Szórvány és közösség papi szemmel

2021. február 21., 09:23

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye kiterjedése nyomán több, még részben magyarlakta településen is igyekszik fenntartani egyházának állapotát, hagyományait. Hogy ennek ellensúlyozására több papra lenne szükség, az nem kérdés. Évről évre egyre kevesebben köteleződnek el az egyház szolgálatában, akik pedig mégis papnak állnak, idővel össze kell tartaniuk nagyobb létszámú közösségeket. Sok helyen a több ezer fő sem okoz gondot, míg máshol a pár száz is kihívást jelent. 

Szórvány és közösség papi szemmel
galéria
A pappá szentelés rítusa során az áldozópap Isten- és az emberek szolgálatára kap felhatalmazást és tesz ígértet Fotó: Nagy Zoltán

Felszentelést követően segédlelkészként két vagy három plébánián, az ott szolgálatot teljesítő pap mellett szoktak növekedni, fejlődni a káplánok. Ez nagyjából annyit takar, hogy nincs akkora felelősségük és nincsenek még adminisztrációs feladataik. Fülöp László plébános a csíkszeredai Szent Ágoston Plébánián egy évet, Gyergyócsomafalván két évet töltött el ilyen titulusban, utána Gelencére, végül pedig jelenlegi szolgálati helyére, Miklósvárra került.

Az első nehézséget az jelentette számomra, hogy a szórványban eltűnt az a nagyszámú közösség, amihez én korábban hozzászoktam, magyarán kevesebben vettek részt a szentmiséken”

– elevenítette fel. Számára lelki szempontból fontos volt feldolgozni, hogy nincsenek meg azok a sikerek, amelyekkel korábban találkozott. „A szórvány megnevezésben egy dolgot meg kell jegyezni a papi hivatással kapcsolatban: elsősorban nem a hívekért van, hanem magamért. Ennek egy jó szemléltetése az, hogy ha a legény elköltözik otthonról, akkor megnő a felelőssége és feladatai bővülnek. Ha leesik a cserép a háztetőről, rajtam kívül más nem fogja kicserélni” – példázódott.

Ennek kapcsán a lelkipásztor egyértelműsítette, ő nagyon sokat növekedett a szórványban. Mint mondta,

önismereti téren lépett előre legtöbbet. Segédlelkészi időszakában azt tapasztalta, sokan tértek meg a szavait hallva vagy az életét látva.

Megjegyezte, ez ugyan jelen van kisebb közösségben is, de már nem számottevően. „Ugyanúgy csinálok mindent, ugyanúgy hirdetem az igét, de egyszerűen nem ragad meg az emberekben annak a gyümölcse. Mit kezdek magammal, amikor látom, hogy nem úgy mennek a dolgok, mint a többségében katolikus vidékeken?” – hozott fel egy lényeges kihívást.

Plébánosként megtanult örülni és értékelni apró dolgokat: ha valaki elvégzi a szentgyónását, ha valaki bemegy a plébániára segítségért vagy látogatóba, ha valakivel bizalmasabban tud beszélgetni. „Nagy közösségben kiállok prédikálni, sokan vannak, jó esetben néhányukat ismerem, de a többséget nem. A szórványban személytől személyig tart a pasztoráció, és személyesen mindenkit ismerek” – értékelte, megemlítve, hogy ötszáz híve van összesen a hét faluban, amelyek Miklósvárhoz tartoznak. Korábban nem látta a tétjét a munkájának, hogy miként kell működnie egy plébániának,

hogyan éljen egészséges lelki életet és hogyan figyeljen oda az anyagiak beosztására. „Látom a határaimat, hogy mire vagyok képes és mikor szükséges segítséget kérnem.

Megtanultam, hogyan kell viszonyuljak az egyháztanácsosokhoz is: most már akár saját népszerűségemet feláldozva szóvá teszem, ha az adott dolog nem szolgálja az egyház ügyét. A nehezen meghozható döntésekkel karöltve lehet életben tartani a közösséget” – fejtette ki. Aláhúzta, ő már ötödik éve van a szórványban, hosszú távon pedig akár ki is éghet bármelyik pap. „Emberből vagyunk. Néha saját vállamat kellett megveregessem, ha valamit jól csináltam. A negatív visszhangok felerősödnek, ami szintén le tud húzni.

Túlságosan ragaszkodnak hozzám például olyan közegben, ahol csak öten járnak misére. Volt, amikor komolyan készültem, rengeteg mondanivalóm volt, de nem volt, akinek.

Sokat kellett biztassam magam, hogy jól végezzem a dolgomat ilyen helyzetben is” – fűzte hozzá. Mindent összevetve pozitívan látja jelenlegi szolgálatát: a legnagyobb kihívások mellett a legtöbb tapasztalatot az elmúlt négy évben gyűjtötte.

Kétségbeesés nélkül

„A huszonegyedik századi papi hivatásban nincs olyan helyszín, ahol ne lennének kihívások” – ezt már Ruşti Alexandru-Ioan besztercei születésű plébános fejtette ki.

Ő elsőként a hagyományokat és a vallási oktatást jelölte meg mint különbségek. 

Ruşti Alexandru-Ioan Fotó: Facebook/Ruști Alex

„Nagy közösségben nem fáj a fejed, mert mindenki tudja az ünnepek menetét és bátran támaszkodhatsz a hitoktatókra. Szórványban pedig te jelented a mindent, nélküled megáll a vallásos élet” – világított rá a legnagyobb kihívásra. Kétéves csíkszeredai szolgálatát követően kilenc évig Petrozsényben, az alacsony százalékban magyar ajkú egykori iparvárosban teljesített szolgálatot.

Eleinte neki is nehéz volt hozzászoknia, hogy vasárnaponként az ötvenfős templomi létszám jónak számít. „Érződik, hogy ilyen közegben kevés a fiatal.

Akiknek pedig magyar a családnevük, nem biztos, hogy beszélnek is magyarul.

Mindig is szerettem fiatalokkal foglalkozni, gitáros szentmisét tartani, de ahol abból a kevésből is rajtam kívül senki nem tud gitározni, ott nehéz aktívnak maradni” – szemléltette.

Tevékenység a fiatalokkal

A pozitív oldalon elmondta, hogy külön-külön minden fiatalra elegendő időt tud szentelni, tud figyelni rájuk az ifjúsági órán. „Ellenben könnyen kell kezelni a kötelezettségeket. Ott nincs olyan, hogy a pap szólt, hogy menni kell, és minden fiatal megy. Lehet, hogy senki nem fog megjelenni, még ha egy esti filmnézésre is hívtam őket.

A jó dolgokat is lazábban kezelik. Kreatívnak kell lenni, valahogy meg kell ragadni a kedvüket” 

– mesélte, rávilágítva, hogy jelenlegi állomáshelyén, Lupényban nemrég kezdte el toborozni a fiatal közösséget. A nagyjából 800 fős magyar közösség mellett a filiában (fiókegyház) 120 római katolikus van, ahonnan mindössze tíz, jó esetben tizenöt elkötelezett fiatallal számol reálisan nézve.

Vegyük Csíkszeredát: a nagy létszámú közösségből hányan járnak templomba, ificsoportokba, hánynak van megfelelő kapcsolata a papjával? Ha ott nehéz összefogni, mit szóljunk mi?”

– tette fel a költői kérdést.

Ruşti Alexandru-Ioan a fiatalok összefogásában látja az egyház elevenségét Fotó: Ruşti Alexandru-Ioan

Szerinte fontos a segédlelkészi években, hogy a plébános is segítse a káplánt, hogy fiatalokkal dolgozhasson, közösséget építhessen, hiszen később egyedül kell mindezeket megvalósítania. „Régebben a jezsuita csoportok, a piaristák, a bencések magasabb létszáma nagy kincset jelentett. Ők jobban be tudták vonni a fiatalokat az egyház életébe, így volt utánpótlás. Ezt úgy kell látni, hogy ha például a pap a családorvos, akkor ők a szakorvosok. Mindkettőre szükség van, de a nagyobb bajokkal csak a szakorvos tud segíteni” – példázódott. 

Változás változás hátán

Şcheianu Ciprian-Iosif ugyancsak magyar ajkú plébánosi kormányzó elmondta, tekintettel arra, hogy Brassóban kezdte papi szolgálatát – amely szerinte erősen vegyes város minden szempontból –, Csíkszereda egy óriási változást jelentett számára. „A többségében katolikus és magyar város, a többezres hívőszámú plébánia mind újdonságok voltak számomra.

A jó csapat, amit a plébánián találtam, segített megszoknom a várost és a közösség mozgalmas életritmusát”

– emlékezett vissza a plébános, aki szerint volt munka, de volt gyümölcs is: nagyon szépen tudták megélni az ünnepeket, ezért hálával és örömmel gondol vissza. „Amilyen nagy változást jelentett Csíkszereda Brassó után, ugyanolyan változást jelentett Gödemesterháza Csíkszereda után. Hirtelen ott találtam magam egy többségében ortodox, román ajkú faluban, és megismerkedtem a 250 fős közösségemmel. Lelkes kis közösség volt, a templom jelentette a legtöbbet a gödei emberek életében, én pedig törekedtem arra, hogy jelen legyek számukra ott és a mindennapi életben is” – részletezte.

Tapasztalata szerint nehézségek és örömök a szórványban és a nagy katolikus közösségekben is vannak, de ahol megbecsülte a híveket, ott őt is megbecsülték.

Ciprian szeretettel gondol vissza csíkszeredai papi szolgálatára Fotó: Gecse Noémi

Identitás

„A szórvány állandó kihívása megőrizni a magyar, katolikus identitást, főleg ott, ahol már nincs magyar oktatás. A kis közösségben talán nagyobb a ragaszkodás, a nagy közösségben talán több helyről jön a megbecsülés. Ez attól is függ, hogy kinek mit mondanak a szavaim vasárnapról vasárnapra vagy akár a hétköznapokban” – tette hozzá.

Jelenleg Petrozsényban szolgál, körülbelül 2000 római katolikus tartozik a Szent Borbála Plébániához.

Az én elvem, hogy találjam meg a helyemet ott, ahová épp rendelt a jó Isten.

Most ezzel a közösséggel szeretek együtt dolgozni, és nem cserélném sem nagyobbra, sem kisebbre. Ő tudja, miért, és én bízom benne” – szögezte le.   

Elzárt közösségben

Hanuleac Tamás segédlelkész ugyan szórványvidékre még nem volt áthelyezve, ellenben hat évig a félreeső és hagyománytisztelő, részben görög katolikus közegben, Gyimesbükkön teljesített papi szolgálatot. Összességében úgy fogalmazott, a hívek nagyon ragaszkodnak hitbéli meggyőződésükhöz, ami más székelyföldi településeken nem ennyire jellemző. „Érződik az ortodox hatás is, számottevő volt a görög katolikusok száma.

Az imádságos élet mellett meglepett, milyen sokan végzik a rózsafüzért. De a kontumáci kápolnában elvégzett hetvenkét órás szentségimádás is ritkaságszámba megy” – jelezte. Gyakorlati éveiben Csíkszereda mellett Székelykeresztúron is megtapasztalta a nagyobb római katolikus közösséget.

Nagyon sok kereső ember van mindenhol, ahol jártam. Olyanokkal is beszélgettem, akikkel focipályán találkoztunk, mert nem jöttek be a templomba.

Azt tapasztaltam, hogy a gyimesi vidéken nagy tekintéllyel ruházzák fel a papot, valóban adnak a szavára, és kikérik a véleményét” – osztotta meg meglátásait.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő kiadványában, a Hit-vallás legfrissebb számában látott napvilágot február 15-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport