László Csaba vezetőedző a Sepsi OSK nem mindennapos döntetlenhalmozásáról

Józsa Csongor 2019. október 29., 11:55 utolsó módosítás: 2019. október 29., 12:01

Tizennégy mérkőzés, két győzelem, két vereség. Tíz döntetlen. Könnyű válasz lenne a találós kérdésre az erdélyi sportszerető számára, hogy melyik együttes tud ilyen mutatót felmutatni a labdarúgó 1. Ligában. A Sepsi OSK hétvégén érte el a bűvös tízest. 

Még a játékosok is X-ben állnak. A Sepsi OSK először szerzett pontot a CFR-től Fotó: Halmágyi Zsolt

Csak úgy halmozza a döntetleneket a labdarúgó 1. Ligában a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK. 0–0, 1–1 és 2–2. Mindezekből összesen tíz darab. Nem győzelem, főképp nem vereség, nem három, de nem is nulla pont a jutalom. Miként csapódik le ez a játékosban, mennyire tépázza meg önbizalmát? – erre is kíváncsiak voltunk, ezt a kérdést tettük fel a sepsiszentgyörgyiek edzőjének. Továbbá, szétnéztünk az európai bajnokságokban, hátha találunk hasonló klubot, amelyik hétről-hétre osztozkodik ellenfeleivel a pontokon. Bevalljuk, sokat kellett keresgélnünk.

Nehéz hasonlót találni

Európa-szerte javában zajlanak az élvonalbeli pontvadászatok. Nem azt vettük górcső alá, hogy miként is állnak ezek a bajnokságok, hanem azt, hogy találunk-e sok döntetlent jegyző klubot. A Sepsi OSK-hoz hasonló mutatókkal rendelkezik pár csapat. Tizennégy mérkőzést játszott le a dán Hobro, eddigi meccseik felén, hét alkalommal végeztek egálra. Az albánoknál is találtunk egy ilyen gárdát, a Bylis tíz meccset követően ötnél osztozkodott a pontokon.

A topligák közül a Bundesliga, a Premier League és a Primera División, azaz a német, az angol és a spanyol kiírásban a Wolbsburg 9/5, a Wolves 10/6, valamint az Osasuna és a Valladolid 10/5-ös arányt tudhat maga mögött (lejátszott meccsek/döntetlen).

Közel áll a sepsiszentgyörgyiek döntetlen-arányához (a meccseinek 71,42 százaléka pontosztozkodással ér véget) a ciprusi AEK Larnaca és a portugál Boavista. Fontos, hogy mindkét bajnokságban jóval kevesebb fordulót rendeztek eddig, mint az 1. Ligában: Cipruson hetet, Portugáliában pedig nyolcat. A Larnaca öt (71,42%), míg a Boavista hat (75%) meccsen játszott döntetlent. Érdemes lesz követni őket, hogy kétszer ennyi meccsszámnál elérik-e a Sepsi OSK egészen hihetetlen tíz döntetlenjét.

Jobb, mint a vereség?

A Sepsi OSK edzője, László Csaba szerint ez költői kérdés.

Lényegében azt jelenti, hogy nem kapott ki a csapat, van stabilitása. Meg kell nézni, hogy ki ellen történt a pontosztozkodás, hogyan játszottad le azt a találkozót, miként érted el, hogy meglett az egy pont. Ezt követően másképp tud lecsapódni az egész.

Lehet, hogy felértékelődik, vagy éppen ellenkezőleg, nem esik annyira jól, hogy elhullajtottál lényegében két pontot”.

László Csaba: amikor mérlegelek, sohasem tudom, hogy a pohár félig van tele, vagy csak simán félig van töltve Fotó: Sánta Imre

A szakember példaként hozta fel a címvédővel szembeni egált: a Kolozsvári CFR vezetett, innen sikerült felállniuk, döntetlenre hozni a csatát – ez az értékes egy pont. Majd felelevenítette a Konstancai Viitorul elleni mérkőzést, amikor az utolsó percekben érkezett az a találat, amivel egyenlítettek. Továbbá az FCSB-vel elért 0–0 is ebbe a sorba tartozik.

„A másik oldalon ott a Chindia elleni mérkőzés, amikor 35 percet voltunk emberelőnyben, a végén szomorúak voltunk, mert csak a döntetlent szállítottunk. Amikor mérlegelek, sohasem tudom, hogy a pohár félig van tele, vagy csak simán félig van töltve. Ha őszinte akarok lenni, sosem vagyok teljesen megelégedve a döntetlenekkel” – tette hozzá a tréner.

Szakmai szemmel nézve, László Csaba úgy véli, a sok egál megtépázhatja a játékosok önbizalmát.

Ha nagyon sok egált játszol, akkor frusztráció van benned. A sport, a futball ezen a szinten arról szól, hogy győzzél, ezek adják az önbizalmat. Valamikor ennek át kell billennie a jó oldalra, érkezniük kell a nyertes csatáknak”

– így László. A háromszékiek edzője egyetlen találkozót sem úgy készít elő, hogy a lefújáskor jó számára a pontosztozkodás. „Az edzői karrierem során még nem fordult elő, hogy ennyire sok döntetlenünk legyen. Ez most így jött össze. Nem akarom elvinni a dolgokat nagyon filozófiai területre, de az sokatmondó, hogy a Sepsi OSK idegenben nem szenvedett vereséget”.

Gól nélküli döntetlen az FCSB-vel. A vasárnapi meccsen mindenki kiegyezne egy hasonló eredménnyel Fotó: Barabás Ákos

Jól fizet az iksz

Sportfogadói szemszögből jól járt az, aki megjátszotta az eddigi Sepsi OSK-döntetleneket. Mindig legalább háromszoros volt a szorzó a háromszékiek eddigi mérkőzésein. Az a játékos kedvű szurkoló, aki minden egyes fordulónál feltett 10 lejt a sepsiszentgyörgyiek pontosztozkodására, pozitív mérleget tudhat magáénak. Tizennégy fordulón vagyunk túl, tehát ez 140 lejes kiadást jelent. A nyertes szelvények száma tíz, nagyságrendileg közel 340 lejt kapott volna kézbe a tippelő, azaz kétszáz lejjel gazdagodott volna. Persze, ez csak matematika, nem tudunk olyanról, aki ezt rendre megjátszotta volna, a nagyobb tét pedig természetesen több bevételt jelent.

A Sepsi OSK döntetlenjeinek szorzói közül a FCSB elleni fizetett a legjobban, majdnem négyszeres pénzt hozott (3,90), hasonló volt a legutóbbi iksz is – a pénteki FC Voluntari elleni meccsen (3,50).
A háromszékiek a soron következő meccset idegenben, az FCSB otthonában játsszák. Ott pedig nem lenne rossz a döntetlen...

A Sepsi OSK idei döntetlenjei

Hazai környezetben:

Sepsi OSK–FCSB 0–0 – 2. forduló,
Sepsi OSK–Konstancai Viitorul 2–2 – 4. forduló,
Sepsi OSK–Kolozsvári CFR 1–1 – 6. forduló,
Sepsi OSK–FC Voluntari – 14. forduló.

Idegenben:
FC Voluntari–Sepsi OSK 0–0 – 1. forduló,
Medgyesi Gaz Metan–Sepsi OSK 1–1 – 3. forduló,
Academica Clinceni–Sepsi OSK 1–1 – 7. forduló,
Chindia Târgoviște–Sepsi OSK – 9. forduló,
Jászvásári Poli–Sepsi OSK 1–1 – 11. forduló,
FC Botoșani–Sepsi OSK 1–1 – 12. forduló.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot október 29-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat