede édesapák által is igényelhető minimum 1 hónap gyermeknevelési szabadság, amellyel nyilván kevesen élnek, vagy kevesen élnek a valóságban, és nemcsak papíron. Tehát nem mindegy, hogy milyen közegben és kontextusban beszélünk erről. De ez a helyzet csak többnyire a magasan iskolázott, urbánusabb környezetben, a magas státust és vagy magasabb jövedelemmel rendelkezők nők (pl. orvosnő, jogász, igazgatói pozíciót betöltő nő) szűkebb csoportja esetében másabb, enyhén másabb.

Ahol be tudnak lépni segítségek, ahol a nő meg tudja fizetni ezeket a segítségeket, ahol a férj olyan környezetből, olyan családból származik,

ahol ennek már van hagyománya, ahol a családi mintának részét képezte az egyenlőbb feladatmegosztás. Őket jelöli az a 3 a 10-ből.

– Dédnagyanyáink idejében még úgy volt, hogy általában a férfi kereste a pénzt, a nőre meg a háztartás intézése jutott. Ha a jelenlegi általános romániai képet akarjuk látni, mi körvonalazódik: változnak-e érzékelhetően abba az irányba a trendek, hogy a nőkre kevesebb klasszikus házimunka maradjon olyan körülmények közt, hogy természetesen ők is napi nyolc órát dolgoznak a munkahelyükön, nemcsak a férfiak?

– Igen, természetesen változnak. Romániában nagyon magas a női foglalkoztatás már több évtizede, és a nők munkavállalásával sok minden alakult, változott. Az urbanizációval a kinti és a benti munkák közti valós határvonal is elmosódott, a ház körüli teendők kevesebb férfit, fiút érintenek. Sokan a lakás belső tereiben élnek és tevékenykednek évtizedek óta. Viszont úgy tűnik, ez nem befolyásolja azt, hogy a nők vigyék az otthoni feladatok oroszlánrészét is:

eltűnt, vagy kevesebb lett a kinti munka, de nem változott át a férfiak esetében egyértelműen benti (házi)munkává.

Nem fog szépen hangzani, de a pozitív változások nem annak köszönhetőek, hogy a háztartási munkát megosztják a felek otthon, mivel már mindenki 8-10 órában építi a szakmai pályáját, hanem annak, hogy a háztartási gépek egyre korszerűbbek, fejlettebbek. Például a mosogatógép elmosogat. A szárítógép miatt nem kell teregetni, a robotporszívó időt takarít meg.

– Friss felmérés szerint a nőkre nemcsak a szó szoros értelmében vett házimunka hárul, hiszen nagyon sok esetben – a megkérdezettek 63 százaléka – ők a család „könyvelői”, a pénzügyek kezelői, 32 százalékuk a családi események szervezője, 59 százalékuk a család szakácsa és így tovább. Szociológusként miként látja, mik lehetnek ennek az aránytalanságnak a fő hátulütői a társadalomra nézve?

– A 2018-as, vállalkozók körében végzett kutatásunk eredményei is markánsan ezt mutatták: a megkérdezettek nagyon sok tennivalót megosztottak a párjukkal, például a bevásárlást. De ha a gyermek beteg volt, akkor a női válaszadók bevallása szerint szinte mindig ők maradtak otthon, a férfi válaszadóknak csupán 3 százaléka maradt ki munkából és ápolta a 2-7 éves kisgyermekét.

És igen, a mosás-főzés-takarítás is időt és energiát igényel, de a családi programszervezés, hogy kinek mikor hova kell menni, mit nem szabad elfelejteni, kinek milyen ajándékot kell vásárolni, mikor kellene a gyermek tanító nénijével tárgyalni – ezt a hatalmas szellemi munkát is általában a nők végzik.

A hatalmas táblázat az ő fejükben „fut” a megannyi megnyitott ablakkal. Ennek a fő hátulütője sokféle lehet, és egyik sem ígér pozitív jövőképet.

Fotó: pixabay.com

– Azért nem jó ez, mert példát statuál, mintát mutat a következő nemzedék számára?

– Persze. Például a lánygyermekek ezt látják, hogy anya reggel 7-kor beül a kisbuszba, előtte végigmondja a napot: tornazsák pipa, balettcipőt ugye beraktad, viszed az 55 lejt az osztálykirándulásra? Ma úszás, foci, néptánc, programozás, stb., stb., stb. lesz, telefon ugye feltöltve, hívjál, ha végeztél, ma anya nem 4-ig van, hanem 5-ig, az osztálytársad anyukájával megbeszéltem, ők fognak elvenni, majd anya megy érted, és folytathatom. Ezt látva nem valószínű, hogy a lánygyermekek nagyon megkívánják az anyai szerepet és ezt szeretnék majd maguknak. Hanem a mostani fiatal vagy szakmát fog választani, vagy családi életet. Ami nem lesz baj, csak azt is tudjuk, hogy Romániában a kétkeresős családmodell a létszükséglet a középosztálybeli minimumhoz. És ha az egykeresős családmodellben gondolkodik, akkor predesztinálja őt ez a döntés egy nagyon hátrányos anyagi helyzetre.

Vagy a szakmát választja, gyermeket nem – ennek pedig a társadalmi, demográfiai hatása jelentős lesz. Vagy maximum egy gyereket vállal.

És az is megtörténik, hogy ha csak a szakmát választja, szakmailag nem tud kiteljesedni, fejlődni, mert viszi ezt a fajta két-három műszakot. Az meg megint társadalmi hátrány, hogy kitaníttatunk rengeteg okos, értelmes, ügyes lányt, akik „alultervezik” majd a szakmai pályájukat, mert valaki az ő gyermekeiket is fel kell nevelje. A pszichikai hátrányait pedig tudjuk, ha például Máté Gábor világhírű pszichiátert olvassuk, kiderül, hogy a nőkre sokkal nagyobb stressz terhelődik, ami nagyon gyakran autoimmun vagy daganatos betegségekhez vezet. Tehát e tekintetben sem jártunk jól.

– A gyerekes nők sok esetben otthoni „tanítók” és „tanárok” is, hiszen nagyon sokszor ők segítenek a gyerekeknek megoldani a házi feladatokat. Mi a társadalmi következménye annak, hogy egyszerre ilyen sokoldalúnak kell lenniük, ennyi mindenhez kell érteniük? És mit lehet tenni társadalmi szinten azért, hogy könnyebbé váljon a vállukra nehezedő, összetett „súlycsomag”?

– Sokan mondják, hogy régen kis közösségekben az anyák nem voltak ennyire egyedül a gyermeknevelésben, a közösség segített.

Jó lenne közösségi tevékenységeket támogatni, ahol biztonságban lehetnek gyermekek, amikor az anyának dolga, szakmai feladatai vannak. Persze, ezt nem hatalmas anyagi terhelés ellenében, mert az ma is létezik – de nem mindenki tudja megfizetni az „after schoolt”.

Rakjunk kevesebb terhet mentálisan is az anyákra. 20 hónapos volt a kisebbik kislányom, amikor egy szakpszichológus azt mondta hivatalos szakmai vélemény mellett – és helyett –, hogy „ügyes a kislány, csak az anyukája aztán el ne rontsa”. Minden anya azért vállal gyermeket, hogy aztán rontsa el, ugye? Minden, ami a világban történik, az anyára vetül vissza: hol volt anyuka? Anyuka túlaggódja, anyuka ne stresszeljen, a gyermek is fog. Anyuka, kérem figyeljen jobban oda. Anyuka túlfélti a gyermeket. Mindent anyuka... Annak a gyermeknek a környezetében vannak még sokan. Legyünk támogatóbbak az édesanyákkal.

– Az oktatás mit tehetne a tekintetben, hogy segítsen kivédeni az említett negatív hatásokat?

– Sokat és sokszor beszéljünk lányoknak, fiúknak az iskolában bérszakadékról, esélyegyenlőtlenségről, a háztartási munka meg nem osztásáról. És előítéletekről, beidegződésekről, az ezeken való változtatás szükségességéről és fontosságáról is. Beszéljünk arról, hogy Hugonnai Vilma orvosnő lett nagy nehézségek árán, és hogy ennek köszönhetően ma mennyi magyar lányból lehet orvos.

A mentalitásváltásnak az iskolából kiindulva kellene kiteljesednie. Az is fontos, hogy otthon ne legyen kettős mérce a lány és a fiúgyermek nevelésében, mert ugye otthonról indul sok minden.

Nemcsak apa szabad leüljön tévét nézni, nemcsak anya tud mesét olvasni és nemcsak anya tud ezer más dolgot otthon.

– És vajon megváltoztatható az a társadalmi elvárás, miszerint az anyának „tökéletesnek” kell lennie, nemcsak anyaként, de nőként, munkaerőként is?

– Fontos, hogy társadalmilag igyekezzünk kevesebb stigmát adni, tenni, venni. A tökéletes anyaság mítoszát ne gerjesszük, mert olyan a valóságban kevés van. Hanem a tökéletlenség, a nehézség mítoszát vállaljuk fel és mutassuk. Mert

ahol működik, többnyire azért működik, mert sokszor sokan beugranak a családi egyenletbe: két nagymama, három fizetett segítség, egy étterem, két nyugdíjas tanító néni, egy kedves szomszéd néni, unokatestvér...

Mert akinek nem megy, az azt gondolhatná magáról, hogy ő milyen szerencsétlen, félnótás, hogy nem tudja megoldani. Akik közszereplők, nők, férfiak, bátrabban mondják el, hogy „ez nem azért működik, mert nem létezik társadalmi nemi egyenlőtlenség, hanem mert az én kollégáim kedvesek, a főnököm mindig megértő”. De ez nem elég segítség a társadalomban. Viszont az fog segíteni, ha megmutatjuk, hogy ezek nem csupán egyéni ügyetlenkedések, hanem rendszerszintű problémák. És a rendszerszintű problémákra csakis nagy rendszerszintű megoldásokkal lehet válaszolni.

– Konkrétan mik lennének ennek a legfőbb lépései Romániában?

– Támogassanak államilag, lokálisan olyan intézményeket, amelyek segítenek a gyermeknevelési feladatokban.

Ebbe a támogatóbb világba beletartozhatna az is, hogy mondjuk 12 év alatti gyermeket nevelő édesanyának a 8 órás munkanormája 6 óra is lehet, ugyanolyan bérezésért. Persze, nagy harag lenne belőle, de előbb-utóbb elfogadná a világ.

Mert mindenki, akinek van vagy lesz gyermeke, az érintett volt vagy lesz. Vagy a 2-3 év közötti gyermeknevelési szabadság is sokat segítene, plusz egy év. Mint az ingyenes családorvosi ellátás, lehetne pszichológiai szakellátás is az édesanyáknak, valamilyen módon. Mert nagyon kimerítő, hogy ennyi mindent kézben kell tartani és irányítani kell. És minden percben azt kell érezni, hogy „ha nem teszem, a gyermek egész jövője romba dől”. Vagy amikor a gyermekeknek iskolai szünetük van, akkor a 12 év alattiakat nevelő szülők egyike mehessen szabadságra. Nyári vakációban szintén legyen kedvezmény, több szabadság annak, aki kisgyermeket nevel. És nem győzöm hangsúlyozni: jelentős anyagi anyagi kedvezmény kellene annak, aki gyermeket nevel. Nem havi 10 lej gyermekenként, hanem jelentős.

Az anyák hatalmas társadalmi munkát végeznek: nevelik a jövőt.

Megérdemelnek ennyit, sőt, ennél többet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport