Szétszerelhető próbababák – Beszélgetés László Hajnalka képzőművésszel, tervezőgrafikussal

2020. szeptember 22., 14:47 utolsó módosítás: 2020. szeptember 24., 17:43

Munkáinak markáns, felismerhető formanyelve, motívumszerűen visszatérő képi elemei, izgalmas fotómanipulációi kiforrott, karakteres művészről árulkodnak, a digitális vizualitást ötvözi a kiállítóterek analóg világával, művészi érdeklődésének középpontja az emberi test és arc. Mindezt a Csíki Játékszín plakátjain is megmutatja, emellett saját tervezőgrafikai stúdióját vezeti, ráadásul képei egy részén modellként is megjelenik.

Szétszerelhető próbababák – Beszélgetés László Hajnalka képzőművésszel, tervezőgrafikussal
galéria
Now You See Me - 2009 (Most engem látsz)

– Úgy tudom, kezdetben modellszűke miatt kezdtél önarcképeket felhasználva alkotni. Ez tényleg így alakult, a szociális médiában „modellkedők” között nem került megfelelő alany?

– Igen, ez így alakult, de ha a kezdeteket említed, érdekes lehet, hogyan indultam. 2009-ben jelentkeztem egy kiállításra, melynek egyúttal elvállaltam a katalógusa megtervezését is. Ez egy kisebb formátumú nyomtatvány volt, minden alkotónak egy saját oldallal. Én még nem tudtam, milyen alkotással jelentkezem, de az átdolgozott portréfotóm a szervezőknek annyira megtetszett, hogy meggyőztek, inkább azzal vegyek részt. Így született meg az első fotómanipulációm, amit nagy csend követett, aztán beállt egy évenkénti 2-3 darabszámos átlag.

A mérföldkő az első egyéni kiállításom volt, ott jöttek képbe igazán az önarcképek.

Évente, abban az 1-2 esetben mindig találtam valakit, de erre a kiállításra hat új munka született elég rövid idő alatt. A potenciális alanyok addig voltak nyitottak, míg ki nem derült, egy ilyen fotózás mit takar: igazából nyersfotók készülnek, amelyeken semmilyen módosítás nem történik addig, amíg egy konkrét témához darabolom, lefejezem őket. Az önarckép azért is indokolt, mert a témáim nagy része személyes ihletettségű. Elképzelhetetlen, hogy egy idegen arcot használjak egy olyan témához, ami engem mélyen foglalkoztat, vagy végérvényesen nyomot hagy bennem, mint például egy szülő elvesztése.

The Prey - 2018 (A préda)

– Egyáltalán, hogyan sikerül a galériák világát, a digitális művészeteket összeegyeztetni a reklámgrafikus munkával?

– Úgy, hogy én vagyok a közös pont. Vagy fordítva, ez a két fő vonal foglalkoztat, és akármilyen jellegű munkában mélyülök el, érzelmileg kötődöm mindenik projekthez, és maximálisan azonosulok velük.

– Mennyire köt a megrendelés, és hol kezdődhet a művészi szabadság?

– Akik tervezőgrafikai projekttel keresnek meg, azért teszik, mert tetszik nekik az a vonal, amit képviselek. Emiatt szerencsés módon – ez idáig – nem kellett olyan kompromisszumokat kössek, amelyekkel szakmailag nem értek egyet.

Inkább én szoktam kihívások elé állítani magam, amikor eldöntöm, egy adott projekthez olyan stílusvilág passzolna, ami számomra még ismeretlen.

Feltérképezem a megrendelő preferenciáit, javaslok egy koncepciót, amelynek elfogadása után szabad kezem van, legalábbis amennyire a projekt engedi, persze ehhez a megrendelő nyitottsága is szükséges.

űA színházban teljesen más. Adott a szöveg, a színpadi látvány, és általában van egy elképzelés is, hogy mit szeretnének. Én rendszerint jövök egy javaslattal, és szerencsés esetben a szempontok találkoznak. De gyakoribb, hogy nem. Így általában a végeredmény egy olyan egyveleg, amit ritkán érzek magaménak.

Self-care - 2019 (Öngondoskodás)

A dekoratív forma mögötti tartalom

– A Csíki Játékszín arculatának, valamint plakátjainak tervezése során ez mintha sikeresen találkozna. Hogyan jött létre az együttműködés, és mekkora az átjárás?

– Az együttműködés úgy jött létre, hogy a Csíki Játékszíntől lehetőséget kértem és kaptam, hogy kipróbálhassam magam plakáttervezőként. Amikor javasoltam, hogy indokolt lenne az arculatváltás, már intézményen belül is megfogalmazódott az igény.

Annak ellenére, hogy egy födél alatt történt mindkettő, a színház arculata és a plakáttervezés között óriási szakadék van bennem.

Egyrészt, mert az arculattervezés egy nagyobb volumenű, következetességet és egységességet megkövetelő, időigényesebb projekt, a plakáttervezés meg a soron következő előadások sajátos koncepcióját képviselő reklámanyag, aminek a feltételei előadásonként és rendezőnként változnak, így óriási rugalmasságot igényel. Másrészt, míg az arculati projektjeimmel komfortosan haladok, addig a plakátok esetében folyamatosan az az érzésem, hogy nem sikerül megfelelni a saját elvárásaimnak.

Self Distancing - 2020 (Öntávolságtartás)

– Mivel pihened ki a munkát?

– Azzal, hogy nem tervezek be semmit, és azt csinálom, amihez épp kedvem van.

– Mi inspirál/motivál, mi hajt előre alkotás közben?

– Bármi, de minden egyes projektet kutatómunkával kezdek. Elsőre csak laza ráhangolódás, ami aztán témaorientált dokumentálódássá növi ki magát. A folyamat részét képezi a körvonalazódó ötletek leellenőrzése is, ez biztosíték arra, hogy nem csinálok valami olyant, ami már létezik.

Fontosnak tartom, hogy amit létrehozok, ne csak egy dekoratív dolog legyen, hanem legyen mögötte tartalom, koncepció, ebből adódóan törekszem figyelni a következetességre és a témahűségre.

Alkotás közben az hajt, hogy a tőlem telhető maximumot kihozzam a projektből, és addig nem adom ki a kezemből, amíg nem vagyok elégedett.

Mask - 2017 (Álarc)

– Milyen technikával alkotsz, milyen eszközöket szeretsz?

– Fotómanipulációkat készítek, vektorgrafikai elemekkel ötvözve. Ami a tervezőgrafikát illeti, határozottan a flat-minimal vonalat képviselem a kezdetektől fogva. Az eszközöm az asztali gépem, de van egy beugró kategóriájú tükörreflexes Canonom is. Programhasználatban elég oldschool-nak számítok, de szerintem a végeredményt ez nem befolyásolja.

A megoldások szerencsés találkozása

– Számos stílusjegy, visszatérő elemek jellemzik alkotásaid, következetesen ki is tartasz ezek mellett. Hogyan alakult ki, mire vezethető vissza ez az irány?

– Semmiképp sem egyből alakult ki. Az elején egy kompozíción minden akkori kedvenc, mutatós alkotóelem megfordult, társítottam, variáltam, aztán amikor kifulladt, kezdtem csupaszítani, míg ki nem alakult valamilyen harmonikus összkép. Ez többnyire a kezdeti irány- és formarendszer keresésének tudható be. Ma már sokkal tudatosabban alkotok, de a lehetőségek próbálgatása továbbra is jellemző rám.

Az egyetem alatt egy ruhaboltból nagyon szép próbababákat kölcsönöztem egy projekthez. Szétszedtem, testrészenként is befotóztam, aztán gépen újra összeraktam őket, de játszva azzal, hogy egy adott testrészt nem a helyére illesztek.

Ezt annyira izgalmasnak találtam, hogy kezdtem élő emberekkel is próbálgatni.

Sokáig erős fixációm volt az is, hogy szoborszerűvé tegyem a bőrt, de ezt idővel elengedtem. A lufi a Gabrielle d’Estrées adaptáció kapcsán került képbe, mert a modell csak arc nélkül vállalta a fotózást, így keresnem kellett egy olyan elemet, ami kiegészíti a kompozíciót. Tehát a különböző megoldások szerencsésen összetalálkoztak, így vált tudatossá ez az irány.

Gabrielle d'Estrées And One Of Her Sister - 2011 (Gabrielle d'Estrées és egyik húga)

– Hogyan indult az alkotói pályád? Kik segítették a fejlődésed?

– Általánosban a rajztanárom tehetségesnek talált, és bíztatott, felvételizzem a művészetibe. Miután bekerültem, nyilvánvalóvá vált, hogy a többiekhez képest sehol sem vagyok. Elég nagy teher volt ez a felismerés, évekig harcoltam magammal. Márton Árpád miatt esett a választásom a festészetre, mert az ő óráin le tudtam vetkőzni a görcsös megfelelési kényszert, és onnantól érzékelhetően elindult egy tanulási, fejlődési folyamat. Árpi bácsi nagyon empatikus tanárként is, mindenkit a saját fejlődési szintje és választott technikája szerint korrigált, soha nem próbált ránk erőltetni semmit.

Nagyon sokat köszönhetek neki, többek között azt is, hogy végre elhittem, odavaló vagyok

. Egy szerencsés véletlen folytán találtam rá a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakára, akkorra már nagyon izgatott a digitális világ. Egyetem alatt Nica Ioachim tanár úr töltött be hasonló, mentor szerepet, neki is sokat köszönhetek, de Újvárossy László fordított pszichológiai módszere is szerencsésen működött rajtam. Persze ő tudatában volt ennek, én akkor az orromig sem láttam.

Deja-vu - 2018

– Ha félretehetnél minden vállalást, határidős munkát, mit alkotnál a legnagyobb örömmel? Mik a következő lépések?

– Mindig szép projektjeim vannak. Csak a ritmuson változtatnék, mert nem szeretem, amikor sokat kell várni egy visszajelzésre, de nem annyit, hogy addig beiktassak valami mást. Ezt időpocsékolásnak érzem, hisz folyamatos készenlétben állok. A határidőket szeretem, egy jól működő rendszer alapjai. De ha egy párhuzamos univerzumban volna rá lehetőség, hogy egy színházi évadot a saját plakát-koncepcióm szerint vigyek végig, nagyon boldog lennék.

Következő lépésként évadhirdetés van a színháznál. Mindeközben folyamatban van egy ráncfelvarrós projekt, ezt egy kisarculat-, majd egy nagyobb volumenű webes projekt követi, és így tovább...

A Peace Of Sheet - 2015 (Egy darab papír)

László Hajnalka 1983-ban született Csíkszeredában, ottani középiskolás évei alatt festészetet, majd a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen tervezőgrafikát tanult. Digitális nyomataival rendszeres szereplője a hazai képzőművészeti kiállításoknak, grafikai biennáléknak, egyéni kiállításain Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön találkozhatott a közönség az alkotásaival. Művészetét letisztultság, tömörség, minimalista megoldások jellemzik, előszeretettel veszi alapul az emberi test ábrázolását, annak képi lehetőségeit. Jelenleg Csíkszeredában él, saját tervezőgrafikai stúdiójában arculattervezéssel, reklámgrafikával foglalkozik, valamint a Csíki Játékszín plakáttervezője, arculatának megújítója.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport