Magyar érmek, kudarcok és csodák – Visszatekintés a tokiói nyári olimpiára

2021. augusztus 10., 11:19

Vasárnap Tokióban véget ért a 32. nyári olimpiai játékok két és fél hetes eseménysorozata, amely látványos záróünnepéllyel zárult – a megnyitóhoz hasonlóan nézők nélkül. A magyar csapat kilenc sportágban húsz érmet szerzett, a román küldöttség mindössze két sportágban állhatott dobogóra, négy medállal tér haza.

Magyar érmek, kudarcok és csodák – Visszatekintés a tokiói nyári olimpiára
galéria
Grandiózus záróünnepséggel ért véget Tokióban az olimpia. Találkozunk három év múlva Párizsban! Fotó: MTI/Illyés Tibor

Felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak mindazok, akik az elmúlt hetekben végigkövették a tokiói olimpia küzdelmeit. Bár a lelátói hangulat hiányzott a versenyekről, a járványidőszak alatt a sportolók is hozzászoktak ahhoz, hogy üres stadionokban, csarnokokban versenyezzenek, és így hozzák ki magukból a legtöbbet.

Nekünk, magyaroknak még különlegesebb lehetett a Japánban megrendezett ötkarikás játékok közvetítése során való szurkolás, hiszen minden nap tudtunk drukkolni valakinek.

Szinte nem telt el olyan hajnal (vagy délelőtt), hogy ne szereztünk volna érmet. Akik pedig vették a fáradságot, hogy felhúzzák az órát, és pirkadatkor felkeljenek szurkolni a magyar versenyzőknek, nem bánták meg. Még az utolsó három napra is maradt meglepetés és rengeteg izgulni való: Hárspataki Gábor karatéban egyetlen magyar indulóként lett bronzérmes, és két kiábrándító elődöntő után végül mindkét pólócsapatunk bronzzal térhetett haza, amely jelzi: Magyarország a vízilabdában továbbra is a világ élmezőnyéhez tartozik. A magyar nők az olimpiák történetének első érmét, a férfiak pedig a rekordot jelentő 16. érmüket szerezték meg, a pekingi arany után az első medált.

S ha már az élmezőnyről esett szó. Lehet, kicsit bosszankodunk azért, mert – Sydney-hez, Athénhez vagy éppen az utóbbi két olimpiához, Londonhoz és Rióhoz képest, ahol 8–8 aranyat nyertünk –

ezúttal „csak” hat első hely termett számunkra, de az utóbbi 25 év legéremgazdagabb ötkarikás játékain vagyunk túl.

A húsz érem, a kilenc különböző sportágban megszerzett medál, az éremtáblázaton elfoglalt 15. helyezés ismét bizonyította, hogy sport terén Magyarország továbbra is a nagyok közé tartozik. A táblázaton előttünk levő országok közül csupán az új-zélandiak (5 millió lakos), a négy boxaranyat nyerő kubaiak (11 millió lakos), és részben – az utóbbi időben rengeteget fejlődő – brazilok szereplése meglepő. Mint ahogy a hollandok tíz aranya is, amelynek felét kerékpárban szerezték, kettőt pedig a honosított etióp atléta, Sifan Hasan középtávfutó.

Szilágyi Áron nyitott

Az olimpia különben magyar szempontból vívóarannyal kezdődött. Szilágyi Áron triplázásával történelmet írt, rajta kívül egyetlen vívó sem szerzett egymást követő három olimpián első helyet. A vívócsapat jó teljesítményéhez hozzájárult még Siklósi Gergely ezüstje és a férfi kardcsapat bronzérme (tőlük azért nemcsak a szakma, hanem saját maguk is többet vártak).

A cselgáncsozók ezúttal egy bronzéremmel térhettek haza Tóth Krisztián jóvoltából, a kötöttfogású birkózók pedig a remeklő Lőrincz testvéreknek köszönhetik a kiváló éremtermést. Lőrincz Tamás 2016 óta minden világverenyről éremmel távozott, Tokióba világ-és Európa-bajnokként ment, és a 2014-es athéni olimpia után (Majoros Tamás) ismét aranyat nyert a kötöttfogású szakág számára. Negyedik olimpiáján majdnem 35 évesen diadalmaskodott.

Öccse, Viktor, a 2019-ben szerzett vb-második hely után élete legjobb eredményét érte el az olimpiai ezüsttel. Tamás és Viktor szerzett már ugyanazon a világbajnokságon, Európa-bajnokságon és Európai Játékokon is érmet, számukra csak az olimpia hiányzott eddig a „közös sorból”. Mostani teljesítményük már önmagában érdekesség: egyéni versenyszámban ugyanis még sohasem volt példa arra, hogy egy magyar testvérpár tagjai érmet szerezzenek ugyanazon az olimpián.

Jó birkózás, gyenge úszás

A birkózóknak tehát örvendtünk, az úszóversenyek után azonban keserű szájízzel maradhattunk: érem szempontjából csupán Milák Kristóf volt eredményes. A fiatal úszó remek teljesítménnyel, egy arannyal (olimpiai csúcs) és egy ezüsttel zárt. Sós Csaba szövetségi kapitány is azt nyilatkozta, hogy több érmet várt. Igaz ugyan, hogy több negyedik és ötödik helyezést értünk el (például váltóban is), számos úszásnemben döntőztünk, ám az egy arany és ezüst akkor is kevés úgy, hogy a csapatban ott volt Kapás Boglárka és Hosszú Katinka. Árnyalta részben az úszók gyenge éremtermését Rasovszky Kristóf hosszútávúszó, akinek – számos Eb- és vb-címe után – végre olimpiáról is sikerült éremmel hazatérnie (a nőknél Olasz Anna negyedik lett).

Hajós érmek garmadával

Ismét kitettek magukért a kajak-kenusok, hiszen a hat magyar aranynak a felét lapátolták össze.

Kopasz Bálint kajak 1000 m-en a király kategóriában több mint 40 év után lett első (utoljára ez 1968-ban Hesz Mihálynak sikerült Mexikóvárosban). A futam különben azért is volt emlékezetes, mert Varga Ádámnak köszönhetően kettős magyar siker született. A sprint kategóriában is magyar elsőség született: Tótka Sándor a szám utolsó olimpiai aranyérmese, ugyanis ez a szám Párizsban már nem lesz a programban.

Megvédte címét és zsinórban harmadik aranyérmét szerezte a női kajak négyes Fotó: Facebook/Magyarock – Olympic Team Hungary

Megvédte címét és zsinórban harmadik aranyérmét szerezte a női kajak négyes, amelynek versenyzői között találjuk azt a Kozák Danutát, aki immár hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Ezzel a nők között a legeredményesebb magyar hölgy megelőzve a legendás Keleti Ágnest vagy Egerszegi Krisztinát. Fényesen csillog Csipes Tamara ezüstje is, a magyar kajakos eddig ugyanis csak párosban vagy négyesben indulhatott. Az új szabályoknak köszönhetően azonban idéntől nemcsak egy, hanem két hajó indulhatott minden nemzet részéről – talán ezért is csalódás picit, hogy e sportágban „csak” hat magyar érem született. Női kajak kettesben feltétlenül többet vártunk egy bronzéremnél. És kellemetlen meglepetés volt a kenu szakág további haldoklása is: csupán a női Takács–Balla kenupáros szerzett egy ötödik helyet.

S ha már a hajóknál tartunk. Óriási eredményt ért el az Európa- és világbajnok Berecz Zsombor, aki a magyar vitorlázósport második érmét szerezte (az elsőt, bronzot a Detre testvérek nyerték 1980-ban Moszkvában). „Hatalmas terveim vannak a jövőre. A magyar vitorlázásnak van jövője. Én igazából ezt a tudást, amely megvan nekem, tovább szeretném adni. Hiszek a magyar vitorlázás jövőjében, és abban is, hogy ennél fényesebb érmet is el tudunk érni. Még úgy is, hogy »csak« a Balatonunk, meg a tavaink vannak” – nyilatkozta az ezüstérmes Berecz.

Magyarország rendkívül népes atlétacsapattal utazott ki Japánba, ehhez képest még pontot sem sikerült szereznie, nemhogy érmet (a számunkra rosszul sikerült pekingi olimpián volt még erre példa). A szülés után és sérüléséből visszatért, Rio de Janieróban bronzérmes súlylökő Márton Anita nem jutott döntőbe, mint ahogy a fiatal vb- és Eb-bronzérmes Halász Bence sem. Így több mint negyven év után rendeztek döntőt magyar kalapácsvető nélkül.

Magyar szempontból az olimpián láthattunk bravúraranyat (Szilágyi), meglepetésaranyat (Tótka), várható elsőséget (Milák és a női kajak négyes), remélt címet (Lőrincz Tamás), elvesztett döntőt (Siklósi Gergő és Lőrincz Viktor), megnyert ezüstöt (Milák, Rasovszky, Csipes). Mint ahogy megnyert bronzéremnek számít (Tóth és Hárspataki mellett) a Kovács Saroltáé öttusában.

A magyar lány súlyos sérülést követően, kevés edzéssel jutott el harmadik olimpiáján karrierjének csúcsára. Lovasbalesetet szenvedett, de 37 évesen világbajnokként mégis kvalifikált és ötkarikás hatodik helyezést ért el a Londonban bronzérmet szerző, ugyancsak harmadik olimpiáján résztvevő Marosi Ádám.

A románok nagy reménysége, a mindössze 16 éves úszó, David Popovici Fotó: Radu Tuta/Agerpres

Gyenge román szereplés

Román szempontból az ötkarikás játékok eredményei – az amúgy pesszimista – várakozásoknak megfelelően alakultak.

A szakemberek ugyanis nem vártak több érmet, mint Rióban. És nem is született több. Az egy arany és három ezüst arra volt jó, hogy Románia az éremtáblázat 46. helyén végezzen.

Az érmek nagy részét (egy arany, két ezüst) az evezősök szállították, a veterán Ana Maria Brânză (férje után Popescu) pedig másodikként zárt úgy, hogy a vívópáston a döntőben csupán aranytalálattal kapott ki a hosszabbításban. E négy éremmel tulajdonképpen be is fejeződött a román sportolók éremtermése, a többi versenyzőjük nagy része helyezetlenül zárt (beleértve a csecsen származású, riói bronzérmes birkózó Saritovot és a kétszeres vb-ezüstérmes Alina Vuc birkózónőt, akiktől a román szakemberek érmet vártak).

Pontszerző helyet az asztaliteniszezők, kenusok, valamint női kalapácsvetőjük és bokszolójuk szerzett. Egyik legnagyobb sztárjuk, az olimpia előtt ifjúsági világcsúcsokat úszó 16 éves David Popovici, remekül teljesített (200 m gyorson negyedik helyen ért célba 2 századdal lemaradva a dobogóról), ám érmet nem tudott szerezni, valószínűleg Párizsban már más lehet a helyzet.

Fotó: Székelyhon

Olimpiai érdekességek

Az ötkarikás játékokon különben nem történtek különösebb botrányok (az ausztrál rögbisek kirúgtak a hámból, az izraeli baseball-játékosok az ágyat tették tönkre a szálláson). Már csak azért sem, mert a sportolóknak nem volt szabad a városban sétálniuk (a kijárási tilalmat azért többen megszegték), és a vírus miatt folyamatos ellenőrzés alatt voltak. A három hét alatt 316 ezer koronavírustesztet végeztek, és csupán egy doppingesetre derült fény.

Komolyabb nézeteltérés a ritmikus gimnasztika eredményhirdetését követően alakult ki, ahol az izraeli versenyző győzelmét az oroszok felháborodottan vették tudomásul. Az egyéni verseny során a 14-szeres világbajnok Dina Averina egyik szerrel sem hibázott, míg az izraeli Linoy Ashram utolsó gyakorlatában elejtette a szalagot. Ilyen gyakorlattal elméletileg nem lehet olimpiát nyerni, de a bírók mégis az izraeli lányt hozták ki győztesnek. Az oroszok (akiket sorozatos doppingvétség miatt kizártak az olimpiáról, de ahol mégis 20 aranyat szereztek) csalásnak, politikai döntésnek és veszélyes precedensnek titulálták az esetet, s mielőbbi kivizsgálást sürgettek.

A japán fővárosban a sportolók a versenyek során 24-szer javították meg a világcsúcsot, úszásban és evezésben hat-hat, súlyemelésben négy, atlétikában és pályakerékpárban három-három alkalommal.

A legifjabb tokiói érmes a 12 éves japán Hiraki Kokona ezüstérmes gördeszkás lett. A legidősebb pedig a 62 éves ausztrál Andrew Hoy, aki kétszer is dobogóra állhatott: lovastusában egyéniben a harmadik, csapatban a második helyet szerezte meg. Nem hiányozhattak a triplázások sem: a női hegyikerékpár számában három svájci, a női 100 m-es síkfutás eredményhirdetése során három jamaicai állhatott fel a dobogóra.

Sporttörténelmi siker született atlétikában több szempontból is: Elaine Thompson-Herah jamaicai atléta a riói olimpia után ismét duplázni tudott: 100 és 200 méteren sem talált legyőzőre. Sorozatban harmadik olimpiáját nyerte meg női kalapácsvetésben a lengyel Anita Wlodarczyk. S ha már atlétika: megszakadt a kenyaiak kilenc olimpia óta tartó sorozata 3000 m akadályfutásban: az afrikaiakat a fekete kontinens egy másik országa, Etiópia taszította le a trónról.

A Romasina–Kolesznyicsenko kettős is maradandót alkotott: az oroszok megnyerték a női szinkronúszók párosversenyét, előbbi ezzel hatodik ötkarikás aranyérmét szerezte. A 21-szeres világbajnok Romasina sorozatban harmadszor diadalmaskodott ebben a számban. A kubai birkózó Lopez Nunez sem akármilyen eredményt tudhat magáénak: sorozatban negyedik olimpiai aranyát nyerte, így a világon ő az ötödik versenyző, aki ugyanazon számban egyéni elsőséget szerez. Allyson Felix amerikai futónő ötödik olimpiáján pedig tizenegyedik érmét szerezte, amellyel megelőzte az eddig kilenc éremmel rendelkező Marlene Ottey jamaicai sprintert. A legtöbb érmet – hetet, ebből négy aranyat – az ausztrál úszó, Emma McKeon szerezte. A legtöbb aranyérem (5) a szintén úszó amerikai Caeleb Dressel nevéhez fűződik, aki 100 m pillangón éppen Milákot előzte meg.

A csapatsportágakban az amerikaiak, franciák, oroszok és spanyolok vitték a prímet.

Az USA férfi kosárcsapata (ahol Kevin Durant sorozatban harmadik aranyát nyerte) ismét megvédte a címét, mint ahogy az amerikai nők pólóban és kosárlabdában (zsinórban hetedik), a legendás Karch Király vezetésével pedig a röplabdások is felértek a csúcsra. A francia férfi kézisek a dánok legyőzésével négy egymást követő olimpián három aranynál és egy ezüstnél tartanak.

A 32. nyári olimpiai játékokon amúgy 65 ország szerzett aranyat, és 93 harcolt ki legalább egy dobogós helyezést. Az éremtáblázaton ismét az amerikaiak végeztek, de csak utolsó nap a csapatsportágakban nyert négy aranyuknak köszönhetően ugrottak az élre, addig ugyanis hosszú ideig a kínaiak vezettek. Harmadik helyre a hazai japánok értek fel, akik a londoni játékokon 7 arannyal még a magyarok mögé szorultak az éremtáblázaton. Negyedik helyre az ismét kiválóan teljesítő, szinte minden sportágban (a csapatsportágakat kivéve) érmeket nyerő britek értek fel. Akik az atlantai ötkarikás játékokon még egy arannyal a 36. helyen tanyáztak úgy, hogy a magyarok a 12., a románok pedig a 14. helyen végeztek.

Somogyi Botond

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot augusztus 10-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport