Újra itthon a tehetséges irányító – Interjú az Egyesült Államokból hazatért háromszéki kosaras lánnyal

Újra itthon a tehetséges irányító – Interjú az Egyesült Államokból hazatért háromszéki kosaras lánnyal

Kelemen Kincső amerikai tapasztalatokkal segítheti szülővárosa kosárlabdacsapatát

Fotó: Miska Brigitta/Sepsi-SIC

Kelemen Kincső ötéves amerikai kaland után visszatért Sepsiszentgyörgyre, ahol izgalmas szezon elé néz a Sepsi-SIC csapatával. Elmondása szerint önbizalmat, bátorságot adtak neki a tengerentúli tapasztalatok, önállóvá vált az USA-ban. Az egyetem elvégzése mellett szép eredményeket ért el a parketten is, csapataival a nívós NCAA egyetemi bajnokságban játszhatott. A román válogatottba rendszeresen behívott irányító reméli, hogy a Sepsi Arénában hamarosan együtt ünnepelhetnek a szurkolókkal.

2020. augusztus 26., 08:462020. augusztus 26., 08:46

2020. augusztus 26., 09:232020. augusztus 26., 09:23

– Mennyire érzed beteljesültnek az úgynevezett amerikai álmot?

– Az álmom, hogy egyetemet végezzek és emellett magas szinten kosárlabdázhassak, beteljesült az amerikai földön. Mindig is szerettem sportolni és tanulni is, ezért választottam ezt az utat. Ez a lehetőség sok utazással járt, én pedig imádok új helyeket megismerni. Több helyen jártam az Egyesült Államokban, leginkább Kalifornia államot fedezhettem fel.

Idézet
Az ott szerzett tapasztalatokat nem cserélném el semmiért.

– Öt évet éltél az USA-ban. Hogyan látod a mostani önmagadat a 19 éves Kincsőhöz képest, aki belevágott az amerikai kalandba?

– Az elején egy teljesen új világnak lettem részese, és időbe telt, amíg megszoktam az ottani életet. Az első évben minden olyan másnak érződött, nehéz volt a családom és a barátaim fizikai jelenléte nélkül. Mindig is szerettem a kihívásokat, de úgy gondolom, csak egy év után találtam meg a helyemet. Bár ismertem a nyelvet, az elején nem igazán mertem sokat beszélni angolul, kellett pár hónap, amíg belejöttem és folyékonyan beszéltem.

Idézet
Elmondhatom, hogy az évek során több önbizalmam lett, sokkal bátrabbá és kezdeményezőbbé váltam, több tapasztalatot szereztem, és másként látom a világot. Sokat fejlődött a kommunikációs és vezetőképességem, és persze nagyon önálló lettem.

– Mi mást hoztál még haza magaddal a tengerentúlról?

– Azt mindenképp megtanultam, hogy élvezzem az életem és ne mindig stresszeljek mindenen. Sokkal nyugodtabb vagyok, és mivel lehetőségem volt sok helyen járni és sok új embert megismerni, így nagyon bővült a világnézetem. Azt is megtanultam, hogy ha meg akarod valósítani a céljaidat, az sok munkával és áldozattal jár.

– Mit tartasz az amerikai éveid legfontosabb sportsikerének?

Idézet
– Legkiemelkedőbb sportsikerem, amikor az első évben a Colorado State csapatánál megnyertük a Mountain West főcsoportot és továbbjutottunk az NCAA egyetemi bajnokság első körébe.

Úgyszintén a második évemben, akkor már a Cal State East Bay csapatával győztünk a kaliforniai kollégiumok szövetségének turnéján, így ismét az NCAA első fordulójában szerepelhettem. Az öt év alatt négy alkalommal bejutottunk a konferenciánk legjobb négy csapata közé.

– Jó érzés lehet újra itthon lenni. Hiányzott Sepsiszentgyörgy?

– Nagyon jó érzés, hiányzott a családom és a barátaim, akikkel felnőttem. Mindig támogattak, míg távol voltam, most van időm többet lenni velük. Igaz, a pandémia közepette nem igazán járok társaságba, de remélem, ez is megoldódik majd idővel. Mivel megkezdődtek az edzések, egyelőre nem tudok sok időt a barátokkal tölteni. Jelenleg a kosárlabda a legfontosabb számomra, hiszen közeledik az új szezon.

– Ki adta át neked a kosárlabdázás iránti szenvedélyt?

– A volt sepsiszentgyörgyi játékost és edzőmet, Vass Ildikót tekintem mentoromnak. Vele kezdtem komolyabban kosárlabdázni. Köszönöm neki mindazt, amire megtanított. Nagyon sokat segített nekem minden téren, edzőként, második anyukaként és jó barátként is mellettem állt.

Idézet
Mindent neki köszönhetek, nélküle nem lennék most ott, ahol vagyok. Vass Ildikó győzött meg, hogy visszajöjjek a Sepsi-SIC-hez.

– Az amerikai tapasztalatok birtokában hogyan látod szeretett sportágadat?

– A kosárlabda az évek során sokat változott, összetett játékká vált. Én mindig is az európai stílushoz álltam közelebb, hiszen nagyon fontosnak tartom a csapatjátékot. Mindig annak a híve voltam, hogy meccseket nyerni csak együtt lehet. Európában sok hangsúlyt fektetnek a csapatjátékra, a gyors és okos döntésekre játék közben, míg Amerikában az erőnlét és a játékosok fizikuma a legfontosabb. Az én erősségeim jobban illenek az európai vonalhoz, de az amerikait is meg lehet szokni idővel.

Galéria

Fotó: East Bay Athletics

– Milyen szerinted egy jó irányító, dobóhátvéd?

– Véleményem szerint az én posztjaimon szereplő játékosok nagyon jól kell lássanak a pályán, és tudniuk kell irányítani a csapatot. Nagyon fontos, hogy az irányító helyzetet teremtsen a társainak, ugyanakkor neki is jól kell tudni dobni, és ne feledkezzünk meg a védekezői képességekről sem.

Idézet
Az irányító az a játékos, aki ismeri a csapattársai erősségeit, hátrányait, rendszeresen kommunikál az edzővel, és közben vezényeli a csapatot.

– Korábban már lehúztál három évet a Sepsi SIC-nél, hogyan emlékszel vissza arra az időszakra?

– Hú, annak már öt éve, de emlékszem a Román Kupa megnyerésére, igaz, akkor még nagyon fiatal voltam. Itthon is nehéz volt összeegyeztetni a sulit a kosárral, de már akkor is nagyon segítőkészek voltak a csapattársaim. Tőlük és Zoran Mikes vezetőedzőtől is sokat tanultam, a szerb mesterrel az utolsó itthoni évemben dolgoztunk együtt. Emlékezetesek voltak azok a meccsek, a sok szurkoló remek hangulatot teremtett a Szabó Kati Sportcsarnokban.

– Zoran Mikes szigorú edző hírében áll, milyen a kapcsolatod vele?

– Valóban komolyan veszi a felkészülést, de nagyon jó vele a kapcsolatom. Mindig kijavít, ha valamit rosszul csinálok, és tudom, hogy sokat tudok tanulni tőle. Rengeteget tud a kosárlabdáról, de más témakörökről is tudok vele beszélgetni.

Idézet
Magas elvárásai vannak, ezért a játékosait is úgy tanítja, de ez a javunkra válik, hiszen mindenkinek a fejlődés a célja.

Az eredményekért meg kell dolgozni, és Zoran mindig ott van, hogy motiváljon és tanítson minket.

– Melyek az egyéni célkitűzéseid a közelgő szezonra nézve?

– Napról napra szeretnék fejlődni, erőnlétileg, technikailag és taktikailag egyaránt. Céljaim között szerepel, hogy stabilan teljesítő játékossá váljak, egyenletesen dobjak és jó döntéseket hozzak támadásban és védekezésben egyaránt. A csapatot szeretném segíteni, amiben tudom.

– Mit üzensz a szurkolóknak?

– Először is meg szeretném köszönni a szurkolóknak, támogatóknak és mindenki másnak a biztató és meleg szavakat, amivel hazatérésemkor fogadtak.

Idézet
Remélem, hogy amint lejár a járvány, vagy legalábbis jobb lesz a helyzet, együtt ünnepelhetünk a Sepsi Arénában és az idegenbeli meccseken.

Nagyon várom, hogy újra halljam a fergeteges szurkolást. Szükségünk lesz a hatodik játékosra, RÁTOK, hogy egy jó szezonunk legyen. Nagyon várunk mindenkit, és ha az elején nem is lehettek jelen a mérkőzéseken, remélem, így is követni fogtok minket. Hajrá, Sepsi-SIC!

Kelemen Kincső – névjegy

Sepsiszentgyörgy, 1996. május 7.
Posztjai: irányító, dobóhátvéd.
Magasság: 175 centiméter.
Csapatai: Bball6 Sepsiszentgyörgy, Sepsi-SIC, Colorado State University, Cal State East Bay Pioneers.
Sikerei: román bajnoki arany- és ezüstérmes a Bball 6 U18-as és U17-es csapatával (2013–14-ben a liga legértékesebb játékosának választották); arany- és ezüstérmes a román másodosztályban, szintén a Bball 6-tal; Román Kupa-győztes a Sepsi-SIC-kel (2014–15).
Sokszoros román ifiválogatott, részt vett a nankingi ifjúsági olimpián a 3x3-as csapattal (2014), illetve az elefántcsontparti és az olaszországi Universiadén (2015, 2019).

Orbán Zsolt
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot augusztus 18-án.
szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba