A génmódosított termékek kitiltásával, „tiszta” mezőgazdasági áruval maradhat versenyképes a romániai agrárium

A génmódosított termékek kitiltásával, „tiszta” mezőgazdasági áruval maradhat versenyképes a romániai agrárium

A családi gazdaságok meghatározását és külön támogatását szorgalmazza a LAPAR

Fotó: Makkay József

Átláthatatlannak tartja az Ukrajnából származó olcsó mezőgazdasági termékek romániai importjának rendszerét Fazakas Miklós, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR) erdélyi alelnöke. A nyárádkarácsoni kertészeti vállalkozó a Krónikának feltárta: ha nem közvetlenül a háború sújtotta országból érkezik a mezőgazdasági termék, akkor más fuvarlevéllel és más név alatt a Moldovai Köztársaságból vagy uniós országokból árasztják el a romániai piacot. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezetének elnökével felleltároztuk a romániai agrárium legégetőbb gondjait, az Európai Unió agrárpolitikájának hátulütőit.

Makkay József

2024. február 27., 18:472024. február 27., 18:47

A legnagyobb hazai mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR) az elmúlt héten tartotta közgyűlését Bukarestben, amelyen valamennyi tagszervezet képviseltette magát az országból. Fazakas Miklós nyárádkarácsoni kertészeti vállalkozóval, a szervezet erdélyi alelnökével, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezetének elnökével vettük számba a LAPAR működésével kapcsolatos fejleményeket.

A LAPAR fontos szerepet játszott a hazai gazdatüntetések nyomán a bukaresti kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokon. Mivel a termelők tiltakozása – a fuvarozók követeléseivel párhuzamosan – spontán módon indult, sem a LAPAR, sem más romániai gazdaszervezet nem vett részt a megmozdulások szervezésében.

Idézet
Fennállt annak a veszélye, hogy szélsőséges román pártok állnak a gazdatüntetések élére, ami hiteltelenítette volna a gazdák jogos követeléseit.

A LAPAR magához ragadta a kezdeményező szerepet, és közösen fogalmaztuk meg azt a követeléslistát, amivel Florin Barbu mezőgazdasági miniszterhez mentünk tárgyalni” – foglalja össze a gazdatüntetések kapcsán kialakult helyzetet Fazakas Miklós.

Az erdélyi alelnök a bukaresti vezetőség által kidolgozott listát több pontban is kiegészítette – többek között a vadkárok gyorsabb és hatékonyabb megtérítéséről szóló kéréssel –, amire a kormány képviselői rábólintottak. Az is szóba került, hogy új vadgazdálkodási törvényre van szükség: a vadászatot szabályozó jogszabály érvényes, azonban kimondottan vadgazdálkodási törvénye nincs Romániának.

Fazakasnak jó tapasztalatai vannak a Florin Barbu mezőgazdasági miniszterrel folytatott LAPAR-megbeszélésekről.

Azt tartja, hogy Adrian Oros és Petre Daea egykori agrárminiszterek mandátuma után – akik mezőgazdasági szakemberként nem tudták átlátni, átfogni a román agrárágazat tucatnyi gondját-baját – Florin Barbu közgazdászként felül tudott emelkedni a szűk szakmai kereteken, és az európai uniós intézmények szintjén is eredményesebben képviseli Romániát.

A Maros megyei szakember példaként a szarvasmarhák „légszennyezésével” kapcsolatos uniós tiltásokról a Krónikának elmondta, hogy 2023 decemberének végén a LAPAR kezdeményezésére a bukaresti mezőgazdasági minisztériumnak sikerült kilobbiznia az Európai Bizottságnál, hogy a szarvasmarhatartók ne kerüljenek a nagyipari szennyezőkkel azonos besorolásba.

Galéria

A LAPAR csúcsvezetősége. A Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája Bukarestben tartotta közgyűlését

Fotó: Facebook/RMGE Maros

„A bizottsági megfogalmazás önmagában abszurd, amely kárhoztatni akarta a teljes szarvasmarha-tenyészést. Ezek olyan részsikerek, amik azt jelzik, hogy a gazdatársadalomnak egyre inkább elege van az Európai Unió megszorító intézkedéseiből. Az Európai Bizottságnak a mezőgazdasági tevékenységek »megzabolázásával» kapcsolatos, meredekebbnél meredekebb elképzelései védekező álláspontra késztetik a gazdaszervezeteket” – foglalja össze az európai érdekvédelem új kihívásait a LAPAR alelnöke.

Az ukrán gabona kerülő utakon árasztja el a romániai piacot

A LAPAR számára az egyik legkényesebb téma az olcsó ukrajnai mezőgazdasági termékek romániai importja. Fazakas Miklós szerint ma a rendszer átláthatatlan. Ha nem közvetlenül Ukrajnából érkezik a mezőgazdasági termék, akkor más fuvarlevéllel és más név alatt a Moldovai Köztársaságból vagy uniós országokból árasztják el piacainkat. Tavaly például Románia hatalmas mennyiségű cukrot importált Bulgáriából, egy olyan országból, ahonnan korábban soha nem vásároltunk cukrot. Fazakas szerint a szemfüles kereskedők így játsszák ki az ukrajnai termékek útjának korlátait.

Idézet
Elképzelhetetlen, hogy hazai feldolgozók kilónként 35-40 baniért vásároljanak romániai termelésű búzát, amelynek az önköltségi ára egy lej körül mozog.

A romániai piacot elárasztó olcsó gabona egyértelműen Ukrajnából érkezik kerülőutakon, és jóval a romániai termékár alatt számlázzák hivatalosan. Ha beengedték az Európai Unióba, bármelyik uniós országba eljuthat” – mutat rá az ukrajnai mezőgazdasági termékek átláthatatlan körforgásába a LAPAR alelnöke, aki szerint az EU egyetlen tagállama sem élvez védelmet.

Galéria

Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnöke az erdélyi érdekeket is szeretné bevinni az országos programokba

Fotó: Makkay József

Ugyanakkor a román érdekvédelem egyetért abban, hogy hosszabb távon együtt kell élni az ukrajnai tömegtermelés hatásaival, a nagy tételben piacra dobott, génmódosított mezőgazdasági termékek dömpingjével. A magyar agrárium vezetőihez és néhány más európai országhoz hasonlóan azonban a román mezőgazdasági miniszter is úgy látja, hogy a helyi gabonatermesztést csak egyetlen módon lehet megmenteni: ha nemet mondanak a génmódosított termékekre, így a helyben termelt minőségi árunak prémiumtermékként lesz idehaza és külföldön piaca. Aki egészséges élelmiszert akar, az nem ukrán termékeket fog vásárolni, ahol ma már gyakorlatilag ellenőrizetlen szinten folyik a mezőgazdasági termelés.

Fazakas Miklós arról is beszélt portálunknak, hogy a LAPAR szakemberei részt vesznek a COPA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága) és a COGECA (Mezőgazdasági Szövetkezés Általános Bizottsága) közös európai mezőgazdasági érdekképviseleti szervezetében, amely állandó kapcsolatban áll az Európai Unió intézményeivel.

Az európai érdekvédelmi szervezet szakbizottságaiban öt romániai szakember tölt be vezető tisztséget, és rendszeresen megjelenítik a LAPAR által megfogalmazott törekvéseket.

Az alelnök szerint az európai gazdatüntetések miatt eléggé feszült a viszony az Európai Unió intézményei és COPA-COGECA érdekvédelmi szövetség között.

A családi gazdaságoké a jövő

Romániában a bajt tetézi, hogy az országnak nincs hosszútávú agrárstratégiája, ami mentén fejleszteni lehetne a mezőgazdaságot. Nem lehet minden nehézséget Brüsszelre hárítani, amivel a román mezőgazdaság küzd. „Kelet-Európában a legjobban működő lengyel agrárium a példa rá, hogy szervezettséggel és uniós támogatással mit lehet elérni. Ma a lengyel mezőgazdaság hatékonyabb, mint a német vagy a holland. Náluk olyan mérvű szervezettség létezik, amitől a romániai messze elmarad” – mutat rá a bajok fő okára Fazakas Miklós, az RMGE Maros elnöke.

A Maros megyei agrárvállalkozó szerint a LAPAR keretében többször felvetették, hogy

hosszútávú, harmincéves agrárstatégiát dolgozzon ki az ország, ami az egymást követő kormányok számára legyen kötelező érvényű.

Ebben részletesen körül kell írni, hogy mit értenek különböző gazdálkodási formák alatt. „Romániában nincs meghatározva, hogy mit jelent a családi gazdaság fogalma. Beszélünk róla, de nem tudjuk, hogy mekkora mezőgazdasági területet ölelhet fel, és konkrétan milyen támogatások illetik meg. Ha az alapok nincsenek tisztázva, akkor a továbblépés sem működik” – mutat rá a gondokra Fazakas Miklós.

Az agrárszakember arra figyelmeztet, hogy a minél nagyobb birtoknagyság sem jelent „megváltást” a mezőgazdaság számára. Délen sorra jutnak csődbe az ezer vagy több ezer hektáron termelő nagygazdaságok. A két nehéz esztendőt és a korábbi aszályt már nem bírják ki, nincsenek tartalékaik. A fizetési gondokkal küzdő agrárvállalkozásokat külföldi befektetési alapok veszik át, és rajtuk keresztül áttekinthetetlen birtokméretek jöhetnek létre az országban, külföldi tulajdonban.

A LAPAR erdélyi tagszervezete, az RMGE Maros a családi gazdaságok felkarolását tekinti fő célkitűzésének.

Azt szorgalmazzák, hogy országos szinten dolgozzanak ki erre alkalmas agrárstratégiát, amely hosszútávú biztonságot nyújthat a gazdák számára. Az erdélyiek nem tartják szerencsésnek az egyre nagyobb földkoncentrációt, ami kiüresíti, elnépteleníti a falvakat. Ez a Kárpátokon túli területeken, Dél-Románia számos településén már bekövetkezett. Fazakas Miklós szerint ha idejében sikerül lépni, más irány szabható a romániai mezőgazdaság számára, és a déli hibák legalább Erdélyben elkerülhetőek lesznek.

korábban írtuk

A legnagyobb érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a romániai mezőgazdaság céltalanul bolyong az Európai Unióban
A legnagyobb érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a romániai mezőgazdaság céltalanul bolyong az Európai Unióban

A Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája az ország legnagyobb érdekvédelmi szervezete. Elnöke, Nicu Vasile a Krónikának adott interjújában elmondta: a román mezőgazdaság nagyon nehéz helyzetbe került átfogó agrárstatégia hiányában.

korábban írtuk

A masszív élelmiszerimportot a mezőgazdaság gyökeres átalakításával lehetne leállítani a Krónikának nyilatkozó szakember szerint
A masszív élelmiszerimportot a mezőgazdaság gyökeres átalakításával lehetne leállítani a Krónikának nyilatkozó szakember szerint

Miközben Romániában működik az európai uniós tagországok farmjainak 33 százaléka, az ország az EU mezőgazdasági össztermelésének mindössze a 3,4 százalékát adja. Nicu Vasile, a LAPAR elnöke szerint százhektáros méretű farmokra van szükség.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 05., péntek

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban
2024. április 05., péntek

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét

Péntek óta megrendelhető a romániai márkakereskedéseknél az új Dacia Spring, miután közölték az arculatfrissítésen átesett népszerű elektromos autó árlistáját.

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét
2024. április 05., péntek

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány

A paradicsom- és fokhagymatermesztési program támogatásaira pályázó gazdák május 16-ig nyújthatják be kérelmeiket. A bukaresti mezőgazdasági szaktárca a hagymatermesztők támogatását is tervezi, erről a következő hetekben dönthet a kormány.

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány
2024. április 05., péntek

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben
2024. április 05., péntek

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában

Salt Bank néven online bank nyílt Romániában – jelentette be csütörtökön a pénzintézet.

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában
2024. április 04., csütörtök

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén

Románia az Amerikai Egyesült Államokat és Oroszországot is megelőzi az 1000 főre eső információtechnológiai (IT) szakemberek száma tekintetében: európai éllovas és globálisan a 6. helyen áll.

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén
2024. április 04., csütörtök

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön kijelentette, hogy szerinte az év végére 5 százalék alá csökken az infláció és nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány.

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány
2024. április 04., csütörtök

Újra drágul a cigaretta, idén ez már a második áremelés

Április 8-tól, hétfőtől idén immár másodszor drágul a cigaretta Romániában. 2023 első napja óta ez már az ötödik cigarettaáremelés.

Újra drágul a cigaretta, idén ez már a második áremelés
2024. április 04., csütörtök

Tündöklése után hanyatlásnak indult az Új otthonra váltott Első otthon program

Miközben pár évvel ezelőtt még pillanatok alatt kimerült az Első otthon, majd Új otthon programra szánt keret, mára már alig mutatkozik érdeklődés az állami garanciával zajló lakásvásárlási program iránt.

Tündöklése után hanyatlásnak indult az Új otthonra váltott Első otthon program
2024. április 03., szerda

Az európai minimálbér romániai bevezetésével dicsekszik a PSD

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) megerősítette: július elsejétől 3700 lejre nő a bruttó minimálbér Romániában, összhangban az európai minimálbér idei bevezetésével.

Az európai minimálbér romániai bevezetésével dicsekszik a PSD