Olimpiára a fiatalokkal! – Interjú a Székelyudvarhelyre látogató Gyurta Dániel ötkarikás bajnok úszóval

Olimpiára a fiatalokkal! – Interjú a Székelyudvarhelyre látogató Gyurta Dániel ötkarikás bajnok úszóval

Gyerekkori találkozás a példaképpel –ez volt a döntő pillanat Gyurta Dániel karrierjében

Fotó: László Ildikó

Különös érzés, amikor kezet fogsz egy olimpikonnal. Szemeid előtt megjelenik, ahogy elsőként csapott a célba, érintette meg a medence falát: Gyurta Dániel 2012-ben Londonban felért a csúcsra, aranyérmet akasztottak a nyakába a 200 méteres mellúszás döntőjét követően. A kiváló sportember Székelyudvarhelyre látogatott – a helyi Delfinek SE sportolóinak nyújtott át ajándékcsomagokat. Az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó a sport mellett maradt, legfontosabb hivatásának azt tartja, hogy minél több olimpikont küldjön az ötkarikás játékokra.

Józsa Csongor

2022. február 18., 13:172022. február 18., 13:17

2022. február 18., 13:182022. február 18., 13:18

– Négy éve hozta meg a döntését, 2018-ban mondta ki, ennyi volt, felhagyott az aktív pályafutással. Addig az a kép élt bennünk, hogy Gyurta Dániel fürdőruhában teljesíti a távokat a medencében. Azóta hogyan alakult életútja?

– Négy olimpián voltam, a pályafutásom pedig teljesnek, szerencsésnek mondható, mert mindent elértem, amit sportolóként el lehet. 2018-ban kellett meghoznom azt a döntést, hogy abba kell hagynom, főképp fizikális gondjaim adódtak. Egyszer még a dobogó legfelső fokára is felállhattam az ötkarikás játékokon, így maximálisan örülök annak, ami alakult. Azóta ugyanolyan szerencsésnek tudom mondani magam, mert a sport mellett tudtam maradni. A Magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozom, itt pedig a sport része az én munkámnak. Most tehát az úszódresszet felváltotta egy másik ruhadarab, kissé másképp mutatok benne.

Idézet
Igyekszem az egész olimpiai mozgalmat felkarolni, a sportolói képviseletet a lehető legjobban támogatni, segíteni. Leegyszerűsítve: a versenysporttal, az olimpikonokkal foglalkozom.
Idézet
Galéria

Gyurta Dániel a székelyudvarhelyi Delfinek SE sportolóinak nyújtott át ajándékcsomagokat

Fotó: László Ildikó

– A sportban nőtt fel, most is abban munkálkodik. Miként látta a magyar sportot úszóként, illetve jelenleg sportvezetőként?

– Magyarországnak mindörökké nagyon fontos volt a sport. Gyerekkoromtól a sportolókra, az olimpikonokra úgy tekintettem, mint a hősökre. Nálunk megvan a hagyománya, hogy négyévente leülünk arra a három hétre a tévé elé, vagy kimegyünk személyesen a versenyekre, szurkolunk, ott vagyunk, segítjük a hangunkkal a versenyzőknek. Azt gondolom, a társadalmunk nagy részében ez jelen van. Ezért is nekem gyerekkori álmom volt az olimpiára való kijutás. Amióta nem sportolok, megmaradt ez a hitem:

Idézet
az olimpikonok azok, akik megtestesítik a magyar sportot, így egyfajta nagykövetei az országnak, hiszen négyévente odaállnak és a magyar címert viselik a szívük felett, egy nemzetet képviselnek. Ez a fajta nemzeti összetartozás a legnagyobb ereje a sportnak.
Idézet
Galéria

Fotó: László Ildikó

– Kiérződik ebből, sportolóként négy évben gondolkodott, így építette fel a pályafutását. Mennyire tudatosult önben, hogy nem egy ország, hanem egy nemzet szorít önnek?

– A londoni olimpia ilyen szempontból nagyon érdekes volt. Abban az időben, ha nem is olyan szinten, mint napjainkban, de már jelen volt a közösségi média. Az előfutamot és a középfutamot követően a döntőre készülve rengeteg üzenetet kaptam az anyaországból, de legalább ilyen sokat Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből.

Idézet
Jó volt olvasni azokat a bátorító szavakat Székelyföldről. Nem hiába nyilatkoztam a győzelem után azt, amit akkor elmondtam. Tényleg azt éreztem, hogy a magyar közösségektől nagyon sokat kaptam szurkolás és támogatás szintjén.

Az aranyérmet követően pedig jó volt találkozni a székelyekkel, visszaadtam én is valamilyen szinten azt, amit akkor tőlük kaptam. Akár egy fotóról, egy aláírásról, kézfogásról vagy egy beszélgetésről volt szó. Ekkor megtapasztaltam azt, illetve bebizonyosodott bennem, hogy egy egész nemzet akarta, ünnepelte az én sikeremet.

Galéria

Fotó: László Ildikó

– És megpróbál visszaadni is. Székelyudvarhelyen ülünk egymással szemben, pár perccel ezelőtt pedig az itteni úszóknak adott át ajándékcsomagokat.

– Nekem fontos a sport, ebben is szeretnék élni. Ez azt is jelenti, hogy a lehető legnagyobb számban próbálom a versenyzőkkel, edzőkkel, klubokkal tartani a kapcsolatot. Nem csupán Székelyudvarhelyen fontos ez, hanem az egész régióban: Hargita, Maros és Kovászna megyékben is. Sok sportág képviselőjével találkozom, veszem fel a kapcsolatot. Rengeteg gyerekről van szó, mellette megannyi vezetőről, akik nagyon sokat tesznek a fejlődésükért. Bízzunk benne, hogy minél több fiatal jut majd ki világversenyekre, olimpiákra.

Idézet
A magam példájából tudom, hogy elmondhatatlan jó érzés ott lenni ezeken a megmérettetéseken. Székelyföldön, Erdélyben sok hagyományos sportág van, amelyek, remélem, az elkövetkező években, évtizedekben nagyot tudnak fejlődni, hozzá fognak tudni adni az egész világ sportmozgalmához, olimpiai eszméjéhez.

korábban írtuk

Gyurta Dániel és Takács Krisztián adott át felszereléseket a székelyudvarhelyi úszóknak
Gyurta Dániel és Takács Krisztián adott át felszereléseket a székelyudvarhelyi úszóknak

Csütörtök reggel a székelyudvarhelyi Septimia Wellnessközpont medencéjében tartotta megszokott edzését a Székelyudvarhely Delfinek SK. A foglalkozást megtörte két magyar olimpikon úszó, Takács Krisztián és Gyurta Dániel.

Galéria

Fotó: László Ildikó

– Itt, az udvarhelyi úszómedence szélénél, amikor a sportolókkal beszélgetett, azzal zárt, hogy azt kívánja, ők is lehessenek olimpikonon. Meseszerűnek tűnik. Tényleg van valós alapja annak, hogy innen a székely gyerek elérheti azt a szintet?

– Közhelyes lesz, amit megfogalmazok, de én azt érzem, hogy ha van olyan tehetséges a gyerek, akkor az kijut. Már láttam ilyen példákat, ott van Boulsevicz Beatrix, aki egy hasonló kis medencéből jutott ki az olimpiára.

Idézet
Kellő akarattal, elhivatottsággal, edzői munkával, jó háttérrel ez elérhető.

Nyilvánvalóan nem könnyíti meg a helyzetet, hogy egy wellnessközpontban vannak a foglalkozások, meg a kötelek minősége, számos olyan dolog van, ami egy gyerek számára lehetne sokkal jobb feltétel is a készülésre.

 Azt szoktam mondani, hogy anno mi is olyan helyszínen tartottuk az edzéseket, amely nem volt megfelelő, nem volt jó. Aztán versenyen ott voltak a tökéletes körülmények. Akkor számunkra ami egész évben hátrány volt, pillanatok alatt az előnyünkre változott. Nehezítéssel készültünk a versenyekre, hirtelen nekünk könnyebb lett minden, mint a mezőny többi tagjának. Úgyhogy ez sokösszetevős dolog. Most nekünk mindent el kell követnünk, hogy az uszoda melletti körülmények a lehető legjobbak legyenek a gyerekeknek. Ez a szakmán túl akár lehet egy személyes találkozás is.

Visszaemlékszem, 1999-ben, tízéves gyerekként, épphogy úszni tudtam, versenyre készültem, amikor az uszodába betoppant Rózsa Norbert, az olimpiai bajnok példaképem. Előtte soha nem találkoztam vele.

Idézet
Ahogy felnéztem az emberre, az egész életem megváltozott. Az egész pályafutásomat annak a pillanatnak köszönhetem. Mindenki életében lehet egy ilyen momentum. Ha ez a pillanat pedig most volt számukra, hogy velem találkozhattak, akkor hadd legyen meg az az álom, hogy ők is kijuthatnak az olimpiára.
Idézet
Galéria

Fotó: László Ildikó

– Lejár még úszni?

– Már nem annyit, mint régen. Nem szorult háttérbe az úszás, de azt érzem, hogy az, amit én aktív versenyzőként végig csináltam, hogy napi tizennyolc kilométert leúsztam, az nem hiányzik már. A versenyzés viszont igen. Az nagyon, de az edzések kevésbé.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot február 15-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba