Málna, avagy boldogasszony csipkéje: az illatos, aromás, gömbölyded, vörös, fehér vagy sárga gyümölcs a nyári kedvenc

Molnár Melinda 2019. augusztus 09., 10:58

Ki tud ellenállni a laza fürtökben, bugákban pirosló málnaszemek látványának? A félcserjén termő nyári (erdei) gyümölcs vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja nem csak a medvék kedvence! Mi még málnavészbe jártunk, melyek a vágások, fairtások csalitosaiban bokrosodtak. Most a gyűjtögetésnek véget szab a medveveszély. Változott az életforma és a málnalelőhely. A kertekben, ültetvényeken nemesített, nagyobb hozamú fajták teremnek. Jó esetben a piacon, máskülönben a bevásárlóközpont műanyag dobozaiban mustrálgatjuk. Kosárnyi málnanosztalgia következik.

Piros és zöld: a málnalevél és -szem ínycsiklandó harmóniája Fotó: Veres Nándor

Hol vannak azok a boldog nyarak, amikor kora reggeleken üres vedrekkel nekivágtunk a hegynek, hogy napszentületig meghalmozzuk a szedőedényeket a havasok idényajándékával, a vöröslő erdei málnával! Eszünkbe sem jutott, hogy osztoznunk kellene a termésből a mackókkal – jutott nekünk, maradt nekik is. Kedveltük a meséskönyveket illusztráló, málnászó, szemelgető barna nagyvad látványát. Ma ki merne ilyen ábrázolással gyermeklelkeket megzavarni? Arról nem is szólva, hogy ha kiskorúakat elengednének magukra erdőt járni, milyen feljelentéseket eredményezne a gyermekek testi épségének veszélyeztetése…

Hálás vagyok, amiért szüleink, rábízva bennünket a nyaranta életformaszerűen erdei gyümölcsöt gyűjtögető falubeli asszonyok szemére, napi elemózsiával feltarisznyálva útnak eresztettek.

A cigányok akkoriban csak maguknak gyűjtögettek, a székely asszonyok az erdészeti begyűjtőközpontoknak adták, napi keresetükkel kiegészítették a konyhapénzt.

A folyton termő Polka az őszi fagyokig szedhető Fotó: Veres Nándor

Nem kell behunynom a szememet, mégis érzem a fülledt erdei tisztások málnaillatát. Amikor beteszek a kamrába egy-egy málnakészítménnyel teli üveget, átjár ugyanaz a büszke boldogság, mint hajdan, amikor ez becses zsákmánynak számított. Málnászó medvét nem láttunk, és a történet is anekdotaszámba ment. Jelesül, hogy egy asszony azt hitte, a málnabokor túloldalán szemezgető férjéhez beszél. Mivel amaz nem válaszolt, erőteljesebben szólt. Mivel arra sem érkezett válasz, széthajtotta a málnavesszőket. Bár medve uraság nem zavartatta magát, a rémült fehérnép odahagyott vedret, kiscsuprot, vacokkúpokon pirosló csemegét, és meg sem állt hazáig.

Málnatudomány

Népies neve magyar nyelvterületen boldogasszony csipkéje vagy himpér. A belül üreges, gömbölyded, összetett csonthéjas termés magas vízigényű, a fátlanított területek pionírnövénye, tisztásokon, erdőszéleken honol.

A hagyomány szerint elsőként Kréta szigetén, az Ida nevű hegyen kezdték termeszteni.

Európában a rómaiak terjesztették el. A középkor gyógynövénytudorai tették ismertté gyógyhatásait. A kolostorkertekben már nemesítették. Színváltozatairól 1601-ből való az első ismert leírás.
A piros, enyhén liláspiros, bíbor, fehér, sárga, lilás-sötétlilás, illetve az Amerikában őshonos fekete gyümölcsöt nyersen vagy lekvárként, szörpként, kompótként, zseléként hasznosítják. Alkalmas tiszta alkohol édesítésére, bor, likőr, pálinka is készül a termésből. A leveléből áztatott tea lázcsillapító, izzasztó és enyhén antibakteriális hatású.

A falumban toknak mondtuk a málna vacokkúpját Fotó: Veres Nándor

Gyógyhatásai között említhetjük, hogy segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magas vérnyomást, illetve a vetélés kockázatát, a csontritkulás kialakulásának lehetőségét. Gazdag színanyaga révén sok antioxidánst, flavonoidokat tartalmaz, továbbá pektint, gyümölcssavat, növényi rostot, cserzőanyagot. Magas a C-, B1-, B2-vitamin-tartalma. Számos fontos ásványi anyag forrása is.

Aromáját megzavarhatja a penészesedés. Hűtőben, letakaratlanul pár napig eltartható. Ízét még megzavarhatja a málnakedvelő poloska nedve. Illatát, zamatát melegen, sütve, fagyasztva is megőrzi. Télen-nyáron kedvelt összetevője süteményeknek, gyümölcssalátáknak, pohárkrémeknek, fagylaltoknak. Édesanyám nem mindenik málnakészítménybe tett tartósítószert. Egy kiskanál rummal, dunsztolva megáll télen is. Felbontás után azonban tároljuk hűtőben.

Kosárba szedni volna jó az éléstárba kívánkozó termést! Fotó: Veres Nándor

Kénosban málnásztunk

Máté Edit és az ifjú Benedek család tízáras kénosi ültetvényén a napokban kezdett érni a málna. Előbb az alsó sarjakon piroslanak a kisebb szemek, aztán az ághegyeken. Virágja magas cukorértékének köszönhetően a méhek kedvelt legelője. A döngicsélés eszembe juttatta, hogy legutóbb szülőfalum méhészétől sikerült beszereznem havasi illatú málnamézet.

Ifj. Benedek Mihály az egyetem után két hónapig németországi málnaültetvényen dolgozott. Már akkor érezte, hogy kicsiben itthon is kipróbálná.

Mint kerti gyümölcs nem igényel különösebb kezelést, gondozást, így mérgező anyagoktól mentes finomság termeszthető.

Lekvár a fazékban, hogy süteményeket ízesítsen Fotó: Veres Nándor

Néhány éve homoródkarácsonyfalvi barátjának a falubéli fiatal családokkal kalákában ültették el a sarjakat, három éve a kénosi családi kertet is hasonlóképpen telepítették be. A folyton termő Polka mellett döntöttek, Szatmárról szerezték be. Sarjon termő, így már az első évben málnát érlelt. Mostanra megdúsult, elbokrosodott, ideje a gyérítésnek – jegyezte meg Misi. Eredményesebb is a termesztés, ha a nap be tud sütni a levelek közé.

A vízigényes növényt csepegtetőrendszerrel öntözik, idén nyáron erre nem volt szükség. A felső ágakon már augusztus elején félhüvelyknyiek a tömött szemek. Mint megtudtuk a málna nem kedveli a spriccolós öntözést, mert az kedvez a gombásodásnak, akkor pedig permetezni kellene.

Mózes Jolánka hagyományos családi receptet használ a málnalekvárnál Fotó: Veres Nándor

Érés idején munkaigényes a málna, kétnaponta szüretelni kell. Igaz, hogy napos időben, szemelgetve, beszélgetve kellemes a tevékenység.

Ha most kellene nagyobb területet betelepítenie a családnak, bevizsgáltatnák a talajt. Nekik szerencséjük volt, kedveli a helyét a málnaültetvény. A termés pedig! Az ágáról lakmározhattunk, szépségét képeken mutatjuk.

Noha felesége, Erika ízet, kompótot és sokféle más finomságot is eltesz télire, Misi kedvence a lecukrozott málna puliszkával, mint desszert. Gyümölcslében is nagyon finom – vallja Benedek Mihály. Almához, körtéhez egy a háromhoz arányban keverve rózsaszín, sűrű, kellemes aromájú nyári szomjoltót nyerhetünk.

A kénosi málnából nyersen készül a szörp Fotó: Veres Nándor

Az Edittel, Misivel vidáman málnászgató társaságtól elköszönve felkerestük Mózes Jolánt. Eddig csak helyi termékes, mutatós standjánál beszélgettünk, kóstoltunk. Most benéztünk hűvös kamrájába is, ahol már katonás rendben sorakoznak az idénygyümölcsökből készült ínyencségek. A kisebb mennyiségeket otthon főzi, a nagyobbakat gyümölcsfeldolgozóba viszi. A málnaszörp nyers, a lekvár hőkezelt.

A málnás kóstolást a székelyudvarhelyi Frieske Pan cukrászlaborban zártuk. Épp a málnás tiramusu masszáját rakta tortakarikákba Băcescu Piroska. Közben hűlt a kevés cukorral főzött málnalekvár, amely a pohárkrémbe avagy a joghurtos málnás szeletbe és más cukrászkészítményekbe kerül.

A málnás tiramisu szépségével kelleti magát, ízével pedig elvarázsol Fotó: Veres Nándor

Személyes kedvenceim

Pohárkrémet, málnás tiramisut, túrós kóstolnivalót otthon is készíthetünk. De érdemes eltanulni a cukrászok tapasztalatát.

A málna úgy őrzi meg az ízét, állagát, ha nem főzzük túl a gyümölcsöt, és alig használunk hozzá cukrot.

A málnás túrókrémhez négy adagra szükséges 40 dkg málna, ugyanennyi tehéntúró, 12 dkg porcukor, egy vaníliás cukor, egy tojás, fél dl illatos likőr, 2 dl tejszín, 8 babapiskóta vagy Oreo keksz, tizenkét kanálnyi nem édes málnalekvár. Néhány szép szem gyümölcsöt félreteszünk a díszítéshez.

A túrót sűrű szitán áttörjük, habosra keverjük a porcukorral, tojássárgával, vaníliával, likőrrel, majd óvatosan hozzáadjuk az áttört, leszűrt málnát, és lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A pohár vagy kehely aljára két babapiskótát vagy kakaós kekszet összetörünk, erre kerül egy réteg túrókrém, majd három kanál málnalekvár. Túrókrém következik, és végül az ép málnaszemek. Aki nem szereti a tetején a tejszínhabot, használhat zselét. Lehűtve tálalandó!

A joghurtos málnaszelet otthon, pohárban is elkészíthető Fotó: Veres Nándor

Tartósítva vagy frissen fogyasztva

Mi otthon nyersen és érlelve is tettünk el málnaszörpöt. Személyesen jobban szeretem a napon érleltet. Három kiló málnához számítsunk két kiló cukrot és egy dkg citromsavat.

A hibátlan, óvatosan megmosott, lecsöpögtetett málnát tegyük ötliteres befőttesüvegbe, és a tetejére helyezzünk egy kistányért. Hagyjuk egy héten át a napon. Géz- vagy vászonzacskóba töltve egy éjszakán át csepegtessük le, másnap nyomkodjuk ki a maradék levet. Hidegen keverjük bele a cukrot és a citromsavat. Ha elolvadt, forraljuk fel és habozzuk le. Miután leáll a habképződés, forrón töltsük üvegekbe, és dugaszoljuk le. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Cukrászremek a málnás pohárkrém, de nem ördöngösség. Próbálják ki! Fotó: Veres Nándor

Rummal tartósítva

Hozzávalók: 1 kg gyümölcs, 1 kg cukor, 1 dl rum. Használjunk nem teljesen érett kerti málnát.
Szűrőbe rakjuk, vízbe mártjuk, és hagyjuk lecsurogni, megszikkadni. Óvatosan soronként üvegekbe rakjuk: minden sorra egy tetézett evőkanál cukrot és ugyanennyi rumot hintünk. A megtöltött üvegek tetején legyen rumos cukor. Késhegynyi szalicilt teszünk a tetejére, lezárjuk az üveget, és kamrába rakjuk.

Málna nyersen

Hozzávalók: 1 kg gyümölcsléhez 1 kg porcukor. A friss, megmosott málnát szitán áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, és egy órán át keverjük. Befőttesüvegekbe töltjük, a celofánt belemártjuk rumba, és azzal kötjük le az üveget.

Málnafagylalt házilag

Egy liter megtisztított, megmosott, szitán áttört málna levét lecsurgatjuk, és hozzáadjuk két citrom kifacsart levét. 35 dkg cukorból két dl vízzel szirupot főzünk. Amikor kihűlt a szirup, hozzáadjuk a málnát, és mélyhűtőbe tesszük. Ha félig megfagyott, hozzákeverünk 2 dl tejszínből vert habot. Aki nem kedveli a tejszínhabot, fogyaszthatja anélkül is, hűsít és finom.

Szerezzenek örömet kicsiknek, nagyoknak málnás finomságokkal! Fotó: Veres Nándor

Gurulósra fagyasztva

A törékeny málnát fagyasztás előtt nem kell megmosni. Tegyük egy időre hűtőbe, így gyorsabban fagy, felengedés után kevésbé roncsolódnak a rostjai. Tálcára sorakoztatva dermesszük meg a mélyhűtőben, majd gyorsan tegyük dobozokba, hogy ne párásodjanak meg. Van, aki megszórja porcukorral fagyasztás előtt, állítólag így hosszabb ideig eltartható.

Főzzük be örömmel!

A fentiek régi családi receptjeink, ezért is tartalmaznak a mainál több cukrot.

Az is igaz, hogy soha nem romlott el a málnakészítmény édesanyám kamrájában.

Volt még egy befőtt, aminek a receptjére sajnos nem leltem rá a nekem írt szakácskönyvében. Sűrű cukorszirupba került a nem túl érett málna. Nem volt szabad kavargatni, csak a lábost forgatni, majd rázogatni. Az ép szemek a sűrű vörös szirupban látványnak is szép volt, de az íze télen! Ha tudja, kedves Olvasó, a receptet, ossza meg velem addig, amíg tart a málnaszezon! Előre is köszönöm!

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot augusztus 7-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.